Mică introducere

            O perioadă, din păcate foarte scurtă, am ținut un jurnal din care o să citez unele însemnări, iar pentru a le pune în evidență vor fi scrise cu aldine ca mai jos.

            Sâmbătă 14 Octombrie 1950

            Cu toate că la început consacrasem acest catastiv luat din arhiva liceului de fete, matematicii, m-am răzgândit și acum îl dedic notărilor, pentru ca să am vreodată a-mi aminti din cele ce voi scrie zi cu zi. Dacă din aceste notări vor lipsi zile sau chiar luni întregi, acesta se datorește numai unuia dintre marile mele defecte, lipsa de consecvență în toate acțiunile. Dacă timpul îmi va îngădui …

CITITORULE, TE SFĂTUIESC SĂ-ȚI PIERZI ÎN FIRECARE ZI, ÎN AFARA CELOR 2 REPRIZE A CÂTE 10 MINUTE DEDICATE GIMNASTICII, ÎNCĂ 10 MINUTE DIN TIMPUL TĂU PREȚIOS ȘI SEARA, LA SFÂRȘITUL ZILEI, ÎNAINTE DE CULCARE, SĂ-ȚI NOTEZI LUCRURILE CELE MAI IMPORTANTE, FIINDCĂ ACEST OBICEI TE VA RĂSPLĂTI MAI TÂRZIU CUM NU TE AȘTEPȚI, VA FI O STAVILĂ ÎMPOTRIVA UITĂRII. DACĂ VEI URMA ACEST SFAT, NU AI PIERDUT TIMPUL RĂSFOIND ACESTE ÎNSEMNĂRI ALE UNUI SUFLET CHINUIT DE NENUMĂRATE GÂNDURI, IDEI ȘI REGRETE, CARE S-A DECIS SĂ SE ELIBEREZE DE ELE PRIN SCRIERE.

            Vreau să subliniez prin exemplul de voință al meu și nu numai al meu, că la un om crescut în credință și frica de Dumnezeu, cea care moare ultima este credința și înaintea ei, dragostea de viată. Am căutat să laud cu decență unele acțiuni curajoase ale profesorilor, colegilor și prietenilor mei, fiindcă oamenii au nevoie de asemenea aprecieri, chiar dincolo de viața de toate zilele, chiar dacă s-au despărțit de noi. Faptul că, chiar obiectele neînsuflețite au nevoie de dragoste, a fost subliniat de marele nostru Profesor Emerit, Nicolae SIMACHE, cel care, cu toată lipsa lui de experiență mondenă, spunea că o monedă trebuie mângâiată ca o fată frumoasă și că așezată așa cum trebuie, pare a fi goală.

            Un capitol special îl ocupă vocabularul împreună cu descrierea unor secvențe mai tari, prin care am trecut și recunosc faptul că acest lucru m-a preocupat. Am evitat detaliile sordide, dar asta a fost realitatea timpurilor și orice omisiune ar fi fost echivalentă cu minciuna, iar cuvintele prin care le-am descris au fost alese ca să fie cele mai soft, fără a denatura însă atmosfera reală.

                                                                                           Ploiești, 11 august 1999, în ziua Eclipsei Totale

Copilăria

           

            Rădăcini

             Familia GOCIMAN este originară din Transilvania, Întorsura Buzăului, sat de munte curat românesc, 100%. Străbunicul Vasile MOCANU a fost învățător și prim epitrop la singura biserică (greco-ortodoxă) română în timpul guvernării Austro-Ungariei. Născut în anul 1799 și mort la vârsta de 107 ani în 1906, l-am cunoscut și chiar se juca cu noi când mergeam în vacanță, era de noi mai iubit ca tata-mare, era mai bun, mai blând, nu ne certa. După cum ne-au declarat și bătrânii satului, în timpul maghiarizării a fost obligat să-și schimbe numele într-unul unguresc.

Cu maghiarizarea românilor mă voi ocupa mai pe larg în cuprinsul amintirilor mele.

Străbunicul fiind epitrop și nevoind a-și lua un nume unguresc, a făcut cerere să i se schimbe numele, în loc de MOCANU în GOJMAN, cuvânt ce derivă de la GOTESMAN, adică omul lui Dumnezeu. De notat că bătrânii de demult primului epitrop îi spuneau Gojmanul bisericii. Natural, regimul Austro-Ungar a aprobat, dar în GOCSMAN Gh Vasile.

Așa devine străbunicul, bunicul, tata și noi urmașii MOCANILOR și de la Unirea din 1918 am românizat litera ungurească CS cu CI românesc, numindu-ne GOCIMAN în loc de GOCSMAN.

De ce nu ne-am reschimbat numele în MOCANU, veți vedea din descrierea ce va urma.

Eugen Gh. GOCIMAN (1971)

 

Culmea a fost faptul că singura mare nedreptate care mi s-a făcut în Facultatea de Electronică a Institutului Politehnic din București, a fost cea a unui conferențiar de la catedra de electrotehnică, MOCANU, care atenționat de unul din asistenți asupra faptului că eu am știut foarte bine s-a exprimat …. dă-l în măsa de jidan, să mai vină odată. Bătrânul Nicolae MOCANU-GOCIMAN, tatăl bunicului meu, fără să fie înalt, era un om bine făcut, vrenic și activ, a murit la peste 90 de ani, dintr-o neatenție, strivit accidental în poartă, la intrarea în curte pe un car cu fân.

            Mama tatălui tatălui meu, Domnica, era o femeie extraordinară, de o vrenicie ieșită din comun și avea darul de a face farmece. Tata mi-a povestit cum în momentul apariției unui șarpe, dânsa s-a uitat la el și fulgerător acesta a înlemnit, iar seara i-a spus lui tata că a făcut un descântec ca să-l trezească din amorțeală, că era păcat să rămână așa. Când a îmbătrânit și a simțit sfârșitul, a chemat o fată mare, aleasă de dânsa, pe care a inițiat-o în tainele cunoscute de ea, cu blestemul că nu trebuie să inițieze pe altcineva, decât la bătrânețe. A fost o femeie aprigă și faptul că ducea de mâncare la ciobanii angajați, sus pe munte, nu a rămas fără urmări, se pare că bunicul meu era băiatul baciului. Tata a aflat lucrul acesta, când fiind pe moarte în urma unei afecțiuni pulmonare, a fost dus de bunicul meu la Întorsura Buzăului, unde bunica lui, după ce i‑a descântat cum știa numai ea, l-a lăsat vreo 6 luni pe munte la baci, refăcându-se în mod miraculos din hrană și aer curat, încât celebrului profesor doctor Iuliu HAȚEGANU de la Cluj, când l-a revăzut, nu i-a venit să creadă că mai trăiește. De fapt în spital, tata fusese declarat mort, însă bunicul a adus de afară un cearceaf plin cu zăpadă în care l-a băgat și după ce l-a frecat câteva minute și-a revenit spre uimirea tuturor.

            Părinții mamei tatălui meu, erau protopopul Constantin DIMIAN de Brețcu și preoteasa Paraschiva, iar mormântul lor se află la loc de cinste în fața intrării bisericii ortodoxe din Brețcu. Pe străbunica am cunoscut-o bine, deoarece locuia cu bunica mea Maria GOCIMAN. În perioada aceea avea 96 de ani, poseda o vitalitate fizică și mentală de invidiat, un program spartan de spălarea dimineața cu apă rece, frecare cu un prosop ud și aspru, regim alimenar exemplar, cu ținerea strictă a posturilor. Cu toată corpolența dânșii, era vivace atât la trup cât și mental, iar ori de câte ori bunica povestea ceva greșit, fiindcă o mai lăsase memoria, o corecta prompt. Cu o lună inainte să moară a rugat-o pe bunica, fata ei, să meargă cu ea la Brețcu ca să moară acasă, în patul ei.

            Gheorghe GOCIMAN a fost copil sărac, însă istețimea lui l-a făcut pe învățătorul satului să-l trimită cu o scrisoare de recomandare la un director al liceului Andrei ȘAGUNA din Brașov, în ideea de a-i facilita urmarea cursurilor liceului. A primit o bursă și un loc la internat, având astfel posibilitatea de a studia la liceu. Bani de buzunar, de acasă, nu a primit tot liceul, fiindcă părinții aveau copii mulți și probleme care-i depășeau, așa că era obișnuit să facă servicii colegilor, de la lecții, până la curățatul pantofilor, pentru a face rost de un ban de buzunar. În vacanțe, directorul îi mai îngăduia să rămână la internat, ca să poată lucra, pe ici, pe colo și să strângă fonduri pentru timpul școlii. După terminarea studiilor medii, din cele trei soluții posibile pentru un băiat sărac: preoția, armata sau Căile Ferate a ales-o pe ultima. La școala feroviară avea cazare, casă, masă, îmbrăcăminte, manuale gratuite și în plus o sumă de bani pe care o considera importantă. După absolvirea școlii cu brio, a fost repartizat impegat de mișcare la Sighișoara cu un salariu bun, așa că a găsit de cuviință că a venit vremea să se căsătorească, iar Maria fata protopopului DIMIAN i-a convenit, fiind bine educată, plăcută și cu o zestre importantă, lucru care nu putea fi neglijat la vremea aceea de un tânăr sărac.

            Bunica mea Maria, "Buca", era o femeie mică de statură, cu o figură plăcută, accentuată de un ten pe care și l-ar dori orice top model, fără riduri, până la o vârstă înaintată. Era o fire domoală, nimic nu o putea scoate din ritmul ei de ceasornic lent și acest lucru îl făcuse chiar în momentele dramatice ale vieții de care nu a fost ocolită. Educată într-o familie de preot, era religioasă fără însă a fi habotnică, dar cu toate acestea avea accese de enervare explozive pe care aspectul ei general nu le‑ar fi trădat. Fiind crescută într-un mediu fără griji materiale, era lipsită de caracterul aprig al oamenilor care s-au luptat din greu cu viața, așa că seninătatea ei părea chiar senilitate, cu toate că nu era nici pe departe așa. Fiind de o blândețe ieșită din comun, era tot timpul în conflict cu bătrânul, care dorea o educație spartană pentru copii lui. Bătrânul l-a dus pe tata la o școală militară destul de departe de casă, unde a asistat la echiparea lui în uniformă, după care a plecat liniștit spre casă. Imediat după ce tata a rămas singur, a apărut un gradat care a început să profereze amenințări și tata care nu stătea mult pe gânduri a fugit. S-a dus la gară de unde a luat un tren, fiindcă era băiat de șef de gară și cunoștea toate amănuntele, mecanicii, conductorii. Cum bătrânul a mai întârziat, tata a ajuns acasă înaintea lui și bunica a înghețat când l-a văzut echipat militar, dar ce să-i facă, i-a dat să mănânce pitindu-l sub masa compactă din bucătărie. La venirea bătrânului acesta povestea entuziasmat:

- Să vezi Mariți, ce bine îi stătea lui Eugen îmbrăcat militar și ce bine o să-i fie acolo, fiindcă ăia o să scoată om din el ...

Tata sub masă, bunicul entiziasmat, iar bunica îngrozită de frică și tremurând ca varga. Când bunica i-a spus că Eugen este acasă, bunicul a făcut un acces de furie și a promis că o să-l bată soră cu moartea, tata de frică a ridicat capacul mesei de bucătărie, a vărsat totul de pe masă și a fugit de acasă revenind numai după vreo trei zile, când lucrurile deveniseră mai calme. De bătaie nu a scăpat, fiind ușurat de bunica, ce intervenea la urmă ca să nu-l bată prea tare.

            Bunica avea o slăbiciune ieșită din comun pentru primul născut Aurel, care nu-i crease vreo problemă, se realizase strălucit profesional, îi vorbea cu mare blândețe, spre deosebire de ceilalți membrii ai familiei, inclusiv tata. Spre sfârșitul vieții locuia la Sfântul Gheorghe și având gratuitate pe tren, ca soție de inspector general CFR, trecea pe la Ploiești și București să-și vadă cei doi copii, dar totdeauna oprea la Ploiești la trecere, pentru ca aproape tot ce-i dădea tata să lase la Aurel, care era sufletul ei. În cei șase ani cât am fost student în București, la Aurel și soția sa Lica, am fost invitat o singură dată, dar când am ajuns acolo am aflat imediat motivul, trebuia dusă bunica la gară și urcată în tren. Am fost așa de scârbit de gest, încât mult timp nu am mai trecut pe la ei. La moartea bunicii, am fost la Sfântul Gheorghe și cum pe vremea aceea eram inginer, cu un salariu bun, am contribuit substanțial la înmormântare și fiindcă Aurel era sărac, l-am convins pe vărul meu Dan ȚÎNȚU să-i lăsăm lui totul. Am plecat de la bunica numai cu cinci furculițe, fiindcă pe a șasea mi-o făcuse cadou dânsa. Renunțarea la averea care consta dintr-o casă destul de mare, s-a făcut cu o singură condiție, după șapte ani bunica trebuia mutată într-unul din cavourile familiei de la Brașov sau București. După vreo nouă ani văzând că Aurel nu a întreprins nimic în acest sens, am încercat să o recuperez eu și să o aduc la Ploiești, dar în cimitir se făcuseră modificări și cum pe acolo nu a mai dat nimeni, a fost mutată într-o groapă comună. Când Cornel a fost asasinat de legionari, tata a cumpărat o parcelă la Belu unde l-a înmormântat, după care, mormântul fiind în grija lui Aurel, au mai îngropat acolo pe cumnatul lui, domnul POPOVICI, soțul Genei sora lui Lica. Cu toate că locul era al lui tata, Aurel m-a pisat foarte mult până a primit de la mine, pe o hârtie neoficială, o declarație de renunțare la locul de veci. La ani de zile după moartea lui Aurel, soția lui Lica, a încercat probabil să vândă și locul, așa cum au vândut ei toate lucrurile primite de la familia GOCIMAN, la care nu țineau fiindcă nu investiseră nimic în ele, nu contribuiseră nici măcar afectiv la firmele GOCIMAN din Brașov și Ploiești. Cu hârtia neoficială nu a putut să vândă locul de veci, așa că a tot încercat să fac un act legal de cedare pentru a-l vinde, dar nu recunoștea acest lucru. Când am întrebat‑o de ce vrea să fie proprietară a îndrugat fel de fel de explicații, care mai de care cusute cu ață albă. Eu îi spusesem că se poate îngropa liniștită acolo, eu sau Alexandru nu o să vindem locul într‑un viitor destul de îndepărtat, fiindcă acolo vor fi îngropați trei GOCIMANI, Cornel, Aurel și Lica. De data asta nu am mai cedat și locul este acum în proprietatea ultimilor GOCIMANI în viață Mircea și Alexandru, iar Lica se odihnește și ea împreună cu soțul și cei doi cumnați.

            După moartea lui Cornel, care era coproprietar la hotelul GOCIMAN cu tata, prin moștenire au primit : Mimi (soție) 12.5%, Bunica (mamă) 12,5%, Eugen, Aurel, Jeni, Miți(frați) câte 6.25%. Mimi, Aurel și Miți s-au repezit și au vândut lui Gheorghe MOCIORNIȚĂ sau rudelor lui, ca să scape de grije și să toace niște bani picați din cer în mod nemeritat. Jeni din principiu nu vindea nimic și bunica sfătuită de Jeni și Aurel i-a vândut tatălui meu pentru ca cineva din familie să dețină o majoritate, care să-i permită o putere de decizie importantă. Bunica a primit niște bani pe care i-a dat aproape toți lui Aurel, dar a continuat să primească chiria până la naționalizare, prin clauza de uzufruct.

            Bunicul meu Gheorghe, "Bătrânul", a plecat de jos, de la condiții limită de viață, și-a construit totul prin talent, capacitate, voință, dar mai ales muncă, era un om aprig care nu știa ce-i aia compromis sau comoditate. Era adeptul ideii că munca trebuie să aducă performanța, total devotat familiei lui, firmelor de autobuze, neprecupețind absolut nimic pentru atingerea țelului propus, dispus la sacrificii totale. Pentru copii a fost un tiran care în dorința de a face oameni întregi din ei i-a împins tot înainte, cu mai mult sau mai puțin succes, fără a avea însă consimțământul lor prealabil. Comportamentul lui a exemplificat plenar faptul că cel care îți dorește binele te face să suferi. Din păcate, nu a avut timp pentru analize cu copii lui sau nu a înțeles că trebuia să-și facă acest timp, așa că între tendințele sale și faptele copiilor a fost întotdeauna o imensă prăpastie. Deoarece era de neclintit, neînțelegând faptul că ceilalți au nevoie de o vorbă bună, a fost mai simplu pentru copii să-l mintă, decât să ducă tratative, la care el nu marșa vreodată, dorind să spună mereu ultimul cuvânt, cel decisiv. Îi plăceau femeile frumoase pe care nu le-a ocolit, fără să facă din lucrul aceasta un element principal în viața lui, în care urmărea lucruri cu mult mai importante.

            Familia Gheorghe și Maria GOCIMAN a avut șase copii născuți în diverse localități unde bunicul era șef de gară. Dintre ei Nicușor a murit la o vârstă preșcolară și ca un lucru deosebit în familia noastră nu a trăit nici un Nicolae. Sora tatălui meu Jeni a avut un Nicolae care a murit la doi ani, iar când Ica prietena mea a rămas însărcinată, pe vremea lui nicolae ceaușescu, ne-am căsătorit și am stabilit prenumele copilului Nicolae sau Niculina, după cel al dictatorului care nu permitea avorturile, dar Ica a pierdut sarcina și astfel tradiția s-a confirmat.

            Primul copil, Aurel, născut în 1898 la Sighișoara, a fost cel mai reușit, fiindcă a studiat cu mult succes la Cluj și Budapesta, unde a luat patru doctorate, a practicat meseria de ziarist, a avut un ziar propriu, finanțat de bătrânul, iar în final a ocupat mulți ani funcția de Secretar General la Președenția Consiliului de Miniștri, un post tehnic, fără implicații politice. Cu mareșalul Ion ANTONESCU era în relații bune și din ce-mi aduc aminte din povestirile lui și ale tatălui meu, sunt manevrele pe care le-au făcut împreună pentru a nu trimite evrei din România către lagărele de concentrare naziste. La început au încercat prin amânări, după care au motivat că nu au vagoane disponibile și când nu au mai găsit pretexte, li s-a spus nemților verde în față că România are o tradiție deosebită cu minoritățile care nu-i permite acest lucru. Cum nemții aveau probleme mult mai importante cu noi, mai ales asigurarea petrolului, au renunțat temporar cu destul de mare ușurință, spre bucuria mareșalului. Când la o emisiune TV laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie VIZEL, evreul scriitor care a trecut prin lagărele de concentrare, a acuzat pe români de trimiterea evreilor în lagăre, am fost foarte dezamăgit fiindcă a avut un interlocutor extrem de nepregătit pentru o discuție de așa amploare. În primul rând, domnul Elie VIZEL a fost deportat din teritoriul românesc ocupat însă în acea perioadă de unguri și în România nu s-a petrecut așa ceva, cu excepția unor evenimente netipice provocate de bandele legionare sau de armata care a plătit unele polițe evreilor din Basarabia și Bucivina. Îmi mai povestea unchiul meu, despre faptul că mareșalul era la curent cu scurgerea evreilor din Polonia, Cehia, Ungaria către România de unde plecau cu vapoarele spre Israel. Fusese deasemeni de acord cu acordarea de pașaport românesc tuturor evreilor din țările amintite pentru a putea veni la noi, unde erau în siguranță.

            În ziua de 18 februarie 2002, la televiziunea națională a apărut domnul doctor Ernest NEUMANN, Primul Rabin al Timișoarei și Președintele Comunității Evreiești al Timișoarei. Spre deodebire de majoritatea evreilor care prezintă problema Holocaustului, acesta a povestit cum după terminarea studiilor, a fugit din Ardealul ocupat de unguri către partea rămasă în România, de teama represiunilor ocupanților hortiști. Apoi a prezentat armonia în care au trăit naționalitățile în acea zonă și pentru a examplifica acest lucru a prezentat unele cifre. În teritoriile de sub stăpânirea ungurească din cei 800.000 de evrei au supraviețuit holocaustului numai 200.000, pe când din cei 12.000 de evrei care locuiau în Timișoara, au murit numai 3 persoane în lagărele de muncă forțate înființate atunci pe tot teritoriul României. Mai spunea dânsul că în orașul Timișoara situația era deosebită de întâmplările din Moldova sau de cele aferente rebeliuni  din 21/22 ianuarie 1941 din București, totuși dacă ar fi existat o politică sistematică de extermianre a evreilor aceasta ar fi fost aplicată și la Timișoara. Cu regret, Primul Rabin al Timișoarei spunea că în anul 2001 în oraș mai rămăseseră numai 700 de evrei.

Un eveniment important povestit de unchiul meu, care prin pregătirea profesională și corectitudinea lui devenise confident al mareșalului, este delicata strategie prin care România a evitat alipirea Banatului Sârbesc și intervenția în Jugoslavia, lucru cerut cu insistență de Hitler, care prin acest lucru și-ar fi rezolvat multe probleme, permițând degajarea unor trupe necesare campaniei din est. Aurel GOCIMAN admira curajul și verticalitatea opusă de mareșal în discuțiile cu Adolf HITLER, fiind deasemeni încântat de eșuarea manevrelor comuniștilor, după 23 august 1944, de a face adunări în unitățile militare, unde mareșalul să fie dezavuat de militarii pe care i-a condus. După venirea comuniștilor, nefiind angrenat în probleme de partid, a primit doar domiciliu fix la Călan, unde ca salariat al Combinatului Metalurgic a studiat și a luat o diplomă de inginerie metalurgică la fără frecvență a Institutului Politehnic din Timișoara. Traducea curent din maghiară, germană și franceză, ocupație cu care și-a completat o pensie mizeră în ultimii ani de viață. A fost căsătorit cu Lica, fata cea mai mare dintr-o familie cu mulți copii pe care i-a crescut cu destule probleme, așa că nu au mai făcut alți copii. Aurel era marele consumator de bani, fiindcă deși nu a contribuit cu nimic la beneficiile firmei, bătrânul susținea că el este mândria și port drapelul familiei, așa că trebuie ajutat din plin. A scris câteva cărți dintre care "Măcelul de la Beliș" și "România și revizionismul maghiar" prezentau experiența dramatică a unei familii de români în Ardealul de la începutul secolului XX, susținută prin documente reale, fotografii, mărturii și în care nu este depășită limita unui naționalism normal, cu concluzia că aceste popoare, în ciuda memorării unor perioadă critice, trebuie să conviețuiască pe un pământ, pe care unii sunt de peste două mii de ani, iar alții doar de câteva sute, suficiente însă ca să se simtă la ei acasă.

            Maria Miți GOCIMAN s-a născut pe 18 martie 1900 tot la Sighișoara, a absolvit câteva clase de liceul și mai târziu s-a căsătorit cu inginerul șef al fabricii de zahăr de la Bod, LUDU, dar căsătoria nu a ținut, fiindcă cu toate că nu arăta prea bine, având un nas de GOCIMAN, mare și puțin adus, era bine făcută, cu un corp mai mult decât reușit, dar rea de muscă. A lucrat un timp la Ploiești, de unde a plecat tot datorită unei legături amoroase făcută fără discreție și la întoarcerea la Brașov s-a căsătorit cu un șef de garaj ungur, cu care a trecut la Cluj în zona ocupată temporar de unguri. La moartea bătrânului a șterpelit o sumă imensă de bani cu care a cumpărat taxiuri pentru șoferi pe numele acestora, care au păcălit-o, prăpădind mult peste 100 milioane de lei în anii 1939-1940, bani cu care bătrânul intenționa să construiască alături de hotel, pe un teren cumpărat, încă un hotel cu apartamente pentru toată familia la ultimul nivel și garaje la subsol.

            Cornel GOCIMAN s-a născut 30 Septembrie 1902 la Predeal, era un băiat liniștit care în copilărie a tras multe ponoase de pe urma tatălui meu, care era cu doi ani mai mic, dar extrem de zvăpăiat. Tata spărgea geamuri, bătea copii, înjura, iar Cornel care semăna destul de bine și era îmbrăcat la fel, plătea de regulă polițele. A făcut liceul și facultatea de chimie împotmolindu-se, din cauza unei aventuri amoroase tumultuoase, la examenul de diplomă, pe care nu l-a mai susținut. A fost un om extrem de talentat, un fotograf cu reușite deosebite pentru acele vremuri. Ca designer, a proiectat câteva obiecte pe care și acum le avem în casă, un dulap foto multifuncțional și o cartonieră cu ușă rulantă, realizare deosebită. Era un bărbat frumos, manierat, cu un calm remarcabil, mare amator de mașini, jocuri de noroc la Cazinoul din Sinaia și femei frumoase. A lucrat cu tata la Ploiești și conducea contabilitatea cu o mare măiestrie care-i permitea să pună mâna pe sume imense cu care făcea ce dorea, dar avea mare grije și printre altele ne îmbrăca atât pe mama, pe tata cât și pe mine, care beneficiam de cele mai moderne și sofosticate jucării. Aveam de la mașini electrice și demontabile de toate fabricațiile, până la aparat de proiecție, cu care am văzut primele desene animate Walt Disney, de care am rămas fascinat pentru toată viața.

În perioada alegerilor din anul 1933, primarul țărănist la putere din Dărmănești oprește un autobuz, dă pasagerii jos și îl rechiziționează. La locul evenimentului s-a deplasat unchiul Cornel, care s-a dus să discute cu primarul despre rechiziționarea autobuzului. La intrarea în primărie, fără vreun avertisment, primarul un tip extrem de solid, care era beat, s-a repezit la Cornel pe care l-a lovit cu un tampon de pe birou în cap și fiind trântit pe podea a început să-i care la pumni. Cornel aproape amețit, a băgat mâna în buzunar și prin haină a tras câteva focuri de pistol cu un Bereta, care l-au omorât pe primar. A fost chemată imediat jandarmeria, care l‑a arestat pe Cornel, pe care l-au scos din primărie îmbrăcat în jandarm pentru a nu fi linșat de săteni. Cornel a stat arestat câteva luni, timp în care s-a judecat procesul, câștigat cu greutate, fiindcă la putere erau colegii de partid ai primarului, țărăniștii. În afara comportamentului anterior impecabil al lui Cornel, a contat foarte mult antecedentul primarului care l-a sechestrat și jignit pe Nicolae IORGA în circumstanțe similare, dar mai ales declarația mamei victimei care a spus despre fiul ei că era un exaltat, foarte nervos, dar mai ales că în clipa accidentului era beat. În timpul detenției, Cornel a modelat în lut un pușcăriaș care seamănă mai mult cu un gânditor. Lucrarea de circa 20 de centimetri a rămas la noi și o am în bibliotecă, amintire de la unchiul meu care mă iubea fără limite, făcându-mi orice hatâr, îndiferent cât de costisitor era. Cu câteva zile înainte să fie "sinucis" de soția lui și gașca de legionari, îmi trimisese prin tata o pereche de patine pe care le-am folosit ani buni.

