Minunea

           În anul de grație 1953, la numai 19 ani, când credeam că toată lumea este la picioarele mele, eu, Mircea Aurel GOCIMAN din Ploiești, fiul lui Eugen-Virgil și al Ioanei, student la Facultatea de Electronică a Institutului Politehnic din București și în vederea selecționerilor lotului național de volei, am fost lovit de o boală nemiloasă și puțin cunoscută la vremea aceea, Arterita ambelor picioare. Fiind jucător în echipa medicilor din România, Progresul București, am beneficiat de tot ce era mai valoros în medicina românescă a acelor vremuri, reușind cu greu, trecând prin spitale și operații, să termin facultatea cu eforturi deosebite.

          Regimul de lucru, ca inginer în cadrul Uzinei 1 Mai din Ploiești, care mi-a cerut un efort sporit, m-a pus din nou la pământ și am fost obligat să mă pensionez medical. La începutul anului 1959, eram internat la spital în București, sub îngrijirea Profesorului Doctor Tantinel ILIESCU, cel care a pus bazele cardiologiei moderne în România. Starea mea era mai mult decât gravă, ambele picioare se învinețiseră până peste genunchi, iar chirurgii erau de părere să-mi fie amputate, pentru a evita o septicemie fatală. Singurul care nu a fost de acord cu acest lucru, profesorul ILIESCU, se consulta cu mine spunând:

- Inginerule, hai să mai riscăm, că poate se întâmplă o minune, de tăiat picioarele este ușor, dar ce o să fie după aceea ?

Am convenit împreună cu minunatul profesor să mai riscăm, cu toate că chirurgii erau foarte agresivi, spunând că riscul este prea mare. Între patru ochi, la el în cabinet, discutând în șoaptă, m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu și a fost bucuros aflând că atât din partea mamei cât și a tatălui provin din familii de preoți, iar eu sunt credincios. Această discuție a avut loc în taină, din cauza faptului că regimul comunist lupta din răsputeri să scoată din sufletul românilor religia, care cimentase acest popor în jurul lanțului carpatin, întrucât românii au fost unicul popor născut creștin, prin șansa de a-l avea pe Sfântul Andrei îndrumător și naș spiritual. În disperare de cauză și din marea lui dragoste pentru bolnavi, profesorul mi-a mărit doza de medicamente, însă organismul meu nu a rezistat și am făcut o alergie drastică la medicamente. Mă ustura stomacul chiar dacă beam apă, aveam amețeli și situația mea devenise extrem de critică. Din cauză că medicamente nu mai suportam, iar alte tratamente nu făceam, profesorul mi-a recomandat să mă externez. Acasă urma să fac numai gimnastică BÜRGER, să mă odihnesc, dar în caz că starea mea se agrava, promisesem să mă întorc de urgență la spital pentru o eventuală amputare a ambelor picioarelor. Ce tablou tragic pentru un tânăr inginer, față de alți colegi ai lui ce duceau o viață normală.

Acasă, situația era dramatică, tata ca fost exploatator, avea o leafă de 300 lei, iar eu o pensie de boală de 250 lei, cât despre perspective, acestea ne existau sau erau sumbre. Prietenii și colegii mei de liceu se răriseră, uitându-mă sau considerând că relația cu mine nu mai are vreo perspectivă. Singura mare optimistă în această situație dramatică era mama mea, o luptătoare de neimaginat, care se ruga și spunea că nu există problemă fără soluție, dar că aceasta trebuie căutată cu perseverență și credință. Mama era nepoata preferată a Preotului Petre NICULESCU-VESELU de la Biserica Maica Precista din Ploiești și acesta a venit la noi acasă la sfârșitul lunii ianuarie a anului 1959. Am discutat foarte mult și din vorbă în vorbă, dânsul a propus să-mi facă o slujbă specială cu ocazia Hramului Bisericii, Întâmpinarea Maicii Domnului, pe 2 februarie 1959. Spunea că face acest lucru, conștient de faptul că atât eu cât și părinții mei eram oameni credincioși, cu frica lui Dumnezeu.

Insistența mamei mele, care căuta pe la toată lumea, a adus la noi în casă o carte:

 

NOUA ȘTIINȚĂ DE V I N D E C A R E

ÎNTEMEIATĂ PE PRINCIPIUL

UNITĂȚEI TUTUROR BOALELOR

și

vindecarea lor fără doctorii și operații,

potrivit acestui principiu

MANUAL ȘI SFĂTUITOR PENTRU SĂNĂTOȘI ȘI BOLNAVI

 DE

LOUIS KUHNE

 

Cartea era "a treia ediție română, tradusă cu învoirea autorului după a douăsprezecea ediție germană prelucrată cu desăvârșire și îmbunătățită". Ea era scrisă la sfârșitul secolului XIX și tradusă în limba română de doctorul SIMIONESCU, care fusese pacient la Leipzig al autorului cărții. Înainte de internare citisem această carte, dar nu îi dădusem atenție prea mare, mai ales că limbajul anului 1900 nu era prea încurajator.

