Armata eliberatoare sovietică

            Ne mai având încotro, în intenția de a nu transforma întreaga țară într-un teatru de luptă, Regele Mihai I, împreună cu alți politicieni, au acceptat armistițiul din 23 august 1944 cu aliații. Inițial, toată lumea s-a bucurat că s-a terminat războiul, dar în realitate a fost departe de a fi așa, fiindcă sovieticii au aruncat cu brutalitate și lipsă totală de strategie ori discernământ, trupele române pe frontul de vest, în locurile cele mai imposibile și sinucigașe, cu intenția vădită de a le distruge. Pierderile pe frontul de vest au fost de circa 5 ori mai mari decât cele de pe frontul de est, unde cu toate că luptele au durat mult mai mult, au fost duse după o strategie militară, cu care ofițerii noștri erau bine puși la punct. Nea ANTON, un salariat la baia de pe strada Traian, invalid de război, mi-a relatat cu ochii unui tânăr soldat lipsit de experiență, pățaniile de pe frontul de vest, unde românii erau mânați înante ca animalele la victorie, dar și la o moarte sigură, de sovieticii ce conduceau ostilitățile. Ofițerii români care s-au opus acestei tactici sinucigașe au fost executați pe loc, așa că trupele române erau împinse în zonele cele mai periculoase de câtre statul major sovietic, condus de ofițeri politici și mai puțin de militari de profesie. În plus în primele zile după 23 august 1944, mii de ostași români au fost luați prizonieri și duși în lagărele de muncă forțate din Asia, unii din ei întorcându-se acasă după anii 70, când au fost eliberați de armata chineză, care i-a descoperit în scurtele raiduri făcute pe teritoriul URSS, după unele conflicte de frontieră. Având informații despre aceste lagăre, chinezii le-au atacat și au eliberat de acolo câteva mii de prizonieri de diverse naționalități cu scopul de a demasca în fața lumii adevărata față a Rusiei Sovietice. Am cunoscut și eu un șofer la Intreprinderea de Carotaj și cele povestite de el sunt demne de un roman de horor, cum trăiau în bordee, ce mâncau, regimul de muncă, fiind păziți din fericire de oameni care erau și ei pedepsiți și astfel se purtau ceva mai frumos, fiindcă orice ostaș putea împușca un deținut fără a trebui să dea vreo justificare cuiva.

            Ce au văzut efectiv civilii, românii a fost o hoardă, venind în marea lor majoritate în căruțe și puține mijloace auto, puși pe furat, cu toate că erau aspru pedepsiți, chiar cu moartea, de șefii lor din poliția secretă sau de ofițerii politici. Printre ei erau foarte mulți asiatici, ca o dovadă că în primele linii, oamenii de sacrificiu cert, erau soldați din republicile sovietice neruse, care puteau să moară fără nici o problemă pentru gloria Generalisimului Stalin și a marii Uniuni Sovietice, devenită ulterior în limbajul propagandistic al activiștilor comuniști, Marea Eliberatoarea a Popoarelor Lumii. Primele păcălite au fost curvele, învățate cu nemții care le plăteau bine, s-au aruncat la ruși, care după ce le-au făcut poște, lăsându-le late cu toată experiența lor, le-au furat toate obiectele de valoare din casă, chiar obiecte de pe ele și au plecat. Despre celelalte femei ce să mai vorbim, dacă picau pe mâna rușilor, erau în cel mai bun caz violate în grup, dacă cumva se opuneau, erau amenințate cu armele și bătute cu brutalitate, desfigurate cu bestialitate, iar ca proverbul să fie adeverit, li se fura tot ce se putea transporta din casă, le luau găinile, animalele și bineînțeles alimentele.

            Barbarii au fost realmente șocați de ce au văzut la noi în țară, fiind prima țară civilizată în care călcau. Nu mai vorbesc de faptul că unii beau apă din closete, că habar nu aveau de ce este o chiuvetă sau o baie, dar am auzit foarte multe cazuri când refuzau să doarmă în casă, preferând să doarmă în grajd sau în curte. În cramele din jurul Ploieștiului au fost multe cazuri când rușii au tras în butoaie după care s‑au înecat în vin, în fond decât să moară împușcați de inamic, o moarte de beție în vin este mai puțin eroică, dar poate mai plăcută. Alții, după ce se îmbătau, se împușcau între ei, reglându-și astfel unele conturi, mai ales cu ofițerii politici, așa zișii politruci. Unii au avut o soartă tragică, la demolarea din anul 1988, în curtea vecinului meu, Nicu BLEGEANU, un om certat cu legea, au fost găsite osemintele unui militar sovietic, iar ancheta făcută nu a dus la vreun rezultat deoarece Nicu, soția și sora lui, toți persoane foarte dubioase, muriseră între timp, așa că prinde mortul și anchetează-l.

            Mă opresc puțin pentru o paranteză, în care doresc să subliniez faptul că nu sunt antirus. În decembrie 1968 am fost într-o delegație la Moscova, unde în prima seară până la cazare, am stat într-o stație de metro aproape de Balșoi Teatr și am văzut defilarea de la sfârșitul spectacolului a frumoaselor rusoaice cu hainele lor de blană inegalabile, într-un spectacol magnific de frumusețe, rafinament și eleganță. Apoi, la Institutul Unional de Geofizică, am lucrat într-o încăpere lângă serviciul de traducere și am avut contacte cu traducătoare din toate limbile lumii, rusoaice din lumea bună a Moscovei, care m-au impresionat prin frumusețea și educația lor deosebită. Relatările mele sunt din anul 1944, văzute de un copil care știa bine nemțește, avusese nenumărate contacte cu aceștia și care dintr-odată a văzut în fața lui alți oameni, cu alte obiceiuri, veniți parcă dintr-o altă lume, o lume a coșmarurilor. Oameni care peste o zi puteau să moară și care făceau astăzi totul în speranța că poate nu vor muri, dar fără o certitudine în acest sens. Diferența dintre nemții care cântau la pian mai toți, se purtau civilizat, cel puțin cu o parte din români și bestiile roși m-au aruncat definitiv, nu neapărat în tabăra germană, dar sigur în cea occidentală. Ulterior, pentru satisfacerea unei curiozități, am analizat comportarea nemților și a românilor pe frontul de est imediat după ocupație. Atitudinea unui ocupant dintr-o țară civilizată față de populația civilă se desfășoară în două ipostaze, prima în care populația se manifestă evident ostilă, dar numai la limita civilă a acesteia și o a doua, în care populația nu numai că sprijină acțiunile militare de gherilă împotriva ocupantului, dar face parte efectiv din aceasta. Din fericire sau din păcate, în Uniunea Sovietică, acțiunile partizanilor luaseră mare amploare, așa că trupele de ocupație erau obligate la măsuri drastice. Cu toate acestea era o mare deosebire, între măsurile punitive luate asupra populației de trupele române, față de cele luate de trupele germane, dar și acțiunile partizanilor erau de intensități diferite. Nemții au acționat drastic, cu brutalilate, față de civili, chiar în situațiile în care era evident că aceștia nu aveau vreo legătură cu forțele de gherilă, picând în capcana întinsă de sistemul de propagandă sovietic, cu intenția ca să-i îndepărteze de populația care nu trăia în excelente relații cu rușii, cum erau de pildă ucrainienii. Unele gesturi de bunăvoință față de aceștia, ar fi ușurat situația armatelor germane, însă aceștia, îmbătați de succesele rapide și vremelnice, plus propaganda fascistă, au tratat aceste populații ocupate ca oameni de gradul doi, făcându‑i să lupte cu și mai mare înverșunare. Când Marele Stat Major al Armatei Române de la Odesa, care fusese minat, a sărit în aer, represiunea militară a fost pe măsură, fiind omorâți oameni fără vină, așa că situația în timpul războiului admite orice, cum spune francezul "à la guerre comme à la guerre".