S-a căsătorit cu Mimi HUMIȚA, dintr-o familie de legionari, aripa Horia SIMA, care i-au simulat o sinucidere la 13 ianuarie 1941, fiindcă aflase probabil despre iminenta atacare de către bandele legionare a sediului Consiliului de Miniștri, unde fratele lui era Secretar General. Din cauză că la înmormântarea lui Cornel, tata s-a manifestat violent la adresa lui Mimi și a legionarilor, după înmormântare, la tanti Vița, o soră a bunicii, a venit un grup de legionari, un batalion al morții, care doreau să-l aresteze pe tata, deci să-l execute. Numai intervenția bunicii și a sorei ei, care le-au spus acestora că nu le ajunge că a pierdut un băiat, cât și faptul că au fost impresionați de toată lumea de acolo care era în doliu, a contribuit la faptul că aceștia au renunțat la misiunea lor odioasă. După înfrângerea rebeliunii, Mimi a continuat să-și bată joc de familia noastră la procesul de succesiune, prin care în afara drepturilor legale, a cerut sume imense pentru perioada de doliu mergând până la 6 perechi de chiloți negri, 6 portjartiere negre, 12 perechi ciorapi negri și multe altele. Fiindcă Aurel care nu a mișcat un deget cu toate că putea să o zdrobească cu familie cu tot, aceasta a profitat de o familie pe care o îndoliase omorând pe cel mai de treabă membru al ei. Culmea a constat în faptul că s-a mutat cu noul ei soț, fost aghiotant al Regelui, la Ploiești, locuind mult timp pe strada Popa Farcaș alături de noi spre enervarea lui tata care era un coleric.

            Eugen GOCIMAN s-a născut pe 20 Octombrie 1904 la Predeal și în copilărie a fost oaia neagră a familiei, fiindcă făcea lucrurile cele mai incredibile sub umbrela protectoare a bunicii. A fost însă și cel mai harnic, fiindcă după ce a renunțat la școlă în clasa patra de liceu, a început să muncească fiind la baza firmelor de autobuze dirijate însă managerial de bătrân, care era creierul afacerii.

            Nicușor GOCIMAN s-a născut în 1906 și a murit prematur.

            Eugenia-Jeni s-a născut pe 27 Martie 1912 la Sfântul Gheorghe și a fost superba familiei, cu toate că nu era prea înaltă. Avea o figură cu niște ochi mari și frumoși, care îți tăiu respirația, o privire magnetică de o impertinență crasă, conștientă de frumusețea și senzualitatea ei, un mers care înebunea toți bărbații. Aveam acasă o fotografie cu ea în costum de baie și nu a existat persoană feminină sau masculină să nu se intereseze de ea, cine este, ce vârstă are etc. S-a căsătorit foarte tânără cu avocatul Nicolae ȚÎNȚU cu care a avut doi copii  Rodica, născută pe 18 Decembrie 1936  și Dan-Nicolae zis Dănuț născut pe 18 Noiembrie 1937, dar era excesiv de frumoasă ca să poată susține o căsnicie, cu toate că soțul ei Nicu era un bărbat reușit, dar poate prea gelos din spusele ei. Îi spunea mamei că băieții din familia GOCIMAN, sunt niște mototoli care o moștenesc pe bunica, iar fetele au sânge adevărat moștenit de la bunica lor din Întorsura Buzăului, prin intermediul bunicului. Mama care a fost o femeie foarte frumoasă, înaltă, cu un păr bogat, cu talie și șolduri bine proporționate și cu sâni superbi, obișnuită să fie ținta privirilor masculine, îmi relata că mersul pe stradă cu Jeni era o problemă, fiindcă toată lumea se uita le ele și erau destul de des acostate mai mult sau mai puțin elegant, la care Jeni reacționa cu un mare talent, nonșalanță și măiestrie, punând la punct pe unii, ori pur și simplu discutând cu alții. A murit tânără din cauza unui icter negru netratat, în perioada intrării rușilor, când în loc să se odihnească a făcut eforturi urcându-se în pod să ascundă unele lucruri de valoare și din asta i s-a tras moartea prematură.

            Tatăl tatălui mamei mele era Stan MINCULESCU, un negustor din Ploiești, cu casa și magazinul pe calea Târgoviștei, care a avut cu soția lui Neaga trei băieți și două fete. A rămas notoriu în familie pentru faptul că era un mare pofticios, destul de des era alungat din bucătărie de nevasta lui, deoarece trecea pe acolo ca să guste din vasele cu mâncare în timp ce se preparau. Cel mai mare, Ioan-Jean bunicul meu, împreună cu Stroe și Costică erau geambași de vite, iar Lina s-a căsătorit cu Stefan NICOLESCU, proprietal al localului Pomul Verde din Ploiești, despre Drina nu știu prea multe, decât că împreună cu soțul ei, nea Gheorghe, l-au găzduit și îngrijit în tinerețe pe viitorul demnitarul comunist Gheorghe PANĂ. Ulterior acesta nici nu-i primea pe la el, nu le dădea vreun ajutor cu toate că o duceau foarte greu. Așa s-au comportat demnitarii comuniști cu cei care i-au ajutat în viață, au aplicat celebra teorie a "tovarășilor de drum", să te folosești de ei la nevoie, după care să-i părăsești, ori chiar să-i elimini.

            Prin anii 1970 am cunoscut la Clubul Fileteliștilor un bătrân cu numele de Minculescu cu care m-am împrietenit. După o vreme, discutând despre familie, mi-a mărturisit cu bucurie că eram rude și mi-a povestit despre un stămoș comun, celebrul negustor Minculescu – Brânci. Acest negustor ploieștean își făcea o vacanță cu nevasta prin Crimeea (Odesa sau Sevastopol) cum era la modă prin vremea aceea. În timpul unei croaziere cu un vas cu zbaturi, de pe punte a căzut o fetiță, iar ploieșteanul nostru a sărit în apă și a salvat-o de la înnec. Cum copila era vlăstarul unui nobil rus extrem de bogat, Minculescu a fost invitat acasă la acesta și a primit o mare sumă de bani cu care și-a dezvoltat afacerea. Mai mult, rusul a venit de câteva ori pe la Ploiești și negustorul nostru a devenit celebru. Răutatea și spiritul de bășcălie ploieștean a lansat însă zvonul că Minculescu nu a sărit de bunăvoie în apă, ci i s-a făcut brânci de cineva și așa a rămas cu poprecla de BRÂNCI, încât nici numele mic nu l-am putut afla. Nu-l știa nici ruda mea filatelistul

Bunicul mamei mamei mele, părintele MANTA, era preot și desigur învățător în comuna Nedelea Județul Prahova.

            Părinții mamei mamei mele Gheorghe NICULESCU–VESELU și Anastasia-Sia MANTA din comuna Nedelea județul Prahova au avut 18 copii dintre care au ajuns la maturitate 14. Familia era celebră fiindcă trecând spre vânătoare prin zonă, mulți dintre marii potentați ai vremii opreau la un vin rece la VESELU, care plin de mândrie își alinia copii în fața oaspeților. Regele Carol I care venea la vânătoare prin acea zonă, era încântat să fie primit de moșierul și cârciumarul din Nedelea, care-i alinia pe numeroșii lui copii, iar regele dădea fiecăruia câte un galben de aur spunând, că toate familiile din România ar trebui să ia model de la familia NICULESCU-VESELU, cu copii mulți, bine îngrijiți și sănătoși.  I-am cunoscut personal pe:

-          Averche, morar la Aricești-Rahtivani arestat de comuniști și condamnat.

-          Nicu, primul taximetrist din București, coautor al primului ghid al Bucureștiului.

-          Vasile, absolvent al liceului, căpitan, erou al serialului Memorialul Durerii, realizat la Televiziunea Româna de Doamna Lucia HOSU–LONGHIN.

-          Pavel, cârciumar la Nedelea condamnat și închis.

-          Filipache, morar la Nedelea, politician care s-a recăsătorit la vârsta de peste 60 de ani cu o țărancă din Nedelea mai tânără decât băiatul lui Gheorghiță și a făcut încă 4 băieți și o fată care-i semănă leit, ca să nu fie nici un fel de vorbe. A murit în pușcărie, arestat de comuniști.

-          Petre, singurul intelectual din familie, preot la biserica Maica Precista din Ploiești, o figură bine cunoscută în Ploiești și prin faptul că a fost profesor de religie la școala numarul unu din centrul orașului. A fost și el arestat pentru o scurtă perioadă. A avut trei băieți doctorul Cornel, tehnicianul petrolist Florian și avocatul Dan Nicolae cel mai apropiat de mine, deoarece am fost colegi de liceu în promoția 1952 Nichita STĂNESCU, din eroare în acte figurează cu numele de NICOLESCU-VESELU în loc de NICULESCU-VESELU ca restul familiei.

-          Mița Ivanov, Stanca Oncioiu, Lina Marinescu, Alexandrina, Maria și bunica mea Florica Minculescu.

            Toți aceștia au avut copii mulți, așa că nu cred că am reușit să cunosc mai mult de o treime din rudele mele, adică veri de gradul doi din familia NICULESCU-VESELU. Țața Lina sora bunicii a rămas văduvă de război când era însărcinată cu Lenuța și s-a descurcat foarte greu cu creșterea celor opt copii și a rămas celebră expresia ei, când seara, dacă se spunea la masă că lipsește unul fiindcă doarme, în loc să-l scoale "Mămăluța" zicea: - Bine că doarme. Cu toate acestea și-a crescut cu frica lui Dumnezeu cele trei fete Victoria, Florica și Lenuța. După ce Aurel, băiatul cel mare a terminat liceul și s-a angajat la o bancă, a sprijinit pe ceilalți trei să facă studii superioare. Cristea, cu studii superioare în Germania a fost inginer minier, ulterior decan la Timișoara, Ionel avocat, iar Nae s-a preoțit. Doar Gogu a terminat numai liceul.

            Fiind atât de numeroși, Veselii nu se comportau totdeauna după canoanele bunei purtări. Au bătut spre exemplu pe ziaristul Eugen IONESCU în centrul Ploieștiului, fiindcă scrisese ceva împotriva lor în gazeta locală. Unui pretor care le făcuse mizerie la Nedelea, i-au slăbit piulițele de la șaretă și una din ele a căzut chiar la trecerea prin vadul râului Prahova, iar individul a picat în apă, făcând o baie memorabilă. Pavel însoțit de câțiva din familie, au plecat la Țintea de unde au furat-o pe Leana fata lui PAZICĂ, cu care ulterior s-a căsătorit. Tradiția aceasta de derbedei simpatici a fost dusă mai departe de băieții lui Filipache, Costică preotul și fratele lui Matei șoferul, au snopit în bătaie niște vagabonzi care s-au legat de ei la Restaurantul Berbec din Ploiești și la Miliție, când au văzut că unul din combatanți este preot, milițienii s-au crucit, dar au fost imediat eliberați.

            Bunicului din partea mamei, Ioan MINCULESCU, când i-a venit sorocul, s-a dus în comuna Nedelea de lângă Ploiești, fiindcă a auzit că moșierul și cârciumarul Gheorghe NICULESCU-VESELU are o fată frumoasă de măritat, deșteaptă, cu ochi albaștri și părul negru. Florica, fata cea mai mare era într-adevăr foarte frumoasă și de o inteligență ieșită din comun, așa că Ioan când a văzut-o, fără să asculte de sfatul unchiului lui, Petre MINCULESCU, bogătaș din Ploiești care-l însoțea la pețit, a spus că o ia și mai ales că nu pretinde zestre decât ce poate să-i dea socrul lui. Acesta din urmă ia dat-o mai ales pentru că era cunoscut ca un om de treabă, dar și pentru că nu a pretins zestre prea mare, din cele peste 100 de hectare, moară, grădini, livezi și locuri de casă, frumoasa Florica a primit numai 4 hectare în Nedelea și o livadă cu pruni. Gheorghe era zgârcit, având grija a șapte fete de măritat pe cap, cu șapte dote, așa că a fost extrem de fericit că a scăpat ușor de una din ele. Bunica avea o minte strălucitoare și o memorie ieșită din comun. Carte învățase pe furate de la bunicul ei preot și învățător, care depistând inteligența nepoatei o îndemna să vină la școală, dar nu reușea mai mult de două ori pe săptămână, fiindcă mama ei care avea mari probleme cu gospodăria, o bătea de fiecare dată când se ducea la școală și cu toate astea a fost tot timpul premianta școlii. Știa pe de rost toate sărbătorile și posturile, făcea calcule cu o rapiditate de neimaginat și avea o memorie de magnetofon. Mătușa mea Ica, sora mamei, a moștenit toate aceste calități de la coana Florica, terminând facultatea de medicină cu brio. A luat nota 19 numai la câteva examene, restul le-a promovat cu nota maximă 20.

            Acești doi tineri, s-au stabilit pe strada Târgoviștei, actuala Gh. Gr. CANTACUZINO din Ploiești, într-o casă modestă din paiantă, cu prispă și trei camere, beci, apă la pompa de prăvălie, cu privată în spatele casei și un grajd mare în fundul curții, necesar găzduirii temporare a vitelor care urmau să fie revândute la Oborul din Ploiești sau în localități apropiate. Pentru puritatea acelor vremuri pe care cu greu le-am putea imagina în zilele noastre, amintesc că bunica povestea cuiva, iar eu am tras cu urechea, că ambii erau virgini și mama mea a fost concepută de doi tineri care au descoperit împreună, singuri, bucuriile pe care viața le poate oferi, secretele sexului. La nici un an după căsătorie, pe 25 august 1911, s-a născut Ioana, mama mea, urmată pe 24 februarie 1915 de Maria-Ica și în 1919 de Dorina.

            Prima fată născută în casa lor, a fost declarată la starea civilă de doi dintre cei mai treji  participanții la cheful prilejuit de o asemenea ocazie. Unul din ei era Petre MINCULESCU, unchiul și vecinul tatălui, destul de limpede la plecarea de acasă, dar care pe parcurs cu toate că se deplasa cu birja, s-a mai oprit să sărbătorească evenimentul la câteva din zecile de cârciumi de pe strada care ducea spre Primărie, așa că ajuns la starea civilă beat criță. După ce cu greutate s-au lămurit cei de acolo pentru ce au venit și cu mai mare greutate au stabilit sexul copilului, au început tratativele pentru stabilirea numelui. Cheflii au spus să-i pună numele oricum, dar funcționarul conștiincios, cum erau ei prin 1911, a întrebat cum îl cheamă pe tată și aflând că Ioan, a zis că Ioana e bine și s-a căzut de acord rapid. Mai greu a fost cu numele de familie, fiindcă oricât i-a întrebat cum îl mai cheamă pe tată, adică numele de familie a fost imposibil să obțină un răspuns coerent. În disperare de cauză, funcționarul a întrebat atunci cum îl cheamă pe bunicul fetei și la răspunsul Stan, s-a convenit că numele de familie STĂNESCU este potrivit. Petre MINCULESCU a achitat taxele, a luat cu el certificatul de naștere și a fost urcat în birja care l-a adus acasă. A doua zi, pe trezie, când au văzut actul de naștere, au râs pe chestia asta și s-a mai tras un chef în cinstea Ioanei STĂNESCU, prima fată a lui Ioan și Florica MINCULESCU.

            A doua fată născută după patru ani a fost botezată Maria și după experiența primei a fost declarată la starea civilă de unul treaz, a primit numele de familie corect, adică MINCULESCU, la fel s-au petrecut lucrurile și cu a treia născută care a fost botezată și declarată Dorina MINCULESCU.

            Mama își amintea cu nostalgie  de simplitatea și bunătatea tatălui ei, de căldura pe care le-o transmitea atunci când se întorcea acasă după perioade care durau și peste două luni, când era asaltat de cele trei fete care abia îi încăpeau în brațe. Într-o zi, după ce a alergat o vacă în călduri la obor și a transpirat, s-a spălat la o pompă cu apă rece, a căzut la pat și s-a prăpădit în câteva luni, cu toate îngrijirile medicale primite, lăsând în urmă o nevastă tânără și trei fetițe.

            Bunica mea, coana Florica, se descurca foarte greu ca văduvă cu trei fete mici, cu toate că avea patru hectare de pământ și o livadă, așa că a mai obținut autorizație pentru un debit de tutun, pe care l-a deschis într-o gheretă la stradă, cu banii obținuți rotujindu-și câștigurile pentru a putea duce o viață decentă. Pe lângă acestea, bunica și mama mai brodau pentru diferite cucoane, dar lucrările nu aveau continuitate, așa că a trebuit să închirieze camera de la stradă unor chiriași care erau de obicei militari de la școala de ofițeri din apropiere. Familia a mai fost ajutată de fratele bunicii Filipache zis "Boeru", care a făcut-o pe Florica administratoare la o moșie arendată de el la Scăieni, dar a pus-o să-l împrumute cu puținii bani rămași de la bărbatul ei, bani pe care nu i-a mai văzut decât sub forma unui teren cedat de acesta la Nedelea, iar de la moșie au trebuit să fugă într-o noapte, fiindcă Filipache a devenit falit. O bună perioadă bunica a fost ajutată de cumnatul ei Costică MINCULESCU, fiind pusă să lucreze casieră la o măcelărie, situată la două case spre centru și lucrurile mergeau binișor. Când Costică s-a despărțit de nevasta pe care a prins-o cu băiatul din curte și s-a mutat la Roșiorii de Vede, această sursă suplimentară de venit a încetat și efectiv o duceau foarte greu, fiindcă toate fetele erau la școală și ajutau mai puțin la treabă. În acea perioadă este cert că bunica și fetele au făcut multe sacrificii pentru a trăi o viață decentă fără să facă compromisuri morale, luptând din răsputeri pentru a păstra cinstea cu majuscule într-o lume dificilă. De la bunica mea am învățat multe lucruri importante printre care faptul că "Lupta cu viața este o chestiune personală, la fel ca și cea cu moartea". Peste timp sunt dator să-i mulțumesc pentru acest adevăr pe care mi l-a explicat ca și pentru multe altele. Relativ la dânsa, zicala că trebuie să-ți cumperi bătrâni dacă nu ai, are o valabilitate maximală.

            Fratele bunicii, Nicu, era șofer taximetrist la București, printre primii din România și trăia într-o manieră specială "la vie en troi" împreună cu Eliza, o femeie de o frumusețe rară și colonelul Vasilică CARȘINESCU, șef al cartografiei militare române, unul din marii fotografi ai Bucureștilor acelor vremuri. Colonelul și Nicu au realizat împreună primul ghid al străzilor din București, de pe urma căruia au încasat o sumă importantă care a stat la baza renovării unei case în Piața Puișor. Pe parcurs casa a fost îmbunătățită, s-a amenajat o imensă baie turcească dreptunghiulară în gresie și cu trepte, un laborator foto modern, unde se lucra pentru lumea bună din București, de la fotografii la tablouri fotografice în alb negru sau colorate manual. Cum Colonelul era căsătorit cu  Eliza și nu intenționau să facă copii, din punct de vedere legal, Nicu nu avea nici un drept asupra proprietății, așa că le-a venit ideea să înfieze pe una din nepoatele lui de la Ploiești și în felul acesta, averea să revină unui descedent al familiei NICULESCU. Inițial, după venirea la Ploiești li s-a oferit pe Dorina care fiind cea mai mică s-ar fi adaptat mai ușor. Eliza a fost de acord, însă aceasta a făcut o criză, a început să plângă, așa că au luat-o pe Maria-Ica, mijlocia, care s-a oferit imediat, jucându-și cea mai mare carte a ei, care urma să-i schimbe radical cursul vieții, să o ducă spre culmile ginecologiei și obstetricii românești. După adopție însă, Maria MINCULESCU a devenit Maria CARȘINESCU.

            Astfel, ca o ironie a soartei, fetele lui Ioan și Florica MINCULESCU purtau numele de Ioana STĂNESCU, Maria CARȘINESCU și Dorina MINCULESCU.

            Coana Florica era o femeie deosebită, când am perceput-o eu era o femeie prezentabilă, cu toate că era solidă, era destul de înaltă, iar talia potrivită îi punea în evidență o linie plăcută. Avea niște ochi albaștri ca cerul, comuni la majoritatea celor din familia NICULESCU-VESELU, un ten splendid, o fire veselă și o voce plăcută. Iubea nespus muzica și îmi amintesc că în perioada evacuarii la Dițești, din cauza bombardamantelor anglo-americane, chema din când în când, fără un motiv aparent, unul sau chiar doi lăutari,  din care satul era plin, pe care îi punea să-i cânte. Fiindcă a rămas văduvă tânără și se ducea la toate balurile cu mama, a rămas îndrăgostită de dans și muzică, dar lăutarii îi aminteau de copilăria ei de la Nedelea, unde erau prezenți în permanență la cârciuma lui Gheorghe NICULESCU-VESELU. Bunica nu cunoștea ideea de compromis, motiv pentru care era știută de frică de toată lumea, dacă mă trimitea la măcelar să-i aduc ceva anume și acesta îi livra ceva diferit sau nu de prima calitate, se ducea cu mine acolo și era vai și amar de el, fiindcă primea o morală pe care o ținea minte mult timp...

- Bine mă, jigodie, tu nu știi că eu am fost casieriță la măcelăria lu' Costică MINCULESCU, păi ...

În perioadele când părinții mei erau plecați eu nu prea îndrăzneam să mișc în front, îmi trăgea câte o chelfăneală fără să se gândească prea mult și cu toate astea țineam la dânsa fiindcă știa să mă alinte când trebuia, având o sensibilitate deosebită. Specialitatea ei era pregătirea mâncărilor, fiind renumită pentru ciorbele de potroace sau perișoare, sarmale, musaca, piftie, fripturi, pește pregătit în toate felurile, dar mai ales ciulamaua de ciuperci cu mămăliguță. Nu exista eveniment în familie la care să nu fi fost invitată cu câteva zile înainte, pentru a participa la pregătirea mesei pe care o făcea în stil mare, fără economie, pe care o accepta ca idee, dar nu la o nuntă, de Crăciun ori de Paște. Una din guvernantele mele, parizianca madame PERON era efectiv dezorientată de risipa făcută de bunica, spunându-i că poporul român o să plătească scump pentru risipa sistematică pe care o face prin regimul său alimentar. Povestea că la Paris dacă ai doi invitați cumperi trei pulpe, dar nu tai pentru asta un curcan. Când s-au instalat comuniștii la putere și eram efectiv înfometați, ne-am amintit deseori predicția doamnei PERON cu privire la risipa pe care o făcusem în vremurile bune.

            Coana Florica a murit de un cancer cu dureri cumplite, cu ochii la ceas, rugându-l pe tata să-i facă morfina mai des decât o programaseră medicii. Nici atunci, nici acum, nu pricep motivul pentru care nu-i făceau mai des injecții, ca să o ferească de durerile chinuitoare pe care le avea și la care reacționa cu demnitate, fără lamentări exagerate, dar cu ochii plini de lacrimi în permanență, blamând nu boala, pe care o considera de la Dumnezeu, ci pe doctorii în frunte cu fata ei care o mințiseră dându-i speranțe deșarte. Ca un semn ceresc, în noaptea morții bunicii, a luat foc și a ars o fabrică de carton asfaltat situată la câteva sute de metrii spre centru, oferind un spectacol de o anvergură colosală, cu limbi uriașe de foc și mirosul de smoală arsă într-o noapte de vară ciudat de neagră și liniștită, putând fi auzite numai troznetele sinistre ale acțiunii focului lacom, alimentat din plin de zmoală. Pompierii nu au reușit să facă nimic, așa că au contemplat spectacolul, neperturbat de vreo adiere de vânt, care ar fi putut generaliza focul într-un cartier cu case vechi. Spre prânz când am mai trecut pe acolo, focul încă mocnea păzit de pompierii care păreau că îndeplinesc un ritual cu furtunele alături, gata să prevină extinderea focului

            Socrul meu, arhitectul Vasile GRECUL, Opa cum îi spuneau nepoții, căsătorit la Cernăuți cu Valeria Luni, Oma, maestră la o casă de modă, cu doi ani mai mare ca el, o femeie mică de statură, dar deosebit de atractivă. Vasile era fiul lui Daniil și al Domnicăi cu încă cinci frați: Grigore, Ștefca, Marica, Ion și Vladimir. Daniil era șef de echipă pentru întreținere în cadrul căilor ferate (picher CFR), purtând cu mândrie trei stele pe uniformă. Opa avusese în copilărie la Lujeni, un accident de pe urma căruia se alesese cu urechile arse și cu urme ale arsurii pe față. Pentru a ascunde acest defect, purta părul lung sub formă de plete și când acesta a albit arăta foarte bine, era un om de o vrenicie ieșită din comun, la care se adăuga un mare talent. Când a locuit la noi o perioadă, urmăream uneori cum așternea seara pe planșetă un calc imaculat, pe care cu o viteză remarcabilă se dezvolta un desen impresionant, iar dimineața, la sculare, mă duceam în vârful picioarelor, ca să nu-l trezesc, să văd cum planșa era gata, incerdibil de reușită. Cu toate că era cardiac, Opa nu se dădea în lături de la un pahar de vin, la care începea să povestească cu mult talent cum a făcut un chef cu celebrul Ionel FERNIC, pilot și compozitor al romanțelor: ²Îți mai aduci aminte doamnă², ²Pe boltă când apare luna² și ²Iubesc femeia², chiar în seara din ajunul plecării sale din Cernăuți către București, când a căzut cu avionul și s-a prăpădit. Ne-a povestit apoi, cu lux de amănunte, celebrele chefuri care se făceau în Cernăuți cu marele tenor Joseph SCHMIDT, cel care avea să cucerească Europa cu vocea lui inimitabilă, dar fiind evreu și hăituit de naziști s-a adăpostit într-un lagăr din Elveția, unde a contactat o tuberculoză neiertătoare. Mai povestea cu mult haz, cum unul din subalternii lui, un conductor arhitect care a rămas la Cernăuți după ocupația sovietică, a avut o relație cu arhitecta șefă sovietică, îmbrăcată cu niște izmene care aveau șiret care s-a încurcat și nu se putea desface, așa că excitați cum erau, au trebuit să-l taie cu briceagul. Cu toate că avea spre 70 de ani, Opa avea o amantă care îi dactilografia pentru proiectale pe care le făcea și se ocupa de bătrân. Cuscrul lui, Fănică POPESCU, un om inteligent și plin de haz, îi spunea odată:

- Cuscre, e păcat să mai cheltuim cu un lucru pe care nu mai putem să-l facem cum trebuie.