Pe data de 2 februarie 1959 m-am dus la Biserică, unde la sfârșitul slujbei Părintele VESELU a povestit la toată lumea despre mine, a spus o rugăciune și a apelat la toți cei de față să se roage pentru mine în biserică și acasă, pentru ca să se facă o minune cu un tânăr credincios. A fost un moment emoționant, deoarece cu toate că lumea se pregătea să plece, nimeni nu a mai părăsit biserica și toți au rămas să se roage pentru mine. Mai mult, la sfârșit au venit la mine și m-au încurajat persoanele care mă cunoșteau anterior, dar mulți necunoscuți, acest lucru creindu-mi o stare de mare bucurie și am considerat acest lucru minor ca o mică minune preliminară, un semn, prin solidaritatea acelor oameni care aveau și ei destule probleme în timpul regimul comunist.

La insistențele mamei mele, în aceeași zi am început să fac Cura lui KUHNE, cu regim strict alimentar și băi speciale, dar în același timp mă rugam la Dumnezeu împreună cu familia mea și cu Preotul VESELU, unchiul meu. La început nu am avut rezultate, dar cum era ultima șansă, cu nădejde și credință în Dumnezeu am continuat să fac cura și să mă rog cu convingere, din tot sufletul.

Perseverența și credința mea nu a întârziat să dea primele rezultate, după nici două luni, durerea picioarelor a cedat, iar culoarea lor vânătă a început să pălească în mod evident. După trei luni, plin de speranță, am făcut primul drum la Biserică unde am fost primit de unchiul meu, Preotul Veselu, cu lacrimi în ochi și ne-am rugat împreună.

Minunea prevăzută de minunatul profesor Tantinel ILIESCU se petrecuse prin apariția intoxicației la medicamente, revenirea acasă, găsirea cărții lui KUHNE și mai ales faptul că Părintele Veselu s-a rugat pentru mine apelând la toți credincioșii din biserică să se roage pentru mine, în ziua în care începeam un nou tratament. De arterită nu m-am vindecat, dar am ieșit din starea critică, au dispărut durerile, picioarele s-au decolorat și puteam să parcurg distanțe din ce în ce mai mari. Aveam restricții la efort, dar pe lângă situația de la care plecasem, eram un om feriicit, Bunul Dumnezeu făcuse o mare minune cu mine, pe care nici nu știu dacă o meritasem.

Când m-am dus la profesprul ILIESCU, acesta s-a minunat de ceea ce a văzut, ne-am rugat împreună și la plecare m-a sărutat cu lacrimi în ochi spunându-mi că a dorit din tot sufletul să se petreacă o minune cu mine, dar acum este smerit și fericit că aceasta s-a înfăptuit încheind cu cuvintele:

- Inginerule, toată viața ta să continui să crezi în Dumnezeu și să te ferești cât poți de doctori !

Profesorul a convocat în marea sală a Spitalului o adunare a personalului medical căruia i-am fost prezentat și spre final le-a făcut o morală severă chirurgilor care erau așa de determinați să-mi taie picioarele împotriva recomandării profesorului.

De atunci în fiecare an, de Hramul Bisericii Maica Precista, mă duceam cu mama la slujbă și Părintele Veselu amintea celor prezenți povestea minunii al cărui actor principal fusesem, iar multă lume a discutat cu mine, în special cei care nu au fost de față în anul 1959. Cu timpul, multă lume a făcut slujbe și a adus ofrande pe data de 2 februarie amintindu-și de întâmplarea mea, de minunea petrecută cu mine. Chiar după 1985 când Preotul Veselu, ne-a părăsit am continuat să vin la Biserica Maica Precista cu regularitate pe data de 2 februarie și de fiecare dată când simțeam că trebuie să mă rog. Acest Sfânt Lăcaș a devenit locul unde mă simt cel mai aproape de Bunul Dumnezeu, locul în care s-a petrecut cu mine o mare minune, care m-a transformat dintr-un potențial olog într-un om care fără să fie complet sănătos, merge pe picioarele lui, s-a căsătorit și are un fiu.

În noapte de 1 spre 2 februarie 2002, l-am visat pe unchiul meu, Preotul Petre NICULESCU-VESELU, cu care am avut o discuție îndelungată. M-am sculat cu ideea de a merge la Biserică, ca în fiecare an, dar în plus de a sta de vorbă cu actualul slujitor al Bisericii Maica Precista, căruia să-i mărturisesc întâmplarea mea, în speranța că prin repovestirea ei credincioșilor, va putea profita și altcineva de puterea Harului Duhului Sfânt, așa cum s-a întâmplat cu mine în urmă cu 43 de ani. Am fost la dânsul și cu toate că era extrem de ocupat,  Preotul Ștefan SĂVULESCU, mi-a vorbit destul de frumos, cu răbdare, spunându-mi să aștern pe hârtie povestea mea pentru a fi promovată. În zilele noastre, când ortodoxismul, temelia cimentării noastre pe aceste meleaguri este asaltat de fel de fel de alte practici religioase, care momesc sufletele simple și curate ale românilor, doresc ca prin povestea mea să pun o minusculă piatră la temelia bisericii ortodoxe. Fac acest lucru nu numai ca să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru ceea ce a făcut în folosul meu, dar și în memoria străbunicilor mei Protopopul DIMIAN din Brețcu și a Părintelui ANTON din Nedelea, pe care îi port cu smerenie și mare cinste în suflet.

                Dacă cineva va dori să discute cu mine, îi stau la dispoziție cu toată dragostea creștinească de care sunt disponibil pentru a-l ajuta cu sfaturile mele.

Ploiești, 3 februarie 2002                                    Mircea Aurel GOCIMAN