Domnul BABSKOV căpitan de cazaci.

            Cu Sandu BABSKOV am fost coleg de facultate și am lucrat împreună o perioadă destul de lungă la niște proiecte de geofizică pentru asimilarea în România a unei instalații complexe de Carotaj după modelul Pan Geo Atlas Corporation – Dresser, la Întreprinderea de Carotaj și Perforări din Ploiești. Era un tip excelent pregătit profesional, extrem de amabil și jovial, un fost înotător de performanță din Câmpina. După o perioadă în care am fost bolnav de hepatită, la Carotaj am găsit executat un proiect de-al meu, panoul de carotaj acustic, complet greșit, în sensul că amplasamentul era răsucit cu 180°, ceea ce conducea la un traseu de fire în plus și de lungimi considerabile. Nici nu am acceptat să încep experimentarea aparatului, eram sigur că nu poate să funcționeze și în general, ca proiectant, am fost intotdeauna împotriva derogărilor ca urmare a unor execuții idioate, provenite din neputința de a citi un desen. Paguba era extrem de mare, așa că s-a convocat o ședință cu participarea celor doi directori și am fost forțat să încep experimentarea, deoarece toată lumea a insistat. În ultimul cuvânt pe care l-am avut am spus:

- Nu sunt de acord cu începerea experimentării acestui aparat pe care o consider o pierdere de timp și ca să fiu mai plastic, este o frecție la un picior de lemn, singurul motiv care mă face să accept, este faptul că mă roagă colegul meu de facultate Sandu BABSKOV, căruia îi port un respect deosebit, dar și el este supus greșelii, vreau să i-o dovedesc și pentru asta propun să lucrăm împreună, doresc neapărat să se consemneze în procesul verbal și nu plec de aici până nu am un exemplar în mână.

            Am făcut extrem de bine, după vreo două luni de lucru, prototipul nu a funcționat și într-o altă ședință mare am hotărât să se construiască, contra plată, la IPCUP, unde l-am executat la atelierul de prototipuri partea mecanică și împreuna cu un tehnician de geniu cu care lucram, Stefan MUȘAT, partea electronică. După două luni, aparatul a plecat la Carotaj în stare de funcțiune, în două zile a fost calibrat printr-o metodă empirică inventată de mine, deoarece cei care au fost luni de zile în SUA la specializare nu s-au interesat de metodele și aparatura de calibrare, știau doar că exista un loc unde aparatura se calibra. Din nefericire și inexplicabil s-au mai executat două aparate la Carotaj, dar cu toate că exista un potențial tehnic ridicat, aceste două aparate nu au funcționat, iar eu m-am mutat de la IPCUP și treaba a rămas baltă, fiindcă nici ei nu au insistat, spunând mai târziu, când am aflat lucrul acesta, că le-a fost jenă față de mine ! Au cumpărat altele din SUA cu bani grei, au fost alții, sau poate tot primii care s-au dus să le ia în primire și s-au specializat din nou la Americani, că așa mergea treaba la Carotaj pe vremea aceea.

            De la Sandu am aflat cum se dădea examen de conducere pe vremea aceea în SUA, din tot grupul de români, el a fost desemnat să conducă mașina primită cu toate că nu avea carnet. Prin Houston nu se putea circula pe jos, în cele mai multe zone nu existau trotuare. Deoarece în România avea carnet de motocicletă a fost dus de un american și înscris la examen unde a trecut un test de întrebări tip grilă, după care a dat examenul practic și a picat. Tipul care îl conducea, a discutat cu examinatorul, care a fost extrem de amabil și i-a explicat unde a greșit la proba practică. A doua zi, când toți erau alarmați că ce o să se facă ei fără mașină, a venit omul lor să-i spună lui Sandu să meargă să dea din nou examen. Nu trebuia să treacă o perioadă între examinări, așa că știind greșelile făcute prima dată, Sandu a luat examenul și a primit un carton, care era carnetul de conducere provizoriu pentru o perioadă de 18 luni. După vreo doi ani a primit în România o înștiințare să se prezinte la Poliția din Houston să-și ridice carnetul de conducere definitiv.