            Vărul mamei Gheorghiță NICULESCU-VESELU, șofer pe frontul de Est, îmi relata că într-o localitate unde a stat mai mult, trăia cu o învățătoare extrem de frumoasă, căreia îi ducea nu numai alimente, ci și alte lucruri pentru ea, dar și pentru întreaga familie. Relația lor se desfășura în mare secret, atât față de serviciile secrete române și germane, dar și față de informatori partizanilor, care împușcau femeile lor pentru aceste relații. Cu toată grija lui, într-o seară a fost surprins de un partizan care a vrut să-l împuște și a fost scăpat cu greu de învățătoare care a explicat acestuia, chiar fratele ei, că fără el ar muri de foame toată familia, au băut o vodcă și partizanul a plecat cu ceva alimente de pe urma sexului surorii sale. Am putea să susținem că partizanul era un proxenet sau șoferul român un trădător care susținea partizanii cu alimente, nici pe departe.

            Eram într-un compartiment de tren venind spre Ploiești și un tip foarte solid pe care nu ași dori să-l întâlnesc noaptea, povestea cum a fost luat prizonier în Rusia și împreună cu încă doi inși, era păzit de un tânăr sovietic, într-o groapă de bombă. Tipul chiar după fizicul lui, se vedea că făcuse parte din forțe special pregătite, deoarece povestea cum a înfipt un pai în marginea gropii în care stăteau și a pus la capătul ei casca pentru a strânge picături de apă. Când după vreo două ore a luat casca să bea, tânărul și nefericitul sovietic, a considerat că el are dreptul să bea, indreptându-se către casca în care erau câteva picături de apă. Românul asta a așteptat și profitând de neatenția rusului l-a trăznit în față, după care l-a omorât prin strangulare, cu toată opoziția celorlalți doi care se temeau de eventualele urmări în cazul în care ar fi fost prinși. Povestea a fost relatată cu atâta pasiune și gestică încât mi-am imaginat totul, chiar ultimele zvâcniri ale mortului, ochii ieșiți din orbite de groază și lipsă lui de aer. A povestit apoi, prin câte peripeții au trecut până la revenirea în liniile românești, dar mai ales faptul că a trebuit să mai omoare câțiva oameni printre care vreo două femei, ca să nu fie trădați. Tipul era un supraviețuitor și povestea cu mândrie ororile pe care le săvârșise pentru salvarea propriei vieți, dar pe timp de război. În compartiment era o femeie simplă, care nu are de lucru și povestește, în context, că zilele trecute a venit la ea un văr, care acum stă în Ucraina unde s-a stabilit, deoarece în timpul războiului îndrăgostindu-se de o tânără, ajuta pe partizani și a rămas în formația lor definitiv. În clipa aceea solidul s-a înegrit la față și ridicându-se în picioare a întrebat cu o voce venită parcă de pe alte tărâmuri, dacă vărul ajuta partizanii să omoare soldați români și fără să aștepte un răspuns de la femeia îngrozită, a decretat că individul este un trădător de țară, un criminal notoriu care trebiue imediat lichidat. Noroc că femeia a spus repede, că tipul a plecat ieri cu avionul, fiindcă se vedea pe fața individului, că dacă ar fi mai fost în România, trădătorul, fostul partizan, era un om mort, fără vreo șansă de a mai trăi.

În spital la București, un oltean îmi povestea cum în timp ce era de pază pe malul Prutului, s-a apropiat de malul românesc pe o plută improvizată o femeie și doi copii fugiți de la ruși. Copii dârdâiau de frig mai mult decât de frică și soldatul i-a învelit cu mantaua lui, iar femeia era goală deoarece avea hainele ambalate pentru a nu se uda. Femeia l-a îndemnat să o ia, într-o românească de Basarabia și el fiind demult departe de o femeie, iar respectiva o minunăție, i-a tras-o fără să se mai gândească, chiar în fața copiilor, după care a pus-o să se îmbrace și a dus-o la comandantul lui, care a întârziat vreo săptămână trimiterea ei din linia întâia. Prin cartier se zvonea despre colonelul Costică STĂNESCU, tatăl colegilor mei de liceu Lucică și Bebe, că făcea în Basarabia experiențe cu evreii care la prima retragerea a armatei române făcuseră lucruri reprobabile, chiar crime. La reîntoarcerea românilor colonelul alinia mai mulți evrei legați la ochi și experimenta câți poate omorî cu un cartuș.

            Marea pasiune a ostașului sovietc erau pe vremea aceea cesurile, așa că era frecvent să vezi un ostaș cu mai multe ceasuri, dar se pare că au fost văzuți și cu cesuri mai mari de gât, chiar cu pendule. Nu degeaba marele comic Constantin TĂNASE a recitat un cuplet devenit celebru:

            Rău a fost cu "einz, zwei, drei"

  Dar mai rău e cu davai (davai = dă-mi)

            Rău a fost cu "was ist das ? "

   Dar mai rău e fără ceas.

            Când a fost atenționat să nu mai atace comportamentul armatelor sovietice, TĂNASE a apărut pe o scena plină cu ceasuri și din culise cineva spunea TIC la care Tănase răspundea TAC (a fost ultima apariție pe scenă a genialului om de teatru, elementele care trebuiau să reprime orice reacție a poporului român au făcut totul pentru ca gura acestui mare român să fie astupată pe vecie).

            Eram la Nedelea, iar la tata a venit un ostaș rus și i-a cerut un brici să se bărbierească. Tata în naivitatea lui, i-a oferit cele două briciuri ale lui, făcându-i semne să-și aleagă unul din ele. Rusul le-a luat pe amândouă spunând:

            - Za ciortii durac ! expresie  pe care am tradus-o ulterior, la dracu prostule !

            Când m-am întors din deplasarea, făcută în interes de servici, de la Moscova, i-am adus tatălui meu două briciuri ieftine, cumpărate special ca să fac o glumă cu el, spunându-i că m-am întâlnit cu rusul și i-a trimis două briciuri în locul celor luate cu japca. Tata s-a uitat cu atenție la ele, a mulțumit, dar a spus că ale lui erau mai bune "Solingen die Zwillinge",  adică doi gemeni.

