Ana Blandiana

            Pe Ana BLANDIANA mi-a prezentat-o vechiul meu prieten, pictorul Sorin Dumitrescu, pe 13 decembrie 1984 la Ploiești, în holul teatrului Toma CARAGIU, cu ocazia comemorării unui an de la despărțirea definitivă de Nichita Stănescu:

-          Ana Blandiana

-          Prietenul meu Mircea Gociman, cel mai bun prieten al lui Nichita din Ploiești.

            Pe vremea aceea, Ana Blandiana era o femeie tânără, frumoasă, deșteaptă, strălucitoare și cu un zâmbet fermecător. Sorin, care era puțin afumat, pentru a-și mai potoli necazul pentru pierderea marelui său prieten, ne-a abandonat apoi fără vreo explicație. Am discutat cu viitoarea frumoasă dizidentă și abilă politiciană, vreo 10-15 minute, despre Ploiești și frumoasa mare dragoste a lui Nichita pentru orașul natal, despre strălucirea Ploieștiului pe la sfârșitul anilor 30’, despre bombardamente și două trei momente din viața liceanului Nichita. M-a ascultat cu mare atenție, după care am trecut la realitatea grea și i-am spus că viața pare mai întunecată fără Nichita și ea a fost de acord, afirmând că Nichita era o lumină intensă pentru foarte multă lume.

            Îmi amintesc că la comemorarea respectivă, unde se înghesuiau să ia cuvântul, care mai de care, pentru a face cunoscut auditoriului cât de bun prieten a fost el cu Nichita Stănescu, două intervenții au fost deosebite. Cea a profesorului Ion Grigore, care a încântat ca deobicei audiența, prin delicatețea și sensibilitatea celor câteva cuvinte spuse despre fostul lui elev, despre dragostea pe care Nichita a manifestat-o ostentativ față de dascălui lui, despre epigrama făcută fostului său elev. Și a fost cuvântul Anei Blandiana, care a povestit ce sfat i-a dat Nichita Stănescu atunci când l-a cunoscut:

- Să ai mare grijă ce spui despre cei care nu îți mai pot replica ....

            Ne-am întâlnit de atunci, mai ales după 1990, ca președinte al Fundației Nichita Stănescu, la zeci de comemorări sau simpozioane și datorită faptului că sunt membru fondator al Alianței Civice, la câteva convenții, adunări generale, ședințe județene, ședințe extraordinare. Am apreciat clarviziunea plus fermitatea unei femei, care a știut tot timpul ce e bine și ce e rău în politică, dar din păcate interesele și mai ales marile orgolii ale altora, au fost cele care au răzbătut în lumea noastră politică, punând cu multă abilitate surdină glasurilor care nu doreau funcții, ci voiau doar să spună numai adevărul.

            Desigur că acum, după 17 ani de la primul contact, vremea nemiloasă și-a pus amprenta asupra noastră a tuturor și Ana Blandiana nu putea să facă excepție de la această regulă implacabilă a vieții. După atâți ani, multe s-au schimbat și la ea, a fost marcată de frămâmtările frumoasei dizidente, autoarea lui Arbagic și a expresiei poporului român vegetal, de cea a liderei Alianței Civice, una din cele mai frumoase idei românești, de partea opoziției și apoi alături în cadrul unei puteri aproape impotente. A rămas intact la ea farmecul zâmbetului și lumina strălucitoare a unor ochi, care se pleacă șăgalnic în jos, cu gingășie, când ar vrea sau chiar reușește să dea o replică ce se dorește a fi aspră.

            Eram la o manifestare Nichita Stănescu, organizată de Fundația Nichita Stănescu și Academia Română, în Sala Ateneului Român și stăteam în loja zero, destinată celor care au vorbit câte ceva despre marele dispărut. Ana Blandiana stătea între mine și Ion Caramitru, iar în timp ce pe scenă, cineva, persoană becheră, recita din Nichita Stănescu, am surprins-o pe poetă spunând:

- Dacă ar auzi săracul Nichita ...

După spectacol, plecând de la această autodestăinuire, i-am propus să organizăm sub egida Fundației Nichita Stănescu un recital Ana Blandiana, pe care să-l regizeze și modeleze după cum va dori ea. La început a spus că o să se mai gândescă, apoi când ne-am revăzut, am insistat să facem spectacolul și să-l înregistrăm. Niciodată nu m-a refuzat, însă păcătoasa asta de politică, făcută și așa extrem de prost în România, ne-a împiedicat să facem un lucru extraordinar cu care eram de acord amândoi și ar fi rămas o urmă autentică, așa precum a rămas spectacolul "Frunză verde de albastru" al lui Nichita Stănescu, spectacol realizat după indicațiile regizorale date lui Eusebiu Ștefănescu de Nichita în persoană care și-a dorit să participe în spectacol la un loc cu actorii.