Mircea Gociman la Şcoala Primară

Fiindcă la vremea înscrierii la şcoală, în anul 1942, guvernanta mea era Gertrude SCHNEIDER, am fost înscris în clasa I-a la Şcoala Catolică. Totul în şcoală purta amprenta disciplinei prusace, gulerului alb imaculat, şorţuleţelor curate, încolonării în curte cu intrarea în clasă 2 câte 2 şi cu ştergerea obligatorie a pantofilor pe un grătar la intrarea în clasă. Spre 60 de ani, băiatul meu Alexandru râdea de mine, fiindcă mi-a intrat în reflex să mă şterg pe pantofi la intrarea într-o clădire, căutând cu privirea obiectul pe care să mă şterg, iar dacă exista, mă ştergeam uneori pe picioare, chiar la ieşire. (urecheala pe care mi-o aplicase părintele Emil ori de câte ori nu mă ştersesem pe picioare, a rămas profund întipărită în creierul meu). Şcola avea un director român foarte sever Dl. DAVIDESCU, un adjunct neamţ tânăr, părintele catolic Emil (mort în timpul deportării în Rusia) şi un grup de domnişoare dintre care se detaşa domnişoarara LEAR de matematică şi SEILER de germană. Orele de religie le făceam separat, catolicii de ortodoxi, dar lucrul acesta nu a creat nici un fel de animozităţi, trecând pur şi simplu neobservat. Mai mult, părintele Emil ne ducea odată pe an pe toţi la biserica catolică, iar preotul ortodox îi invita pe toţi la biserica ortodoxă. La şcoala catolică am fost coleg cu Magdalena PETRESCU (prima soţie a lui Nichita STĂNESCU), cu care eram într-o luptă acerbă, dar elegantă şi plină de fairplay pentru primul loc în clasă, apoi cu Dan DRAGOMIRESCU, Mircea DUMITRESCU, Florin BROZICI, Dinu şi Bazil MIHĂILESCU, Dan CUCU, iar Mircea PETRESCU era cu un an mai mare ca mine şi Cornel RĂDOI, vărul meu, cu doi ani mai mic. Cu toată disciplina teutonă care ni se impunea în şcoală, caracterul nostru latin erupea din când în când şi îmi amintesc cu groază cum l-am bătut măr pe Bazil MIHĂILESCU, fiindcă era un tip impertinent, mă provocase în mod evident şi efectiv cerea palme. După ce l-am bătut zdravăn şi am dărâmat un cuier plin de haine cu el, s-a făcut o anchetă serioasă din care în nici un caz Bazil nu a ieşit nevinovat, ba din contră. După ce tata a fost chemat la şcoală şi a fost informat despre incident mi-a tras o bătaie serioasă, încât în anii care au urmat am luat câteva palme de la colegi fără să ripostez, numai cu gândul la bătaia pe care aşi primi-o acasă de la tata. Culmea a fost faptul că Bazil nici nu a fost pedepsit acasă, cu toate că se aflase adevărul de la şcoală, fiind reclamat cu această ocazie şi de alţi colegi care doreau prin aceasta să-mi ţină partea. După trei ani, de frică să nu ne deporteze ruşii, care duceau în Rusia nemţii, fără prea mare analiză şi în mare grabă, tata m-a mutat în clasa IV-a la şcola numărul unu şi când am fost la director să-mi iau actele pentru transfer acesta mi-a spus:
            - Tu ştii că aveai media cea mai mare din şcoală ? 
            La şcoala catolică nu se dădeau premii, nu se făceau clasamente oficiale, totuşi elevul avea o caracterizare foarte bine pusă la punct, iar educaţia cu care părăsea şcoala era solidă, cu un comportament social bine consolidat.
            Din acea perioadă îmi amintesc de prietenia legată între mine şi Magdalena pe care am invitat-o în anul 1943 la ziua mea onomastică, unde a mai venit printre alţii şi o altă colegă, vecină de-a mea, Sonia Florica POPA, celebră prin anii 70 pentru o activitate de corupţie la Sfatul Popular Ploieşti, pentru care a făcut vreo câţiva ani de puşcărie. A venit şi fratele Magdalenei, Mircea PETRESCU cu care aveam să leg o prietenie de lungă durată, în ciuda marilor divergenţe de natură politică existente între băiatul unui maistru mecanic, proprietar de întreprindere de autobuze, proprietar de hotel naţionalizat, crescut cu guvernante şi băiatul unui maistru mecanic şef de garaj la o întreprindere socialistă, cu un doctorat de şase ani la Moscova, şef de catedră la Politehnică şi cu jumătate de normă la Comitetul Central al PCR, iar pe vremea lui ILIESCU, şeful Informaticii Româneşti, post echivalent cu Secretar de Stat. Am fost cu el coleg de liceu, de facultate şi printr-o conjunctură, mi-a fost asistent în anul V la Politehnică.