            Eram la Nedelea, un sat la 17 Kilometri de Ploiești, unde funcționa o unitate antiaeriană germană, cu care băieții din sat jucau din când în când fotbal. La venire, rușii i-au omorât pe toți răniții care nu au putut să fugă împreună cu colegii lor și nu s-au împușcat singuri. Unul dintre ei Erwin, rănit  grav și care a făcut pe mortul, a fost salvat de foștii lui adversari de la fotbal, aciuit prin sat și după foarte mult timp, după ce și-a perfecționat româna, a plecat spre zona de vest a țării, poate o fi reușit săracul să ajungă cu bine la ai lui. Am mers odată cu tata la Ploiești și la trecere pe lângă gara Buda am văzut într-un lan de grâu o imagine pe care cu greu o voi putea uita vreodată. Încă înainte să putem vedea ceva, ne-a izbit un miros puternic de cadavre în putrefacție, după care din lanul de grâu au început să apară trupurile soldaților nemți morți. Grâul copt era galben, iar morții în marea lor majoritate blonzi cu uniforme albastre, umpleau lanul de grâu cu trupurile lor, creind o imagine de apocalips și culmea, printre ei erau câțiva ruși, fiindcă de morți nu se îngrijea nimeni. Tot la Nedelea, locuind într-o casă nouă și arătoasă, rușii au ocupat camerele de locuit unde au făcut un fel de comandament, fiindcă mereu se tot discuta acolo. Într-o noapte, tata este trezit de o santinelă, care l-a condus spre fundul grădinii, motiv pentru care săracul de el o cam sfeclise, de la ruși nu știai la ce să te aștepți, fiind imprevizibili. La lumina lunii a observat un neamț împușcat în ceafă, iar santinela i-a făcut semn să-l îngroape, lucru care l-a mai liniștit pe tata, întrucât santinela a plecat. L-a îngropat și a scăpat cu atâta, iar a doua zi făcând curat prin comandament, mama a găsit actele neamțului aruncate pe jos, iar tata le-a pitit în pod și după câțiva ani am scris o scrisoare rudelor lui, cu câteva explicații despre moartea lui. Cu toate că scrisoarea nu a venit înapoi, nu am primit vreo veste de la nemți. Într-o zi a venit o femeie maior care îi controla pe ceilalți, fiindcă striga la ei de-i băgase în sperieți, bâiguia ea câteva cuvinte franțuzești și am înțeles că vrea să mănânce, așa că mama a invitat-o la masă cu noi. Maiorul era deosebit de frumoasă și a fost foarte încântată când tata i-a făcut semne că este frumoasă arătându-i fața, părul, pieptul și șoldurile. La masă a mâncat foarte frumos, a băut un singur pahar de vin și după ce a mulțumit mamei, i-a dat lui tata un pachet de țigări, apoi a spus că vrea să merg cu ea prin grădină. Am vizitat grădina, a mâncat câteva prune din pom, dar cel mai mult s-a arătat interesată de adăpostul făcut de tata după modelul celui de la Ploiești, care îi salvase viața. A intrat cu mine în adăpost și era foarte încântată că avea un pat de lemn cu o saltea curată pe el și mai ales era conectat la tensiune, având lumină electrică de la un bec. După masă, când m‑am sculat, am observat că în grădină, la distanță de adăpost, era o santinelă care mi-a făcut semn să nu mă apropii, așa că am devenit curios și m-am pus la pândă. După vreo oră, din adăpost a ieșit un locotenent frumos, iar după câteva minute tovarășa maior, aranjându-și rubașca și îmbujorată la față. Imediat a plecat și santinela, iar eu m-am dus să inspectez locul, constatând că uitaseră lumina aprinsă.

            Având o casă mare, cu două apartamente de câte patru camere, rușii au rechiziționat-o, au dat afară pe toată lumea cu excepția proprietarilor. Ne-au lăsat să locuim împreună cu ei, în două camere, iar eu am învățat destul de repede rusește, așa că am destule amintiri de la ei. Primii care au locuit cu noi la etaj au fost doi locotenenți, niște băieți de treabă (fotografia de la începutul episodului), care aflând că aparatul nostru de radio a ars într-un incendiu ne-au adus un aparat INGELEN în stare de funcționare. Când l-am reparat, mai târziu, am constatat că fusese furat din Ungaria, avea adresa proprieterului scrisă pe capacul din spate. O perioadă a locuit la noi unul din familia unui general, aghiotant al țarului, locotenentul Morozov, un rus cult, stilat, un bărbat frumos, blond, cu părul ondulat, un tip înalt cu o figură plăcută, care vorbea câteva limbi de circulație mondială. De la el am învățat mai bine rusește, prin intermediul limbii germane. Locotenentul ținea foarte mult la mine în care avea mare încredere, fiindcă îi administram, fără exagerare, o noptieră plină ca bani. Amanta lui, tot locotenent, care îl vizita destul de des era o rusoaică blondă, cu un trup superb și de o frumusețe ieșită din comun. Într-o zi, vine repede de la unitatea lui, mă cheamă urgent la el în cameră, cu toate că rusoaica se îmbrăca în grabă, îmi dă niște bani luați la repezeală din noptieră, să fac ce vreau eu cu ei și mă sărută ca de despărțire. După câteva minute a venit o patrulă care l-a arestat, împreună cu frumoasa lui amantă și de atunci nu l‑am mai văzut.

            În locul lui a venit un căpitan de la poliția secretă cu soția și un copil, pe care l-au crescut părinții mei, fiindcă au stat la noi mai mulți ani. Căpitanul era un brunet reușit, mic de statură, care era tot timpul încruntat, apăsat probabil de funcția sa și toți se temeau de el. Se numea Alexandr LUKIANOV, soția sa Jenia era o rusoaică nu prea frumoasă, dar sexi, cu un ten mai închis și sâni mari, care se țineau tare bine, fiindcă rusoaicele nu prea știau pe vremea aceea ce-i aia sutien, iar băiatul lor Sașa era o splendoare de copil, frumos și deștept, devenit în curând răsfățatul mahalalei. Primul lucru care l-am aflat de la el a fost faptul că Morozov a fost arestat fiindcă conducea o bandă de hoți și traficanți care operau în România și Ungaria. Căpitanul era un tip violent, fiindcă își cam bătea nevasta mai ales după un pahar în plus. Jenia era profesoară la școala din unitatea militară, unde preda la copii ofițerilor, dar îi cam plăcea să bea și atunci făcea destul de urât. Odată când era afumată, a ieșit goală de la baie, chiar când eu treceam spre bucătărie și a deschis brațele câtre mine, eu îngrozit de gestul ei, fiindcă îmi era frică de căpitan, m-am făcut că nu observ intenția, cu toate că m-am uitat lung la ea, care  nu a manifestat nici o jenă, din contră. Am intrat la bucătărie și mi-a părut bine că nu a venit după mine, fiindcă în starea ei de beție cine știe ce-i trecea prin cap. A doua zi, spre groaza mea, a venit la mine m-a luat în brațe,  m-a sărutat  mai mult decât pasional și mi-a șoptit spasiba, adică mulțumesc. Sașa a învățat repede românește, era vedeta mahalalei și umbla cu mama prin toate locurile, fiindcă mama lui era la servici până după amiaza. Odată s-a dus la frizer și i-a cerut cu insistență să-l tundă zero spunând că așa i-a zis tatăl lui. Sașa avea un păr negru ondulat superb și când l-a văzut căpitanul în curte a început să strige la el, noroc că Sașa a fugit repede și s-a ascuns la tata în cameră, loc în care căpitanul nu a intrat vreodată.

            În apartamentul de jos locuia un maior mai în vârstă împreună cu amanta lui, cu care făcuse un copil, care era mai mic decât Sașa și se numea Jecicu. (În rusia maiorul avea nevastă și trei copii). Cu ei în apartament mai locuia și șoferul maiorului Serghei, un băiat tânăr și frumos, care suplinea probabil unele lipsuri sexuale ale maiorului. Amanta maiorului avea un servici mai ușor, fiindcă stătea mai mult pe acasă. La sfârșitul săptămânii era regulă bine stabilită, jos la maior se trăgea un chef la care participau pe lângă cei ai casei, un colonel cu nevasta care locuiat prin apropiere în zona Pisica Albă și din când în când altcineva. Uneori mă invitau și pe mine, fiindcă tata nu bea, iar mama nu se ducea la așa ceva, chiar și eu participam numai la prima parte când se  și mânca câte ceva, după care urmau cântările, de fapt foarte frumoase, fiindcă toți aveau voci superbe cu muzica în sânge și spre sfârșit când se îmbătau, eu plecam, iar informațiile despre desfășurarea lucrurilor le primeam de la Jenia, cu care, ca și mama, eram foarte bun prieten. În timpul unui astfel de chef cei doi copii, Sașa și Jecicu am mâzgălit cu cerneală carnetul de partid al maiorului și a ieșit un mare tămbălău nu știu cum soluționat, dar după acest lucru, când plecam eu de la chef, luam cei doi copii pe care-i culcam sus, ca să nu-i deranjeze pe maturi sau să facă vreo boacănă. Odată, după un chef maiorul a găsit-o dimineața la sculare pe frumoasa și tânăra lui amantă, goală, dormind cu un colonel, iar dacă nu interveneau căpitanul și șoferul, cei doi erau gata, gata să se împuște. Maiorul avea un câine lup, Nord, care ne plăcea foarte mult fiindcă era deștept și lipicios, iarna trăgea copii cu sania, se juca cu toți cei din curte, dar vai de vreun străin dacă intra pe poarta pe care scria clar bilingv "CÂINE RĂU". De la un timp, nu știu din ce motiv, Nord a trebuit să stea la regiment și foarte rar îl mai aduceau pe acasă, unde lui îi plăcea mai mult. Venea un soldat cu el și stăteau câteva ore în care Nord se juca cu toți, dar mai ales cu copii, cărora le ducea probabil cel mai mult dorul. Uneori Nord scăpa de la regiment și venea pușcă la el acasă, unde aveam grije de el până venea soldatul să-l ia, pleca fără prea multe mofturi, dar de mârâit, mârâia, manifestându-și astfel supărarea. Necazul era dacă venea pe neașteptate noaptea și dimineața intra cineva străin în curte era vai de pantalonii lui, nu-i făcea altceva decât îi rupea bine pantalonii, nu se arunca la față sau la alte zone ale corpului decât la fund.