Pe data de 1 aprilie 1974, soția mea a primit un telefon de la cineva care o informa că tatăl ei a murit în Gara de Sud, actele sunt la punctul medical din gară, iar cadavrul la morgă. Era convinsă că este o glumă proastă, dar mi-a telefonat după care s-a dus la gară de unde a luat actele și lucrurile. A aflat că mergea către Râmnicul Sărat, deoarece avea abonament până la Ploiești, a coborât repede să ia diferența pentru Râmnic și a făcut un infarct, murind la datorie. Cu această ocazie, a fost prima dată când mi-am dat seama de tăria de caracter a soției mele. Eram împreună de 14 ani fără să știu ce am la mine în casă. Identificarea la morgă, transportul la București, efectuarea formalităților, înmormântarea, au fost făcute de o manieră ireproșabilă. După ce s‑au terminat aceste evenimente dramatice, am felicitat-o și i-am spus că sunt liniștit fiindcă știu că dacă mor are cine să se îngrijească de mine. La rândul ei mi-a mărturisit că a fost extrem de greu, dar faptul că am fost alături de ea a întărit-o, i-a dat puteri.

            După decesul soacrei mele în 1990, căreia toată familia îi spunea Oma, întrucât socrul meu, Opa, se prăpădise cu mulți ani înainte, s-a desființat gospodăria lor. Cum sora soției, Lala, era plecată în Germania, soția mea a adus în casă fel de fel de obiecte care au sufocat pur și simplu locuința noastră și așa destul de înghesuită. După demolarea casei în care locuia mama mea, preluasem o groază de lucruri utile sau inutile din simplul motiv că nouă românilor ne vine greu să aruncăm lucruri, așa cum ar fi normal. La noi în casă mulțimea acestor lucruri este amplificată de calitățile de strângători pe care le avem toți trei, așa că de regulă dacă eu aruncam zece obiecte la coș și nu duceam imediat coșul la gunoi, în câteva minute Alexandru și Ica recuperau din ele cel puțin 3-4 din ele. Când umbli prin lucrurile altora, în special ale celor dispăruți, intri vrând nevrând într-o lume nouă, necunoscută, care te predispune la meditație, dar mai ales te obligă să umpli în mod imaginar anumite goluri din evenimente trecute pe care nu ai reușit să le afli, dar pe care îți dai seama că ar fi trebuit neapărat să le cunoști, să le aprofundezi.

            Printre obiectele moștenite de la Oma, am găsit o fotografie datată înainte de 1900 în care era imortalizată o femeie foarte tânără pozând impozant în fața aparatului de fotografiat. Ica mi-a spus că este doamna BIBOROȘ, bunica din partea mamei ei, de fel din Mitocul Dragomirnei, o localitate bucovineană de lângă mânăstirea Dragomirna. Primul lucru care m-a șocat la examirea fotografiei a fost privirea majestoasă, dar caldă a celei din fotografie, imperturbabilă și absolut neimpresionată de momentul fixării imaginii pentru urmașii ei. Fotografia prezintă o tânără de o frumusețe ieșită din comun, cu o linie armonioasă și plăcută, fară a fi șocantă sau sexi. Pe lângă aspectul plăcut al feții se remarcă o pălărie mică așezată în așa fel încât să creeze o imagine enigmatică posesoarei, care subliniază plăcut privirea femeii. Mi-am pus imediat problema lămuriri a ce se află în spatele acestei atitudini impozante, superioare, a unei femei fără o educație deosebită, crescută intr-o mică localitate bucovineană, unde accesul educațional era limitat din toate punctele de vedere. Singura posibilitate de ieșire din orizontul local, fiind poate numai cărțile, citite după terminarea obligațiilor gospodărești, care erau multiple, cu toată existența unui personal care ajuta stăpânii la treabă, unde pentru a putea să faci o fotografie trebuia să te deplasezi cu trăsura până la Cernăuți și să te duci din nou peste o săptămână ca să iei fotografiile. Am început analiza mea prin atenta observare a fotografiei care impune unele lucruri.

            Rememorarea informațiilor pe care le știam de la Oma și tante Ada, sora ei, ce am mai cules de la Ica, plus consultarea unor documente, au condus la stabilirea originii frumoasei femei al cărei nume l-am găsit după multe căutări în documentele de familie, Malvine Rosalia. Singura fată la părinți, era născută dintr-o familie de obârșie austriacă CZEPIL, venită în Bucovina de vreo trei generații. Părinții ei erau catolici, oameni bogați care se ocupau cu agricultura, pomicultura, creșterea animalelor și apicultura. Când i-a venit sorocul, cum pe vremea aceea, dar mai ales prin acea zonă nu existau percepte contra căsătoriilor interetnice, frumoasa Malvine s-a căsătorit cu un polonez chipeș de prin preajmă, dintr-o familie respectabilă și bine cunoscută. Familia se numea BIBOROSCH, era venită și ea de câteva generații din Polonia și avea doi băieți între care era o diferență de vreo patru ani. Bineînțeles că Malvine s-a căsătorit cu băiatul cel mare Ferdinand, fiindcă așa cerea tradiția, copii trebuiau căsătoriți în ordinea în care fuseseră născuți. Au fost familii în care din cauza faptului că fata cea mare era urâtă și nu o lua nimeni, surorile ei foarte frumoase rămâneau nemăritate, deoarece nu se puteau căsătorii înaintea celei mari. Familia era disperată și uneori pentru a le salva pe celelalte, urâta accepta să se mărite cu vreun văduv bătrân sau să se călugărească, lăsând astfel drum liber în viață surorilor ei mai tinere și frumoase. Din actul de căsătorie întocmit în localitatea Hliboka, din ducatul Bucovina al Imperiului Austriac la 1 noiembrie 1898, reiese că Ferdinand BIBOROSCH fiul lui Francisc BIBOROSCH și al Victoriei TWERS se căsătorește cu Malvine, fica lui Demetrii BIBOROSCH și Iuliei fica lui Ioanni IAVORSKI. După căsătorie Malvine nu s-a mutat de acasă, fiindcă era singura moștenitoare a familiei, așa că a locuit împreună cu soțul ei în casa părinților. Soțul Malvinei, Ferdinand, era un om deosebit de blând și plin de căldură, așa că între el și părinții soției s-au stabilit repede relații excelente, care i-au legat puternic pe măsura trecerii timpului. Malvine a născut două fete botezate Valeria și Adela și totul prevestea o viață plină de lucruri plăcute. Din păcate nu a fost să fie așa, soțul Malvinei a contactat o boală de plămâni, cu toată îngrijirea de care a beneficiat s-a stins lăsând în urma sa o soție foarte tânără și frumoasă cu două fete de vârstă preșcolară. Decesul nu a survenit, nici neașteptat, nici rapid, așa că a fost timp suficient ca să se discute în familie despre viitorul soției și fetelor. Fără să cunosc amănunte, care de fapt nici nu ar conta, este cert că după trecerea perioadei de doliu, fratele mai mic s-a căsătorit cu cumnata lui, devenind tatăl nepoatelor lui, cărora le asigura în felul acesta un viitor sigur. Cu toate că s-a mutat în casa socrilor, noul tată improvizat, a locuit într-o cameră separată o perioadă foarte lungă, până când la intervenția părinților și a socrilor, presată poate și de motive hormonale, tânăra femeie a acceptat să pecetluiască prin pat, căsătoria cu fostul ei cumnat. Noul soț era un om cumsecade, dar când există modele de comparație și aceste modele sunt memorate mai ales prin aspectele pozitive, intervine cert o situație delicată, așa că noul soț a fost considerat a nu se ridica la nivelul fratelui lui, deoarece era un tip mult mai aspru și retras. Nu a reușit să se lege de noua familie ca fratele lui, nu avea aceeași atitudine față de fete, nu s-a integrat perfect în noul rol pe care și l-a asumat de voie, de nevoie. Malvine a fost cea care a resimțit cel mai puternic acest șoc și ca urmare a început să se topească zi cu zi și în câțiva ani s-a prăpădit, fără ca vreun doctor să știe măcar de ce a suferit. A murit de dor, un cuvănt inexistent în vocabularul austriac sau polonez, dar foarte folosit de români, deci și de bucovinieni, în locurile în care se desfășura acțiunea depănată împreună de noi. În continuare, tânărul tată s-a mutat din casa bunicilor fetelor, continuând să ajute material împreună cu părinții lui pe bătrânii bunici care au crescut fetele, iar onkel, Iulius, nu s-a mai recăsătorit vreodată.

            Relația familiei GOCIMAN cu mașinile în general și autobuzele în special, a început în momentul în care tatăl meu Eugen-Virgil a abandonat studiile constatând de comun acord cu "Bătrânul", că nu o să facă nici o brânză cu școala de care s-a lăsat după patru clase de liceu făcute în limba maghiară. Ca să nu rămână fără meserie, bunicul care avea o poziție destul de importantă în Căile Ferate Române, l-a îndrumat către o școală de telegraf și mișcare în acest domeniu. După absolvirea școlii, tata a fost repartizat la Salonta în funcția de impegat de mișcare, însă gândul lui era numai la achiziționarea unui autobuz pe care să-l conducă. A strâns bani, iar după vreo doi ani, a demisionat de la CFR cumpărându-și un autobuz pe firma "Eugen GOCIMAN" din Brașov și a început treaba. Curte mare la Brașov aveau, ba chiar și o magazie transformată în garaj, tata era un om vrenic, iar faptul că era tânăr, plin de viață și simpatic a făcut să primească pe lângă cursele obișniute o mulțime de alte comenzi suplimentare, aducătoare de bani. Tata era șofer, taxator, mecanic și îngrijitor la autobuz, cu cheltuieli mici, așa că nu au trecut nici doi ani și a mai cumpărat încă unul, iar pe cel vechi a angajat un alt șofer. În acest moment a intervenit bătrânul care era un excelent manager. Văzând că treaba are șanse excelente de reușită, s-a împrumutat de la bancă și a mai cumpărat în rate încă două autobuze, după ce a mai concesionat câteva linii în jurul Brașovului. (ca prin vis îmi amintesc de Vâlcele, Zizin, Prejmer ). Odată cu trecerea anilor, afacerea a luat amploare, în curtea de la Brașov au construit garaje și ateliere de reparații, iar numărul angajaților și a autobuzelor a crescut semnificativ (peste 40 autobuze). Momentele grele nu i-au ocolit, fiindcă mașinile se defectau, iar reparația lor costa foarte mult, dar realizată în regie proprie era convenabilă, cu condiția angajării unor mecanici cu experiență care pretindeau însă salarii mari, amortizate prin efectuarea de reparații și pentru alții. Pentru controlul autobuzelor, unde prin neeliberarea de bilete începuse să se fure, au cumpărat două autoturisme cu care se făceau controale inopinate și se rezolvau mai repede problemele de aprovizionare. Realizând importanța afacerii, bătrânul a ieșit la pensie, și-a luat carnet de conducere, angrenându-se din plin, în societatea pe care de facto o conducea, cu toate că se numea Eugen GOCIMAN (A doua întreprindere înființată la Ploiești a primit numele de GOCIMAN & Fii). A angajat-o la contabilitate pe fata cea mare Maria-Miți și după terminarea facultății pe fratele mijlociu Cornel, așa că trei copii și bătrânul conduceau destinele firmei.

            "Copii" au făcut destule boacăne fiindcă au fost amețiți de forța financiară pe care au dobândit-o rapid, odată cu amploarea afacerilor. Într-o iarnă, tata conducea un autobuz pe un drum îngust cu pereți de zăpadă pe margine și a fost claxonat insistent de o mașină să-i facă loc. Cum era imposibil, tata a mers așa până la prima localitate unde a oprit în stație. Din mașină au coborât furioși doi senatori, care cu impertinență l-au jignit pe tata și unul din ei și-a permis chiar să-l scuipe. Tatăl meu, un tip nu prea înalt, însă îndesat și cu un temperament vulcanic, nu a stat prea mult pe gânduri, a scos lopata și le-a tras o bătaie zdravănă atât senatorilor cât și șoferului, după care ambalat cum era, a băgat lopata în radiatorul mașinii și a plecat. A ieșit mare tămbălău și norocul tatălui meu a fost faptul că i-a venit ideea să oprească la coborâre în fața biroului unui avocat, unde a luat declarații de la majoritatea călătorilor prin care aceștia declarau că ceilalți au început, că ei erau trei, etc. Cu toate astea ca să aplaneze elegant conflictul, bătrânul a cheltuit cu procesul și despăgubirile suma echivalentă unei jumătăți de autobuz.

            Tata avea treabă prin oraș, la plecare s-a lipit de el, sora lui Miți, care vroia să facă niște cumpărături și l-a rugat să o ia cu mașina. Nu mai știu cum, dar tata a oprit mașina în fața terasei Aro din Brașov și a plecat pentru o clipă, fără să scoată cheile din contact. După ce a plecat tata, Miți s-a mutat pe locul șoferului, a pornit mașina care a mers unde a vrut ea și anume a intrat pe terasa Aro, unde a dărâmat mai multe mese și din fericire, a accidentat doar ușor câțiva din puținii clienți aflați pe terasă la ora aceea. Când a apărut tata nu mai era nimic de făcut și unii ziariști cărora nu li se făcuseră gratuități pe curse au scris articole fulminante ca "Gocimanii asasinează clienții la Terasa Aro", plus multe altele. Costurile de data asta au atins prețul unui autobuz, fiindcă Miți nu avea carnet de conducere, dar după asta și-a luat.

            Cum traseele în jurul Brașovului fuseseră epuizate, bătrânul a licitat vreo două trasee în jurul Ploieștiului printre care și Ploiești-București. Trebuie să descriu modul cum se făceau aceste licitații: la administrația financiară se adunau toți solicitanții care scriau pe o hârtie suma oferită și semnau după care introduceau hârtia într-un plic. Aceste plicuri se desfăceau imediat și licitația se rezolva pe loc, fără posibilitatea de a se face unele manevre incorecte. Tatăl meu avea o însușire deosebită prin care putea să știe ce a scris cineva după mișcarea părții superioare a creionului sau stiloului și urmărind pe cel mai important concurent putea să știe suma licitată. Îi șoptea suma bătrânului, iar acesta acționa în conseciință, așa că la licitații aveau mereu mare succes. Tata a încercat să mă învețe și pe mine, dar nu a reușit spre regretul lui, e drept că nici nu mi-ar fi folosit la nimic.

            Bătrânul l-a luat pe Cornel să caute o curte unde să adăpostească temporar autobuzele, fiindcă doreau să construiască și la Ploiești un garaj cu o casă pentru a doua firmă "Gociman & Fii". Întrebând din om în om pe strada Gh. Gr. CANTACUZINO, au dat de o rudă a mamei preotul Nae MARINESCU, acesta s-a gândit că un ban în plus pentru bunica nu ar strica fiindcă avea curte și grajduri mari. Când au intrat în curte la bunica și a văzut-o pe mama care era foarte frumoasă, bătrânul i-a zis ... cucoană, dumneata ai o fată frumoasă, iar eu am un băiat de însurat, așa că ai grije cum te porți cu noi ... Cum în privința chiriei bătrânul a fost generos, înțelegerea s-a încheiat rapid și în câteva zile curtea s-a umplut cu autobuze și personal. Cornel locuia undeva alături și mânca la o școală de menaj, însă într-o zi a mâncat mâncare gătită de mama și de sora ei Dorina și s-a simțit rău fiind greu pus pe picioare, dar între el și mama s-a legat o prietenie, Cornel făcându-i cadou un inel de-al lui. Când bătrânul a văzut inelul la mâna mamei i-a spus scurt că trebuie să-și ia gândul de la Cornel fiindcă cu el are alte planuri, trebuie să-și definitiveze studiile prin examenul de licență, să facă o altă carieră ... Mama s-a supărat a aruncat inelul și a zis:

- La dracu cu toți băieții dumitale, eu sunt logodită cu sublocotenentul Constantin Butcă, un fost chiriaș al nostru, nici nu mă gândesc să mă mărit cu altcineva...

Bătrânul cu marea sa experiență de viață și înțelepciune a tăcut, a lăsat zilele să treacă. Peste o săptămână a început să vorbească cu mama ca și cum nu s-ar fi petrecut nimic, după vreo săptămână a discutat cu ea și cu bunica despre faptul că vrea să-l cunoască pe băiatul lui cel mic, doar așa, fără vreo obligație. Bunica era o femeie săracă și o bătuse de multe ori pe mama fiindcă a avut mulți pretendenți pe care i-a refuzat, fiind foarte frumoasă, cu un caracter plăcut și dansând excepțional. Cariera mamei de vedetă și regină a balurilor a fost foarte bogată și mi-a povestit-o de neneumărate ori cu lux de amănunte, nu le scăpa nici un bal din Ploiești sau din localitățile apropiate unde aveau rude, fiindcă și bunica era tânără, cu mare dorință de viață. Cum refuza să se mărite cu unul, cum lua a bătaie bună, dar lucrurile se așezau încet, încet, la locul lor și mama reușea să o manipuleze pe bunica. De data asta perspectiva căsătoriei cu un tip așa de bogat au ambalat-o pe bunica la maximum, practic derutând-o și pe mama, fiindcă ele erau fetele unei văduve sărace, sora mijlocie Ica a fost dată spre înfiere la București, tocmai din motive materiale, iar toată lumea în cartier, chiar neamurile, le priveau vrând nevrând, ca pe rudele sărace cum de fapt și erau. Perspectiva de a deveni o doamnă era mai mult decât tentantă pentru o fată săracă căreia așa ceva nu-i trecuse vreodată prin minte. În prima instanță, au acceptat ca fiul cel mic, Eugen, să vină la Ploiești și să preia firma după care ce-o fi, o fi. Tata a venit însă montat de bunicul și cum stricase logodna de curând, cu o vagaboandă care-i punea coarne peste coarne, era dornic de o relație cu o fată cuminte și după cum i se spusese frumoasă. Când a intrat în curte, tata s-a repezit la bunica i-a sărutat mâna spunându-i direct mamă, mamei i s-a adrest direct cu Jenico și a sărutat-o pe obraz, lăsându-le complet mască și fără cuvinte. De fapt tata era un bărbat arătos, atât la corp cât și la figură, care în plus poseda un caracter deschis cu multă încredere în sine, specifică unui om care reușise în viață prin munca lui, pe picioarele lui. De mâncat nici nu a acceptat să mănânce în altă parte decât la bunica și imediat a început cu avansurile, ducându-le cu mașina mică prin apropiere la rudele lor. Cine ar fi rezistat în anul 1932, când mașinile erau o raritate, să meargă în vizită cu mașina mică, mai ales niște sărăntoace care până atunci erau tratate, cel mult cu indulgență. Mai mult din invidie, toată lumea a început să lanseze zvonuri cum că sub nici un motiv jidanul-ungureanul ăsta nu poate să o ia pe prăpădita aia a lu' Florica. Pe de altă parte, tata le-a asaltat cu fel de fel de cadouri, parfumuri, cartoane cu prăjituri cu care efectiv le-a amețit. O ducea la piață pe mama cu mașina, îi cumpara flori, rechizite scumpe pentru sora cea mică Dorina, bilete la cinematograf, încât totul a devenit nebulos, incredibil. Firma la Ploiești mergea foarte bine, mult mai bine ca la Brașov, banii proveniți din petrol făcuseră în Prahova mulți oameni bogați. Odată, un taxator impresionat de aspectul unei bătrâne i-a spus acesteia că o lasă să meargă fără bilet, la care baba i-a dat banii de bilet și un bacșiș cât leafa lui pe două luni, fiindcă luase mulți bani pe o redevență (cota parte din veniturile unei sonde, cale de acces, conductă sau un stâlp de susținere care erau amplasate pe terenul cuiva). Cu concurența treaba era simplă, chiar de la început Gociman & Fii au dat un exemplu pe cursa Ploiești-București unde au înlăturat niște mașini clandestine printr-o metodă de gratuitate pe timp de aproape două luni, care i-a scos pe aceștia din cursă. Cu strategiile bătrânului Gheorghe GOCIMAN nu era de glumit, acesta era experimentat și se comporta cu duritate, fără milă.

            Mama era logodită într-adevăr cu un fost chiriaș, sublocotenentul Constantin BUTCĂ, vorbiseră și cu părinții lui care au acceptat să pună o parte din avere ca să completeze dota obligatorie pentru o soție de ofițer, pe care bunica nu o avea. Tinerii se iubeau, dar băiatul trebuia să mai urmeze timp de 18 luni o școală la Sibiu și numai după aceea se puteau căsătorii. Bunica i-a explicat ficei ei că era riscant să aștepte un an și jumătate până termină ofițerul școala, că ce-i în mână nu-i minciună, nici nu a trebuit să o bată sau să folosească metode punitive fiindcă, Jeana era oricum zăpăcită de bogăția și noul nivel de trai care i se oferea, plus că nu avea ce să-i reproșeze lui Eugen, decât că nu știa să danseze, însă acesta s-a înscris imediat la o școală de dans, ca să dovedească bunele sale intenții. Când BUTCĂ a trecut pe la Ploiești și bunica i-a spus să-și ia gândul de la Jeana, acesta nu a luat-o în serios, fiindcă era sătul de scheme din astea, care în cel mai rău caz se lăsau cu o bătaie.

            Căsătoria s-a făcut destul de repede, s-au căsătorit civil apoi s-au cununat la Catedrala Sfântul Ion din Ploiești, după care nuntașii au fost transportați cu două autobuze la Brașov, unde a avut loc masa. Inițial trebuia să-i cunune primarul ploieștiului, BREZEANU, însă un incident al lui Cornel care a împușcat mortal primarul din Dărmănești, a făcut acest lucru imposibil, așa că au fost cununați de familia Ion CHIȚU, oameni cu stare în oraș. Acasă la mireasă, nea Costică MINCULESCU, fratele bunicului a angajat fanfara militară care a cântat câteva ore spre deliciul mahalalei și a copiilor. Mama a plâns când s‑a cântat celebra romanță "De ziua nunții tale-ți scriu", fiindcă nu putuse să se rupă de sentimentele care o legau de fostul ei logodnic. Din acest punct de vedere tata a fost foarte elegant, fiindcă ori de câte ori s-au întâlnit cu BUTCĂ, s-a comportat civilizat, chiar l-a invitat să-i facă o vizită, pe care acesta bineînțeles că nu a onorat-o. Îmi amintesc că aveam vreo 9 ani, eram cu mama prin oraș și ne-am întâlnit cu el, mama m-a prezentat spunând că aș fi putut să fiu al lui, dar am remarcat cum a întrebat-o pe mama dacă tata se poartă frumos cu ea și la răspunsul ei afirmativ ne-a părăsit cu lacrimi în ochi. Cadourile de nuntă au fost un vis, mai ales din partea familiei și prietenilor tatei la care s-au adăugat oamenii legați de el prin afaceri. Am și astăzi pe perete o pendulă elegantă care sună foarte plăcut, a fost primită la nunta părinților mei în aprilie 1933.

            Mama a avut o naștere foarte grea și deabia a scăpat cu viața, iar bunica a făcut un gest pe care l-a regretat toată viața, rugându-l pe doctor să-i facă mamei ceva să nu mai rămână gravidă, așa că am rămas singurul copil al familiei. Viața alor mei era destul de dură fiindcă trebuiau să fie disponibili  24  de ore din 24 pentru fel de fel de probleme. De plecat din Ploiești nici nu se punea problema, dacă plecau prin împrejurimi trebuia neapărat să rămână acasă Cornel, fiindcă Miți după ce a stat o perioadă, s-a reîntors la Brașov, fiindcă aici se compromisese prin câteva aventuri amoroase scandaloase. Îmi amintesc cum de vreo câteva ori am fost scoși de la cinematograf, unde s-a întrerupt filmul cu un anunț prin care se spunea că domnul Eugen GOCIMAN să se prezinte de urgență la garaj.

            Evenimentele la Gociman & Fii se țineau lanț, de la călcatul unor găini care trebuiau plătite stăpânului, pâna la accidente extrem de grave cu morți și răniți. De la simple rămâneri în pană a autobuzelor care trebuiau imediat înlocuite, până la incendii în care autobuzul a luat foc, arzând complet.

            Rudele mamei au profitat din plin de noua sa poziție socială, cei mai mulți erau cunoscuți de șoferi ori taxatori, deci nu plăteau biletul. Nicu NICULESCU-VESELU, primul taximetrist din București care se stabilise prin Ploiești, a fost angajat de tata ca șofer, toate au mers bine până când într-o seară s-a înfundat o țeavă de benzină, mașina s-a oprit și nefericitul, a avut ideea să lumineze locul cu o torță de la care a luat foc mașina, noroc că pasagerii nu erau prea mulți și au părăsit autobuzul care a ars în totalitate. Din acel autobuz tata mi-a făcut, ca amintire, o mașină mică acționată cu pedale care în scurt timp a devenit senzația cartierului. Fără prea mare discuție, bunicul a venit la Ploiești și l-a concediat pe nea Nicu, care de atunci s-a supărat pe bunica și nu a mai trecut pe la ea, cu toate legăturile dintre ei și mai ales că fata ei mijlocie era în București într-o situație excelentă, numai datorită lui.

            Un alt autobuz a căzut într-o râpă și au fost câțiva accidentați, dar interesant a fost faptul că în autobuz a rămas un câine lup care nu lăsa pe nimeni să se apropie și autobuzul nu putea fi tractat pentru reparații. Singurul care s-a înțeles cu el a fost Cornel, care până la urmă l-a adus la garaj și a rămas câinele nostru. Când eram întrebat cum îl cheamă pe câine eu spuneam senin: Tănase GOCIMAN.

            Un accident grav a produs un camion cu remorcă al Astrei Române care transporta prăjini de foraj, iar la o curbă una din ele s-a deplasat și a ras partea laterală a unui autobuz provocând vreo 4 morți și destul de mulți răniți. Cu toate că eram asigurați și șoferul nu a avut vreo vină, procesul a durat câțiva ani și cu mare greutate a fost rezolvat de distinsul avocat al firmei, domnul EMANOIL, proprietarul blocului din fața telefoanelor.

            Ca să mai învioreze atmosfera Cornel, se ținea de diverse șotii, dintre care cea mai reușită a fost legarea unui microfon din camera alăturată aparatului de radio, de unde se transmiteau diverse știri potrivite cu persoana care trebuia păcălită. Se anunța concentrarea nominală a persoanei respective sau a soțului persoanei, câștiguri la loterie și multe altele. La proiectarea de filme cu desne animate pe lângă mine, erau invitate 10-20 de persoane ca să vadă minunea și să se destindă după o zi grea de lucru. Pentru personal, era o mare onoare să fie invitați în familie, dar și ei erau oameni deosebiți. Aceeași mare sărbătoare era momentul în care primeam o nouă jucărie, la eveniment fiind invitați foarte mulți, deoarece proprietarii firmei considerau aceasta o familie, care trebuia să contribue nu numai la muncă, dar și la momentele de destindere, fiindcă la sfârșit se bea ceva și se servea o gustare în timp ce eu îmi vedeam mai departe de jucăria mea care fusese de fapt un pretext.