          POPA Sonia Florica, fosta mea colegă de clase primare la şcoala catolică, era o fată liniştită, plăcută, o colegă bună, dar puţin cam mototoală. Pe drumul de întoarcere către casă, un grup de vreo trei sau patru colegi, printre care şi Sonia, aveam obiceiul să sunăm pe la câteva sonerii ca să ne distrăm. Când se întâmpla ca locatarul exasperat de măgăria noastră să prindă pe câte unul şi să-l urecheze sau să‑i ia pentru un timp ghiozdanul, acel unu era în mod cert Sonia, care era mai mototoală şi ghinionistă, după care noi ne duceam cu toţi să cerem iertare promiţând ferm că nu o să mai sunăm altă dată. Sonia era înfiată de un plutonier şi soţia lui care nu puteau să facă copii şi care au crescut-o cu mare dragoste şi grije, dovedită de faptul că a fost dată la şcoala catolică unde, pentru copii care nu erau catolici, se plătea o taxă anuală importantă. Era foarte frumos îmbrăcată şi modul cum arăta, reflecta în mod evident atenţia şi dragostea cu care era înconjurată de cei de acasă. A urmat liceul la Liceul de Fete, fiind colegă cu prietena mea Dorina SURDAN şi l-a absolvit cu bine, dar nu a avut resurse intelectuale suficient de puternice pentru a urma o facultate şi s-a angajat în administraţia de stat. Fiind vecină cu mine ne mai vedeam din când în când, schimbam două trei vorbe şi atâta tot, fiindcă acestea erau relaţiile dintre noi. După un timp mi-a prezentat pe soţul ei, un ofiţer destul de arătos, care părea la prima vedere un băiat simpatic şi suficient de inteligent. Când l-am văzut mi-am amintit automat de spusele lui Nae CIORĂNESCU, marele meu profesor de matematici speciale:
            - Frumos eşti, prost eşti de ce nu te faci domnule ofiţer ?
            Când am întâlnit-o mai târziu, mi-a spus că a divorţat şi cum eram politicos, dacă ea nu mi-a spus de ce nu am întrebat-o nici eu, dar când s-a întâlnit mama cu mama ei, aceasta i-a mărturisit că motivul principal a fost faptul că ofiţerul i-o băga prin spate şi că fata nu a mai putut să suporte sexul anal şi a divorţat. Cu trecerea timpului, după ce se căsătorise, tot cu un ofiţer. Sonia, care era veche angajată în administraţia publică a avansat şi a ajuns să taie şi să spânzure pe la primăria din Ploieşti. Se vorbea despre ea cu respect considerându-se că avea mare  trecere şi putere de decizie. Îmi amintesc că mama a avut odată nevoie de ceva şi când a dat de Sonia, problema a fost rezolvată fulger, s-a interesat ea personal, a mers cu mama prin toate locurile şi când a plecat de acolo avea problema rezolvată ca pentru mama unui coleg de-al ei. Dan CUCU un alt coleg de primare, mi-a povestit cum având nevoie de o garsonieră pentru mama lui s-a dus la Sonia şi în câteva săptămâni i-a repartizat una, în cel mai bun cartier din oraş, la blocurile petrolului din strada Eminescu. Când s-a iscat un mare scandal la Primărie în legătură cu ciubucurile care se dădeau pentru repartizarea unei locuinţe, toţi smecherii care probabil şi-au umplut bine buzunarele, au băgat-o în faţă pe Sonia, cu toate că sunt sigur că nu a fost ea elementul principal din afacere. Drept este, că au găsit acasă la ea valori care nu se puteau justifica la salariul ei şi al soţului, că ea a mărturisit totul, aşa că a plătit singură, oalele sparte împreună cu alţii şi a făcut ani buni de puşcărie. După ce a ieşit din puşcărie, a vizitat-o pe Dorina SURDAN-MERTL căreia i-a povestit că a trecut prin momente foarte grele şi aproape că nu ştie cum a reuşit să le depăşească cu bine. După ieşirea din puşcărie nu am mai văzut-o pe Sonia, cu toate că mi-ar fi făcut plăcere să ne amintim de vremea copilăriei noastre, când sunam pe la sonerii. Ce dor îmi este de fetiţele cărora le ajutam să-şi pună ghiozdanele pe spate … sau de ghiozdanele lor … mi-e dor de ceva.
