N. D. Cocea și Romain ROLLAND

            Mătușa mea, doctorița Maria Ica CARȘINESCU-ȘERBAN copilărise la Sighișoara cu Tanți și Dina COCEA fetele celebrului scriitor, editorialist și pamfletar N. D. COCEA. Tatăl ei, colonelul Vasilică CARȘINESCU era șeful garnizoanei și făcea parte din protipendada orașului impreună cu scriitorul N. D. COCEA, avocatul Ion Gheorghe MAURER s.a. Au rămas celebre schimburile da amabilități dintre COCEA și ARGHEZI care spuneau unul despre altul ²Poetul cel mai revoluționar al vremii noastre², respectiv, ²Cel mai frumos băiat din generația noastră². După mutarea în București chiar dacă relațiile s-au mai răcit între cei mari, fetele au rămas apropiate, în pofida traiectoriilor lor complet diferite, astfel că Ica era la curent cu toate cancanurile la nivel înalt.

            N. D. COCEA a avut destul de multe probleme cu legea, a fost închis de nenumărate ori mai ales pentru chefuri, violuri reale sau înscenate, dar în special pentru articolele ori pamfletele sale incendiare împotriva casei regale, așa că a avut relații strânse cu avocatul Ion Gheorghe MAURER, pe care nu numai că l-a convertit la socialism, dar l-a convins să apere lideri comuniști în marile procese de trădare care le-au fost intentate de puterea vremii. Cu toate că MAURER, drept mulțumire i-a "săltat" nevasta, în nota obișnuită a intelectualilor acelor vremi au rămas în relații de prietenie, doar că povestea și-a făcut loc prin geniul scriitorului în romanul "Pentr-un petec de negreață", în care se face apologia superiorității amiciției dintre doi bărbați, versus banala legătură de sex cu aceeași femeie.

            COCEA îl cunoștea destul de bine pe Romain ROLLAND și a citit cu plăcere relatările acestuia despre plimbările prin Uniunea Sovietică patria socialismului, în care credea din toată ființa sa de socialist convins. După plecarea din Uniunea Sovietică a lui ROLLAND, acesta a încercat să contacteze rusoaica ghid și amantă care-l condusese prin toate pelegrinările sale sovietice, dar a fost imposibil și în final a aflat că fusese lichidată imediat după întoarcerea sa în Franța. Dragostea pentru acea femeie, durerea pricinuită de destinul ei tragic, l-au făcut să revadă anumite secvențe din vizită, cum în anumite zone era împiedicat sau era întârziat să intre, faptul că era imposibil să discute cu anumite persoane, unele semne ale mizeriei ori dictaturii, peste care trecuse cu ușurință. La analiza lui a mai adăugat și informații culese ulterior de la alte persoane, care toate conduceau la tragica concluzie că fusese păcălit, marea Uniune Sovietică era un imens lagăr de concentrare, unde experimentatorii erau niște criminali psihopați, care erau pe cale să lichideze zeci de milioane de oameni. Înarmat cu toate documentele pe care le putea obține Romain ROLLAND a retractat public toate părerile bune despre regimul comunist, a atras lumii atenția asupra adevărului și a avut curajul să recunoască greșeala de a se lăsa intoxicat de un sistem profesionist în acest domeniu. Indignat de această întorsătură a lucrurilor, COCEA îi scrie o scrisoare jignitoare lui ROLLAND în care îl face mercenar plătit, trădător și toată gama de epitete din arsenalul său de pamfletar pe care le mânuia cu măiestrie.

            După venirea la putere a comuniștilor în România impuși de tancurile sovietice, Ion Gheorghe MAURER a fost promovat în funcții importante de cei pe care-i apărase la proces, iar COCEA s-a convins extrem de rapid de faptul că tot ce se mișca la noi era comandat și regizat de la Moscova. Au început arestările, persecutarea intelectualilor, lichidarea opozanților împreună cu toată gama de netrebnicii trasate de la Moscova și puse în aplicare uneori cu mare zel, de activiștii de partid împreună cu organele de represiune ale securității. Către noul partid comunist aflat la conducere s-au repezit toți oportuniștii, care în dorința de a se dovedi atașați liniei partidului, făceau grozăvii la adresa drepturilor omului la adăpostul poliției secrete, dar mai ales a tancurilor sovietice. N. D. COCEA era un socialist adevărat care credea în această doctrină frumoasă, care în România nu avea vreo legătură cu ce se realiza în practică, în plus a fost indignat de ororile care aveau loc la noi.

            Prima lui acțiune a fost scrisoarea de scuze către Romain ROLLAND în care îi dădea dreptate pentru revenirea la adevărata situație a Uniunii Sovietice și îi povestea ce se petrece la noi în România. A doua acțiune erau desele vizite la biroul lui Ion Gheorghe MAURER pe care-l făcea ca pe o albie de porci pentru ce se petrece în țară, dar mai ales pentru faptul că nu lua poziție în public împotriva acelor atrocități. Îmi vine să cred că moartea lui N. D. COCEA nu a fost naturală, ci discret ajutată, fiindcă o voce ca a lui, era extrem de jenantă pentru regimul trădător, vândut și criminal al lui Gheorghe GHEORGHIU-DEJ care trebuia să impună nu numai dominația baionetelor sovietice, dar să o facă în cât mai mare liniște, cu discreție maximă, pentru ca deștepții din vest să se trezească cât se poate de târziu la realitate.