            Când am început să vorbesc ceva mai legat, în vocabularul meu au apărut cuvinte compuse ca bucătăriabo, provenite dintr-o româno-maghiară însușită de la Iulișca fata de serviciu și Marineni bucătăreasa, aduse de bunicul meu de la Brașov, care lucrau în casa de pe Str. CANTACUZINO Nr. 130, unde erau casa, garajele și sediul Firmei Gociman & Fii și unde mă născusem eu. Cum familia mea era de baștină din Transilvania, a avut destul de mult de suferit de pe urma conflictelor etnice cu maghiari, iar bunicul meu Gheorghe, când m-a auzit vorbind o româno-maghiară de baltă, a luat două hotărâri. Prima a fost o hotărâre proastă, în sensul că a decretat ca eu să nu vorbesc ungurește în viața mea, lucru rămas tabu, fiindcă mai târziu când l-am rugat pe tata să mă învețe ungurește, întrucât o vorbea perfect, a refuzat categoric să treacă peste dorința tatălui lui. A doua a fost hotărârea de a aduce în casă o guvernantă, care să mă învețe nemțește. Când a început să caute o guvernantă, șeful de garaj, unul din oamenii de mare încredere ai firmei, care a auzit discuția, i-a spus bunicului meu că soția lui este evreică și a fost ani de zile guvernantă, vorbind perfect limba germană. Bunicului i-a fost prezentată Helen pe care a angajat-o fiindcă era nevasta unuia din oamenii lui de încredere, vorbea frumos germana, dar mai ales era urâtă, fiindcă avea destule probleme cu curviștinele frumoase care mișunau în jurul băieților lui și mai ales ai banilor de la firmă. Pe vremea aceea eu nu-mi dădeam seama cât de urâtă era Helen, fiindcă se purta frumos cu mine, îmi făcea toate hatârurile, lăsându-mă să o călăresc prin curte, spre hazul tuturor băieților de la garaj, se preta la tot felul de metode pentru a se apropia de mine. Se pare că Helen ținea foarte mult la mine, fără să punem la socoteală leafa consistentă pe care o primea de la bunicul, dar și eu o iubeam  spunând la toți că este cea mai frumoasă și când o să mă fac mare o să mă însor cu ea. Eu învățam foarte repede pe vremea aceea și mama mi-a povestit cum la o demonstrație făcută în fața lui nenea Aurel, intelectualul familiei, al cărui prenume îl purtam ca al doilea prenume, m‑am prefăcut că citesc dintr-o carte de povești românescă, pe când în realitate eu știam textul pe din afară, fără să înțeleg semnificația literelor, totuși întorceam pagina acolo unde trebuie. Cum, necum, pe la 5 ani vorbeam curent româna și germana, lucru foarte util mai târziu în cariera mea tehnică. Am citit pe undeva că cei care învață simultan două limbi își crează pe creier două centre de vorbire și în continuare învață ușor alte limbi străine, dar mai important este faptul că aceștia nu traduc ce au de spus în altă limbă, gândesc direct în acea limbă. Mai târziu, am avut confirmarea acestor lucruri deoarece soția mea Ica, vorbea perfect germana, învățată de la mama ei, dar ea a învățat întâi germana și mai târziu românește, deci nu simultan. Când mergeam la camping, am avut nenumărate contacte cu nemții și cu toate că bagajul meu de cuvinte germane era de maximum 15% din cel al soției mele, eu discutam mult mai operativ cu ei, probabil fiindcă eu gândesc direct în germană, așa cum fac de fapt și în franceză, engleză sau chiar în rusește.

            În acea perioadă, un zugrav Friț, mi-a dat un mic creion chimic învățându-mă să-l pun pe limbă și să desenez cu el pe pereți ca să-și facă de lucru el la revopsirea casei. Nu am desenat prea mult pe pereți deoarece Helen m-a dibuit că am creion chimic pe limbă și am fost certat de tata, atât eu cât și năstrușnicul zugrav Friț. Ca să-l învețe minte, după ce a revopsit camera mea, tata i-a dat un preț mult mai mic decât ceruse acesta, ca penalizare.

O întâmplare neobișnuită s-a petrecut într-o noapte după ce ne mutasem de la garaj, care era vis-à-vis, când tata a auzit niște focuri de pistol la garaj și cum era extrem de vioi a luat pistolul fugind acolo în pijama. Focurile proveneau de la garaj, iar în stradă, pe aproape, stătea un tip într-o mașină, care a claxonat când a apărut el. Tata a sărit direct gardul, cu toate că era destul de înalt și s-a adăpostit imediat, după care a observat doi inși care încercau să deschidă ușa biroului, iar Cornel încerca să-i oprească trăgând cu pistolul prin geamul lateral de sus, dar fără succes. După ce s-a lămurit, tata a început să tragă în cei doi, profitând de faptul că stătea în întuneric și nu putea fi văzut, iar aceștia au fugit imediat, unul din ei fiind chiar rănit, deoarece pe jos au găsit urme de sânge. Tata s-a dus întâi la Cornel să vadă dacă a pățit ceva, după care au încercat să-i urmărească, dar aceștia fugiseră cu mașina, lăsând în urma lor o dâră de sânge. Tata nu era un trăgător strălucit cu pistolul, dar nici rău, fiindcă îmi amintesc de un concurs de tragere la țintă pe sticle goale, făcută cu Sandi GEORGESCU la Târgșor, unde era moșia lor, Sandi a câștigat, dar destul de strâns, față de faptul că el era căpitan și exersa curent.

            După ce a survenit moartea bunicului la 28 aprilie 1939, începerea pregătirilor pentru război urmate de cedarea Ardealului de Nord, firma din Ploiești și-a încetat activitatea, așa că personalul și-a făcut lichidarea și a plecat din Ploiești. Despărțirea mea de Helen a fost o adevărată dramă nu numai pentru mine, dar și pentru ea, care se atașase de mine foarte mult, dar istoria a creat și urma să creeze drame mult mai profunde. Mult timp Helen ne-a scris și primeam scrisorile prin cineva de la București, fiindcă maghiari nu permiteau corespondență cu România, printr-o cenzură drastică.

            După forte mulți ani am aflat de la sora tatălui meu Miți, căsătorită cu un ungur HASAN, care se stabilise la Cluj, soarta tragică a Helenei, care fiind evreică a fost turnată de propriul ei soț poliției politice ungurești. El fiind mult mai tânăr decât ea și având o amantă de vârsta lui, a găsit o modalitate de a scapa de ea. Helen a fost internată într-un lagăr, după care a fost transferată la Auschwitz, unde a fost lichidată de fasciști. O mulțumire a regimului hitlerist pentru faptul că învățase nemțește mai mulți copii români.

            Bunicul meu avea o relație destul de tensionată cu copii lui, în ciuda faptului că aceștia crescuseră și aveau familiile lor, continua să-i considere tot copii, mai ales datorită faptului că din punct de vedere material erau dependenți de el, care era conducătorul "de facto" al firmelor de autobuze Gociman & Fii din Ploiești și Eugen GOCIMAN din Brașov. Rolul lui de conducător suprem, crea tot timpul o tensiune nefirescă, dar absorbit de problemele firmei și de construcția hotelului GOCIMAN din București, nu a avut timp să reflecteze asupra acestor lucruri, pe care le considera totuși neesențiale.

            Era foarte greu să obții un ban de la bătrân, așa că copii imaginaseră fel de fel de metode de a sustrage bani pentru divertisment. Mama a primit într-o duminică seara conținutul genții de la un taxator cu o sumă importantă de bani, pe care urma să i-o dea a doua zi lui Cornel. Cornel nu a venit câteva zile pe la Ploiești, mama a uitat de ce-i dăduse taxatorul și la sfârșitul lunii a constatat cu uimire că documentele lui Cornel au fost în regula la controlul bătrânului. Avea deci metoda lui de a subtiliza bani fără să fie prins, fiindcă de câte ori ținea tata banii, ieșeau încurcături, tata uita câte ceva și avea probleme, dar Cornel le aranja imediat pe toate. Dacă a văzut asta, mama a pus banii într-un ghem de lână și a început să șterpelească din tot ce se putea, cu sume mai mari pentru alimente nu au avut succes, fiindcă bătrânul compara cu cheltuielile de la Brașov și atunci mai reținea din când în când câte un conținut de la taxatori, care era trecut cu vederea de Cornel. În câțiva ani mama a strâns o sumă importantă de bani care adăugați la niște redevențe ale unei sonde de la Opăriți, plus economiile din salariul tatei, au fost baza de la care s-a plecat la construirea casei în care locuim acum. Pe lângă ce lua Cornel, stepelișurile mamei erau o joacă de copil, fiindcă acesta avea acțiuni de mare anvergură cu cadouri la diverse dame, jocuri de noroc la cazinoul din Sinaia și multe altele. Faptul că nu se depista era datorat și manevrelor asemănătoare pe care le făcea Miți la Brașov, așa că profitul funcție de numărul de autobuze era similar.

            Profitul firmelor erau importante, într-un an bătrânul a oferit o sumă fabuloasă băieților cei mari pentru o excursie cu mașina prin Europa de Vest și Nordul Africii. Aurel a plecat cu soția lui Lica, iar Cornel a procopsit o artistă din București, pe care a luat-o cu el. Au mers până în Spania și nordul Africii, iar excursia a durat peste trei luni, timp în care Aurel a trimis corespondențe la un ziar din Cluj care le-a publicat. Aurel era cel mai important consumator de bani, fiindcă el ducea drapelul familiei în opinia bătrânului. Avea patru doctorate, două luate la Budapesta și două la Cluj în drept internațional și ziaristică. Bătrânul i-a finanțat un ziar cu tipografie la Cluj despre care nu știu ce s-a ales. A publicat deasemenea câteva cărți printre care "România și Revizionismul Maghiar", "Măcelul de la Beliș" rechizitorii bazate pe evenimentele trăite de el în calitate de deținut politic în timpul studenției la Budapesta și participant la evenimente importante din istoria Transilvaniei. Aurel fusese reținut în lagărul de la Șopron împreună cu Cornel și cu bătrânul, unde au cunoscut intelectualitatea românească din Transilvania și Ungaria cu toate pățaniile ei, intelectualitate scoasă din circuit prin încarcerare în acel lagăr de izolare să-i spunem. Bunicul a fost cooptat în Comitetul de Ocupație al Budapestei având răspunderea căilor ferate în Ungaria ocupată de trupele românești. Am o fotografie în care bunicul este imortalizat împreună cu o serie de marii personalități ale acestui comitet.

            Prin primăvara lui 1939, tata avea nevoie de niște bani, pentru nu mai știu ce lucru, m-a luat împreună cu mama și am plecat cu mașina la Brașov să discute cu bunicul. La Brașov ne-a primit bunica, ne-a servit cu ceva, dar imediat ce ne-am așezat la masă, tata care era destul de impulsiv și lipsit de tact, a început discuția despre bani, bunicul l-a întrebat ceva mai la amănunt, iar el s-a supărat, ne-a luat brusc și am plecat înapoi la Ploiești, fără să mâncăm, cu toată opoziția bunicii și a mamei.

            După plecarea noastră, bunica l-a certat pe bătrân, că nu trebuia să-i pună atâtea întrebări lui tata, că știe că este irascibil, dar că toată munca la firma din Ploiești o face numai el cu Cornel, că suma cerută nu reprezenta mare lucru și multe altele. Nervos, bunicul a luat banii și s-a urcat în mașină ca să vină la Ploiești. A ajuns foarte târziu și cu toate insistențele, a sunat la poartă, a bătut, dar nu i-a răspuns nimeni. Tata susține că nu a auzit nimic și că probabil portarul părăsise pentru câteva minute postul. Bunicul a interpretat însă faptul, ca pe o dispoziție dată de tata portarului ca să nu-l primească și în loc să se ducă la bunica Florica, vis-à-vis, sau să ia o cameră la un hotel, a luat decizia cea mai proastă, hotărând se se întoarcă în aceeși noapte la Brașov. Ghinionul a constat în faptul că la întorcere a făcut o pană, afară ploua și s-a udat când a schimbat roata, ajungând la Brașov ud și obosit. A doua zi s-a trezit cu febră mare și internat la spital s-a constatat o aprindere de plămâni galopantă, care destul de repede l-a adus în stare de comă. Când l-am văzut eu, deabia a mai deschis ochii, care i s-au luminat pentru o fracțiune de secundă, fiindcă pentru el eu eram singurul urmaș cu numele de GOCIMAN și ținea foarte mult la mine. După două zile cu toate îngrijirile de care a beneficiat, bunicul a murit și i s-a făcut o înmormântare grandioasă, iar la noi în familia GOCIMAN s-a încheiat unul din cele mai importante capitole.

            Tratativele pentru moștenire au fost un circ, deoarece toți cei cinci copii doreau să ia un ciolan cât mai mare, fiecare a venit cu avocații lui, pentru a împărți cele două firme de autobuze, fiindcă hotelul fusese dat lui tata și nenea Cornel, care de mulți ani lucrau efectiv la firmă și bunicul a considerat că așa este bine. Nu descriu aceste lucruri fiindcă nu interesează, dar am să subliniez faptul că bunicul avea într-o casetă de fier o sumă de peste 100 de milioane, bani cu care urma să mai construiască pe un teren alăturat Hotelului GOCIMAN din București, încă un hotel, la fel cu hotelul deja existent, plus 6 apartamente pentru membrii familiei și garaje la subsol. Suma era extrem de mare și de ea știa numai Miți, care a luat caseta și a dus-o la o vecină fără să spună nimic despre ea. Toată lumea a fost foarte surprinsă de faptul că s-au găsit foarte puțini bani lichizi, dar nu și-au permis să anunțe poliția din motive familiare, cu toate că ar fi procedat bine. Al doilea lucru straniu a fost faptul că Miți nu a avut nici o pretenție specială la moștenire, acceptând ce i s-a oferit, fără comentarii. După un an, femeia la care a dus lada, a pierdut fata care i s-a arătat în vis și i-a spus că trebuie să se ducă la doamna GOCIMAN să-i spună adevărul. Așa s-a aflat adevărul, dar între timp Miți a cumpărat cu o mare parte din bani taximetre pe numele unor șoferi unguri, s-a cedat partea de nord a Ardealului, șoferii au fugit cu taximetrele în Ungaria și s-a ales praful de totul. Ulterior și Miți a plecat în teritoriul ocupat stabilindu-se la Cluj. Tata a avut forte mult de pierdut, după dizolvarea celor două firme, ani de zile au venit la el foști angajați pentru a ridica diverse drepturi, mai ales garanții depuse la firme și tata a fost obligat să le onoreze din partea revenită prin actul de moștenire, fără compensații de la ceilalți.

            În anul 1964, în drum spre un prieten al lui tata din Ungaria, nenea Aron, ne-am oprit la Cluj și am asistat, după peste 25 de ani, la o discuție între tata și sora lui Miți despre evenimentele povestite. A fost o discuție extrem de neplăcută, rămasă la nivel de discuție numai datorită intervenției prompte a mamei și mai ales a mea, care am subliniat faptul că principalul scop al vizitei a fost să o revăd pe tanti Miți și ea pe mine. Îmi pare rău să o spun, dar toate discuțiile în familia GOCIMAN erau tensionate cu excepția celor dintre tata și nenea Cornel.

            Într-o vară prin anii 60, oprește la poartă un Wartburg cu numere de Ungaria din care coboară un bărbat în vârstă cu o doamnă tânără, care vor să vorbească cu domnul Eugen GOCIMAN. Îi invit în curte, li se servește un sirop și mă duc după tata care era prin vecini. Când apare tata se îmbrățișează tipul cu el, încep să vorbească pe ungurește și continuă discuția cu ochii plini de lacrimi. După ce trece vreo jumătate de oră, bagă mașina în curte și apoi pe îndelete încep să ne povestească mie și mamei de unde se cunoșteau și cum a ajuns la noi la Ploiești, fiindcă ei locuiau acum la Miscolc în Ungaria.

            Pe vremea când la Ploiești funcționa firma de autobuze "Gociman & Fii", fiind nevoie de un mecanic a fost angajat la Brașov un tânăr, care a fost apoi trimis la Ploiești. Aron CZIKAI s-a prezentat la tata care conducea firma, de la care a primit un motor uzat și acces în atelier la toate utilajele și sculele necesare pentru recondiționare, plus piese de schimb. Tânărul a fost deasemeni recomandat pentru cazare și masă la niște colaboratori ai firmei, care se ocupau de salariații noștri. După reparația capitală a motorului acesta a fost montat pe un autobuz și mecanicul a făcut curse cu el în calitate de șofer timp de o săptămâna, după care s-a considerat că proba de lucru a fost absolvită. După vreo trei luni de la angajare, Aron se prezintă la tata și-i spune că dorește să-și facă lichidarea, nu putea să stea în Ploiești fiindcă nu avea cu cine să schimbe vreo două vorbe în ungurește. Tata care pe de o parte era un sufletist, iar pe de alta trăise în Ardeal unde absolvise patru clase de liceu unguresc, îi răspunde imediat în ungurește și-i spune că dacă îi place cum vorbește el ungurește o să stea mai des de vorbă împreună, fiindcă are mare nevoie de un mecanic bun ca el și chiar se gândea să-l cheme să-i comunice creșterea de salariu pe care firma o acorda după trei luni de la angajare. Aron a acceptat această ofertă bună și a lucrat un timp destul de lung la Ploiești, până când s-a creat un loc la Brașov și tata, care a ținut minte doleanța tânărului, l-a chemat la birou spunându-i că dacă vrea se poate muta la Brașov. Propunerea a fost acceptată și până prin 1939, la moartea bunicului, când firma a fost lichidată, Aron a lucrat la "Eugen GOCIMAN" din Brașov.

            Aron avea un atelier particular de reparații auto la Miscolc și ca să-și rememoreze tinerețea a făcut o excursie în România pe traseul Cluj, Târgu Mureș, Brașov, Ploiești și ar fi vrut să treacă căteva zile pe litoral, pe care-l vizitase în tinerețe. Soția lui o femeie mult mai tânără, fusese contabilă la firma lui, după care a considerat că ar fi mai bine, dacă tot împărțea patul cu patronul, să se căsătorească cu el. Din punctul lui de vedere totul era ca înainte, la pat, la firmă și în plus după cum spunea el cu umor, avea cine să-i gătescă și nu mai plătea salariu pentru contabilitate. Doamna nu știa aproape deloc românește, așa că dacă spuneam lucruri mai deochiate, era extrem de simplu, fiindcă acestea nu i se traduceau. M-am învoit o săptămână de la serviciu și am plecat cu toți pe litoral, tata cu ei în Wartburg și eu cu mama în Trabantul pe care-l aveam atunci. Ne-am cazat la hotelul Pelican, unde am cunoscut pe responsabil, care era un băiat simpatc și acesta mi-a prezentat un grup de suedezi ceea ce mi-a dat ocazia să mă înfrupt puțin dintr-o suedeză extrem de lacomă la sex, acesta fiind era motivul principal pentru care veneau în România. Mi-a spus că este căsătorită, iar la anul o să vină în aceeași perioadă, dar cu soțul ei pe care ar fi bucuroasă să mi-l prezinte, lucru care chiar s-a întâmplat.

            Din acel moment, tata a corespondat permanent cu nenea Aron, peste doi ani au venit din nou în România într-un circuit cu încă vreo 20 de mașini și ne-am agățat de ei vreo cinci zile la trecerea prin litoral. Anul următor, în 1964, am fost cu mama și cu tata la ei la Miscolc, după care am vizitat Budapesta și o localitate montană din zonă. Cum noi am sosit în Ungaria cu câteva zile mai devreme decât programasem, am rămas la Miscolc și l-am ajutat la reparațiile care erau planificate cu mult timp înainte. Aron repara numai Wartburguri, deoarece avea un contract cu firma, care-i livrase o garnitură competă de dispozitive și scule specifice pentru reparații și care-i oferea printr-o filială de la Budapesta piese de schimb la un preț de dealer, adică mai ieftine. Cum nivelul lui de trai era evident mai ridicat decât al nostru, în timpul șederii în Ungaria ne-a umplut cu fel de fel de cadouri și atenții, așa că ne simțeam destul de prost. Venisem și noi cu niște bani, am adus de asemenea câteva lucruri la indicația lui, pe care le-am vândut tot lui, așa că aveam ceva bani, dar eram în situația delicată că alegeam ceva din magazin și când să plătim, Aron nu ne lăsa și plătea el, lucru pe care l-am reglementat cu mare dificultate. Motivul pentru care făcea el aceste gesturi era faptul că dorea din tot sufletul să-și arate mulțumirea pentru fostul lui patron care s-a purtat cu el prietenește și faptul că în decursul anilor el nu a uitat acest lucru de suflet. Desigur că se mândrea și cu situația lui materială strălucită, fără să ne jignească, însă nu puteam să acceptăm toate darurile fiindcă nu era nici politicos și în plus aveam și noi ambâțul nostru de rromâni. În perioada aceea, atmosfera ungurilor celorlalți față de noi a fost plină de amabilitate, prin magazine dacă aflau că suntem români, lăsau de o parte pe ai lor și ne serveau cu prioritate, sau în unele magazine au vorbit cu noi românește, spunând că sunt și ei ardeleni. Soția lui Aron era mult mai tânără decât el și tot timpul mi-a făcut fel de fel de avansuri, în limite foarte voalate, la care eu m-am făcut că nu mă prind, motiv pentru care în anii următori ungurii nu au mai venit în România. Cât am fost la Budapesta, am fost cazați la un mic hotel unde era șef fratele doamnei și m-am întâlnit prin oraș cu Mișu PREDESCU, Mihai RĂDULESCU și Leta LUCINESCU, într-o excursie cu arhitecții. Am petrecut o seară împreună la un bar destul de șic, de unde îmi amintesc doar faptul că am reușit cu greu să-l opresc pe Mișu, ușor aburit, să pună mâna pe fesele jumătate dezgolite și extrem de tentante ale fetei care ne servea. Deasemeni, am remarcat că la o masă lângă noi erau doi tipi care stăteau liniștiți, dar după ce au spus că sunt americani au fost invadați de șeful localului, de personal care nu mai știa cum să-i servească și desigur de câteva animatoare reușite, ca să fie de unde să aleagă ceva băieții. Cum nenea Aron nu prea scria și toată corespondența o făcea soția lui în ungurește, după moartea tatălui meu, încetul cu încetul, scrisorile s-au rărit până la dispariție. Ultima, scrisă de o prietenă a noastră, doctorița Jeni BOGATU, a venit înapoi cu specificația că adresa nu mai există, probabil că au fost demolați și ei.

            Pe vremea când era locotenent, Vasilică, împreună cu un coleg, erau prin gara din Sinaia după o noapte petrecută la Cazinou, așteptând trenul spre București și au interceptat două tinere frumoase, care la întrebarea unde merg au răspuns prompt și șugubăț… unde mergeți voi, unde vreți voi … Tinerii au luat fetele la București și au petrecut toată noaptea acasă la Vasilică, tot schimbând perechile și figurile, până când a venit Atena, sora acestuia, ciocănind la ușă să-i anunțe că este ora de plecare la unitatea militară. Una din fete, Eliza, a spus că ea vrea să rămână la Vasilică, așa că a fost dată în primire surorii luii Atena, iar ceilalți trei au plecat în treaba lor. Eliza era tare frumoasă, așa că Vasilică nu s-a îndurat să o dea afară și a rămas până când tinerii au hotărât să se căsătorească, dar nu știu cum au eludat regulile vremii, care cereau ca un ofițer să ia o fată, cu aprobarea șefului unității militare și al soției sale, având o dotă peste un anumit plafon. Curând după căsătorie, Vasilică și-a dat seama că superba lui nevastă nu se prea potrivește cu el la gabarit, ea o femeie înaltă, sănătoasă, el mic de statură și colac peste pupăză, era tare rea de muscă, cu greu putea să suporte desele ei aventuri care luau amploare pe zi ce trecea.

            Nicu NICULESCU-VESELU era un bărbat solid și arătos, fiind primul taximetrist din București, un tip vioi și înfipt ca toți din familia lui. Când a fost dus pentru vedere la o familie mai bună din capitală la întrebarea cu ce se ocupă a răspuns: - Spotrman madam, motocicletă, mașină, avion. Întâlnirea lui cu Eliza a fost ca o furtună domolită numai prin trăznetul unui sex, agreat la cote maxime de amândoi, care din acel moment și-au dat seama că se potrivesc de minune, mai ales că Nicu avea de la VESELI, nu numai ochii albaștri, dar și penisul mare, cu un apetit sexual remarcabil. Finalul a fost atins într-una din cele două variante: Nicu a fost la început prezentat ca văr sau Eliza a mărturisit că a găsit amantul ideal și ca să nu o piardă Vasilică l-a acceptat în casă. Cert este faptul că Nicu s-a mutat în casă cu cei doi, se duceau la distracții împreună, mâncau împreună și conform dogmelor franțuzești ²la vie en troi², dormeau în același dormitor. Cum Vasilică lucra la Serviciul Cartografic al Armatei, iar Nicu era taximetrist au realizat primul ghid al orașului București de pe urma căruia au obținut o sumă importantă de bani. La îndemnul Elizei, au modernizat casa din strada Puișor Nr. 22, au făcut o baie turcească de dimensiuni apreciabile cu baia îngropată, cu trepte, placată cu faianță albastă, au amenajat laboratorul foto pentru a se putea realiza tablouri de mari dimensiuni și au transformat în apartament, cămeruțele de serviciu din fundul curții, pentru locuința Atenei. Problema ivită a fost faptul cu Nicu câștigând foarte bine, investise o sumă importantă în casă, fără a avea un drept legal la ceva, așa că au stabilit să înfieze o nepoată a surorii lui de la Ploiești, căreia să-i rămână casa. A fost înfiată Maria-Ica, sora mijlocie a mamei care s-a mutat la București, devenind prin adopție CARȘINESCU. O perioadă, împărțită între cei doi bărbați și grija unei fetițe de care s-a atașat destul de repede, Eliza a devenit o femeie de casă, dar musca cea rea din ea, care o rodea pe undeva a făcut-o să sară peste cal, din când în când, apoi mai des. Culmea era faptul că la aflarea vreunei aventuri galante ale doamnei, cel care o bătea era amantul, nu soțul, care-i lua apărarea, iar când Nicu se încuia într-o cameră cu Eliza ca să o poată bate nederanjat, Vasilică, soțul ei, bătea disperat la ușă strigând cât îl ținea gura … Las-o, Nicule, că o omori în bătaie … Treptat, Eliza s-a descotorosit de Nicu devenit incomod în comparație cu soțul ei, iar acesta plictisit de aventura bucureșteană, a găsit la Ploiești o văduvă cu casă, surdă și cu o fată, lângă care și-a petrecut restul vieții, fiindcă mai pusese câte ceva deoparte cât lucrase în București. Cum angajat fiind la firma GOCIMAN & Fii încendiase din neglijență un autobuz, a renunța la meseria de șofer, trăind liniștit din pensia pe care o primea.