            Tot Sandu a povestit că în primele zile, a uitat la un bar portofelul cu bani și toate actele, iar acasă când și-a dat seama a fost înebunit de groază. La serviciu, tipul care se ocupa de ei a aflat și primul lucru făcut a fost să-l întrebe dacă a telefonat la bar, aflând că nu, a pus mâna pe telefon și a fost informat că portofelul se găsește acolo și au fost să-l recupereze. Pe drum la întoarcere, Sandu era nedumerit cum de nu a fost furat, la care americanul i-a explicat că se află în Texas, nu în America, unde dacă cineva dorește să fure ceva serios, cumpără o mașină blindată, o mitralieră și face treaba organizat, iar un chelner nu-și riscă serviciul pentru câțiva dolari.  Imediat Sandu a depus banii la bancă, de unde scotea cu țârâita de frică să nu îi piardă, dar curios, scoțând sume mici de bani, o singură dată i s-a cerut un act și neavând la el pașaportul i s-a spus:

- Carnet de conducere trebuie să aveți ... și a arătat cartonul.

            Când prietena mea Dorina NICOLAE, o fată deosebită, mi-a spus că ori ne despărțim, ori ne căsătorim (am amânat-o mai mult decât să o refuz, nu mă însănătoșisem încă și a durat peste 7 ani până când m-am însurat și atunci în urma unui caz de urgență, Ica rămânând însărcinată cu Nicolae, pe care l-a pierdut, după care, dacă tot n-am luat am tras tare și l-am făcut pe Alexandru) am știut că în spatele problemei stătea Sandu, dar am rămas prieteni ... ce nu face omul pentru o femeie frumoasă care-i pică cu tronc. Ei au avansat destul de repede … și-au cumpărat mobilă … dar în mod neașteptat s-au despărțit din motive pe care nu le cunosc, doar știu că la despărțire i-a făcut cadou mobila.

            La mulți ani după toate astea, eram amândoi căsătoriți, cu copii și m-am întâlnit cu el pe bulevard. Era însoțit de un domn în vârstă, pe care mi l-a prezentat ca tatăl lui. După prezentare, probabil că dânsul știa câte ceva despre mine și era în mod cert curios să mă cunoască, iar eu știind faptul că în tinerețe fusese căpitan de cazaci, lucru fascinant pentru mine, doream deasemeni să stăm cât mai mult de vorbă, am avut o discuție foarte lungă despre subiecte variate, la care bietul Sandu a fost un martor tăcut, dar interesat. M-a impresionat de la început prin modul în care mi-a strâns mâna, o strângere energică scurtă, dar nu foarte tare, concomitentă cu o privire directă în ochi, din care am înțeles că stau de vorbă cu un om tare, un om călit de necazuri, dar nu înfrânt. Nu era înalt, dar  bine proporționat și extrem de vioi pentru vârsta de peste 60 de ani. Vorbea destul de mult și repede, fără să transforme discuția intr-un monolog acordăndu-mi posibilitatea să spun și eu anumite lucruri, să replic din când în când cu toate că el, bătrânul, era cel care dirija discuția.

            Când i-am spus că îmi amintesc să-l fi văzut cu câteva zile în urmă într-un FIAT 850 a fost încântat, iar dacă mi-am permis o observație în sensul că parcă conducea prea tare, nu a manifestat nici un sentiment de neplăcere pentru o critică venită din partea unuia de vărsta copilului lui, din contră a spus cu o nuanță hazlie:

-          Tinerețea bat-o vina, din cauza ei am apucătura asta.

            Imaginea pe care eu o aveam despre cazaci, data din vara anului 1947, când am vizionat la Buziaș un spectacol oferit de o trupă de vreo 20 de cazaci călări, care executau o demonstrație de măiestrie ecvestră din care deborda tinerețe, putere, îndemânare, mândrie, dragoste pentru cai și poate chiar puțină sălbăticie. Contactul cu un căpitan adevărat de cazaci, cu toate că a fost foarte scurt, mi-a schimbat această imagine adăugându-i cu totul alte dimensiuni, ca dragostea pentru tărâmul natal, pentru stepă, pentru animale în general și cai în special, deschiderea pentru muzica corală, plăcerea unui pahar băut cu oameni de caracter, dar totul cu măsură și dublat de o viață aspră, de educație fizică, dar și spirituală, ura pentru rușii care i-au alungat din teritoriul lor numai pentru ai deznaționaliza.