            Faptele mele nu au fost mereu pline de glorie, de momente cu care să mă mândresc şi dintre acestea din urmă relaţia mea cu Domnul Maior CIOC, pe care nu l-am cunoscut personal, a fost reprobabilă fără discuţie, am regretat-o destul de curând după ce am făcut-o şi nu o să pot să mi-o iert toată viaţa, singura mângâiere minoră o am când, destul de des în rugăciunile mele de dimineaţă sau de seara mă rog pentru odihna sufletului lui, îl rog dacă poate de acolo de sus să mă ierte. Eram prin clasa a II-a primară şi veneam acasă de la şcoala catolică cu un grup de elevi printre care Puişor CIOC, oarecum vecin cu mine fiindcă locuia pe strada Popa Farcaş. Din vorbă în vorbă acesta începe să ne povestească despre tatăl lui maior, erou al frontului de Est şi decorat cu medalia Mihai Viteazul pentru fapte deosebite. În urma unor lupte, domnului maior i se amputaseră picioarele. Poate că Puişor s-a lăudat cu prea mare insistenţă, iar eu într-un moment de nefericită inspiraţie m-am exprimat urât spunând că i le-a luat vântul. Acasă, Puişor i-a reletat expresia tatălui lui şi represaliile au fost pe măsura gestului meu necugetat, fiind reclamat la şcoală. Am fost chemat la director unde în primul rând nu a fost nevoie de confruntare cu Puişor, fiindcă am recunoscut şi mi-am cerut scuze spunând că regret foarte mult, că nici pe departe nu sunt de acord cu ce am spus fără să mă controlez. Ţinând cont că aveam media cea mai mare pe şcoala catolică, plus maniera sinceră de evaluare a nefericitului eveniment, scuzele au fost primite la nivelul conducerii şcolii şi incidentul aplanat. Lucrurile nu s-au oprit la acel nivel fiindcă maiorul CIOC s-a interesat de tata la Comisariatul Militar unde a afirmat că tata este un bolşevic care se sustrage frontului şi trebue pedepsit exemplar. Şansele noastre au fost următoarele: Şeful comisariatului era vecinul nostru colonelul Alexandru GEORGESCU, un pic de rudă cu noi, iar tata era în concediu medical în urma unei crize de ulcer, dar lucra pe un post foarte periculos, curier militar pe avion cu ruta Bucureşti-Odesa unde curierii nu trăiau prea multe luni din cauza doborârii avioanelor cu care duceau documentele. Chiar în noaptea când a avut criza, fiind internat de urgenţă la spital, colegul care i-a luat locul a fost omorât. Unchiul meu, Aurel GOCIMAN, era Secretar General la Preşedenţia Consiliului de Miniştri şi odată când tata era la el în birou a intrat pe neaşteptate Mareşalul Ion ANTONESCU, acesta după ce i-a fost prezentat tata, care era în uniformă de sergent major, l-a întrebat unde are unitatea, bănuind că este aranjat pe undeva, dar când a aflat ce face l-a felicitat. Unchiul meu era extrem de corect şi nu punea nici o pilă pentru nimeni, însă după vreo două luni, tata s-a întâlnit cu fratele soţiei lui Aurel, avocatul Ionel VARTIC, care după ce i-a spus lui tata că e un prost, a telefonat pe loc unui general în numele lui Aurel şi tata a fost mutat la unitatea motomecanizată din Piteşti. La Piteşti a avut un incident major, fiind de pază la mormântul lui Armand CĂLINESCU, asasinat de legionari, aceştia au imobolizat gărzile, au dezhumat cadavrul turnând acid sulfuric peste el, apoi au stropit cu benzină dându-i foc. După ce a scăpat la limită cu viaţa a mai avut probleme şi la tribunalul militar, însă cum între timp cu toate că paza a fost triplată, legionarii au recidivat cu profanarea mormântului, a fost achitat.
            După mulţi ani, întâlnindu-mă cu Puişor CIOC l-am întrebat de domnul maior şi l-am rugat să-i transmită scuzele unui matur pentru gafa unui copil de 9 ani, iar Puişor s-a arătat încântat să o facă.