Șeful lui Vasilică ținea foarte mult la el, așa că a insistat să fie numit șeful garnizoanei Sighișoara, un oraș mai mic, unde putea să controleze mai ușor apetitul sexual al nevestei. Curând s-a format o tripletă din intelectuali ai orașului, Vasilică, șeful garnizoanei cu superba și nurlia sa soție plus fata, N. D. Cocea, scriitor, pamfletar, celebru fustangiu cu o soție strălucitoare și două fete, la care s-a adăugat Ion Gheorghe MAURER, avocat, proaspăt convertit la socialism de scriitor, căruia drept mulțumire i-a troznit nevasta, după care a considerat că mai bine o ia de tot.

            Când șeful departamentului de cartografiere al armatei a murit pe neașteptate, Vasilică a fost avansat maior și numit șeful acestui compartiment, așa că a trebuit să revină în București. După câțiva ani Eliza s-a îmbolnăvit de cancer și a căzut la pat, necesitând îngrijirile unei asistente medicale care a fost adusă de la o misiune de călugărițe franțuzoaice, unde fusese crescută și învățată această meserie grea, care cere un devotament deosebit și o putere de stăpânire remarcabilă. Alice, era o fată subțirică, negricioasă, vrenică și cuminte, având mare grijă de Eliza până la ultima ei suflare, îngrijind-o ca pe un membru de familie, cu toate că fiind corpolentă o mișca foarte greu, dar era permanent curată și bine îngrijită. După ce Eliza a fost înmormântată, s-a făcut acasă un parastas, lumea străină a plecat, iar Atena împreună cu Alice și cu Ica au făcut curățenie, după care urmau să se culce. Până la moartea Elizei, Alice a dormit în cameră cu aceasta, dar acum Ica i-a oferit diverse locuri unde să doarmă pe care le-a refuzat unul după altul și atunci Ica i-a sugerat singura cameră care mai rămăsese, camera unde dormea Vasilică, iar Alice a pus ochii în jos, a intrat în camera văduvului și după obiceiul acestuia acolo a rămas. După câteva luni, fiindcă rămăsese însărcinată, Vasilică s-a căsătorit cu Alice și au făcut o fată botezată Carmen, iar tânăra doamnă a pus mâna încetul cu încetul pe frânele gospodăriei înlăturând-o de la aceste lucruri pe Atena, care a acceptat în liniște rolul de pensionară. Alice avea o educație practică destul de solidă, însușită de la măicuțe, așa că pe mâna ei, fără să exceleze, casa s-a pus oarecum la punct, cu Ica era în relații foarte bune și vorbeau numai franțuzește ca să nu înțeleagă cea mică, Carmen, iar Vasilică era practic o piesă de decor care mergea la serviciu, iar după amiază lucra în laboratorul foto de unde câștiga un bani buni, dar mai ales o faimă prin zona cartierului Pieții Puișor, unde locuia.

            La vârsta de 10 ani, cînd am cunoscut-o pe Alice, aceasta era sonată bine, ca să ne distreze pe mine și pe Carmen cu doi ani mai mare decât mine, se strâmba la lume în tramvai, ciupea pasagerii, plus tot felul de comicării departe de rangul soției unui colonel. Ica fusese practic la capătul disperării fiindcă în timpul facultății, Alice o făcea pur și simplu de râs prin comportamentul ei, împins până la furtul unui obiect din casa unui profesor unde fusese cu Ica și care a fost înapoiat cu scuzele de rigoare. Odată la o petrecere la noi la Ploiești, Alice s-a costumat caraghios cu niște boarfe din casă, iar când a intrat printre ceilalți musafiri, cineva de lângă nenea Vasilică l-a întrebat …

-          Cine e nebuna asta, domnule colonel ?

-          E nevastă-mea, domnule …

            Prin 1952, am stat la ei câteva zile, cu ocazia examenului de admitere la facultate, dar Alice, care o luase razna bine, m-a dat afară, pe motiv că într-o noapte, l-am luat să doarmă cu mine pe Mircea PETRESCU, fiindcă nu avea unde să se culce. Noroc că nu băgase de seamă cum în noaptea precedentă, intrasem pe geam la o chiriașă a lor, o putoare care locuia în fosta cameră a Icăi, că ar fi ieșit adevărat balamuc. Cu locuința s-a rezolvat rapid, fiindcă în ziua următoare a început cantonamentul la Hotelul Cișmigiu, pentru finalele campionatului național de volei și în cele 10 zile Ica mi-a găsit o cămeruță, la o mansardă pe strada Moșilor, în apropiere de casa ei, dar foarte departe de Politehnică. Colonelul se ramolise bine și ultima imagine a lui este stând pe un fotoliu la umbră și masturbând în liniște un pechinez, sau bombănind ca să audă numai el la adresa lui Alice ²țucălăreasa dracului², dar ani de zile chiar după moarte, un fotograf din Piața Puișor, probabil vreun discipol al lui, îi ținea fotografia la loc de cinste în vitrina atelierului. Carmen în schimb, fără să facă studii superioare, s-a căsătorit cu un inginer agronom și a făcut trei copii, ducând o viață decentă.

            Inițial casa din strada Gh. Gr. Cantacuzino Nr. 145 trebuia să fie făcută pentru a fi locuită de o singură familie cu dormitoarele la etaj, living la parter și o scară interioară. După turnarea fundației situația internațională tulbure a condus la concentrări masive. A fost concentrat tata, arhitectul și o parte din echipa de constructori. Alarmată de noua situație, cu previziuni sumbre pentru viitor, mama a decis să modifice esențial structura clădirii, în sensul construirii a două apartamente. Ideea s-a dovedit ulterior strălucită, dar lipsind arhitectul, realizarea practică a modificării a fost dezastruoasă, fiind făcută de antreprenor împreună cu mama. Apartamentul de sus a fost salvat puțin, deoarece i s-au adăugat două uși care au permis o utilizare ceva mai bună.

            În anul 1939, după terminarea casei, părinții mei ar fi dorit să închirieze apartamentul de la parter. Primul chiriaș care s-a prezentat a fost un armator grec Giorgios ATANASIADE, care a oferit din start un preț la care tata nu visa, așa că a primit cheile noului apartament. Armatorul avea o vilă la Constanța unde locuia cu familia, însă cum transportul de petrol pe care-l efectua cu vasele proprii îi cerea să fie cât mai apropape de rafinăriile și schelele petroliere din județul Prahova, s-a mutat cu întreaga familie la Ploiești. Împreună cu el mai locuiau soția și cele două fete extrem de frumoase, împreună cu o servitoare. Vara în sezon, doamna cu fetele plecau la Constanța și la Ploiești rămânea armatorul care era mare amator de distracții. Pe vremea aceea Ploieștiul era buricul pământului pentru România, fiindcă aici locuiau în coloniile rafinăriilor și în oraș foarte mulți străine cu familiile, așa că aici se lansa moda de către soțiile petroliștilor, iar Restaurantul "Berbec" era locul șic cel mai căutat din România. Strada Franceză din Ploiești era garnisită cu magazine de lux și cofetării, unde serveau niște fete superbe, care ar fi putut să facă concurență cu fetele din cele mai mari orașe ale Europei.

            La "Berbec" cântau cele mai en vogue soliste împreună cu mari orchestre din România, așa că armatorul nostru avea unde să se distreze, însă omul dorea mult mai mult. Îmi amintesc cum într-o seară l-a invitat pe tata la un chef, însă cu rugămintea să vină singur, fiindcă nu este ceva pentru Doamna GOCIMAN. Tata a discutat cu mama și s-a dus să tragă un chef cu băieții, mai ales că spre dimineață o invitaseră pe Ioana RADU, care cânta pe vremea aceea la Restaurantul "Berbec". Cum eu eram un copil extrem de curios am rămas treaz, am așteptat să adoarmă mama și târziu, m-am furișat din cameră, am coborât pe scări tiptil și m-am cocoțat pe ceva privind pe geam. Mare lucru nu am văzut eu, iar de înțeles nici atât, era o femeie tânără și frumoasă urcată pe masă care cânta în pielea goală, m-am întors în camera mea, și m-am culcat la loc.

            Despre eveniment nu am auzit mare lucru decât la întoarcerea doamnei de la Constanța care nu știu cum a aflat toată tărășenia și a făcut un scandal destul de mare, l-a certat și pe tata că a participat, însă totul s-a aplanat repede. Bunica avea un chiriaș simpatic, locotenent în regimentul Alexandru I al Jugoslaviei, Stelian STANCU, fratele scriitorului, care le curta pe fetele armatorului și ca să le facă pe plac, de cel puțin două ori pe săptămână aducea de la unitatea militară un cal superb pe care-l călăreau prin curte atât fetele, dar și eu spre marea mea bucurie.

            Mult mai târziu, după naționalizare, l-am cunoscut pe proprietarul Restaurantului Berbec, nea Ionică MORARU, un bătrân extraordinar care de ziua preotului Petre NICULESCU-VESELU ne-a făcut o demonstrație de aranjarea mesei, a platourilor, dar mai ales cum servește un chelner de clasă, fiindcă el le făcuse pe toate înainte de a deveni patron. A aranjat o masă pe care nu pot să o uit vreodată, fiindcă i s-a adus tot ce a comandat, a adus de acasă platouri și tacâmuri speciale, iar masa arăta ca într-o expoziție asortată coloristic și ca sortimente. După ce am servit antreurile, s-a dus și a pus un șorț servind cu gesturi de o rară eleganță restul mesei, uluind asistența prin numărul mare de farfurii pe care le aducea odată. Pe vremea aceea cânta cu mult succes la Berbec Ileana SĂRĂROIU, care era tânără, superbă, cu o voce frumoasă, dar rea de muscă. Amicul meu Horia BUSUIOC, baiat din cartierul central, îmi povestea că uneori chiar în pauza dintre reprizele de cântat o făcea cu unul sau cu doi prin intermediul unui aranjor, în camera din aceeași clădire unde locuia. Tariful era de 100 lei și culmea este că odată când au venit doi, văzând că pune banii destul de neglijent într-un sertar, ultimul a deschis sertarul la plecare și a luat toți banii, dar ce conta ... avea balta pește.

            Ica, sora mamei, a reușit să angajeze pentru mine pe parizianca Madame PERON, o guvernantă care terminase contractul la familia STURZA și oferindu-i o sumă importantă a determinat-o să amâne plecarea la Paris. Doamna era o femeie spre 60 de ani, bine făcută, dar urâtă. Avea un păr negru bogat cu un ten alb și buzele groase puse în evidență de faptul că se ruja excesiv cu un roșu aprins. Mulți din familia noastră o întrebau pe bunica cine mai este și pupăza asta. Obișnuită cu ordinea mai mult prusacă decât franceză, a instituit o adevărată teroare a regulilor care se aplica mamei, tatălui și chiar bunicii, coana Florica. Aceasta din urmă, a acceptat unele lucruri chiar absurde, numai de dragul de a putea eu să învăț franțuzește și să mă disciplinez puțin. Toată lumea din casă avea un program fix, de la sculare până la culcare, trebuia să se îmbrace într-un anumit fel, să vorbească franțuzește și să se poarte ca la Paris, deoarece guvernanta spunea că numai așa copilul va putea fi educat, trăind într-o atmosferă rigidă. Toată casa a învățat cum să mănânce, să nu vorbească la masă, să se spele pe mâini înainte și după masă și multe altele. Eu am început să învăț franțuzește și chiar câteva cuvinte în engleză, cu o ușurință care a încântat-o pe bătrâna doamnă și s-a legat puțin de mine. Din păcate cu cât a început să mă simpatizeze cu atât a strâns mai tare șurubul. În rest lucrurile nu erau prea complicate deoarece eu eram un copil disciplinat și m-am supus noilor canoane nu cu entuziasm, dar cu conștinciozitate. Lucrul cel mai puțin plăcut era interzicerea contactului cu alți copii, cu excepția Adinei, care a început să rupă și ea câteva cuvinte din vocabularul anglo-franco-german însușit de mine. Intransigența guvernantei a mirat-o chiar pe Ica, cea care o adusese. Când a venit odată la noi cu Marcela PITIȘ, eu mă pregăteam de culcare și fetele au vrut să schimbe câteva vorbe cu mine, dar au fost oprite cu sloganul " comme toutes jours mademoiselles". Necazul era faptul că nu mă lăsa nici să stau de vorbă pe stradă, când eram împreună, cu nimeni, decât dacă persoanele respective îi erau cunoscute de la noi din casă. Capacul la toate aceste lucruri au fost puse în ziua când m-am întâlnit cu Viorica și Luci VASILESCU și nu mi-a dat voie să discut cu ele, făcându-mă practic de râs în fața prietenelor mele. Când m-am întors acasă, plin de furie, i-am spus bunicii că dacă doamna PERON nu pleacă de la noi, mă arunc de pe balcon. A fost un act de mare curaj, fiindcă puteam fi pedepsit atât de bunica, dar mai ales de tata. În realitate nu numai eu mă săturasem de mofturile pariziencei, așa că tata i-a oferit o sumă importantă și a expediat-o la Parisul ei iubit, după o perioadă de aproape un an de ședere în orașul aurului negru, Ploiești. Experiența PERON a fost însă extrem de utilă nu numai pentru mine ci a folosit întregii familii, iar ca dovadă mama a început să ia lecții de franceză la profesorul GEORGESCU-ARVATU, o celebritate din Ploiești.

            Tot Ica a adus-o din București pe doamna Paulette care lucra la o familie din capitală și era într-un concediu de șase luni, deoarece stăpânii plecaseră cu copii cu tot într-o excursie prin Europa. Cu dânsa m-am înțeles foarte bine deoarece era mult mai tânără și maleabilă. Dacă doamna PERON era profesoară, doamna Paulette era guvernanta care înțelegea sufletul copiilor. Cu toate că, înainte de plecare, tata i-a oferit o sumă mai mare decât salariul din București, doamna a declint oferta, din atașament față de copii cu care lucrase mai mulți ani și mai spuneau gurile rele, din cauza faptului că avea o relație cu domnul. Aflând acest lucru, după plecarea ei, tata a spus că dacă știa o servea și el ca să nu plece, iar mama nu a ripostat în vreun fel.

            În perioada cât era la noi doamna Paulette, când nici nu împlinisem 7 ani, am avut primul orgasm din viața mea. Stăteam în patul meu într-o după amiază și nu puteam să adorm din cauză că veniseră de la București Ica cu Marcela PITIȘ și deabia așteptam să mă duc la ele, fiindcă mă răsfățau. M-am trezit cu o erecție puternică pentru prima dată în viață. Mi s-a părut tare curios că puțulica mea s-a întărit și am pus puțin mâna pe ea să văd cât de tare este după care  m-am foit în dreapta și în stânga. Deodată am simțit un fior pe șira spinării urmată de un tremurat care însoțea o senzație plăcută ce mi-a părăsit corpul prin penis. A fost foarte bine, iar când mi-am revenit am constatat că penisul se înmuiase revenindu-și la starea normală. Nu mi-am dat seama ce se petrecuse cu mine și adevărul l-am aflat mult mai târziu. Când am fost evacuat la Nedelea, în timpul bombardamentalor anglo-americane asupra Ploieștiului, mergeam cu copii tăranilor pe prundul gârlii să ne scăldăm. Eram cu vărul meu Dan NICOLESCU-VESELU, când tăranii ne-au învățat să ne masturbăm. Era o atmosferă idilică, deoarece totul se făcea în comun și plăcerea era amplificată de faptul că vedeai aceleași senzații pe fețele celor doi sau trei participanți la acest act inedit. La început mă miram că de la mine nu iese nici un lichid pe când de la ceilalți țâșnea sperma și se făcea concurs cine stropește mai tare. Cei mai inițiați mi-au spus că eram prea mic și să am răbdare că o să iasă cu timpul și de la mine. După vreo lună mi-am dat seama că ceea ce se petrecuse cu ani în urmă era probabil efectul faptului că mă frecasem de așternut și ajunsesem la punctul fierbinte, dar această experiență am avut-o la o vârstă fragedă. Bănuind ceva, tata mi-a spus că onania este periculoasă și trebuie evitată, dar acest sfat nu a făcut decât să rărească masturbarea, mai ales că la gârlă era prea tentant și plăcut.

            Prin 1941, ne-am trezit într-o bună zi cu tata care a adus de la Sibiu o nemțoaică de vreo 18 ani, blondă cu ochi albaștri și frumoasă, ca să vorbească nemțește cu mine. Era fata unui cizmar văduv, care trăia cu altă femeie, cu care avea doi copii și viața ei acasă era foarte grea, nefiind dorită de mama ei vitregă care nu știa cum să scape de cele două fete din prima căsnicie. Cu toate că era frumoasă, mama nu a zis nimic, iar fata, destul de copilăroasă, s-a integrat rapid în familia noastră, împrietenindu-se cel mai mult cu mine și cu bunica, extrem de amuzată de plăcerea lui Trude, care mânca de dimineață mămăligă prăjită la cafeaua cu lapte. Mie mai ales, îmi făcea toate mofturile, se juca toată ziua cu mine, iar de vorbit nemțește, vorbea foarte frumos, fără accent săsesc, așa că toată lumea era mulțumită de noua achiziție. Bunica o iubea, fiindcă fata era foarte vrenică și când nu se ocupa de mine, o ajuta la bucătărie într-o viteză nemaipomenită. Încetul cu încetul de dragul ei, bunica o lăsa să mai gătească pentru a se perfecționa, ceea ce era un gest de mare apreciere, fiindcă de mașina de gătit a bunicii nu te apropiai cu una cu două.

            În perioada respectivă m-am bătut pentru prima dată cu un băiat, Dănel, nepotul coanei Lenuța ȘTEFĂNESCU-Păstrămuță din cauză ca a spus ceva neplăcut despre Viorica VASILESCU, vecina mea cu care eram prieten bun.

            Când am început să merg în clasa I-a la Școala Catolică, Trude m-a dus de vreo două ori până la școală și apoi m-a luat la ieșire, dar am renunțat fiindcă îmi era rușine de ceilalți copii care mergeau singuri, chiar și o colegă foarte mototoală, săraca Sonia Florica POPA. Cum lecțiile de prima clasă erau forte simple, Trude mă asista la facerea lecțiilor, însă nu o lăsam să mă ajute, fiindcă de la școală ni se spusese că temele de acasă sunt simple și puține, dar trebuie făcute numai de elev fără ajutorul nimănui. La vremea aceea ce ni se spune la școala catolică, era lege obligatorie pentru mine, așa mare putere de convingere aveau dascălii de acolo, care spre deosebire de școlile de stat, erau diferiți pentru diversele materii predate. Cum nu aveam probleme cu lecțiile, discutam foarte mult cu ea pentru îmbunătățirea cunoștiințelor de limba germană pe care o vorbeam curent, dar prin conversații avansam, învățam cuvinte noi și făceam ca lecțiile în limba germană de la școală să devină mai eficiente. Ca să exersăm mi-a povestit toată copilăria ei cu un talent care mă fascina, iar eu trebuia să-i povestesc episoade din scurta mea experiență pe lumea aceasta, care uneori îi provocau hohote de râs, mai ales când redam secvențe mai deochiate surprinse de un copil naiv și atunci mă lua în brațe și mă săruta.

            Într-o seară pe când mă jucam de-a strigoii cu Adina, mi-a sărit alcool aprins pe o ureche și m-am ars, iar doctorii din Ploiești și București spuneau că trebuie să-mi taie urechea, dar tata nu a acceptat și a plecat apostrofându-i vehement. La noi locuia într-o cameră rechiziționată, un căpitan neamț STAUBENTHAL, proprietarul unei întreprinderi de transport din Weimar, fiind în branșă cu tata era în relații excelente și venea în vizită la noi în mod regulat. Auzind pățania mea, a trimis imediat ordonanța la regiment, de unde a venit cu un medic tânăr și frumos, pe care tata cu greu l-a lăsat să pună mâna pe mine fiindcă era un copil. După ce m-a consultat a spus că nici nu se pune problema să pierd urechea, va trebui să fac un tratament zilnic și după câteva săptămâni garantează că nu va mai rămâne nici un semn. În timpul tratamentului vorbea tot timpul cu mine și-mi spunea despre răniții de pe front, cum îi doare, dar nu se vaită și multe altele fiindcă tratamentul era dureros, mai ales la scoaterea bandajelor. Fiind pregătit de ordonanță cu ce pățisem, m-a dezinfectat, după care m-a uns cu o alifie și m-a pansat. Cum despre a fi remunerat cu ceva nu se punea problema, fiindcă ar fi fost o jignire, tata l-a invitat să rămână la masă împreună cu căpitanul și a acceptat numai după permisiunea căpitanului. După masă ne-a cântat la pian muzică clasică, apoi Trude care avea o voce plăcută, l-a rugat să o acompanieze și au cântat muzică ușoară într-o atmosferă plăcută. A doua zi după ce mi-a făcut tratamentul, Trude s-a dus în camera alăturată unde a fost și ea examinată cu atenție de doctor, destul de mult timp. Când am povestit de față cu căpitanul că doctorul îi face și lui Trude un tratament, atât el cât și ai mei s-au prăpădit de râs, însă acest lucru a fost o statuare a acestei relații care devenind oficială, după ce mă trata pe mine, doctorul făcea fetei un tratament prelungit de care erau amândoi mulțumiți. Cred că tratamentul meu a durat peste o lună, sub pretextul că urechea aparent vindecată mai avea nevoie de îngrijire, dar cred că tratamentul făcut fetei era mai important de a fi prelungit. După aventura cu doctorul, văzând că ai mei nu spun nimic, Trude se întâlnea cu câte un neamț cu care ieșea și pe care-l bocea la plecare, fiindcă erau bieții în drum spre front sau într-o scurtă refacere, dar după câteva zile apărea altul care îi lua locul și uita, în vreme ce timpul trecea. La un moment dat, practic eu nu prea mai aveam nevoie de ea, dar devenise a casei, iar din punct de vedere material nu era vreo problemă, așa că era ca și sora mea mai mare, care în fiecare duminică se ducea la balul organizat de garnizoana germană.

            Într-o zi, trecând prin fața geamului pivniții o văd pe Trude aplecată peste butoiul cu varză, cu rochița trasă peste cap, iar în spatele ei, tata cu pantalonii în vine, i-o trăgea de mama focului, așa că m-am uitat bine, fiindcă auzisem eu despre ce este vorba, dar de văzut nu văzusem "live" până atunci. Oricum nu părea că fata era forțată fiindcă gemetele pe care le scotea păreau mai mult a fi de plăcere, decât de opunere la acțiune, iar spre sfârșit când totul părea un duet era limpede că sexul se făcea de plăcere. Când am discutat cu ea mai târziu și i-am spus că am văzut-o, a început să se smiorcăie rugându‑mă să nu-i spun nimic mamei, fiindcă îi era frică să nu o dea afară și nu avea unde să plece. Zicea că este prima dată când face lucrul ăsta cu tata și că a prins-o aplecată deasupra butoiului cu varză și cum nu purta chiloți, nu a avut cum să se opună, iar cu ochii în jos a recunoscut că la urmă i-a plăcut și că peste câțiva ani am să o înțeleg mai bine. După mulți ani, când aveam o fată la băiatul meu, din vorbă în vorbă, la un pahar în plus, tata a relatat secvența unicat, văzută de mine, de față cu mama care după atâta timp nu i-a dat nici o atenție. Într-o vară, nu știu ce mi-a venit și i-am povestit secvența soției mele care s-a amuzat mult întrebându-se dacă o fi fost bine. Dacă am văzut că este interesată i-am propus să facem o probă și a acceptat surprinzător de ușor, iar cum butoiul era încă la locul lui am făcut reconstituirea cu diferența că am pregătit-o puțin, nu am luat-o prin surprindere. Cum era vară și afară era o căldură toridă, un sex lângă butoiul de varză din beci, unde era o răcoare minunată, a creat condițiile unui act reușit și ne-am propus să‑l mai repetăm, dar nu a fost să mai fie.

            Când căpitanul STAUBENTHAL a plecat pe front în locul lui a venit un locotenent tânăr, Erwin, ce care Trude s-a lipit și încetul cu încetul, a început să doarmă cu el, iar ordonanța o trimitea la regiment. Din discuțiile cu noi a reieșit că băiatul se considera logodit cu ea și urmau să se căsătorească, așa că a plecat cu el la Sibiu, unde și-a luat rămas bun de la tatăl și sora ei mai mică, pe care dorea să o aducă în locul ei la Ploiești, unde era o rampă bună de lansare. În câteva luni, după ce a scris acasă la părinții lui, Erwin s-a căsătorit cu Trude și a trimis-o în Germania, fiindcă era însărcinată. Nu am mai văzut-o de atunci, nici scrisori nu am mai primit decât o scurtă perioadă, dar știind că locuia la granița cu Franța am sperat că i-a mers bine, indiferent dacă soțul ei s-a întors sau nu de pe front, fiindcă fata era tare deșteaptă și frumoasă.        

            Fiindcă la vremea înscrierii la școală, guvernanta mea era Gertrude SCHNEIDER, am fost înscris în clasa I-a la Școala Catolică. Totul în școală purta amprenta disciplinei prusace, gulerului alb imaculat, șorțulețelor curate, încolonării în curte cu intrarea în clasă 2 câte 2 și cu ștergerea obligatorie a pantofilor pe un grătar la intrarea în clasă. Spre 60 de ani, băiatul meu Alexandru râdea de mine fiindcă mi-a intrat în reflex să mă șterg pe pantofi la intrarea într-o clădire, căutând cu privirea obiectul pe care să mă șterg, iar dacă exista, mă ștergeam uneori pe picioare, chiar la ieșire. (urecheala pe care mi-o aplicase părintele Emil ori de câte ori nu mă ștersesem pe picioare, a rămas profund întipărită în creierul meu). Școla avea un director român foarte sever Dl. DAVIDESCU, un adjunct neamț tânăr, părintele catolic Emil (mort în timpul deportării în Rusia) și un grup de domnișoare dintre care se detașa domnișoarara LEAR de matematică și SEILER de germană. Orele de religie le făceam separat, catolicii de ortodoxi, dar lucrul acesta nu a creat nici un fel de animozități, trecând pur și simplu neobservat. Mai mult, părintele Emil ne ducea odată pe an pe toți la biserica catolică, iar preotul ortodox îi invita pe toți la biserica ortodoxă. La școala catolică am fost coleg cu Magdalena PETRESCU (prima soție a lui Nichita STĂNESCU), cu care eram într-o luptă acerbă, dar elegantă și plină de fairplay pentru primul loc în clasă, apoi cu Dan DRAGOMIRESCU, Mircea DUMITRESCU, Florin BROZICI, Dinu și Bazil MIHĂILESCU, Dan CUCU, iar Mircea PETRESCU era cu un an mai mare ca mine și Cornel RĂDOI, vărul meu, cu doi ani mai mic. Cu toată disciplina teutonă care ni se impunea în școală, caracterul nostru latin erupea din când în când și îmi amintesc cu groază cum l-am bătut măr pe Bazil MIHĂILESCU, fiindcă era un tip impertinent, mă provocase în mod evident și efectiv cerea palme. După ce l-am bătut zdravăn și am dărâmat un cuier plin de haine cu el, s-a făcut o anchetă serioasă din care în nici un caz Bazil nu a ieșit nevinovat, ba din contră. După ce tata a fost chemat la școală și a fost informat despre incident mi-a tras o bătaie serioasă, încât în anii care au urmat am luat câteva palme de la colegi fără să ripostez, numai cu gândul la bătaia pe care ași primi-o acasă de la tata. Culmea a fost faptul că Bazil nici nu a fost pedepsit acasă, cu toate că se aflase adevărul de la școală, fiind reclamat cu această ocazie și de alți colegi care doreau prin aceasta să-mi țină partea. După trei ani, de frică să nu ne deporteze rușii, care duceau în Rusia nemții, fără prea mare analiză și în mare grabă, tata m-a mutat în clasa IV-a la școla numărul unu și când am fost la director să-mi iau actele pentru transfer acesta mi-a spus:

- Tu știi că aveai media cea mai mare din școală ?