            Colonelul care locuia lângă cârciuma "La Pisica Albă", îmi tot spunea că are la Moscova o fată frumoasă, să învăț mai bine rusește că o să o aducă într-o vacanță la Ploiești. A venit vacanța, a venit și Tania de la Moscova, o fată într-adevăr reușită care avea de toate ten, păr, ochi, siluetă, sâni și șolduri, o rusoaică de care tatăl ei era pe bună dreptate foarte mândru. La primul chef am fost invitat și așezat lângă Tania, care a servit pe toată lumea cu o specialitate adusă de ea da la Moscova, o băutură cu un miros plăcut, incoloră, alcoolică de 65 de grade, Zubrovca, din care nu am băut prea mult, dar am observat cum toți se uitau cu mare interes la mine și nu știam de ce. Când am încercat să mă ridic mi-am dat seama că nu mai aveam picioare, efectiv nu puteam să le mai simt spre hazul tuturor care mi-au spus să am puțină răbdare că după vreo jumătate de oră o să-mi revin și așa s-a întâmplat, ciudată băutură. Cu Tania am petrecut minunat, fata vorbea foarte bine franceza, așa că nu aveam probleme de comunicație, Jenia mi-a spus a doua zi că trebuie să vină pe la ea dimineața și că deabia așteaptă să facem sex, să nu pierd timpul fiindcă nu stă decât două săptămâni și e păcat. Când a venit Tania lucrurile s-au petrecut extrem de simplu, fără vreun moft, de parcă ași fi invitat-o la dans. Am rămas la Jenia în casă care a plecat cu Sașa la plimbare și până să-mi dau seama Tania se dezbrăcase și a fost puțin surprinsă de ezitarea mea care nu se referea la trupul ei minunat, ci la desuurile ei de o modestie și calitate sub orice critică. Impulsul sexual a fost însă mult mai puternic decât vederea unor chiloți din care eu nici nu mai văzusem, niște chiloți cu mânecă lungă de o culoare dubioasă. Fata avea toată bunavoință și entuziasm, dar nu prea știa să facă sex, totuși totul a fost nemaipomenit. Uneori tinerețea, candoarea și naivitatea crează momente mai pline decât o experiență sexuală care aduce a profesionalism. Ne-am întâlnit de mai multe ori, dar numai la Jenia sau jos la doamna maior, fiindcă nu a vrut să mă primească la ei acasă și sub nici un motiv, nu am reușit să o duc să-i arăt orașul, ori să mergem la un film. Sex în casă la discreție, cu buna știință a tuturor, care se bucurau din toată inima că ne simțim bine, dar mai mult nu, fiindcă spunea Jenia că tatăl ei colonelul, este pe un post foarte mare și fata lui nu are voie să se împrietenească cu un român, motiv pentru care să nu mă gândesc să-i scriu. Despărțirea s-a făcut cu câteva lacrimi așa cum stă bine unor tineri care știu că nu se vor mai vedea vreodată, despărțiți de prejudecăți de naționalitate, dar mai ales de politică. Cât despre colonel acesta a rămas cu o afecțiune deosebită pentru mine și din când în când îmi mai spunea că Tania se gândește la mine, iar când se îmbăta mă strângea în brațe și mă săruta cu ochii pline de lacrimi. Slavii prin firea lor nu au decât prieteni pentru care își dau viața sau dușmani pe care ar dori să-i lichideze cu orice preț, cale de mijloc nu există. Când soțiile ofițerilor au plecat în Rusia în urma unui ordin de la Moscova, ne-am luat rămas bun de la ei, mama și tata au plâns după Sașa, care era ca și copilul lor, ne-au promis că o să ne mai scrie, dar afară de vizitele căpitanului, care ne transmitea salutări de la Jenia și Sașa, dintre care la una mi-a șoptit salutări speciale de la Tania, nu s-a mai întâmplat nimic. Era forte clar că nu aveau voie să scrie în România.

            Prin 1950 strategia de ideologizare se făcea destul de discret, astfel la un meci de atletism cu românii, sovietici au venit cu trenul oprind în localitățile importante, unde au discutat cu fanii și au dat autografe îmbunătățind astfel imaginea marelui vecin de la Est.

14 Octomvrie 1950

În această seară am întâmpinat la gară trenul ce ducea atleții sovietici la matchul U.R.S.S. - R.P.R.. M'a impresionat mult prezența atleților și conducătorilor Sovietici, apoi figura de sportivă și femeie a Ninei Dumbadze, mutra de căprioară a Secenovei, chelia lui Caraculov și în sfârșit statura impozantă a lui Kanachi. Nina Dumbadze și Kanachi mi-au dat un autograf. Pe Scerbacov nu l-am putut vedea și îmi pare foarte rău (notă - un mare campion de triplu salt). Trenul a plecat lăsându-mă pe peron cu două autografe, dar cu o mulțime de sentimente în suflet.  După cum bine se vede din textul unui copil de 16 ani, scris într-un jurnal, acest gen de propagandă era promițător.

            În 1958 eram inginer stagiar al Uzina " 1Mai " din Ploiești și am avut contact cu o grupă de studenți sovietici veniți în practică. Copii au lăsat o impresie excelentă prin modestia lor, prin felul în care s-au purtat, dar mai ales prin felul în care arătau, probabil au fost selecționați, atât fetele cât și băieții erau superbi, niște copii foarte reușiți.

            Primele contacte cu cultura sovietică le-am făcut la Ploiești prin intermediului corului PIATNIȚKI, format din peste 100 de persoane, care a cântat în centrul orașului pe o estradă special amenajată. Despre acest spectacol am fost informat de profesorul de muzică și dirijorul corului liceului domnul profesor Gheorghe IONESCU. Ce am auzit la acest spectacol, susținut în aer liber și fără mijloace de amplificare a depășit orice așteptări, a fost încă odată pusă în evidență muzicalitatea și marea dragoste de a cânta a acestor popoare de stepă, precum și frumusețea muzicii lor. Ulterior contactele culturale au devenit mai sofisticate și au fost trimiși artiști de talie mondială în scopul de a demonstra intelectualilor români marea superioritate a sistemului socialist față de alte sisteme. Așa am putut să iau contact direct cu mari artiști ca Sviatoslav RICHTER, David OISTRACH și alții, cărora le port o vie și respectuoasă amintire în pofida trecerii timpului, aceste genii m-au impresionat până la lacrimi, m-au făcut să vibrez prin cele mai intime coarde, dar despre superioritatea sistemului sovietic am uitat repede, dacă voi fi gândit vreodată la ea.

