Doctorul Emil VLAICULESCU

            Emil VLAICULESCU a fost unul dintre cei mai talentați fotbaliști ai generației care a jucat la echipa divizionară A, F. C. Ploiești. Emil juca extremă dreapta, posedând un dribling derutant, o viteză remarcabilă, dar mai ales un șut centrare cu exteriorul piciorului drept, care se solda cu câteva goluri pe sezon din această poziție neobișnuită. Brunet, cu o statură mijlocie și o privire vioaie, avea un mers specific, puțin caraghios, cu pași mărunți și labele ușor desfăcute, dar cu toate acestea era un polisportiv care mai practica cu succes hochei, volei, baschet și handbal. I se spunea și "popa" din cauză că era fiul unui preot, care printre primii purtători de antiriu din Ploiești, se dăduse de partea comuniștilor, ocupând funcții oferite de aceștia, spre nemulțumirea enoriașilor, care considerau acest gest ca o trădare a lui Dumnezeu, noul partid lupta împotriva Lui și a practicării religiei milenare de către populație. Un popă comunist era în mod categoric o blasfemie, un nonsens, dar nonsens a fost tot ce făceau comuniștii și cei care au avut ocazia să apuce un ciolan și conștiința să-l roadă, în pofida răului care îl provocau prin acest gest. O altă poreclă a lui era "studentul", fiind un veteran al facultății de medicină pe care a absolvit-o în câțiva ani buni.

            După absolvirea facultății de medicină, a devenit un medic apreciat, un director de spital foarte amabil, care ori de câte ori m-a văzut prin Spitalul Schuler s-a oferit să mă ajute, fără să-i solicit eu acest lucru, deoarece ne cunoșteam de la sport. Până la o vârstă înaintată a activat ca arbitru divizionar A de fotbal, la centru, fără să provoace mari scandaluri sau probleme, în numeroasele jocuri arbitrate, într-o perioadă în care arbitrii primeau indicații în legătură cu unele rezultate, iar echipele militare făceau legea fie că jucau în ziua respectivă bine ori prost. Apoi, după retragerea din arbitrajul activ, a devenit a tot făcătorul arbitrajului de fotbal în județul Prahova, pe care l-a păstorit cu succes.

            Când l-am cunoscut eu pe Emil, la antrenamentele echipei de volei Progresul Ploiești, era încă student și doctorul VÂLVOI îl cam ținea tot timpul în poante, pe lângă noi, care eram un fel de semiprofesioniști cu valoare ridicată, el părea un începător talentat. Era însă o fire veselă, plin de optimism și spunea că joacă cu noi ca să facă mișcare și să se simtă bine, nedând atenție înțepăturilor doctorului sau răspunzându-i prompt, deoarece își însușise din stilul și vocabularul colorat al fotbaliștilor cu care mâncase pâine bună o vreme. La un exercițiu de trântă unu contra unu, ne-am luat în brațe și ne făceam că ne luptăm, până când doctorul ne-a atras atenția să luptăm serios, iar eu am afirmat că nu pot să-l trântesc pe domnul VLAICULESCU, dar el a zis că dacă nu pot eu, o să mă trântescă el pe mine. Dacă și-a pus mintea cu copii, imediat l-am luat pe sus și s-a trezit pe saltea pus destul de rapid spre amuzamentul celorlalți, dar a primit gestul cu eleganță, spunând că se înclină în fața tinereții. După acest incident am rămas în relații foarte bune și după un antrenament, doctorul știind că în materie de femei este un as, l-a provocat să ne povestească unele lucruri mai picante, ceea ce a făcut cu mare bucurie spre deliciul nostru. Dintre multe poante, mi-a atras atenția modul în care regula el, desigur în cazurile excepționale, pe un stâlp de pe strada I. L. CARAGIALE, situat în fața casei profesorului de psihologie Eugen POP, lângă școala de limbi străine a profesorului GEORGESCU-ARVATU. Stâpul respectiv era plasat strategic, fiind plasat chiar în mijlocul unei curburi cu vizibilitate, în dreapta, până după biserica Sfinții Împărați, iar în stânga, până în intersecția cu strada Vlad Țepeș. Cum zona era neluminată față de restul străzii și aceasta era puțin circulată, ceea ce povestea Emil era verosimil.

            Către sfârșitul unei vacanțe, după un poker făcut la mine ca reprezentant al studenților din București, în compania celor trei centre studențești, ARGHIR-Iași, BĂLĂNICI-Timișoara și CALOTĂ-Cluj, seara, la coborâreu din autobuz în Piața Cuza, mă trezesc în brațe cu o pupăză brunetă foarte bine făcută, căreia nu-i mai dau drumul. Când fata mă întreabă dacă am de gând să o las îi spun că nu prea îmi vine, dar dacă merge cu noi, mai vedem. Cum fata era plină de haz a spus rapid că merge, dar că alege singură pe cel pe care-l duce acasă. După ce ne-a examinat s-a adresat către Mișu  … cu tine vreau frumușelule … la care Mișu a zis, hai sictir simțindu-se jignit și a șters putina împreună cu Bălănici. Cu mare greutate, eu cu Dorin au reușit să liniștim fata, care se supărase și era păcat, că nu era o bucată rea. După vreo jumătate de oră de plimbare, timp în care ne-am prezentat și am schimbat căteva politețuri, fata mult mai operativă, a spus că stă pe strada CANTACUZINO colț cu Vlad ȚEPEȘ și că merge acasă la ea cu unul din noi, iar cu celălalt, vom mai vedea noi. Cum Dorin pleca a doua zi de dimineață la Cluj ca să se aranjeze din timp la cămin, am mers toți trei până în fața casei ei, am stabilit peste două zile o întâlnire cu ea și am plecat acasă. După două zile trebuia să merg la un ceai la Nadia POPESCU, dar am spus acolo că vin mai târziu din cauza programului de ciocan. Am așteptat-o pe  fată pe lângă casa ei și când a venit, primul lucru făcut a fost să se mire de cum eram îmbrăcat, iar eu am dat o explicație oarecare. M-am confruntat însă cu o veste proastă, la ea acasă nu se putea intra din cauza venirii unei mătuși de la Galați, la mine acasă nu pregătisem nimic și pe neanunțate nu se prea putea, așa că fiind în apropiere mi-am amintit de stâlpul lui Emil. Când i-am spus că știu un loc de la cineva prin apropiere, plus câteva amănunte, fata a fost încântată, mi-a mărturisit că dacă nu face ceva în seara asta, când era pregătită, înnebunește. Am mers la locul cu pricina, unde am studiat terenul în timp ce ne-am giugiulit și i-am scos chiloții. Am făcut-o stând cu trei picioare pe pământ, două ale mele și unul al ei, fiindcă pe al doilea îl țineam eu cu mâna, iar cu o mână fata controla buna funcționare. A fost destul de greu, iar respirația rapidă și gâfâiul se datorau în egală măsură plăcerii și efortului. După o binemeritată pauză, am mai repetat, dar cu mult mai bine, deoarece devenisem mai experimentați rezemându-ne mai zdravăn de stâlp și după cum spunea fata a reușit să se ușureze puțin. Este drept că la ceai nu am fost în cea mai bună formă, dar experimentul a meritat fiind ceva inedit, pe care nu l-am mai repetat, acasă aveam condiții foarte bune și nu merita să mă expun pe stradă, unde puteam fi agățat de miliție. Când l-am văzut pe Emil și i-am povestit totul, a fost așa de încânta că m-a îmbrățișat, de bucurie că metoda inventată de el nu a murit și a fost preluată de unul mai tânăr.