            În acea perioadă am vizitat cu toată familia, inclusiv bunica, familia Nicu CĂLĂRAŞU, unul dintre marii petrolişti din Prahova. Casa lui, situată în Piaţa Cuza, era construită pe un singur nivel, dar foarte mare şi bine gândită ca arhitectură. Din cele văzute acolo, m-a impresionat cel mai mult una dintre băi cu mai multe spaţii despărţite de pereţi cu arcade imense. Nuţa şi Nicu CĂLĂRAŞU aveau trei fete cu care am avut contacte mulţi ani, mai ales că două dintre ele au fost colege de clasă cu soţia mea Ica. Tot acolo l-am cunoscut pe Puiu STUPARU, fiul unui mare negustor din Ploieşti, cu care am legat o prietenie de peste cincizeci de ani, deoarece ca şi mine a fost jucător de volei. Cea mai reuşită dintre fetele CĂLĂRAŞU a fost Doina, ingineră agronomă, membră în Marea Adunare Naţională înainte de 1989. Soţul ei era tot inginer agronom, un individ irascibil care a plesnit-o cu ocazia unei discuţii şi s-a lovit în cădere. După un timp a acuzat dureri de cap progresive, a trebuit să fie operată, dar din păcate a decedat chiar pe masa de operaţie.
            La vremea aceea l-am cunoscut pe unul dintre cei mai mari derbedei simpatici, Dan ŞENCHEA, fiul unui căpitan în casa căruia se juca poker şi era o atmosferă evoluată. A avut geniul de a chiului în clasa I-a primară, lucru nemaiauzit de mine. Dan povestea cum l-a învăţat să facă sex sora mai mare a lui lui Florin VOINESCU, Camelia. La început l-a excitat pentru a obţine erecţia, după care au introdus penisul în vagin şi l-a pus să se mişte. După un timp a simţit o senzaţie în penis şi i-a spus domnişoarei că îi vine să facă pipi, dar aceasta a început să râdă obligândul să continue până i s-a înmuiat, de ieşit ceva nu a ieşit fiindcă era prea mic. În perioada următoate s-a perfecţionat, deoarece printr-o crăpătură urmăreau cum venea la Camelia şi i-o trăgea Mitică LUPESCU, un sportiv bine făcut.
            Eram refugiat în timpul bombardamentelor din 1944 la 17 kilometri de Ploieşti în comuna Nedelea Judeţul Prahova, unde pe un loc al bunicii, tata construise o casă cu materialele rămase după bombardarea garajului şi a casei, plasate vis-à-vis de cea în care locuiam noi. Într-un parc frumos şi îngrijit era reşedinţa de vară a prinţesei Ecaterina CARADJA, cea care avea şi un leagăn, adică o organizaţie care se ocupa de copii fără părinţi, pe care-i plasa la diferite familii pentru a fi crescuţi. Ca să dea un exemplu personal, prinţesa adoptase pe Kenia o fată refugiată din Polonia rămasă fără părinţi, care stătea şi ea la Nedelea vara. Cum eram de vârste apropiate cu Kenia şi Adela SÂRBU, fata directorului aşezămintelor, formam împreună cu vărul meu Dan NICOLESC-VESELU un quartet nedespărţit. Pentru noi parcul era un rai pe care nu-l visam în Ploieşti şi ne-am fi jucat toată ziua mai ales că începusem să sesizăm diferenţa dintre băieţi şi fete, ne mirosea nouă ceva şi o strângere de mână sau o atingere la jocul de-a indienii ori la o pitită, când ne înghesuiam în vreun tufiş, era un deliciu. Parcul, cu o suprafaţă de mai multe hectare era plasat în apropierea prundului Prahovei având o mulţime de alei elegant trasate şi bine îngrijite, un eleşteu cu peşti şi o frumoasă grădină asemănătoare cu cele japoneze, cu plante luxuriante şi o mulţime de podeţe. Jocul prin parc şi scăldatul în râul Prahova, pe vare-l făceam însă numai cu băieţii, erau pentru noi orăşenii lucruri complect deosebite pe care nici nu le visasem la noi, în oraşul natal Ploieşti. Când vara pe prundul gârlii spre Filipeştii de Târg a căzut un bombardier american de tip Liberator B24, toată suflarea s-a dus să-l vadă cu mic cu mare. Unul din piloţi a murit, altul a fost dus la Ploieşti la celebrul chirurg Vasile PETRESCU, pentru amputarea piciorului, ceilalţi au fost luaţi de militarii români