            Când am fost la Moscova în 1968, am avut contacte cu multă lume și o să povestesc ce cred eu că este semnificativ, impresii și oameni. Primul contact l-am avut cu șeful protocolului de la Institutuul Unional al Geologiei, un tip versat, bine îmbrăcat, cunoscîtor de multe limbi străine, care printre multe altele, ne-a făcut teoria popoarelor mari și mici, făcându-ne să înțelegem că ideile de egalitate sunt vehiculate în special de popoarele mici. În privința echipamentelor de geofizică, explica faptul că dacă pentru România sunt suficiente două echipamente de investigație, iar patru ar fi un lux, pentru imensul teritoriu al URSS, este nevoie de peste 100 de echipamente și nepermițându-și să cumpere atâtea, trebuie cu orice preț să-și construiască. Discuția plecase de la faptul că noi nu aveam voie să spunem că suntem în posesia unei stații Pan Geo Atlas Corporation – PGAC (ulterior firma a fost cumpărată de DRESSER), iar rușii știau sigur că o avem. Din discuție respectivul a înțeles că nu avem voie să spunem și a zis că nici nu au nevoie, fiindcă ei primiseră deja toată documentația de la Jugoslavi, nu înțelegea pentru ce venisem la Moscova să discutăm despre aceste probleme cu ei, când în domeniu noi eram în mod cert mai avansați, dar nu le spuneam lor nimic din ce știam, fiind obligați să facem pe proștii. Acesta a fost de fapt motivul pentru care inițial am refuzat să merg la Moscova și a fost desemnat un alt coleg, inginerul Aurel DUMITRICĂ, dar acesta a fost operat de urgență și am fost trimis val-vârtej în ajunul Crăciunului și al botezului fiului meu Alexandru, de conducerea IPCUP. Mi s-a făcut pașaport într-un timp record, de teamă de a nu rata deplasarea, lucru grav având în vedere că era în țara marelui soare răsare și ar fi fost considerată o ofensă la adresa acestora, a avansatei științe și tehnologii sovietice. După cum spunea un activist român, noi eram primii în lume și ai doilea în Europa, după Marea Uniune Sovietică.

            Mergând prin institut cu acest șef important, am constatat că pe sală se juca tenis de masă, nu numai că se juca, dar erau destul de mulți privitori care nu s-au sinchisit că nu lucrează. După ce am trecut pe acolo la o difernță de două ore situația era aceeași, unii jucau și alții priveau, iar producția probabil mergea singură.

            Camera în care stăteam noi era în cadrul unui servici tehnic specializat în traduceri plasat într-o clădire în afara institutului, dar în aceeași curte. Nu aveam voie să vorbim decât rusește, cu toate că interlocutorii noștrii vorbeau toate limbile de circulație, discuția se purta în rusește și în momentul când intervenea un impas se spunea un cuvânt sau mai multe în franceză, engleză sau germană, rusul o traducea în rusește și discuția continua. Unul din specialiști, cu mare valoare științifică, nu ne-a spus cum îl cheamă vreo două zile și l-am surprins când i-am spus numele, aflat prin imprudența altuia. A insistat mult să știe de unde îi cunoaștem numele, dar nu i-am spus, ca să creadă că românii au sisteme de informare la fel de bune cu ei, poate și mai și. Cu traducătoarele vorbeam tot în rusește cu toate că ele știau și alte limbi, fumam împreună câte o țigară și după ce le-am servit cu țigări românești Snagov, au spus că nu le plac fiind prea slabe. Ce fumau ele eu nu puteam să fumez, fiindcă erau așa de tari că mă înecam și tușeam. Într-o zi, una din ele a făcut imprudența să spună că știe germana și am schimbat două sau trei replici, după care a plecat cam încurcată. În zilele următoare a dispărut și colegele ei au spus că a plecat pentru o lună la o filială îndepărtată. De atunci am evitat să discutăm cu traducătoarele în alte limbi, fiindcă era păcat să facem rău unor femei frumoase, educate, numai pentru că schimbam câteva cuvinte cu ele.

            În zece zile cât am stat la Moscova nu am putut să aflăm prețul benzinei de la nimeni, fiindcă la benzinării nu era afișat, iar taximetriștii sau interlocutorii noștri cei mai apropiați dacă erau întrebați schimbau repede subiectul. Pe vremea aceea la Moscova se suferea crunt de secretomanie. Bilete la Balșoi Teatr a fost imposibil să găsesc, cu toate că am luat cu mine multe timbre pe care le puteam vinde foarte simplu cu bani buni, dar m-am întors înapoi cu jumătate din timbre, fiindcă nu am avut ce cumpăra, iar aur nu am vrut să cumpăr fiindcă traficul cu aur era interzis și nu mi-au plăcut complicațiile inutile. Aveam eu destule probleme cu originea mea socială, ca să mai adaug la ea trafic peste hotare cu aur.

            La Moscova am învățat de la colegii noștri sovietici termenul de 32 decembrie cu care ei explicau faptul că o lucrare nu putea ieși la termen și se apela la subterfugii, în realitate se mințea că a fost făcută.

            Galeriile TRETIAKOV

            Pentru un moscovit, intrarea la oricare muzeu era o problemă destul de grea din cauza milioanelor de vizitatori care efectiv invadau capitala URSS și doreau să vadă cât mai multe obiective turistice printre care muzeele. Ca străin, m-am prezentat la milițianul care menținea ordinea pentru cei peste 1000 de vizitatori plasați la coadă în perfectă ordine, i-am arătat pașaportul pe care l-a examinat cu mare atenție, după care mi-a făcut semn că pot intra. După intrare te mai aștapta încă o încercare, nu foarte ușoară, trebuia să te așezi la o coadă pentru depunerea paltoanelor la garderobă, unde nu mai conta dacă ai sau nu pașaport și așteptai cam trei sferturi de oră, după care puteai în sfârșit să admiri operele de artă rusești, dar fără să te poți abate de la un traseu stabilit de organizatori și foarte clar marcat, ca să fie observat chiar de un tâmpit sau de mai mulți. Prima impresie pentru un inginer care intrase în muzeele din București, Budapesta și Belgrad a fost de imensitate, prin faptul că sălile erau foarte mari și înalte, iar în cele mai multe, tablourile erau expuse pe trei sau mai multe rânduri, ceea ce făcea dificilă privirea lor cu atenție. După scurt timp, am simțit că mă doare gâtul de atâta privit în sus, așa că pe cele din ultimul rând le-am zărit doar dacă nu era vorba de ceva deosebit. Alt șoc a fost dimensiunea neobișnuită a unor tablouri care ocupau un perete întreg și care fuseseră probabil pictate într-o perioadă destul de lungă, după numeroasele amănunte care ocupau uriașa lor suprafață. Fiind obosit, m-am așezat pe una din băncile centrale care erau plasate în fiecare sală și stând am observat oameni mai în vârstă care de pe bancă se înclinau puțin având astfel o perspectivă mai bună asupra rândurilor de sus. Vizitatorii erau în majoritate neruși, cu figuri exotice, oameni simpli care se închinau destul de des, dar pe furiș, minunându-se de ceea ce vedeau pictat pe tablouri. Era însă destulă lume bună, care se remarca prin modul în care erau îmbrăcați, modest, dar îngrijit, având în mână nelpsitele binocluri mici, specifice pentru spectacole. După câteva ore de vizionare am obosit bine, văzusem tot felul de pictori și tablouri, mă relaxasem la umbra mestecenilor care îmi aminteau de CEHOV, mă luase cu frig la vederea aspectelor iernilor siberiene, mă cutremurase piramida craniilor umane, dar mai ales simțisem un gol în stomac la vederea picturii plasată pe un perete întreg, care reprezenta o furtună și era semnată de celebrul AIVAZOVSKI. Nu exista vreun bufet sau bar unde să bei ceva fiindcă … ba ți-e sete, ba invers … așa că eram efectiv saturat și plictisit cu toate că mă aflam în fața unor capodopere cu care nu aveam cum să mă mai întâlnesc și m-am hotărât să parcurg restul într-un ritm alert, cu pauze pe băncile din mijloc deoarece oboseala asupra unor picioare bolnave de arterită își spunea cuvântul. Am fost dintr-odată trezit din toropeala care mă cuprinsese, pe pereți era cu totul altceva, semăna cu ce văzusem până atunci, dar era genial, era lumea văzută altfel, cu suflet și talent. Deoarece la intrare nu mă uitasem atent la ce scria, m-am întors afară, pe ușă scria mare pe o placă de bronz, Ilia Iefimovici REPIN. M‑am trezit pentru puțin timp la realitate, personajele din tablouri se uitau fix la tine și te îmbiau la meditație, dacă nu chiar la o conversație, mai ales boieroaica din trăsură care era vie, adevărat de vie, ca să te facă să o placi pe ea și să-l invidiezi pe cel care a avut șansa să o cunoască și să o pună pe pânză, făcând-o nemuritoare. Cu greu am plecat de la REPIN, după care, trezit și șocat, am vizionat cu atenție muzeul, încă câteva ore bune.