La școala catolică nu se dădeau premii, nu se făceau clasamente oficiale, totuși elevul avea o caracterizare foarte bine pusă la punct, iar educația cu care părăsea școala era solidă, cu un comportament social bine consolidat.

            Din acea perioadă îmi amintesc de prietenia legată între mine și Magdalena pe care am invitat-o în anul 1943 la ziua mea onomastică, unde a mai venit printre alții și o altă colegă, vecină de-a mea, Sonia Florica POPA, celebră prin anii 70 pentru o activitate de corupție la Sfatul Popular Ploiești, pentru care a făcut vreo câțiva ani de pușcărie. A venit și fratele Magdalenei, Mircea PETRESCU cu care aveam să leg o prietenie de lungă durată, în ciuda marilor divergențe de natură politică existente între băiatul unui maistru mecanic, proprietar de întreprindere de autobuze, proprietar de hotel naționalizat, crescut cu guvernante și băiatul unui maistru mecanic șef de garaj la o întreprindere socialistă, cu un doctorat de șase ani la Moscova, șef de catedră la Politehnică, Prorectorul Institutului Politehnic din București și cu jumătate de normă la Comitetul Central al PCR, iar pe vremea lui ILIESCU, șeful Informaticii Românești, post echivalent cu Secretar de Stat, iar din anul 2005 Membru al Academiei Române. Am fost cu el coleg de liceu, de facultate și printr-o conjunctură, mi-a fost asistent în anul V la Politehnică.

            POPA Sonia Florica, fosta mea colegă de clase primare la școala catolică, era o fată liniștită, plăcută, o colegă bună, dar puțin cam mototoală. Pe drumul de întoarcere către casă, un grup de vreo trei sau patru colegi, printre care și Sonia, aveam obiceiul să sunăm pe la câteva sonerii ca să ne distrăm. Când se întâmpla ca locatarul exasperat de măgăria noastră să prindă pe câte unul și să-l urecheze sau să-i ia pentru un timp ghiozdanul, acel unu era în mod cert Sonia, care era mai mototoală și ghinionistă, după care noi ne duceam cu toți să cerem iertare promițând ferm că nu o să mai sunăm altă dată. Sonia era înfiată de un plutonier și soția lui care nu puteau să facă copii și care au crescut-o cu mare dragoste și grije, dovedită de faptul că a fost dată la școala catolică unde, pentru copii care nu erau catolici, se plătea o taxă anuală importantă. Era foarte frumos îmbrăcată și modul cum arăta, reflecta în mod evident atenția și dragostea cu care era înconjurată de cei de acasă.             A urmat liceul la Liceul de Fete, fiind colegă cu prietena mea Dorina SURDAN și l-a absolvit cu bine, dar nu a avut resurse intelectuale suficient de puternice pentru a urma o facultate și s-a angajat în administrația de stat. Fiind vecină cu mine ne mai vedeam din când în când, schimbam două trei vorbe și atâta tot, fiindcă acestea erau relațiile dintre noi. După un timp mi-a prezentat pe soțul ei, un ofițer destul de arătos, care părea la prima vedere un băiat simpatic și suficient de inteligent. Când l-am văzut mi-am amintit automat de spusele lui Nae CIORĂNESCU, marele meu profesor de matematici speciale:

- Frumos ești, prost ești de ce nu te faci domnule ofițer ?

            Când am întâlnit-o mai târziu, mi-a spus că a divorțat și cum eram politicos, dacă ea nu mi-a spus de ce nu am întrebat-o nici eu, dar când s-a întâlnit mama cu mama ei, aceasta i-a mărturisit că motivul principal a fost faptul că ofițerul i-o băga prin spate și că fata nu a mai putut să suporte sexul anal și a divorțat. Cu trecerea timpului, după ce se căsătorise, tot cu un ofițer. Sonia, care era veche angajată în administrația publică a avansat și a ajuns să taie și să spânzure pe la primăria din Ploiești. Se vorbea despre ea cu respect considerându-se că avea mare  trecere și putere de decizie. Îmi amintesc că mama a avut odată nevoie de ceva și când a dat de Sonia, problema a fost rezolvată fulger, s-a interesat ea personal, a mers cu mama prin toate locurile și când a plecat de acolo avea problema rezolvată ca pentru mama unui coleg de-al ei. Dan CUCU un alt coleg de primare, mi-a povestit cum având nevoie de o garsonieră pentru mama lui s-a dus la Sonia și în câteva săptămâni i-a repartizat una, în cel mai bun cartier din oraș, la blocurile petrolului din strada Eminescu. Când s-a iscat un mare scandal la Primărie în legătură cu ciubucurile care se dădeau pentru repartizarea unei locuințe, toți smecherii care probabil și-au umplut bine buzunarele, au băgat-o în față pe Sonia, cu toate că sunt sigur că nu a fost ea elementul principal din afacere. Drept este, că au găsit acasă la ea valori care nu se puteau justifica la salariul ei și al soțului, că ea a mărturisit totul, așa că a plătit singură, oalele sparte împreună cu alții și a făcut ani buni de pușcărie. După ce a ieșit din pușcărie, a vizitat-o pe Dorina SURDAN-MERTL căreia i-a povestit că a trecut prin momente foarte grele și aproape că nu știe cum a reușit să le depășească cu bine. După ieșirea din pușcărie nu am mai văzut-o pe Sonia, cu toate că mi-ar fi făcut plăcere să ne amintim de vremea copilăriei noastre, când sunam pe la sonerii. Ce dor îmi este de fetițele cărora le ajutam să-și pună ghiozdanele pe spate … sau de ghiozdanele lor … mi-e dor de ceva.

            Faptele mele nu au fost mereu pline de glorie, de momente cu care să mă mândresc și dintre acestea din urmă relația mea cu Domnul Maior CIOC, pe care nu l-am cunoscut personal, a fost reprobabilă fără discuție, am regretat-o destul de curând după ce am făcut-o și nu o să pot să mi-o iert toată viața, singura mângâiere minoră o am când, destul de des în rugăciunile mele de dimineață sau de seara mă rog pentru odihna sufletului lui, îl rog dacă poate de acolo de sus să mă ierte. Eram prin clasa a II-a primară și veneam acasă de la școala catolică cu un grup de elevi printre care Puișor CIOC, oarecum vecin cu mine fiindcă locuia pe strada Popa Farcaș. Din vorbă în vorbă acesta începe să ne povestească despre tatăl lui maior, erou al frontului de Est și decorat cu medalia Mihai Viteazul pentru fapte deosebite. În urma unor lupte, domnului maior i se amputaseră picioarele. Poate că Puișor s-a lăudat cu prea mare insistență, iar eu într-un moment de nefericită inspirație m-am exprimat urât spunând că i le-a luat vântul. Acasă, Puișor i-a reletat expresia tatălui lui și represaliile au fost pe măsura gestului meu necugetat, fiind reclamat la școală. Am fost chemat la director unde în primul rând nu a fost nevoie de confruntare cu Puișor, fiindcă am recunoscut și mi-am cerut scuze spunând că regret foarte mult, că nici pe departe nu sunt de acord cu ce am spus fără să mă controlez. Ținând cont că aveam media cea mai mare pe școala catolică, plus maniera sinceră de evaluare a nefericitului eveniment, scuzele au fost primite la nivelul conducerii școlii și incidentul aplanat. Lucrurile nu s-au oprit la acel nivel fiindcă maiorul CIOC s-a interesat de tata la Comisariatul Militar unde a afirmat că tata este un bolșevic care se sustrage frontului și trebue pedepsit exemplar. Șansele noastre au fost următoarele: Șeful comisariatului era vecinul nostru colonelul Alexandru GEORGESCU, un pic de rudă cu noi, iar tata era în concediu medical în urma unei crize de ulcer, dar lucra pe un post foarte periculos, curier militar pe avion cu ruta București-Odesa unde curierii nu trăiau prea multe luni din cauza doborârii avioanelor cu care duceau documentele. Chiar în noaptea când a avut criza, fiind internat de urgență la spital, colegul care i-a luat locul a fost omorât. Unchiul meu, Aurel GOCIMAN, era Secretar General la Președenția Consiliului de Miniștri și odată când tata era la el în birou a intrat pe neașteptate Mareșalul Ion ANTONESCU, acesta după ce i-a fost prezentat tata, care era în uniformă de sergent major, l-a întrebat unde are unitatea, bănuind că este aranjat pe undeva, dar când a aflat ce face l-a felicitat. Unchiul meu era extrem de corect și nu punea nici o pilă pentru nimeni, însă după vreo două luni, tata s-a întâlnit cu fratele soției lui Aurel, avocatul Ionel VARTIC, care după ce i-a spus lui tata că e un prost, a telefonat pe loc unui general în numele lui Aurel și tata a fost mutat la unitatea motomecanizată din Pitești. La Pitești a avut un incident major, fiind de pază la mormântul lui Armand CĂLINESCU, asasinat de legionari, aceștia au imobolizat gărzile, au dezhumat cadavrul turnând acid sulfuric peste el, apoi au stropit cu benzină dându-i foc. După ce a scăpat la limită cu viața a mai avut probleme și la tribunalul militar, însă cum între timp cu toate că paza a fost triplată, legionarii au recidivat cu profanarea mormântului, a fost achitat.

            După mulți ani, întâlnindu-mă cu Puișor CIOC l-am întrebat de domnul maior și l-am rugat să-i transmită scuzele unui matur pentru gafa unui copil de 9 ani, iar Puișor s-a arătat încântat să o facă.

            În acea perioadă am vizitat cu toată familia, inclusiv bunica, familia Nicu CĂLĂRAȘU, unul dintre marii petroliști din Prahova. Casa lui, situată în Piața Cuza, era construită pe un singur nivel, dar foarte mare și bine gândită ca arhitectură. Din cele văzute acolo, m-a impresionat cel mai mult una dintre băi cu mai multe spații despărțite de pereți cu arcade imense. Nuța și Nicu CĂLĂRAȘU aveau trei fete cu care am avut contacte mulți ani, mai ales că două dintre ele au fost colege de clasă cu soția mea Ica. Tot acolo l-am cunoscut pe Puiu STUPARU, fiul unui mare negustor din Ploiești, cu care am legat o prietenie de peste cincizeci de ani, deoarece ca și mine a fost jucător de volei. Cea mai reușită dintre fetele CĂLĂRAȘU a fost Doina, ingineră agronomă, membră în Marea Adunare Națională înainte de 1989. Soțul ei era tot inginer agronom, un individ irascibil care a plesnit-o cu ocazia unei discuții și s-a lovit în cădere. După un timp a acuzat dureri de cap progresive, a trebuit să fie operată, dar din păcate a decedat chiar pe masa de operație.

            În acea perioadă l-am cunoscut pe unul dintre cei mai mari derbedei simpatici, Dan ȘENCHEA, fiul unui căpitan în casa căruia se juca poker și era o atmosferă evoluată. A avut geniul de a chiului în clasa I-a primară, lucru nemaiauzit de mine. Dan povestea cum l-a învățat să facă sex sora mai mare a lui lui Florin VOINESCU, Camelia. La început l-a excitat pentru a obține erecția, după care au introdus penisul în vagin și l-a pus să se miște. După un timp a simțit o senzație în penis și i-a spus domnișoarei că îi vine să facă pipi, dar aceasta a început să râdă obligândul să continue până i s-a înmuiat, de ieșit ceva nu a ieșit fiindcă era prea mic. În perioada următoate s-a perfecționat, deoarece printr-o crăpătură urmăreau cum venea la Camelia și i-o trăgea Mitică LUPESCU, un sportiv bine făcut.

            Eram refugiat în timpul bombardamentelor din 1944 la 17 kilometri de Ploiești în comuna Nedelea Județul Prahova, unde pe un loc al bunicii, tata construise o casă cu materialele rămase după bombardarea garajului și a casei, plasate vis-à-vis de cea în care locuiam noi. Într-un parc frumos și îngrijit era reședința de vară a prințesei Ecaterina CARADJA, cea care avea și un leagăn, adică o organizație care se ocupa de copii fără părinți, pe care-i plasa la diferite familii pentru a fi crescuți. Ca să dea un exemplu personal, prințesa adoptase pe Kenia o fată refugiată din Polonia rămasă fără părinți, care stătea și ea la Nedelea vara. Cum eram de vârste apropiate cu Kenia și Adela SÂRBU, fata directorului așezămintelor, formam împreună cu vărul meu Dan NICOLESC-VESELU un quartet nedespărțit. Pentru noi parcul era un rai pe care nu-l visam în Ploiești și ne-am fi jucat toată ziua mai ales că începusem să sesizăm diferența dintre băieți și fete, ne mirosea nouă ceva și o strângere de mână sau o atingere la jocul de-a indienii ori la o pitită, când ne înghesuiam în vreun tufiș, era un deliciu. Parcul, cu o suprafață de mai multe hectare era plasat în apropierea prundului Prahovei având o mulțime de alei elegant trasate și bine îngrijite, un eleșteu cu pești și o frumoasă grădină asemănătoare cu cele japoneze, cu plante luxuriante și o mulțime de podețe. Jocul prin parc și scăldatul în râul Prahova, pe vare-l făceam însă numai cu băieții, erau pentru noi orășenii lucruri complect deosebite pe care nici nu le visasem la noi, în orașul natal Ploiești. Când vara pe prundul gârlii spre Filipeștii de Târg a căzut un bombardier american de tip Liberator B24, toată suflarea s-a dus să-l vadă cu mic cu mare. Unul din piloți a murit, altul a fost dus la Ploiești la celebrul chirurg Vasile PETRESCU, pentru amputarea piciorului, ceilalți au fost luați de militarii români și duși la Predeal, unde prințesa se îngrijea ca să nu le lipsească nimic. Conținutul avionului a fost devalizat de săteni până la venirea jandarmilor și armatei, care au luat ce a mai rămas. O perioadă lungă s-a mâncat la Nedelea ciocolată și alte bunătăți din bombatdierul american, iar ani de zile la Nedelea s-au confecționat cămăși din mătasea parașutelor găsite. Regele Mihai I și-a manifestat dorința de a vedea avionul care aterizase pe burtă și era într-o condiție destul de bună, așa că a venit la Nedelea, unde a fost întâmpinat de prințesă, de primar și de cei patru copii îmbrăcați de gală. Regele a venit singur, cu mașina lui de construcție specială, din aluminiu, cu un motor de la IAR Brașov, a dat mâna cu noi după care a schimbat câteva vorbe numai cu prințesa și a intrat în avion care arăta jalnic, fiindcă se furase tot ce se putea din el, însă a manevrat ceva pe bord și s-a deschis un dispozitiv care conținea un ceas-busolă pe care l-a demontat și l-a luat. Cum fetele nu erau prea interesate, iar Dan nu fusese atent, toată lumea m-a întrebat pe mine ce și cum a apăsat, ce a scos, așa că un timp am fost vedetă, fiindcă unii interpretau că ar fi primit un mesaj secret. Pilotului mort i s-a făcut o slujbă creștinească și a fost înmormântat în sat, iar ceilalți, scăpați din mâna nemților si transportați la Predeal o duceau așa de bine încât după război când prințesa s-a refugiat în Statele Unite, au creat un club al băieților prințesei împreună cu alți piloți căzuți pe teritoriul românesc, care beneficiaseră de tratament preferențial. Clubul avea ca președinte de onoare pe prințesa CARADJA și se adunau de câteva ori pe an pentru a-și aminti întâmplările din România, cu șansa de a nu fi căzut în mâinile nemților, care cu toate că se purtau acceptabil cu americanii erau mult mai aspri. În 1994 când la Ploiești s-au comemorat 50 de ani de la bombardamentele din 1944 au venit o mică parte din ei deoarece au considerat, împreună cu prințesa, că regimul lui Ion ILIESCU este un regim de inspirație comunistă, fară a avea credibilitate, așa că manifestarea, cu toate pregătirile și cheltuielile făcute de oficialități a fost un eșec. Pe americani cu toate că par naivi este totuși dificil să-i păcălești cu Ion ILIESCU vopsit, fiindcă au bunul obicei de a se informa temeinic înaite de a credita o acțiune.

            Ca să nu ne deporteze rușii din greșeală, considerându-ne nemți, tata m-a mutat în clasa IV-a de la Școala Catolică la Școala Nr. 1 prin Popa VESELU, care preda religia la copii de acolo. M-am dus cu mama pe strada Elena Doamna la sediul școlii Nr. 2 unde ființa școala Nr. 1, dată afară de ruși în mod brutal din vechiul sediu, chiar în timpul cursurilor alergând copii afară din clase, motiv pentru care tatăl lui Mircea DUMITRESCU l-a dus înapoi la catolică pe fiul lui. Ne-am prezentat la domnul învățător ANDREESCU, un om aprig cu o figură severă care a schimbat cu multă căldură câteva vorbe cu mine și am rămas acolo. După ce am fost prezentat ca ... încă un fost elev de la catolică pe lângă Florin BROZICI, m-am așezat pe unul din locurile libere din fund într-o sală de clasă destul de aiurea, cu bănci de toate felurile, prost luminată, incomparabilă cu condițiile de la școala catolică. Șorțul meu imaculat cu guler alb nu a impresionat pe nimeni, ba din contră, fiindcă eram printre puținii echipați așa, chiar Florin BROZICI renunțase la el și am avut noroc că nu s-a luat nimeni de mine, așa că ziua următoare l-am lăsat acasă. Atmosfera din recreație era infernală, mai ales că în curte ieșeau și elevii școlii celeilalte, o școală puțin mai de cartier decât elita de la Nr.1 sau cei de la catolică. Elevii nu erau supravegheați de nimeni, se băteau, înjurau sau aruncau cu pietre astfel încât Marin ZAHARESCU băiatul celebrului profesor de fizico-chimice de la Petru și Pavel s-a ales cu capul spart de un derbedeu, Haralambie BOTESCU, care avea să fie coleg cu noi în clasa 8-a C, dovedindu-se unul din cei mai cuminți dintre noi. Din punctul de vedere al cunoștiințelor însă copii știau o carte "ca la carte", erau pur și simplu străluciți. Am venit acasă plângând de necaz spunând că derbedeii ăia fără uniformă, știu o carte la care nu știu dacă eu o să pot ajunge și am mai tras un plâns de mama focului. Mama a făcut bine că s-a dus și a povestit învățătorului impresiile mele, fiindcă acesta pe lângă faptul că a înregistrat puterea mea rapidă de analiză și ambiția, i-a spus mamei că până la sfârșitul anului o să mă integrez perfect. Componenții clasei erau copii protipendadei orașului, Griguță SAVU-fiul directorului Liceului Sfinții Petru și Pavel, Radu PAPINA-fiul directorului Liceului Comercial și al Camarei de Comerț, Puiu CONSTANTINESCU-fiul directorului întreprinderii Româno-Americana, Marin ZAHARESCU și alții care făceau meditații acasă la lecții și limbi străine, cu avantajul pentru ceilalți că trăgeau clasa înainte prin valoarea lor. Pe la mijlocul anului a venit directorul Grigore SAVU de la Petru și Pavel, spunându-ne să învățăm cât mai bine, fiindcă intenționează să facă o clasă specilă la liceu cu toți premianții de la Nr. 1. În timpul orelor atmosfera era strălucită, iar domnul ANDREESCU era un dascăl de prima mână, așa că la sfârșitul anului spre surprinderea chiar și a mea, eram clasat după cei trei mari, dar înaintea lui Marin ZAHARESCU. Lui Popa VESELU și Domnului ANDREESCU, le datorez șansa unei cotituri radicale în viața mea, fiindcă șocul din acel an și integrarea în acea clasă de elită m-a aruncat pe altă orbită. Cum lanțul meu de gafe a fost impresionant, pe timpul cât lucram la cooperativa de radio a venit la noi un domn ANDREESCU să-i reparăm un aparat de radio netransportabil și cu toate că m-am purtat frumas cu el, la fel cum mă purtam cu toți clienții, l-am trimis pe un radiofonist Marcel care a rezolvat problema, însă din discuțiile purtate a aflat că domnul fusese învățător și își amintea că îi fusesem elev. Monumentala gafă a constat din două etape, una că nu l-am recunoscut și a doua poate mai gravă, că nu m-am dus la dânsul acasă să-mi cer scuzele de rigoare. Când strălucita și superba mea dirigintă doamna Licuța PAULESCU a venit la mine pentru aceeași problemă, m-am dus de vreo două ori la dânsa acasă și i-am reparat radioul fără să-i iau nici banii pentru lampa pe care am plătit-o din buzunar, nu numai din marea mea dragoste și recunoștiință pentru o femeie minunată, dar și ca o reflexie a întâmplării ANDREESCU.

            Am fost coleg cu el în clasa IV-a primară, doi ani de liceu, în clase paralele la liceu încă patru și încă doi ani colegi de Ploitehnică. Născut la 23 august 1933 Radu era al doilea copil al directorului Liceului Comercial din Ploiești și al Camerei de Comerț Prahova, Stelian PAPINA, poreclit de elevii lui Căinele Negru. Părinții lui au fost foarte alarmați, deoarece copilul în primii ani nu vroia să vorbească, înțelegea totul, era forte ascultător și inteligent, dar nu vorbea decât foarte greu, mai ales cu persoanele străine, cu toate că putea să vorbească bine ( aceste lucruri mi-au fost relatate de profesorul Ion GRIGORE, care frecventa în perioada respectivă casa PAPINA). Pe cât de introvertit era Radu, tot pe atât de exuberantă și comunicativă a fost sora lui mai mare Mariana, profesoară, căsătorită cu doctorul oculist Bari ATANASIU.

            În clasa IV-a primară când m-am mutat la școala Nr. 1, Radu făcea parte din tripleta din vârf a premianților unu, urmați de încă vreo cinci premianți unu, printre care m-am infiltrat și eu, cu toate că eram nou venit în mijlocul lor, dar învățătorul ANDREESCU, era un dascăl prea corect ca să introducă în calcul astfel de prejudecăți. Față de cei doi, Radu avea de pe vremea aceea unele complexe, din cauză că ei erau blagosloviți cu o logoree remarcabilă, pe când el își cântărea cu grijă fiece cuvânt. Cum directorul liceului a făcut o clasă specială cu toți premianții de la Școala Nr. 1, plus alți băieți remarcabili din oraș, la care s-au adăugat inerent câteve pile, am fost colegi doi ani de gimnaziu unic în clasele I-II, la celebra a II-a A. Tripleta a cules în toți acești ani premiul unu și eu m-am mulțumit cu premiul doi, la mare luptă cu Vincențiu DUMITRU-Toci sau Piotr, care neavând încotro îl lua pe al treilea. Afară de învățătura, Radu nu participa la activitatea clasei cu absolut nimic, nu vorbea profesorii de rău, nu era adversarul nimănui, dar nici prietenul cuiva. Nu participa la dansuri naționale, la cor sau la celebrele meciuri de fotbal din spatele liceului, dar nici nu se manifesta împotriva lor ca Vincențiu, care era antipatizat pentru rolul lui de Gică Contra. Cu toate că rezultatele lui școlare erau net superioare celor ale lui Vincențiu, acesta era socotit tocilarul clasei, fiindcă Radu, așa taciturn cum era, radia o undă de camaraderie pe care parcă și-o frâna din motive necunoscute mie. Cu toate că stătea foarte aprope de mine, pe strada I. L. CARAGIALE în drum spre liceu, nu am reușit să ne apropiem unul de altul prea mult, cu toate că veneam la liceu sau plecam acasă destul de des. Când observa că ne-am apropiat prea tare se înscorțoșa sau crea o platoșă care oprea trecerea prin ea a prieteniei. Am fost pe la el acasă, dar spre deosebire de toate celelalte vizite la colegi de clasă, am fost primit cu mare răceală de părinții lui, mai ales de domnul PAPINA, un tip rece și calculat, care te examina permanent ca pe un obiect întrebându-te tot felul de lucruri, așa că deabia așteptai să scapi de interogatoriu și nu-ți mai venea să treci pe acolo. Când era degajat și bine dispus, Radu era un copil minunat și un companion de excepție pentru ca deodată, din senin, să se retragă în el și fără să te jignească, îți transmitea din priviri un mesaj că ești în plus și te retrăgeai mulțumit, cu ce fusese până atunci. Singurul cu care nu ieșea la vopsea cu metodele lui, era Stelică BORDEANU, care, cu marea lui stare de veselie, îl bombarda cu un torent de cuvinte și de poante care îl făceau să râdă menținându-l între noi, chiar obligându-l să răspundă la aceste atacuri, în care i se adresa numai cu Paprună. Cu toate că după clasa II-a Radu și Griguță au dat particular un an, reforma învățământului din anul următor a comasat doi ani într-unul și în clasa VIII-a eram din nou colegi, el la B, iar eu la C.