şi duşi la Predeal, unde prinţesa se îngrijea ca să nu le lipsească nimic. Conţinutul avionului a fost devalizat de săteni până la venirea jandarmilor şi armatei, care au luat ce a mai rămas. O perioadă lungă s-a mâncat la Nedelea ciocolată şi alte bunătăţi din bombatdierul american, iar ani de zile la Nedelea s-au confecţionat cămăşi din mătasea paraşutelor găsite. Regele Mihai I şi-a manifestat dorinţa de a vedea avionul care aterizase pe burtă şi era într-o condiţie destul de bună, aşa că a venit la Nedelea, unde a fost întâmpinat de prinţesă, de primar şi de cei patru copii îmbrăcaţi de gală. Regele a venit singur, cu maşina lui de construcţie specială, din aluminiu, cu un motor de la IAR Braşov, a dat mâna cu noi după care a schimbat câteva vorbe numai cu prinţesa şi a intrat în avion care arăta jalnic, fiindcă se furase tot ce se putea din el, însă a manevrat ceva pe bord şi s-a deschis un dispozitiv care conţinea un ceas-busolă pe care l-a demontat şi l-a luat. Cum fetele nu erau prea interesate, iar Dan nu fusese atent, toată lumea m-a întrebat pe mine ce şi cum a apăsat, ce a scos, aşa că un timp am fost vedetă, fiindcă unii interpretau că ar fi primit un mesaj secret. Pilotului mort i s-a făcut o slujbă creştinească şi a fost înmormântat în sat, iar ceilalţi, scăpaţi din mâna nemţilor si transportaţi la Predeal o duceau aşa de bine încât după război când prinţesa s-a refugiat în Statele Unite, au creat un club al băieţilor prinţesei împreună cu alţi piloţi căzuţi pe teritoriul românesc, care beneficiaseră de tratament preferenţial. Clubul avea ca preşedinte de onoare pe prinţesa CARADJA şi se adunau de câteva ori pe an pentru a-şi aminti întâmplările din România, cu şansa de a nu fi căzut în mâinile nemţilor, care cu toate că se purtau acceptabil cu americanii erau mult mai aspri. În 1994 când la Ploieşti s-au comemorat 50 de ani de la bombardamentele din 1944 au venit o mică parte din ei deoarece au considerat, împreună cu prinţesa, că regimul lui Ion ILIESCU este un regim de inspiraţie comunistă, fară a avea credibilitate, aşa că manifestarea, cu toate pregătirile şi cheltuielile făcute de oficialităţi a fost un eşec. Pe americani cu toate că par naivi este totuşi dificil să-i păcăleşti cu Ion ILIESCU vopsit, fiindcă au bunul obicei de a se informa temeinic înaite de a credita o acţiune.

            Ca să nu ne deporteze ruşii din greşeală, considerându-ne nemţi, tata m-a mutat în clasa IV-a de la Şcoala Catolică la Şcoala Nr. 1 prin Popa VESELU, care preda religia la copii de acolo. M-am dus cu mama pe strada Elena Doamna la sediul şcolii Nr. 2 unde fiinţa şcoala Nr. 1, dată afară de ruşi în mod brutal din vechiul sediu, chiar în timpul cursurilor alergând copii afară din clase, motiv pentru care tatăl lui Mircea DUMITRESCU l-a dus înapoi la catolică pe fiul lui. Ne-am prezentat la domnul învăţător ANDREESCU, un om aprig cu o figură severă care a schimbat cu multă căldură câteva vorbe cu mine şi am rămas acolo. După ce am fost prezentat ca ... încă un fost elev de la catolică pe lângă Florin BROZICI, m-am aşezat pe unul din locurile libere din fund într-o sală de clasă destul de aiurea, cu bănci de toate felurile, prost luminată, incomparabilă cu condiţiile de la şcoala catolică. Şorţul meu imaculat cu guler alb nu a impresionat pe nimeni, ba din contră, fiindcă eram printre puţinii echipaţi aşa, chiar Florin BROZICI renunţase la el şi am avut noroc că nu s-a luat nimeni de mine, aşa că ziua următoare l-am lăsat acasă. Atmosfera din recreaţie era infernală, mai ales că în curte ieşeau şi elevii şcolii celeilalte, o şcoală puţin mai de cartier decât elita de la Nr.1 sau cei de la catolică. Elevii nu erau supravegheaţi de nimeni, se băteau, înjurau sau aruncau cu pietre astfel încât Marin ZAHARESCU băiatul celebrului