            Muzeul PUȘKIN

            Cu lecția învățată de la Galeriile TRETIACOV, am făcut o pauză de două zile și m-am dus de dimineață, după o noapte în care mă odihnisem bine. Am avut o șansă unică, în perioada respectivă, printr-o colabolare cu Muzeul Louvre din Paris, aceștia aduseseră la Moscova picturi ale impresioniștilor din mai multe muzee franțuzești, care împreună cu numeroasele opere din Moscova erau expuse împreună într-o zonă care purta titlul Muzeul Impresionismului. Acesta a fost un regal la care nu visasem, aduna la un loc operele din mai multe muzee, selecționate de specialiști pe criterii artistice și de reprezentativitate. Am trăit momente de extaz în fața unor opere despre care deabia auzisem și care erau acum în fața mea pe pânză și în ramă. Este drept că am putut să profit mai mult datorită cunoștiințelor căpătate de la filatelie despre pictura impresionistă, deoarece din nefericire rușii nu aveau un catalog al acestei unice expoziții. Și azi mi-a rămas în minte că la intrare în acest sector, am fost întâmpinat de tabloul lui Louis DAVID, pictorul de casă al imperiului, înfățișându-l pe împăratul Napoleon Bonaparte trecând alpii călare, pe o pictură imensă care ocupa un întreg perete.

            Restul muzeului avea în proprietate opere de mare valoare, de la pictorii flamanzi până la PICASSO sau alți creatori moderni. Desigur că ultimele achiziții proveneau probabil din rechizițiile făcute de echipele criticilor de artă, care însoțeau trupele sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial în drumul lor către Berlin, care printre alte mari orașe a trecut și prin Dresda. Nici după zeci de ani, rușii nu vor să înapoieze aceste opere proprietarilor lor de drept, ilustrând din plin strategia lui Petru cel Mare, care dorea să se întindă și să pună mâna pe tot ce se poate, iar de dat vreodată înapoi, adio și n-au cuvinte afară de niet și niznai. Dar și noi am pățit acest lucru cu tezaurul pe care mai marii vremurilor trecute au găsit de cuvință să-l pună la păstrare tocmai la Moscova, halal alegere !

            Vânzarea pantofilor

            Mă plimbam printr-un sector de încălțăminte al unui mare magazin moscovit, când sunt acostat de un tinerel, care mă întreabă ce limbi știu și îi răspund răutăcios … english, française, deutsch, no toje pa ruskii … îmi spune rusește, foarte direct că vrea pantofii mei, fiindcă este un model care-i place și-mi oferă o sumă uriașă. La plecarea de acasă luasem o pereche de pantofi foarte comozi, dar uzați, cu intenția să-i las în hotel la întoarcere, așa că propunerea tânărului m-a surprins și i-am răspuns că nu vreau, la care a mărit suma. Când i-am explicat că este prea mult, a rămas mască, neștiind ce să creadă și după un moment de uluială s-a oferit să-mi cumpere o pereche de pantofi noi din magazin și să-mi dea o diferență în ruble. Pentru mine însă, din motive de marimea bagajelor, pantofii trebuiau aruncați, iar din cei rusești nu aveam nevoie, așa că l-am invitat să vină cu mine vreo oră să mai văd câte ceva, după care mergem la mine la hotel și îi dau pantofii la un preț cam jumătate din cât îmi oferise el. A privit problema cu mare suspiciune, dar dorind probabil foarte mult pantofii a mers cu mine prin locurile unde doream să trec. Am aflat că este student la o facultate de electricitate, deci viitor coleg cu mine, că ambii părinți sunt tot ingineri, mama lucra la Moscova iar tatăl lui prin Ucraina. Când am ajuns la hotel a refuzat să intre, spunea că nu are voie, așa că m-a așteptat într-un parc, dar ca să se asigure că vin cu pantofii a scos banii, iar când a văzut că nu vreau să-i iau s-a alarmat, așa că a trebuit să-i iau și când i-am numărat erau mai mult decât cerusem eu. Am întârziat puțin fiindcă am curățat cât mai bine pantofii, iar liftierul m-a interceptat cu nu mai știu ce, așa că băiatul era puțin agitat și când m-a văzut s-a luminat la față. De bucurie a luat pachetul fără să-l deschidă, iar la despărțire mi-a mulțumit de două ori cu mare căldură, scuturându-mi mâna cu toată încrederea și a plecat repede.

            Tovarășul BORCAN

            La Moscova am ajuns seara și cum eram, afară de colegul meu de liceu, facultate și servici cu care plecasem pentru aceeași temă de cercetare, Sergiu DUMITRESCU-Dumi Baba, cu inginerul Emil DIMA celebrul șef al FPS din primul mandat al regimului Ion ILIESCU, care studia pe vremea aceea compensatoarele în vederea lucrării de doctorat și tovarășul ALEXANDRESCU, un inginer din minister, care a stabilit să luăm metroul pâna la Balșoi Teatr, de unde a telefonat la ambasadă. La ambasadă au discutat cu persoana de servici care s-a recomandat Vasile BORCAN și când am auzit lucrul acesta l-am pus pe Sergiu să discute cu el și i-a spus clar că suntem de la Ploiești, că este cu Mircea GOCIMAN, dar tipul a fost destul de sec și ne-a recomandat să revenim după trei sferturi de oră până ne rezolvă cazarea, deoarece nu fusesem programați anterior din vina celor de la minister. Acest lucru era neadevărat, programarea și toate fromele fiind făcute chiar de ALEXANDRESCU, deci avusese tot interesul să fie totul în ordine. La recomandarea tipului de la minister, am luat o înghețată uriașă, fiindcă mai mici nu se vindeau, o marojnoe, constatatând cu surprindere că era foarte bună, fără să pară o bucată de gheață din cauză că era grasă, nu făcută ca la noi mai mult din apă. Am telefonat după vreo oră și ne-a trimis la un hotel unde cu toate că ar fi aranjat ceva, nu aveau camere libere. Cu această ocazie am constatat că la Moscova era o criză mare de camere la hotel fiindcă, noaptea, holurile hotelelor era arhipline cu oameni care dormeau pe unde se putea, pe fotolii, pe scaune și chiar pe jos, iar de pe figurile lor ciudate, se putea deduce că nu erau europeni. Acel tovarăș BORCAN, era fostul nostru coleg de liceu de la Liceul Ion Luca CARAGIALE din Ploiești și a fost singurul contact cu un coleg de liceu care m-a tratat cu sictir motiv pentru care nu l-am contactat eu cu toate că știa că la celălalt capăt al telefonului sunt doi foști colegi de liceu. S-a telefonat din nou la tovarășul BORCAN care ne-a îndrumat spre un alt hotel, dar noi ne documentasem cu ajutorul unei fete frumoase care, după de i-am oferit un zâmbet și o mică atenție, luată fulgerător ca să nu observe cineva, se interesase telefonic și găsise două camere libere pentru o noapte la hotelul Turist, lucru cu care a fost de acord și omul nostru de la ambasadă. Noroc cu faptul că taxiurile erau la ora aceea destule, iar costul ridicol de ieftin și ne-am putut deplasa în celălalt capăt al orașului. Hotelul Turist nu era de fapt un hotel ci un grup de vreo 15 blocuri turn cu o capacitate de cazare uriașă. Până să ajungem unde trebuie, am intrat în vreo trei clădiri și  toate holurile erau pline ochi cu sovietici care dormeau pe unde se putea, fiindcă era decembrie cu o temperatură sub minus 20 de grade. Hotelul era modest, cu garsoniere având două paturi și o chiuvetă în cameră, iar closetul și dușul comun pentru un etaj întreg, ni s-a spus că era un hotel de tranzit, dar pentru noi a fost salvator. A doua zi de dimineață am fost la ambasadă de unde am luat repartiția pentru un hotel ca lumea, repartiție care exista, deoarece la plată a trebuit să achităm și noaptea nedormită, deoarece camerele fuseseră rezervate, culmea că la decontare am plătit camera de la hotelul Turist din diurna noastră, fiindcă nu puteau fi plătite două camere, la două hoteluri diferite în aceeași noapte. Hotelul de data aceasta era central, echivalent cu trei stele, având pe fiecare etaj o supraveghetoare care nu te lăsa să intri decât cu pașaportul, până desigur începuse să ne cunoască. De tovarășul Vasile BORCAN nu am mai dat, cu toate că pe la ambasadă am trecut destul de des, se ferea de noi, că ar fi primit o beșteleală să ne țină mine mult timp, pentru orele petrecute în stația Balșoi Teatr și plimbările nocturne complet inutile cu taxiul prin Moscova la o temperatură sub minus 20 de grade.