            Fiindcă doctorul Rică STĂNESCU, profesorul nostru de igienă și îndrumătorul generație noastre, l-a sfătuit să facă înot și gimnastică, Radu s-a apucat serios de aceste lucruri și cum nu cunoștea noțiunea de jumătate de măsură sau merge și așa, a ajuns foarte repede un înotător excelent și a fost selecționat în echipa de gimnastică a liceului, care era printre cele mai bune din țară. Practicarea sportului a făcut din el un băiat reușit, adăugând trăsăturilor lui frumoase, impresia de virilitate pe care o oferă corpul musculos al unui gimnast bine antrenat, și-mi amintesc de o fată, Sonia ȘTEFĂNESCU, una din vampele liceului de fete, care își propusese să-l seducă pe Radu. Pe vremea aceea seducția însemna un sărut sau mai multe, un picior al fetei care se freca de penisul erect al băiatului, pipăirea sânilor și poate luarea în mână a penisului și nu știu câte din astea a făcut Sonia cu Radu, fiindcă schimba vorba ori de câte ori se discuta despre Sonia, așa că ceva, ceva tot a fost. Sonia era foarte dorită de mulți dintre noi tocmai fiindcă participa la aceste experimente presexuale cu entuziasm și mulți se lăudau până unde a ajuns, nu și Radu care ca deobicei tăcea ca un pește. Când eram studenți am trecut cu Radu prin fața agenției Sabena unde lucra Sonia, pe care am salutat-o din vitrină, ne-a făcut semn să intrăm fiindcă era liberă și am schimbat câteva vorbe, pe cât de destinși eram eu cu Sonia, tot atât de țapăn s-a comportat Radu, la care fata mi-a șoptit la plecare … când o fi mai bine dispus să-l aduci pe aici, poate reușesc să stăm de vorbă … Singurul lucru ieșit din tipare pe care-l făcea Radu, era știința lui de a fluiera cu o intensitate demențială, băgând degetul arătător îndoit în gură după care prin suflare puternică scotea un fluierat așa de tare, că te dureau efectiv urechile. În timpul facultății, locuia foarte aproape de Politehnică și de cantina din Piața Buzești, pe strada Doctor Felix, la o mătușă, unde lua și masa, iar eu treceam destul de des pe la el pentru întocmirea unor referate sau că să împrumut notițe la cursurile lipsite din cauza deseler mele internări în spital. Când în încercarea mea disperată de a salva anul II de facultate după cele șapte operații și am dat șapte examene în unsprezece  zile, toate promovate, Radu a stat cu mine două nopți pentru a mă ajuta să învăț, lucru pe care l-a făcut și Izvoraș CAVADIA, într-un gest de prietenie, plin de generozitate din partea ambilor. Nu știu cum își petrecea Radu timpul liber, fiindcă nu mergea nicăieri, la o reuniune, la un meci, la un spectacol și foarte rar îl luam cu noi la un film, în rest învăța ca o mașinărie nemțească.

            Am făcut ultima convocare la pregătirea militară împreună cu Radu PAPINA și un alt prieten Viorel BOGATU care erau deja ingineri și se bucurau de un tratament special din partea unui căpitan rezervist care era șeful nostru direct. Acest contembel, afirma cu un aer de superioritate că toată viața și-a dorit să-i măture biroul doi ingineri și îi punea pe cei doi să o facă în fiecare dimineață. Cei doi ingineri au privit cu multă înțelegere atitudinea nebunului, care în afară de acest act exotic se comporta onorabil cu noi și am avut parte de o convocare ușoară, mai ales că șeful catedrei militare din Politehnică, colonelul CIUPAGEA, era prezent în calitate de șef de batalion studențesc și veghea asupra noastră. Un alt motiv al vieții ușoare a fost faptul că încropisem o echipă de volei cu care îi băteam pe civilii din Buzău, fiindcă aceștia erau niște prieteni ai mei și se lăsau bătuți, spre satisfacția căpitanului politic, cel care ne organiza adevărate cantonamente, scutindu-ne de instrucție sau alte corvoade, dar numai să îi batem pe civilii pe care avea o ciudă teribilă.

            După absolvirea facultății majoritatea au fost repartizați la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele unde era criză de ingineri electroniști. Procedura de angajare se făcea în două trepte, după prima discuție tehnică eliminatorie, urma un an cu trecere prin toate sectoarele institutului cu un examen final de definitivare a angajării. După discuția tehnică, unul din membrii comisiei, Aurel GEORGESCU cunoscut mai ales pentru realizarea unui catalog de tuburi electronice, încântat de prestația lui Radu, a trecut peste toate canoanele și l-a angajat pe Radu la secția pe care o conducea. Am fost de multe ori la el la serviciu, fiindcă de fiecare dată când mă împotmoleam cu ceva mergeam ori la Radu ori la profesorul Roman STERE, deoarece am încercat și pe la alții al căror nume nu îl dau și mi-am dat seama că eu știam destule față de ei. Radu punea mâna imediat pe un creion, făcea schema echivelentă a unui tranzistor sau mai mulți, scria formulele, discutam ce putem simplifica și relația se putea folosi cu reglajele de rigoare din laborator. Profesorul STERE se uita lung la schema sau problema propusă, îmi dădea câteva indicații generale extrem de utile, după care îmi indica cartea în care să caut precizând uneori chiar capitolul, am luat cărți chiar de la el de acasă, unde avea o cameră tapetată cu o bibliotecă, pe care o cunoștea la perfecție. La serviciul lui Radu lucrurile au mers exemplar până când a ajuns să vină toate problemele la el spre rezolvare, iar congresele și deplasările în străinătate deveniseră apanajul altora. Lucra foarte mult la serviciu în pofida posibilității de a presta cele 48 de ore săptămânale în mai puține zile, pentru a avea timp liber, dar la el nu exista așa ceva. Când presiunea hormonală a început să-l zgândăre, Radu se comporta destul de ciudat și cu persistența căpătată din meseria lui. Odată, vede pe stradă o tipă superbă și o urmărește cu insistență, cu toate că aceasta intră în sediul comitetului central al partidului comunist român. Urmărita se adresează ofițerului de la intrare, iar Radu este arestat. Norocul lui a fost că îl condusese odată la serviciu pe Mircea PETRESCU pentru a lua o revistă și a declarat că îl caută pe acesta. Venit la poartă, Mircea l-a recunoscut și au discutat, dar la plecarea lui, ofițerul a spus că a fost reclamat de tovarășa … fiindcă tipul o urmărise o distanță destul de mare. Prima lui căsnicie a fost un eșec, fiindcă stomatoloaga era o zăpăcită și o nimfomană, după cum îmi mărturisea cu tristețe Ion DESPA, medic generalist acolo, care îl cunoștea pe Radu, al cărui noroc a fost decizia ei de a-l abandona și au divorțat.

            Cu toate că devenise mai uman în relațiile cu ceilalți, Radu tot mai făcea boacăne de comportament, una dintre ele a fost faptul că a participat la sărbătorirea profesorului Ion GRIGORE din 1978, fără să vină să-l felicite personal pe acesta. Când mi-a mărturisit că a simțit lipsa lui Radu, pe care-l cunoștea de mic, eu i-am spus că a fost și ne-am contrazis, până am reușit să-l identific într-o fotografie, lucru care l-a bucurat pe profesor, dar a fost trist că nu a venit la el. Prin Ploiești trecea destul de des să-și vadă părinții și aducea cu el soția și cei doi copii. Când vedeam un Volkswagwn broscuță parcat în fața casei părintești, știam că a venit Radu și opream să schimbăm o vorbă, mă întâmpina cu bucurie, cu zâmbetul lui specific, prietenos, dar de venit la mine, nu a venit niciodată.

            În ultima perioadă la IFA, toată lumea trăgea tare pe Radu, nu a fost de ajuns că ținea în spate toată secția, dar cum treburile mergeau prost la secția de la Pitești, trebuia să meargă acolo două zile pe săptămână, lucru neplăcut pentru un om cu vârsta, pregătirea și experianța lui profesională. Când ne-am văzut ultima dată se plângea nefiresc pentru el de situația de la serviciu, așa că nu m-am mirat când am aflat că a rămas și lucrează la Paris. De fapt acest lucru l-am aflat de la Bordeanu, care încercând să-l contacteze pentru o întâlnire de promoție a fost beștelit de soția lui care se văita că a lăsat-o cu doi copii și a plecat, schema asta se făcea fiindcă telefoanele celor plecați erau ascultate de securitate. După câțiva ani Radu și-a luat familia în Franța, dar în scurt timp soția lui a găsit un post bun în State, unde după ce s-a instalat, la insistențele copiilor, a plecat și el, dar nu s-a putut acomoda întorcându-se la Paris, unde nu a fost reangajat și trăia din ajutorul de șomaj. Mircea PETRESCU l-a întâlnit la Paris și la București, dar nu au discutat probleme serioase, conform stilului petrescian, practicat de acesta, așa că nu știu prea multe despre el fiindcă doctorul Bari ATANASIU, cumnatul lui, a evitat această discuție ultima dată, cu toate că anterior îmi povestise pățaniile lui Radu cu lux de amănunte.

Luni 11 februarie 2002

Astăzi Miți TORJESCU mi-a făcut o mare bucurie, l-a interceptat pe Radu PAPINA și i-a cerut pentru mine numărul de telefon. Imediat l-am contactat și cu mare bucurie m-a invitat mâine la el acasă, pe strada Radu STANIAN colț cu Ștefan cel Mare, la demisol (Telefon 126876).

Marți 12 februarie 2002

Am făcut piața și la 10.15, apoi am mers la Radu PAPINA cu multă bucurie, dar plin de curiozitate deoarece nu știam despre el mare lucru. Nu ne văzusem de vreo 25 de ani, cum trece vremea Doamne. Bucuria revederii a fost mare și nedisimulată din partea ambilor, Radu arată destul de bine cu toate că vârsta și-a pus amprenta asupra lui. Revederea nu a fost exuberantă, dar extrem de caldă, de amicală. Nu știam cu ce să începem, ce să ne povestim unul altuia, aveam prea multe de spus. Încetul cu încetul, am început să depănăm amintiri comune, de la care am trecut firesc la golurile informaționale ale unuia unuia față de altul. Am stat trei ore și parcă vremea a trecut cu viteză sporită, așa cum face ea păcătoasa în momentele plăcute. Locuiește la un demisol într-un apartament foarte bine aranjat, cu mobilier puțin, foarte frumos și amplasat potrivit pentru a crea o atmosferă plăcută. Apartamentul a fost aranjat împreună cu soția lui și rafinamentul iese la iveală de la culori până la două piese din lemn sculptat plasate una în fața alteia. Apartamentul este compus dintr-un hol mic la intrare, o debara din living pentru haine, o baie și o bucătărie, toate strălucind a curățenie de parcă ar fi un muzeu, nu o locuință. Au cumpărat locuința, după care au amenajat-o aducând-o la starea strălucită actuală. Nu ne-am mai săturat de povestit, am scos lista cu poreclele pe care a parcurs-o fără grabă în stilul caracteristic. Întrebând de unul, de altul și mirându-se la aflarea amănuntelor despre viața sau decesul acestora. Am discutat mai amănunțit despre Florin BROZICI, Stelică BORDEANU, Mircea PETRESCU, Ștefan LUCINESCU, Mihai ARGHIR, Ion POPA-Popicu, Puiu CONSTANTINESCU, Griguță SAVU, Florin TORJESCU, Titus PLEȘOIANU, Vincențiu DUMITRU, Magdalena PETRESCU, Fane BAICAN. I-am explicat incidentul Ion GRIGORE cu Eugen SIMION soldat cu scrisoarea de dezavuare a profesorului. M-a întrebat care din profesori mai trăiesc și i-am spus că numai Jenică POP și Constantin ENCIU. Fiindcă a venit vorba, mi-a povestit cum la una din întâlnirile de promoție, Jenică l-a întrebat cum de lucrează el la Institutul de Fizică Atomică, cu originea lui socială nepotrivită și am rămas blocat, fără vreo replică ... până și nea Jenică POP pisălogul ?

La un moment dat, i-am explicat că primele semnale despre apariția lui în Ploiești le am din toamnă de la Valentin SENTENAI, dar într-un moment de inspirație i-am explicat, spre marele lui amuzament, că se întâlniseră două persoane incompatibele, Valentin care nu pune întrebări cu Radu care nu spune.

După trei ore, l-am luat la mine acasă, ca să vadă unde locuiesc, și i-am arătat menajeria, a mai stat vreo 20 de minute, i-am explicat cum fac gimnastica și băile, după care a refuzat să-l conduc acasă, așa că i-am dat un bilet și l-am condus în stație la un autobuz 25. M-a uimit faptul că spunea că ia un pumn de medicamente, dar fumează încă 10 țigări pe zi. Din 6 în 6 luni trebuie să meargă la Paris pentru a primi medicamentele gratuite, iar în primul trimestru merge pentru a complecta hârtiile de impunere, așa că nu se știe dacă va putea participa la întâlnirea de 50 de ani de la absolvirea liceului. Mi-a povestit  că atât el cât și soția au pensie în România și în Franța, dar fără să-i dea banii afară din casă. Am discutat despre copii și i-am rezumat viața lui Alexandru. Fata lui este stomatolog, iar băiatul chmioterapist care ar dori să părăsească Franța și să se stabilească în Guadelupe, unde a făcut un concediu și i-a plăcut mult, se lamenta că este prea departe.

Am mai discutat despre întâmplările mele cu Nae CIORĂNESCU, Radu VOINEA, Tudor TĂNĂSESCU, Edmond NICOLAU și mai ales despre Roman STERE și evenimentul nefericit al examenului de stat, dar și despre scuzele lui ulterioare. Am aflat astfel că STERE a fost și conducătorul lui de proiect. I-am spus despre densimetrul de noroi realizat de mine și furat de firma americană Dresser și contactele ulterioare cu reprezentanții acestei firme. I-am explicat despre intervenția profesorului Ion GRIGORE care m-a uns președintele Fundația "Nichita STĂNESCU" și că așa am rămas. Ne vom mai întâlni fiindcă avem multe să ne povestim.

16 februarie 2002

Am fost cu Radu PAPINA la Cimitir, la BILA să cumpere apă plată și la mine acasă unde a ascultat casete cu Ion GRIGORE și Nichita STĂNESCU. Am discutat multe lucruri, despre greul vieții din Franța, despre premilu Ion GRIGORE și i‑am dat acasă să citescă câte ceva printre care și despre premiu.

Fiind ziua de naștere a doamnei Tatiana am trecut și pe la dânsa cu o floare și o lumină. După urme mai fusese cineva pe acolo. L-am dus pe Radu la profesorul GRIGORE și a fost impresionat.

După masă a trecut Alexandru pe la mine și a mâncat după care am mai discutat despre problema Găgeni.

Luni 18 februarie 2002

Dimineața am trecut pe la Ștefănel la Sanepid cu care am avut o discuție plăcută despre destinele lui Radu PAPINA și Griguță SAVU.

Miercuri 26 februarie 2002

Seara mi-a telefonat Radu PAPINA și probabil că vineri o să trec pe la el.

Vineri  1 martie 2002

După masă am trecut cu Alexandru pe la Radu PAPINA, dar extrem de nepoliticos i-a spus acestuia că lui îi plac apartamentele aglomerate. Am rămas la Radu care a citit articolul despre Florin BROZICI și am sporovăit câteva ore. Am mers împreună la Piață, el a luat o pâine neagră, iar eu am căutat o șapcă, după care ne-am despărțit. Alexandru a împrumutat aparatul de fotografiat așa că am amânat aceast lucru.

Duminică 3 martie 2002

M-am sculat devreme și am urmărit finalul Marelui Premiu de Formula I al Australiei unde Michael SCHUMACHER și-a pulverizat pur și simplu adversarii. Am telefonat la Radu PAPINA să-l invit la Obor și înainte să-i spun ceva mi-a zis că trebuie să meargă la Obor !!! Am fost cu el și la plecare am făcut o vizită la familia MILIUTIN. Am trecut pe la Alexandru la fotbal și apoi la el acasă.

Sâmbătă 9 martie 2002

Am fost cu Radu PAPINA pe la Hale și la Cimitir în pelerinaj de adio fiindcă mâine pleacă al Paris.

            Griguță SAVU este colegul meu din clasa a IV-a primară și de gimnaziu, fiul fostului director al Liceului Sfinții Petru și Pavel din Ploiești, elev eminent și strălucit absolvent al Facultății de Aerospațiale a Ploitehnicii Bucureștene. După absolvire a devenit pilot militar pe reactoare, iar după pensionare a mai activat câțiva ani în aviația civilă. Calitățile profesionale certe l‑au propulsat în postul de supervizor al avioanelor prezidențiale pe vremea lui ceaușescu. Mi-a povestit cum academiciana analfabetă, la o vizionare a unui aparat Boening 707 nu a fost mulțumită de amplasarea closetului, solicitând mutarea de pe dreapta pe stânga, asta numai ca să spună și ea ceva, fiindcă la alte lucruri își dădea seama că nu se pricepe. Când i s-a explicat că modificarea costă extrem de mult din cauză că sunt costuri de proiectare, testare și la urmă de execuție, cucoana s-a ținut băt, nota de plată a costat câteva milioane de dolari, dar neamul prost a fost mulțumit că a găsit un cusur.

            Când directorul Grigore SAVU a făcut o clasă specială la Gimnaziul Unic al liceului unde a înscris toți premianții de la școala primară Nr. 1 și câteva pile, copii unor personalități din Ploiești, a pus-o dirigintă pe cea mai tânără și frumoasă profesoară de română, recent întoarsă de la o specializare pentru limba germană făcută la Berlin, Elena PAULESCU. Nici nu se putea face o alegere mai potrivită fiindcă Licuța avea priză la elevi, dar și o puternică influență asupra profesorilor prin aspectul ei de artistă și manierele de mare doamnă, la care se adăuga faptul că era nepoata celebrului profesor de matematică Gheorghe CANCIU, cel care fusese împușcat de un elev și rămăsese cu un defect la mâna stângă. Gimnaziul avea clase până la litera H, dintre care numai clasa A învăța dimineața într-o încăpere lipită de cancelarie, cu profesorii cei mai buni al liceului printre care: Nicolae SIMACHE-istorie, Vasile DUMITRESCU-ȘTEFEȘTI-matematică, Constantin ZAHARESCU-fizico-chimice, Nicolae TAȘCĂ-anatomie, George Iancu GHIDU-franceză, Nicolae LIPCAN-geografie, Gheorghe BUTAȘ-muzică.

            Tânăra și frumoasa dirigintă, pentru care eram invidiați de toți elevii din liceu, era o distinsă pedagogă, se apropiase atât de mult de noi încât cunoștea multe din dedesubturile noastre, fără să ne iscodească, fiindcă le spuneam noi singuri. Era amuzant la ce se preta această femeie care-și pierduse soțul, un distins doctor, pe front și era recăsătorită cu Comisarul de Poliție SMĂRĂNDESCU, acesta având un fiu cu un an mai mic decât mine. Cum clasa era împărțită în câteva echipe de fotbal, ea era șefa acestei ligi, făcând programările meciurilor, judecând contestații și tot felul de lucruri care nu făceau decât să ne apropie și dacă țin bine minte a venit de câteva ori chiar pe terenul de fotbal însoțită de profesorul de sport Costică RĂDULESCU - Festival. Ora de dirigenție programată de obicei ultima se prelungea mult peste program fiindcă diriginta ne povestea despre specializarea din Germania, unde de Paște fiecare student primea trei ouă roșii, dar după ce au trecut să-și ia porția românii, ouăle s-au terminat și multe alte lucruri cu iz educativ. Ne învăța cine la cine întinde mâna, cum se scoate batista pentru a sufla nasul sau faptul că este scandalos să arăți cu degetul ori să stai cu mâna în buzunar. În zilele noastre la foarte mulți politicieni români sau străini se vede că nu au avut o dirigintă ca doamna PAULESCU, stând ostentativ chiar cu mâinile afundate în buzunare. Mama unui coleg care era prietenă cu Licuța, doamna CUCU, a întrebat-o cu mirare pe aceasta cum vine băiatul ei acasă cu noroi între chiloți și pantaloni și diriginta a lămurit-o scurt, că joacă fotbal în chiloți și cade în noroi, după care trage pantalonii și vine acasă. Ne urmărea cu atenție notele și discuta cu profesorii, iar în cazurile speciale chiar cu părinții, însă cum eram o clasă de elită, erau doar vreo patru elevi slabi, nu știu cum rătăciți printre noi și izolați de poziția lor. Din păcate printre ei Radu NEGULESCU, slab dotat, ajuns în timpul comuniștilor spre stupefacția generală colonel inginer electronist și după revoluție avansat la gradul de general, de care era destul de rușinat, fiindcă a ținut ascuns acest lucru față de foștii colegi. Nici Dinu MIHĂILESCU, Puiu ANDREESCU sau Gabi CĂLINESCU nu învățau prea grozav, dar din motive de lene și aiureală de moment, fiindcă s-au realizat bine în viață, chiar dacă puțin mai târziu. Când Manea MĂNESCU, viitorul prim ministru, m-a pocit pentru o întrebare aiurea pusă la vreo zece inși, cu un doi, doamna Licuța mi‑a șters nota spunând ... ia te uită cine îmi pocește mie premianții ... și Manea nici nu a crâcnit. Într-adevăr, în primele clase am fost tot timpul recompensat cu premiul II, imediat, dar la distanță de trio-ul SAVU-PAPINA-CONSTANTINESCU de care nu se putea apropia nimeni. După venirea comuniștilor la putere, soțul ei comisarul a fost executat, ca după vreo zece ani să revină acasă din prizonierat doctorul PAULESCU, cu care și-a petrecut restul vieții. Când i-am reparat un aparat de radio, l-am cunoscut pe doctor și mi-a plăcut mult, iar la plecare când nu am primit bani spunând că datoria mea față de doamna profesoară era mult mai mare, el a fost extrem de emoționat. Îmi amintesc cu plăcere și emoție de perioada de după terminarea gimnaziului, când împreună cu câțiva colegi premianți făceam pregătire pentru examenul de admitere în liceu. Era o grupă de elită, deoarece nu primea elevi slabi sau chiar dacă îi primea nu făceau la un loc cu noi. Coana Licuța venise de la mare bronzată splendid, iar frumoasele ei picioare arătau ca o sculptură perfectă "în carne și oase". Trebuiau să treacă câteva minute ca să mă pot concentra la pregătire până mă obișnuiam cu splendoarea de femeie din fața mea. Atunci m-am gândit pentru prima dată la faptul că Dumnezeu a făcut-o într-un moment de mare bucurie și inspirație. Uneori mergea printre noi, iar răsplata unui răspuns ieșit din comun era o mângâiere, luarea de umeri și un bravo, ce nu se compara cu nimic în lume.

            Prin clasa a II-a de liceu, la Sfinții Petru și Pavel, venise un profesor de geografie transferat de la Liceul Militar Mănăstirea Dealului, care făcea ravagii, umpluse cataloagele cu 2, 3 și 4. Fiind considerat bun și sever, după vreo lună a fost repartizat bineînțeles și la clasa favorită, unde învăța băiatul directorului SAVU, Griguță SAVU. În privința profesorilor eu am o teorie pe care am verificat-o atât ca elev, cât și mai târzlu ca profesor, în sensul că un profesor adevărat se impune de la sine, când intră în clasă se face automat liniște, este ascultat și se asigură condiții perfecte pentru lecție. Cei care nu au darul ăsta se chinuie și ei, chinuie și elevii, iar ceea ce este mai grav afectează pregătirea unor tineri cu conseciințe grave asupra viitorului acestora. De fapt, dacă analizăm consecințele alegerii greșite a unei meserii pentru care nu există chemare și talent:

-          un jucător prost pierde un meci

-          un actor prost ratează un spectacol sau o întreagă stagiune

-          un inginer prost distruge o instalație și poate omorî oameni

-          un șofer prost omoară pasagerii

-          un profesor prost poate distruge cariere

-          un doctor prost omoară sau lasă invalizi

-          un politician prost nenorocește o țară întreagă sau mai mult

-          un prost declarat nu face rău nimănui, prostia face rău dacă este combinată cu un titlu sau un post

            La intrarea în sală a profesorului Nicolae LIPCAN s-a făcut liniște prelungită cu examinare dublă, elevi-profesor și profesor-elevi. Domnul LIPCAN era vioi, scund, bine proporționat, poseda o chelie remarcabilă și în plus era șașiu, dar de la început tipul mi-a fost simpatic. Pentru început ne-a sfătuit să luam notițe cu atenție, fiindcă el nu o să ne dicteze pagini întregi ci numai esențialul, pe care trebuie însă să-l învățăm ca pe tatăl nostru, fiindcă la note este extrem de sever.

            Lecția a 2-a a început cu întrebări și răspunsuri prin ridicare de mână și după un timp a selectat șase elevi pe care i-a ridicat în picioare. Aceștia erau : incontestabilul trio de premianți I, Griguță SAVU, Radu PAPINA și Alexandu CONSTANTINESCU, apoi Emilian ANGELESCU colegul meu de bancă, Vincențiu DUMITRU fiul preotului din Bereasca și eu, fiul unui maistru mecanic proprietar de întreprindere de autobuze și hotel.

            - Voi o să luați 5 de 9 și un singur 10, eu o să pun întrebările, iar voi 6 aveți următoarele posibilități: dacă nu știți stați jos și ați luat un 9, dacă știți ridicați mâna și aveți două alternative, rămâneți în cursă, dar dacă vă întreb și nu știți răspunsul corect vă pun 2 pentru fraudă. Nu-mi mai amintesc decât momentul în care am rămas în cursă numai cu Puiu CONSTANTINESCU; întrebările picau alternativ, iar la un moment dat Puiu nu a răspuns extrem de corect la o întrebare și profesorul mi-a spus:

            - Dacă răspunzi corect iei 10 dacă nu, iei și tu 9.

            Am cerut voie să mă gândesc, o clipă și am fost pe cale să leșin, când după ce am răspuns corect, mi-a pus nota 10. După ce directorul DAVIDESCU de la școala catolică îmi spusese că am avut cea mai mare medie din școală, acesta a fost al doilea mare succes la învățătură. Problema era mai ales psihologică, deoarece diferența dintre mine, care eram totuși premiantul doi, și tripletă era foarte mare, deoarece ei făceau meditații acasă, erau copii de profesori de liceu și în plus aveau o memorie prodigioasă, lucru confirmat și de carierele strălucite pe care le-au făcut.

Grigore SAVU, inginer aerospațial, pilot militar și civil, responsabil coordonator al avioanelor prezidențiale pe vremea lui ceaușescu. După revoluție fiind ani buni consilier aviatic în Africa de Sud, Belgia și poate Congo, a acumulat o sumă de bani cu care și-a permis construirea unei case superbe în București, a unei vile pe valea Cosminelor și multe alte lucruri inaccesibile oamenilor obișnuiți.

            Alexandru CONSTANTINESCU inginer tehnolog de petrol cu contribuție majoră la elaborarea operelor semnate de elena ceaușescu, motiv pentru care a fost ajutat să devină alcoolic, deoarece la tratamentele care i s-au făcut, în loc să fie dezalcoolizat, era alcoolizat, fiindcă nu trebuia să sufle vreo vorbă despre faptul că a lucrat la elaborarea lucrărilor savantei.

            Radu PAPINA strălucit inginer electronist, coleg de facultate cu mine, care ulterior a fugit în Franța unde nu a dus-o rău, dar a avut mari probleme cu tot înaltul lui profesionalism. Este mulțumit cu cei doi copii minunați pe care îi are.