profesor de fizico-chimice de la Petru şi Pavel s-a ales cu capul spart de un derbedeu, Haralambie BOTESCU, care avea să fie coleg cu noi în clasa 8-a C, dovedindu-se unul din cei mai cuminţi dintre noi. Din punctul de vedere al cunoştiinţelor însă copii ştiau o carte "ca la carte", erau pur şi simplu străluciţi. Am venit acasă plângând de necaz spunând că derbedeii ăia fără uniformă, ştiu o carte la care nu ştiu dacă eu o să pot ajunge şi am mai tras un plâns de mama focului. Mama a făcut bine că s-a dus şi a povestit învăţătorului impresiile mele, fiindcă acesta pe lângă faptul că a înregistrat puterea mea rapidă de analiză şi ambiţia, i-a spus mamei că până la sfârşitul anului o să mă integrez perfect. Componenţii clasei erau copii protipendadei oraşului, Griguţă SAVU-fiul directorului Liceului Sfinţii Petru şi Pavel, Radu PAPINA-fiul directorului Liceului Comercial şi al Camarei de Comerţ, Puiu CONSTANTINESCU-fiul directorului întreprinderii Româno-Americana, Marin ZAHARESCU şi alţii care făceau meditaţii acasă la lecţii şi limbi străine, cu avantajul pentru ceilalţi că trăgeau clasa înainte prin valoarea lor. Pe la mijlocul anului a venit directorul Grigore SAVU de la Petru şi Pavel, spunându-ne să învăţăm cât mai bine, fiindcă intenţionează să facă o clasă specilă la liceu cu toţi premianţii de la Nr. 1. În timpul orelor atmosfera era strălucită, iar domnul ANDREESCU era un dascăl de prima mână, aşa că la sfârşitul anului spre surprinderea chiar şi a mea, eram clasat după cei trei mari, dar înaintea lui Marin ZAHARESCU. Lui Popa VESELU şi Domnului ANDREESCU, le datorez şansa unei cotituri radicale în viaţa mea, fiindcă şocul din acel an şi integrarea în acea clasă de elită m-a aruncat pe altă orbită. Cum lanţul meu de gafe a fost impresionant, pe timpul cât lucram la cooperativa de radio a venit la noi un domn ANDREESCU să-i reparăm un aparat de radio netransportabil şi cu toate că m-am purtat frumas cu el, la fel cum mă purtam cu toţi clienţii, l-am trimis pe un radiofonist Marcel care a rezolvat problema, însă din discuţiile purtate a aflat că domnul fusese învăţător şi îşi amintea că îi fusesem elev. Monumentala gafă a constat din două etape, una că nu l-am recunoscut şi a doua poate mai gravă, că nu m-am dus la dânsul acasă să-mi cer scuzele de rigoare. Când strălucita şi superba mea dirigintă doamna Licuţa PAULESCU a venit la mine pentru aceeaşi problemă, m-am dus de vreo două ori la dânsa acasă şi i-am reparat radioul fără să-i iau nici banii pentru lampa pe care am plătit-o din buzunar, nu numai din marea mea dragoste şi recunoştiinţă pentru o femeie minunată, dar şi ca o reflexie a întâmplării ANDREESCU.
                      La festivitatea de încheiere a clasei a III-a, mama a venit fiindcă a vrut să fie de faţă la luarea premiului II. Îmi aduc aminte cum la premiere, diriginta mea, distinsa doamnă PAULESCU, la înmânarea diplomei mi-a spus … şi la anul premiul I … referindu-se la faptul că cei trei monştri sacri ai premiului I (Griguţă SAVU, Puiu CONSTANTINESCU şi Radu PAPINA) dăduseră clasa IV-a în particular, iar eu rămâneam de facto liderul clasei noastre. Acest lucru a fost zadarnic pentru ei, deoarece reforma învăţământului a unificat cele două clase III-a şi a IV-a, iar printr-un examen de admitere am intrat împreună în clasa VIII-a (A fost şansa mea ca pe lângă prieten să devin şi coleg cu Nichita STĂNESCU). În anii următori, organizarea socialistă nu a mai acordat premii fiindcă nu se doarea a fi creaţi lideri, aceştia trebuiau să fie aleşi numai de partid, numai partidul unic trebuia să decidă cine este lider şi nu criteriile de valoare, iar cel mai periculos era crearea de indivizi cu mentalitate de învingători câştigată prin lupta dreaptă arbitrată de profesori şi nu aceea de cetăţeni supuşi.