            Room service

            Probabil ca să nu existe probleme, toate îngrijitoarele de la hotelurile prin care am trecut, cazați sau în vizită la cunoscuți, erau tovarășe în vârstă și de încredere, de care nu te-ai fi apropiat cu gânduri necurate, decât de frica amenințării cu pistolul. Bagajele noastre erau verificate la milimetru fiindcă, fără jenă, femeile îți cereau să le vinzi un obiect care era plasat la fundul geamantanului, cu toate că lucrurile erau aranjate la loc perfect și fără această cerere, cu toate că bănuiam, nu am fi observat controlul, este cert însă că nu a fost furat nici un obiect. Le-am vândut și lor câte ceva la prețuri modice, le-am făcut câteva cadouri, dar nu tot ce vroiau ele, fiindcă am fi rămas în fundul gol. Sergiu și-a scăpat cu mare greutate o cămașă albă cu pliuri verticale, primită cadou de la cineva, de două ori pe zi femeile o solicitau insistent, iar prețul creștea pe măsura refuzului, până l-am învățat să le spună că era cămașa lui de ginere, o ține ca amintire și așa a reușit să scape.

            Piața Taganskaia

            Din informațiile cu care plecasem din țară, știam că târgul filatelic omolog Cișmigiului din București, este undeva într‑o piață situată pe lângă celebrul Teatru Taganskaia, din stația de metrou cu același nume, așa că m-am urcat în metrou și … "na Taganskaia". La coborârea din metrou am început să întreb și am luat-o în direcția respectivă, dar în zonă erau câteva mii de oameni și m-am gândit că am avut ghinion să dau tocmai de un miting în loc de piață de timbre. Pe măsură ce m-am apropiat am realizat însă că nici vorbă de miting, era o piață filatelică la un nivel de neimaginat pentru cineva care nu locuia la Moscova. Se vorbea în toate limbile lumii, se dădea din mâini și se încheiau tranzacții la prețuri fabuloase, deoarece cererea era net superioară ofertei. Am scos la început un clasor mai mic și timbrele s-au evaporat din clasor la prețuri pe care în țară nici nu le visasem, așa că m-am dat deoparte și am mai transferat timbre din clasorul mare care au avut rapid aceeași soartă. La un moment dat s-a lăsat o boare care șoptea … miliția … așa că m-am retras și odată cu mine foarte mulți. Când am revenit după o oră, era lume mai multă decât înainte și am fost contactat de un tânăr care mi-a oferit cam 80% din ce primeam la vânzarea en detail, pentru a-mi achiziționa en gros, toată marfa disponibilă. Am căzut de acord și deoarece spunea că nu are toți banii la el m-a invitat acasă unde am mers fără probleme, fiindcă tipul era o figură de încredere, bine îmbrăcat, vorbind câteva limbi străine, spunând că este profesor.

            Acasă la un filatelist

            Am mers destul de mult cu metroul, după care am intrat pe un prospect de pe care am luat-o pe un gang destul de scurt, am intrat printr-o bucătărie mică și întunecoasă într‑o cămăruță de 3x2,5 metri. Camera era ocupată de un pat îngust, cu toate că era căsătorit cu o profesoară, aveau o mică măsuță pe care stătea o veioză prăpădită, iar fundul camerei era despărțit de o draperie și era multifuncțional, dulap și bibliotecă. Aveau în casă un radio portativ, iar televizorul ca și frigiderul erau comune cu o mătușă a lor cu care locuiau. Lucrurile în cameră erau extrem de modeste calitativ, iar iluminarea se făcea de la un bec care atârna din tavan. Curând a venit acasă și doamna profesoară, iar după prezentări nu am remarcat vreo jenă pentru condițiile lor modeste de trai, cu toate că am stat bine peste o oră, nu s-a oferit să servească nimic, mulțumindu-se să privească atent timbrele care erau tranzacționate. Am încheiat afacerea și am făcut schimb de adrese corespondând 7-8 ani și făcând schimb de timbre, mai mult am trimis pe la el și câțiva prieteni cu timbre, care au fost foarte mulțumiți de relațiile cu el. Mult timp în schimbul unor timbre, primeam de la el timbre pentru un brazilian căruia i le trimeteam în alt plic, fără să-l deschid pe al lui.

            Circualția și taximetriștii

            Prețul taxiurilor la Moscova era pentru mine modic, așa că am circulat cu ele până peste poate într-un trafic însă, infernal, fără regului, cu depășire ori pe stânga ori pe dreapta, fără respectarea prioritățiilor, de nu mai înțelegeai nimic. Cu toate acestea, cu tot stratul de zăpadă, care acoperea asfaltul, nu am avut vreun incident rutier în cele aproape două săptămâni petrecute la Moscova. Cu tot prețul redus, sau poate tocmai din acest motiv, taxiurile nu erau la îndemână și ceea ce era mai curios, foarte greu se putea lua unul de pe traseu, solicitantul fiind obligat să se deplaseze la unul din locurile unde erau stații fixe și unde se atătea la coadă. Am încercat să iau un taximetru de pe traseu și numai ideea de a arăta pașaportul unui milițian, care a oprit unul m-a salvat. Cu câteva zile înainte de plecare, fiindcă rămăsesem cu destul de mulți bani, am mers într-o stație și am ochit un tip care părea mai serios și i-am spus că ași dori să vizitez câteva ore orașul, indicându-i de pe o hartă câteva obiective alese de mine, la care eventual ar putea el adăuga altele, după inspirația lui. Când m-a întrebat de ce sumă dispun, a început să râdă zicând că nu putem consuma nici jumătate, fiindcă peste patru ore iese din tură. Am văzut împreună obiectivele mai îndepărtate și la care eu nu ajunsesem până atunci, printre care Stadionul Lujniki, Universitatea Lomonosov, câteva poduri de la periferia orașului unde și orașul arăta diferit de partea centrală. Am parcurs cu viteză redusă câteva prospecte de la cap la coadă și consider că a fost o plimbare instructivă. Am remarcat un lucru comun la toți acești conducători de taxi, faptul că erau extrem de calmi, în dezordinea și hărmălaia de pe străzile Moscovei, nu se manifestau zgomotos sau nu păreau iritați. Cele mai multe lucruri despre conducerea unei mașini le-am deprins de la tatăl meu care fiind șofer profesionist știa foarte multe lucruri utile pe care mi le-a spus cu dragostea unui părinte. Pe lângă lucrurile bune, am deprins de la el obiceiul de a înjura pe colegii de trafic, îi înjuram direct sau în cel mai bun caz înjuram în general, dar cu voce tare. La contactul cu taximetriștii moscoviți, m-am hotărât să-mi schimb radical atitudinea, spunându-mi că dacă un șofer din Moscova poate să suporte un trafic infernal fără să înjure sau să se enerveze, trebuie să fac și eu acest lucru, dacă nu mai mult, adică să devin chiar amabil la nivelul educației cu guvernante pe care mi l-au oferit părinții mei.