            Nicolae LIPCAN mi-a spus că la fiecare oră  să-mi notez notele date elevilor, deoarece punea câte 15-20 de note la fiecare oră. În recreația mare, care dura 20 de minute, au intrat la noi în clasă elevi din clasela a 8-a (ultima clasă de liceu pe vremea aceea), în frunte cu pedagogul clasei noastre Valentin IVAN, care în 1968 ca doctor de gardă mi-a luat în primire soția la naștere. Mi-au spus să stau liniștit că nu vor decât să mă plimbe prin liceu cu o pancardă pe care scria " Monstrul care a luat 10 la Lipcan". Am fost luat pe sus și plimbat prin tot liceul, prin curte, pe culoare și cu toate că ne-am întâlnit cu mulți profesori, nimeni nu le-a reproșat ceva, fiindcă majoritatea erau elevi buni și supraveghetori. Diriginta mea, Licuța PAULESCU m‑a felicitat și le-a spus celor mari, care o divinizau, să  nu cumva să nu mă scape pe jos că-i vai de ei.

            Așa am debutat eu ca băiat de încredere, bun la toate, rol pe care l-am jucat până în clasa 10 când domnul Lipcan și-a schimbat profesia devenind geolog la un institut de petrol, unde câștiga mai mult decât dublu și de, avea familie grea cu doi copii. În plus, toți profesorii mă puneau să aduc uneori catalogul de la cancelarie, dădeam absenții, scriam scrisori către părinții unor colegi pentru a-i convoca să ia cunoștiință de boroboațele odraslelor, participam la ședințele cu părinții. Chiar și după absolvirea liceului, în virtutea obiceiului, am organizat în Ploiești toate întâlnirile promoției 1952 Nichita STĂNESCU și de aici până la președenția Fundației Nichita STĂNESCU nu a fost decât un pas, pe care l-am făcut fiind împins de profesorul Ion GRIGORE.

            Revenind la domnul LIPCAN, rolul meu era inițial de a nota notele pe care le dădea, și pe care i le dictam la sfârșitul orelor pentru a fi trecute în catalog, apoi, după ce m-a mai ascultat și pe mine de vreo trei ori, dar extrem de dur și s-a convins că am rămas tot de 10, a început să se consulte cu mine, din când în când la acordarea notelor, accepta cu ușurință sugestiile mele poate și pentru faptul că nu săream niciodată peste cal.

            Spre sfârșitul anului, lui Ivan i-a crescut nasul și când i-a dat 9 lui SAVU, l-am rugat să-i mai punem o întrebare pentru 10, ca să nu-i stricăm media și cum dânsul mi-a zis să-l întreb absolut ce vreau eu, l-am întrebat pe SAVU dacă vrea nota 10. Domnul LIPCAN s-a repezit la mine m-a pupat, la fel și pe SAVU și cu toată figura lui severă și bățoasă s-a luminat și mi-a spus că sunt un bun prieten care are curaj să riște pentru colegii lui. Postura asta a durat doi ani la LPP, iar după ce am intrat în clasa a 8-a, deoarece a predat numai la două din clasele noastre, s-a interesat la care sunt eu, ca să-mi fie profesor în continuare. La LIPCAN tăiam și spânzuram, începusem să măresc notele de la mine putere, mai sărem câte un doi …. odată la trecerea notelor în catalog :

            - Parcă lui ARGHIR i-am pus un 3, l-ai sărit ?

            - Sărit, dom' profesor.

            - Sunteți prieteni așa de buni ?

            - Da, dom' profesor.

            - Să ți-l trec ție sau să nu îl trec deloc ?

            - Nu pot să-mi permit în situația actuală să mai dau sugestii, dar dacă pot, deloc.

            - Ba poți, fiindcă ai recunoscut imediat …  relația noastră nu s-a schimbat din acest motiv.

            M-a luat cu dânsul la cancelarie și cu o tandrețe pe care nimeni nu i-ar fi descoperit-o, mi-a spus că dacă nu sunt de acord cu notele date pot să-i spun imediat, fiindcă pe mine nu mă consideră  numai CIMANGO, dar și conștiința clasei. Nu mi-am permis gestul și singurul lucru cu care mai schimbam câte ceva era o privire lungă și semnificativă, la care dânsul puțin iritat spunea:

            - Bine mă CIMANGULE pune-i un punct sau două în plus, sau nu-i pune notă.

            Omul ăsta mă iubea așa de mult că la teza din clasa a 9-a, la care nu am făcut prea bine, nu a vrut să aducă tezele, s-a întâlnit cu mama prin oraș și i-a povestit cu lacrimi în ochi că este prima dată când nu poate să-mi pună nota 10. În ultima oră a adus tezele, eu aveam 7, el avea o figură distrusă, se vedea evident, și cum eu m-am cam priceput să dreg busuiocul, m-am dus la dânsul la catedră și i-am spus în șoaptă, dar ca să se audă în clasă:

            Vă rog să mă iertați încă odată, dar chiar dacă nu puteți să mă iertați vă promit că nu o să vă mai fac așa ceva niciodată. El nu a zis nimic, dar i-am văzut o licărire pe față și cred că m-a iertat. M-am ținut de cuvânt cu sfințenie și la Geografie nu am mai luat decât nota 10, chiar și în următorii doi ani când l-am avut profesor pe domnul Andrei VIJOLI.

            După câțiva ani, când m-am întâlnit cu dânsul prin politehnică și l-am ajutat să-și găsească băiatul, i-am mărturisit că m-am ținut de cuvânt și că la VIJOLI am luat numai 10, dar spre uimire a mea mi-a mărturisit că știa bine lucrul acesta, fiindcă îl rugase pe profesorul Nicolae SIMACHE să mă urmărească și ar fi fost vai de mine dacă nu mă țineam de cuvânt. Impresionant a fost faptul că eu mă pregăteam să intru la un laborator la care asistentul era extrem de pretențios și cu care nu eram în cele mai grozave relații, așa că m-am dus la laborator, i-am spus asistentului că la ușă se află fostul meu profesor de geografie din liceu care-și caută băiatul, nu pot să nu-l ajut, așa că-l rog să mă învoiască, să refac altădată lucrarea. Culmea, a venit cu mine la ușă, s-a adresat extrem de politicos domnului LIPCAN, care m-a lăudat, iar după ce am revenit la laborator, m-a ajutat personal să fac mai repede lucrarea stând cu mine chiar vreo 20 de minute peste program. În continuare am avut relații bune cu acel asistent, ca urmare a revărsării de bine suferite din partea relației LIPCAN-CIMANGO. (poreclă primită de la Izvoraș CAVADIA prin păsărizarea numelui meu).

            AȘA ERAU PROFESORII MEI ȘI AI LUI NICHITA STĂNESCU, ESTE MOTIVUL PRINCIPAL AL FAPTULUI CĂ DIN CEI APROAPE 250 DE ELEVI ARONDAȚI ACESTEI PROMOȚII, NU AVEM DECÂT DOUĂ REBUTURI ÎNAINTE DE 1989 ȘI TREI DUPĂ REVOLUȚIE. La liceul Sfinții Petru și Pavel aveam ore de Igienă ținute de un medic și acesta era doctorul Rică STĂNESCU medic pediatru care ne îngrijise pe mulți dintre noi. Rică era un tip mic de statură cu păr puțin, cu ochi de o vioiciune ieșită din comun și iradia de sănătate și bună dispoziție. Era bucureștean și făcuse parte din clasa descrisă în cartea "Cișmigiu et Company" de Gheorghe BĂJENARU, colegul lui, o clasă de elevi năzdrăvani din primii ani ai secolului XX. Ducea o viață mondenă cu frecventarea teatrelor, cinematografelor, dar mai ales a terenurilor de tenis de care Ploieștiul nu ducea lipsă, fiindcă petroliștii străini construiseră destule. Acest om a devenit curând părintele nostru spiritual deoarece se ocupa de toate aspectele vieții noastre cu atât mai mult cu cât diriginta noastră nu o putea face. A început prin a ne învăța reguli elementare de igienă și treptat după terminarea acestui capitol a început educația noastră sexuală, făcută pe baze științifice și cu exemple clare. A explicat pericolul masturbării excesive, fiindcă acesta se practica în rândul elevilor și îmi aduc aminte ca prin vis că despre Mircea IVANCIU, colegul de bancă al lui Nichita STĂNESCU, se zvonea prin liceu că reușise performanța de a se masturba de cinci ori la rând, nu știu dacă este real, dar așa circula legenda. Rică STĂNESCU ne-a prezentat pericolele masturbării în special asupra echilibrului psihic și ne-a lămurit că dacă ejaculăm în timpul somnului a venit vremea să mergem la dame de care Ploieștiul nu ducea lipsă, însă dânsul ne îndruma către "Scăricica" unde fetele făceau vizită medicală luni și vineri de dimineață. Ne-a spus că nu trebue să mergem la "Manți" un alt satbiliment deoarece este de proastă calitate, cu femei care nu merg regulat la vizita medicală și fără un program special pentru elevi. În cazul meu, a discutat cu tata pe care-l cunoștea și după această discuție tata îmi punea pe noptieră 100 lei pe care-i găseam în fiecare vineri dimineața. Ne-a explicat folosirea prezervativului pentru evitarea îmbolnăvirii și eu am folosit această metodă care m-a ferit de boli venerice, fiindcă pe vremea tinereții mele nu exista SIDA. Cu banii primiți de la tata mă duceam la Scăricica vineri de dimineață din două în două săptămâni, iar cu cei 200 de lei economisiți, plus alți bani, cumpăram timbre, fiindcă din 1947 sunt filatelist. Elevii nu erau primiți decât luni sau vineri dimineață când nu se primeau maturi, fiindcă se spune că odată profesorul SIMACHE s-ar fi întâlnit la curve cu unul din elevii lui. La facultate am aflat de la Kim un student corean că de la ambasada lor li se recomandase masturbarea odată la două săptămâni, pe de o parte ca să se ușureze fizic și pe de alta ca să evite combinații cu românce care ar fi creat probleme etnice neadmise la coreenii din nord. Un lucru foarte nostim s-a întâmplat colegului nostru, Dorin CALOTĂ, care prima dată când a mers cu noi rămăsese la urmă și se vedea pe figura lui că era foarte încurcat, pe scara în spirală care ducea de la parter către "laboratoare" Dorin a fost surprins de niște fete care văzându-l mai timid l-au luat mai tare și acesta pur și simplu a fugit, renunțând. Data următoare nu l-am mai lăsat la urmă, dar nici el nu ar fi mai fugit fiindcă în perioada respectivă a trebuit să suporte toate ironiile clasei și nu mai era dispus la așa ceva fiind un băiat ambițios.

            Într-unul din discursurile ținute la întâlnirile de promoții spuneam despre el: Doctorul Rică STĂNESCU, omul care ne-a îngrijit cât am fost mici și profesorul de igienă care ne-a ajutat să facem primii pași în viață după terminarea copilăriei, îi mulțumim în mod deosebit !

            În ultimii ani ai vieții l-am vizitat chiar și acasă unde locuia cu a doua soție într-o ambianță foarte plăcută și odihnitoare. Ca un om cu mare experiență de viață, nu cerea mai mult decât amărâta de societate îi putea da și se mulțumea cu situația pauperă în care se afla, tratând-o cu demnitatea unui om care le-a văzut pe toate, chiar dacă nu le putea înțelege în totalitate.

            După decesul lui am avut ocazia să revăd în casa unor prieteni pe fosta lui soție pe care am condus-o acasă și întrucât mergea cu o cârjă am urcat în apartamentul dânșii. Acolo am avut surpriza să-mi arate urna funerară a doctorului pe care o ținea în casă. I-am cerut permisiunea să iau urna în mână și am făcut-o cu pioșenie, dar profund emoționat. Țineam în mână rămășițele unuia dintre oamenii care au avut un rol important în viața mea prin îndrumările date la timpul potrivit.

            Nicolae TAȘCĂ a fost profesorul nostru de anatomie, cel care a marcat dorința multor colegi de a urma medicina prin maniera sistematică de predare și claritatea expunerii sale. A fost unul din profesorii care ne-a îndemnat să nu ne mărginim la cunoștiințele căpătate de la catedră și din manual, ci să ne lărgim aceste cunoțtiințe, prin lecturi la bibliotecă, la care ne-a îndemnat cu căldură și convingere. Discuțiile pe care le întreținea în pauzele care se prelungeau adesea, erau adresate celor mai interesați dintre noi asupra cărora își revărsa toată dragostea de dascăl îndrumător. Planșele, clasificările și modul de prezentare au fost folositoare colegilor mei medici chiar în facultate, iar pentru noi ceilalți au reprezentat cultura anatomică pentru viața de toate zilele. Era mic de statură, chiar pirpiriu, dar foarte energic, cu o privire vioaie, exprimând o personalitate puternică. În tinerețe fusese legionar, iar acest lucru se vedea de la o poștă, deoarece avea trăsăturile pozitive ale legionarilor din prima etapă, credința și dragostea de țară, pe care le promova cu mare putere de convingere. Dintre lucrurile pe care ni le-a împărtășit a fost faptul că ... dacă trebuie te bați cu unul mai puternic, cel puțin să dai tu primul, fiindcă nu se știe ... sau ... fiecare dintre voi sunteți copii minunați până în momentul în care vă adunați vreo trei-patru ... Am regretat faptul că la înmormântarea lui am fost doar eu cu Nelu POPA și Dan NICOLESCU, într-o iarnă strașnică.

            Primele trei clase de liceu am făcut matematica cu Vasile DUMITRESCU-ȘTEFEȘTI, care pe vremea aceea cumula și funcția de director adjunct al Liceului Sfinții Petru și Pavel. Era un tip aspru, scorțos, cu o voce tunătoare și apucături de om care decidea totul în liceu, deoarece directorii îl lăsau să facă ordine în maniera lui, așa că toată lumea îl știa de frică. Cea mai mare plăcere a lui Nea Vasile era să poreclească elevii ... lu’ ăsta să-i ziceți bomba și bomba îi rămânea porecla băiatului...  Explica strălucit și cu o răbdare care mergea aproape de partea de jos a clasei, deoarece erau foarte puțini cei care nu pricepeau. Ne-a învățat bazele matematicii și metoda de a gândi matematic, a creat un teren solid pe care ulterior profesorii din clasele superioare au putut construi un edificiu matematic de calitate. Geometria ne-a predat-o cu mare măiestrie, mai ales că ne arăta calea principială de rezolvare a problemelor, plus faptul că la început trebue să analizăm, apoi să gândim bine, iar înainte de a trece la rezolvare să recitim enunțul. Ne-a băgat bine în cap ideea că un desen bine făcut rezolvă jumătate din problemă.

            Primul profesor care m-a introdus în fascinanta lume a tehnicii și mi-a transmis dragostea pentru ea a fost domnul Constantin ZAHARESCU, poreclit de elevii mai mari Moață. Moață era destul de înalt, motiv pentru care stătea cam aplecat, purta o pereche de ochelari cu dioptrii mari și avea un aer distrat, așa cum îi stătea bine unui om de știință, era un tip jovial fără însă să mi-l amintesc râzând vreodată din tot sufletul. Era un dascăl de mare clasă și calibru, care explica rar, extrem de clar, subliniind ideile mai delicate prin repetarea lor, punând chiar pe elevii mai buni, printre care eram și eu, să le repete. Zăbovea răbdător asupra experiențelor din laborator, iar după reușita lor îi apărea un zâmbet discret în colțul gurii, pe care îl retrăgea imediat ce își dădea seama că a fost remarcat de elevi. În timp ce explica, lua permanent pulsul clasei, prin urmărirea reacției elevilor, pentru a se convinge dacă s-a înțeles sau nu și corecta problema prin repetarea ei sau prin coborârea ritmului în care explica. Când scăpa din mână o eprubetă sau alt obiect, se întorcea spre clasă făcând o grimasă nevinovată, însoțită de gesturi prin care parcă dorea să spună … ce să-i faci, se mai întâmplă … Prin modul de abordare a problemelor de tehnică în care combina curiozitatea, pasiunea și munca fără limite, ne-a educat în așa fel încât toți tehnicienii seriei noastre sunt creația dânsului, fiindcă le-a sădit dragostea de tehnică în suflet și sculele de abordare la îndemână.

            Am avut un statut deosebit la dânsul, deoarece eram coleg de clasă cu Marin băiatul cel mare cu care eram și bun prieten, deoarece Moțișor era un băiat deștept, simpatic și bun coleg. Examina deobicei mai mulți elevi pe care-i scotea la tablă și dacă unul nu răspundea satisfăcător la o întrebare, aceasta era adresată următorului, iar dacă nici unul din cei ascultați nu răspundea corect întreba clasa, iar dacă numărul celor care știau îl nemulțumea, explica dânsul problema cu multă răbdare, după care relua examinarea. Pretindea o disciplină exagerată, deoarece susținea că numai într-o atmosferă de bibliotecă se pot asimila cunoștiințele frumoase, dar dificile, ca fizica sau chimia. Pe mine personal, profesorul m-a fascinat cu calitățile și defectele dânsului și mă pot mândrii că am obținut în toată cariera mea de elev sau student numai nota maximă la fizică. Prin exemplul personal ne-a inițiat în tainele fizicii și chimiei, dar ceea ce este mai important, ne-a obișnuit cu munca, ne-a ordonat sistemul de gândire, inoculând în mulți dintre noi dragostea și pasiunea pentru aceste discipline.

            Moață a dat teoretic mulți de 10 elevilor săi fiindcă totdeauna după examinare, din dorința de a aprecia cât mai corect cunoștiințele prin nota acordată, monologul care se desfășura într-o liniște de catedrală începea cam așa:

- Păi, frate dragă, eu ți-aș da nota 10, dar ce zice clasa ? … și se încheia prin …

- Vezi colegul dumitale a mai mișcat ceva, se vede că măcar a avut bunăvoință (și colegul care nu prea știuse mare lucru, se umfla în acest timp în pene plin de sperantă) … uite, ție îți dau 3 și lui 4.

Cu toate că aveam în clasă trei monștri sacri SAVU, CONSTANTINESCU și PAPINA care luau 10 fără probleme, fiind ascultați destul de sumar, sunt convins că știam la fizică cel mai bine din clasă, iar profesorul era de aceeași părere, fiindcă pe mine mă asculta totdeauna împreună cu Marin fiul lui, dar la despicarea firului de păr în patru. Dacă eu știam perfect luam 10 și Moțișor lua 9, dacă din delicatețe pentru prietenul meu săream un mic amănunt și Moțișor îl știa, luam amândoi nota 10. Când am povestit acest lucru la sărbătirirea a 30 de ani de la săvârșirea liceului, profesorul a fost foarte amuzat, m-a întrerupt cu rugămintea de a da unele amănunte suplimentare. Corectarea tezelor se făcea acasă cu un fast deosebit, deoarece profesorul avea un plan al clasei după care aranja tezele într-o cameră, pentru a le compara ca să observe dacă s-a copiat.

            La examenul de admitere în liceu, din cei aproape 600 de candidați, am fost singurul care a primit nota 10 de la profesorul ZAHARESCU. În examen au mai primit nota 10 doi elevi examinați într-o serie de domnul profesor de matematică Ion GRIGORE, Uwe ZARGES geniul promoției noastre și Marin ZAHARESCU, din cauză că tatăl nu a vrut să-și examineze propriul fiu.

            Dintre întâmplările deosebite îmi amintesc de un mare scandal provocat de dânsul la clasa B când neavând cretă a chemat directorul liceului, Andrei VIJOLI, iar după o discuție aprinsă la nivelul temperamentului său coleric, a spus că nu mai poate ține lecția la clasă, cu toate că printre ei se număra băiatul lui Marin. A luat catalogul și pălăria ca să plece … stupoare, sub pălărie se afla chiar incriminata cretă buclucașă, așa că și-a revenit subit cerând scuze directorului și a continuat ora. Prin clasa a III-a cineva a făcut o comicărie care a declanșat un val isteric de râs ce nu contenea, enervat a scos la tablă tot comitetul clasei, printre care mă număram, și cum acesta nu s-a putut elibera de hazul general au fost eliminați o săptămână în corpore. La intervenția dirigintei Licuța PAULESCU, pedeapsa a fost redusă prin eliminarea numai la orele de fizică, dar este remarcabil faptul că în acele ore profesorul a făcut numai recapitulare, fără să treacă la lecții noi. Când dibuia un elev care nu știa nici lecția la zi și era deficitar cu lucrurile elementare se descărca aruncând invective la adresa acestuia, lui Dinu MIHĂILESCU îi spune odată … vidanjeur de privăți o să ajungi … iar acesta a devenit doctor în inginerie veterinară și este cel mai mare importator de medicamente pentru animale din România.

            Ca urmare a unei mode stupide lansată de inginerii petroliști, părinții din dragoste pentru progeniturile lor, se mutau la București în ultimul an de liceu pentru ca odraslele lor să facă facultatea în condiții optime. Moață s-a sacrificat pentru băieții lui plecând de la Ploiești, unde era un monstru sacru intangibil din punct de vedere profesional și a plecat la București unde a devenit un profesor oarecare, deoarece nici elevii nu erau de calitatea celor din Ploiești, nepredând la vreunul din marile licee ale capitalei, ci acolo unde a apucat un loc. După ce a lăsat corijent și apoi repetent pe un nepot al lui chivu stoica, unul din liderii comuniști ai vremii, a fost aruncat la un liceu industrial la marginea capitalei, fiindcă așa reprimau puternicii vremii oamenii care nu se supuneau necondiționat mofturilor și prostiei membrilor numeroasei lor familii, ieșind la pensie cu un mare cui în suflet, acela de a nu avea cui să transmită dragostea și înțelegerea pentru fizică și chimie, obiectele care îi aduseseră atâta bucurie la Ploiești. Pentru acest motiv venea cu mare plăcere la reuniunile seriilor din acest oraș, unde a fost respectat și venerat de niște copii care îi erau datori, fiindcă profesorul de excepție, făcuse un cuplu cu generații de excepție spre bucuria ambelor tabere și în folosul general. Când în anul 1987 l-am invitat telefonic să participe la reuniunea a 35-a, am avut cu dânsul o discuție profundă și sfâșietoare, parcă presimțind că este ultima. Mi-a făcut o serie de confesiuni care m-au impresionat până la lacrimi, după care m-a rugat să transmit colegilor lui și ai mei:

- Să rămâneți toată viața aceeași copii buni care ați bucurat și luminat inimile bătrânilor voștri profesori.

Aceste cuvinte au declanșat în sală un val de entuziasm care s-a îndreptat către Moțișor, care a fost rugat să transmită pulsul acelei atmosfere creată de mesajul bătrânului nostru dascăl, care urma să se săvârșească în curând cu gândul la vremurile lui bune din Ploiești, la Liceele Sfinții Petru și Pavel, apoi Ion Luca CARAGIALE. 

            Prin ultimele clase de gimnaziu făcute la Liceul Sfinții Petru și Pavel, făceam desenul cu profesorul Constantin EFTIMIE, un pictor stabilit în București, fiind singurul profesor care venea din când în când la școală cu automobilul propriu. Datorită comportamentului și vocabularului său diferit de cel al marilor dascăli ai celebrului liceu, tipul era poreclit "Costică Manivelă". Cu această ocazie am aflat de la elevii mai mari, care nu îl simpatizau nici ei, că dacă vrei să faci probleme unui automobilist antipatic, îi umpli țeava de eșapament cu cartofi și îi creezi mari probleme funcționale. Cum Costică Manivelă era antipatizat de toți elevii avea parte permanent de cartofi în țeava de eșapament cu toate apelurile disperate pe care le făcea în permanență, alternate cu amenințări dintre cele mai teribile, dar cine-i dădea atenție. Antipatia generală asupra profesorului a avut un efect nociv asupra mea, întrucât s-a transferat în mod nefericit împotriva materiei pe care o preda și mi-a creat a aversiune nejustificată pentru desen pe care a trebuit în viața mea de inginer să o plătesc scump, cu toate că Electronica studiată de mine nu a cerut prea mult desen, însă ulterior în cercetare și proiectare a trebuit să pun tare osu' la bătaie ca să mă aliniez la zi cu desenul. Nici dragostea deosebită a profesorului din liceu, Iosif POP, nu reușise să-mi înlăture antipatia pentru această minunată disciplină care îmbină talentul cu munca. Culmea, că la Politehnică am făcut desenul cu fiul marelui profesor Nicolae IORGA, care era un tip distant cu studenții și nu a reușit să-mi îmbunătățească cu nimic imaginea despre dascălii acestei minunate discipline, pe care am îndrăgit-o mult prea târziu, când eram fascinat de modul magisrtal în care desenau doi dintre cunoscuții mei, inginerul Doru MOCIORNIȚĂ și arhitectul Radu STROE. În liceu am avut desenatori pe Costea VIOREL care făcea caricaturi și pe Ion CIOBANU care făcea niște hărți cu care-l magnetiza pe marele profesor Nicolae SIMACHE. La festivitatea de încheiere a clasei a III-a, mama a venit fiindcă a vrut să fie de față la luarea premiului II. Îmi aduc aminte cum la premiere, diriginta mea, distinsa doamnă PAULESCU, la înmânarea diplomei mi-a spus … și la anul premiul I … referindu-se la faptul că cei trei monștri sacri ai premiului I (Griguță SAVU, Puiu CONSTANTINESCU și Radu PAPINA) dăduseră clasa IV-a în particular, iar eu rămâneam de facto liderul clasei noastre. Acest lucru a fost zadarnic pentru ei, deoarece reforma învățământului a unificat cele două clase III-a și a IV-a, iar printr-un examen de admitere am intrat împreună în clasa VIII-a (A fost șansa mea ca pe lângă prieten să devin și coleg cu Nichita STĂNESCU). În anii următori, organizarea socialistă nu a mai acordat premii fiindcă nu se doarea a fi creați lideri, aceștia trebuiau să fie aleși numai de partid, numai partidul unic trebuia să decidă cine este lider și nu criteriile de valoare, iar cel mai periculos era crearea de indivizi cu mentalitate de învingători câștigată prin lupta dreaptă arbitrată de profesori și nu aceea de cetățeni supuși. După ca am luat premiul și ne pregăteam să plecăm acasă, mama a întâlnit o fostă colegă de școală la care m-a lăudat ce bine învăț și că puteam să iau medie mult mai mare decât 8,96 pe care o obținusem, dacă nu mă pocea la desen unul Costică Manivelă. Doamna respectivă a început să râdă cu poftă, spunându-i mamei că respectivul este chiar soțul ei, dar să nu-și facă probleme că așa este el și știa dinainte de porecla pe care o ducea de coadă. Curând a apărut și el, a cunoscut-o pe mama și chiar ne-a condus acasă cu celebra lui mașină, iar mama i-a oprit la masă unde s-a întreținut amical cu tata, fiindcă aveau o pasiune comună, tata era maistru mecanic, proprietar a două întreprinderi de autobuze, iar el, pictorul, era mecanic amator.