            Biserica Vasilii Blagoev

            Situată lângă Piața Roșie, am mers să o vizitez în ziua în care colegii mei s-au dus în altă parte. Biserica este pe dinafară o construcție superbă, cu  turnuri răsucite și acoperișul aurit, mărturie a bogăției, dar și a bunului gust al constructorilor și ctitorilor. La interior, biserica era un fel de muzeu prin care se intra și se trecea într-un ritm grăbit, ici colo câte un vizitator se închina pe furiș, în țara unde bisericile fuseseră transformate de puterea sovietică în muzee, biblioteci, depozite și chiar grajduri, conducătorii comuniști spunând cu răutate că Hristos s-a născut într-un grajd. Poporul cel mai credincios, chiar habotnic, ortodoxii ruși, fusese pus sub papuc de un regim criminal care dorea să scoată credința din sufletele oamenilor. După anul 1990 s-a văzut clar că ce-și propuseseră Lenin și Stalin, spălarea creierului poporului de credința strămoșească a fost un lucru imposibil de realizat de acești doi derbedei, care credeau că viața oamenilor poate fi la fel de ușor de schimbat, fiindcă o viață poate fi ușor luată de un dictator plin de putere, dar este mult mai greu de schimonosit, după niște percepte imbecile.

            Monumentul Cosmonauților – Pavilionul relizărilor URSS

            Monumentul Cosmonauților este o relizare artistică remarcabilă o construcție lamelară imensă cu baza pe pământ și terminată la partea superioară cu porțiunea care se îngustează spre vârful monumentului. Construcția sugerează dorința omului de a cucerii cosmosul și a fost executată pe vremea când sovieticii erau numărul unu în acest domeniu pe plan mondial, după lansarea primilor sateliți artificiali cu celebra cățelușă Laica și apoi având la bord pe primul om care a sburat într-un satelit, celebrul Iurii GAGARIN. În acea perioadă propaganda sovietică, bine orchestrată, trâmbița avantajele sistemului socialist asupra celui capitalist, până americanii au fost jigniți în amorul propriu și au luat în serios problema. Programul spațial cerea resurse materiale care depășeau posibilitățile sovietice, din cauza unei economii ineficiente și planificate centralizat.

            Pavilionul realizărilor este o expoziție permanentă și dinamică a celor mai importante bogății naturale și realizări tehnologice ale republicilor sovietice. Cu toate că am intrat la noroc, mi-am dat seama că este un lucru serios, bine gândit și probabil unic, oferind vizitatorului posibilitatea să vadă de la sateliții originali recuperați după lansarea în cosmos, până la cristale de cuarț colorate de mărimea unui om de o frumusețe rară, rezultatul unor fenomene naturale.

            În același parc era plasat turnul Televiziunii Sovietice "Ostankino", o construcție impresionantă cu o înălțime de 540 de metri, una din cele mai impozante construcții din lume, a doua ca înălțime, mândria tuturor moscoviților cu care am discutat. La două treimi din înălțimea lui era un restaurant turnant care ocupa toate cele 3600 și prin rotația realizată în mod continuu oferea o panoramă asupra orașului Moscova. Într-o seară am încercat să urcăm la acest restaurant împreună cu Sergiu DUMITRESCU, dar nu am putut intra, fiind însă programați peste două zile. După două zile, Sergiu s-a răzgândit și nu a mai vrut să meargă cu toate că nu costa prea mult. Regret că nu am fost singur deoarece probabil că am pierdut foarte mult.

            Cumpărături

            Cu banii primiți ca diurnă, dar mai ales cu cei obținuți din vânzarea timbrelor, am cumpărat diverse obiecte pe care le‑am făcut cadouri familiei, colegilor de servici și prietenilor. Directorilor le-am adus cele mai scumpe țigări pe care le-am găsit la Moscova, dar ulterior am aflat că ei erau obișnuiți cu "daruri " mult mai consistente din partea subalternilor ce se întorceau din deplasări în străinătate.

            Pentru Alexandru am adus câteva jucării de nasul lui, deoarece avea puțin peste o lună, mamei nu-mi mai amintesc ce i-am adus, lui tata două briciuri, iar pentru Ica am cumpărat, printre altele, un colier de cihlimbar cu mărgele rotunde și ovale, cele mai mari de circa 15 milimetri în diametru. Se pare însă că nu i-a plăcut prea mult, fiindcă mai târziu, mi-a cerut permisiunea să-l dăruiască mamei ei, de la care l-am recuperat după moartea acesteia.

            Piesa cea mai grea atât la propriu cât și la figurat a fost o mașină de cusut electrică pe care am purtat-o cu mare greutate, era așa de grea încât de două ori am vrut să o abandonez, dar nu m-a lăsat colegul meu Sergiu care avea și el una. Din păcate la mașină nu a lucrat decât Alexandru de vreo câteva ori, așa că după mulți ani am vândut-o unei croitorese.

            Magazinul Detskii Mir, în traducere Lumea Copiilor, ocupa un bloc imens cu peste 10 etaje cu încăperi inimaginabil de mari. Când am intrat prima dată, la parter am văzut într-una din săli un morman uriaș de mașinuțe electrice de fabricație germană frumos ambalate și de dimensiunea de aproximativ 4m x 4m cu o înălțime de 3m. Vânzarea era făcută de vreo 6-7 persoane care probau cu răbdare mașinuțele după montarea bateriilor. Am fost impresionat de ordinea care domnea la coada unde erau circa 200 de persoane dintre care cel puțin jumătate, ca și în metrou, citeau ceva.

            La unul din eatje am surprins o scenă care pur și simplu m-a siderat, la o coadă de peste 300 de persoane care așteptau disciplinați, un salariat al magazinului venea la ultimul care se plasa la coadă, îl punea să-și tragă o limbă pe mână și cu un creion chimic trecea numărul de ordine, nu cu bilet care ar fi putut fi transmis altcuiva ... am fost atât de uluit că nu m-am interesat ce se dădea la acea coadă.

            A doua zi, am intrat din nou la Detskii Mir și la parter am fost dezorientat, nu mai cunoșteam nimic, maldărul de mașinuțe fusese vândut și ca să mă conving că nu visez m-am apropiat de locul cu pricina și vânzătoarea s-a oferir să-mi dea una din cele 10-20 de mașinuțe care nu funcționau, dar spunea ea că aveau defecte mici și puteau fi ușor remediate.

Afară de amintiri, din deplasarea la Moscova mi-au rămas câteva fotografii făcute în Piața Roșie, la Muzeele Moscovei, un brici și desigur colierul de cihlimbar … souvenirs, souvenirs !