Getuța lui Fănel

            Am cunoscut-o în casă la Fănel NEGULESCU, chiar în seara în care o pescuise de undeva. Era o fetiță timidă, dintr-un mediu modest, dar instinctiv conștientă de frumusațea sa, care se minuna în mod discret de toate lucrurile noi pe care le întâlnea în noua lume în care evolua. Avea pe ea o rochiță dintr-un material ca pentru copii orfani, care îi venea la fel ca un sac, fiind exagerat de lungă și largă. Când a văzut cum era îmbrăcată, mama lui Fănel, doamna Viorica, a chemat-o la dânsa în cameră, i-a scurtat și îngustat rochia adăugându-i un cordon colorat, care îi îmbunătățea în mod evident imaginea, așa că am rămas uluiți că plecase o fetiță mototoală și s-a întors o domnișoară nostimă. Cu măsurile luate în prima seară, doamna Viorica i-a modificat o rochie veche a dânsei, care avea culori mai tinerești și a învățat-o cum să se pieptene, așa că în câteva zile Geta noastră a fost complet schimbată. Fata era plină de bun simț și s-a integrat rapid în grupul nostru fiind privită cu bunăvoință și simpatie. Ne bucuram de progresele ei și o consideram creația noastră, iar faptul că nu se machia îi dădea un aer de puritate. Cu Fănel a avut o relație frumoasă, deoarece el era un băiat sensibil, plin de delicatețe, care curând a început să o iubească adevărat și cred că sentimentul era reciproc, iar noi ceilalți eram bucuroși de progresele rapide ale ei. Comparam cum râdea ea la început, cum mânca, felul în care dansa, cum punea piciorul peste picior sau cum a reacționat la primele expresii franțuzești scăpate de unii dintre noi.

            După mult timp, când era deja de-a noastră, a avut un schimb mai aspru de vorbe cu Fănel și a plecat foarte mâhnită de la el. Pe drum, spre neșansa ei, l-a întâlnit pe actorul Anatolie SPÂNU, un tip care trecea pe la noi și era agreat. Cum Geta plângea, acesta a întrebat despre motivul supărării și nu a fost prea greu să o descoasă, iar ea a povestit totul, totul. Toni era un bărbat experimentat și a invitat fata la o cofetărie unde au servit un lichior, au mai vorbit, după care au mai luat un lichior și Geta, neobișnuită cu băuturile alcoolice s-a abțiguit. După aceea a fost foarte simplu să o ia la el acasă unde, probabil că aproape a violat-o, iar a doua zi nu a avut ceva mai bun de făcut decât să-i spună marea ispravă lui Neli CONSTANTINESCU. Cunoscuta actriță, era prietena doamnei Viorica unde juca bridge, iar a doua zi a dus urgent vorba … Uite Viorico ce a făcut putorișca pe care tu ai ocrotit-o, cum s-a certat cu băiatul tău a nimerit direct în patul lui Toni … Doamna Viorica i-a spus lui Fănel și fenomenul a devenit ireversibil, cu toate că ținea la ea, faptul că aflase tot târgul, îl punea în situația de a nu mai putea da înapoi mai mult de rușine, cu toate că toți realizam că a fost un accident stupid, făcut de un copil fără experiență, exploatat în mod murdar de un om lipsit de caracter, care nici măcar nu a avut bunul simț să fie discret. Așa s-a pus punct unei prietenii minunate care putea să se termine în zeci de variante mult mai bune, dar nu a fost să fie, iar un idiot a mai adăugat o bifă la cuceririle lui, fără să-i pese că a schimbat radical viața unui copil.

            După un timp Geta, mi-a spus că s-a căsătorit cu Cornel NUȚĂ, unul dintre depanatorii de televizoare de mare succes, care câștiga mult și avea relații foarte bune. Pe vremea aceea, se spunea că o relație în socialism este mai eficientă decât o moșie în capitalism. Cornel era un băiat prezentabil, bine îmbrăcat și o fire deschisă, veselă. Tot ce i se putea imputa era relația cu soția șefului său, Vali TEODORESCU, cu care se pipăia la dans pe la restaurante, unde fără jenă se frecau cu picioarele pe sub masă în văzul tuturor. După căsătorie, au apărut la restaurant în patru și m-am bucurat foarte mult pentru această fată harnică, deșteaptă și frumoasă. După ce au făcut vreo trei copii, Cornel a început să se poarte din ce în ce mai rău, motivul real fiind înclinația lui pentru băutură. Cu toate că a fost ajutat de soție și de toți membrii familiei, printre care cumnatul lui, Ionel LUPU, din aceeași breaslă, lucrurile au evoluat către dramatic și viața lui se desfășura între secvențe de dezalcoolizare și recădere, iar Geta a trebuit să le suporte pe toate. Trăiesc cu convingerea că fiecare plătește pentru greșelile făcute, dar parcă pe unii acestea îi costă prea scump. În final însă, Getuța s-a recăsătorit și a plecat în SUA, unde trăiește împreună cu copii ei … un adevărat happy end … din cioburi de iubire însă. Pe Cornel l-am întâlnit pe stradă și am discutat îndelung. Merge cu un baston în urma unui atac cerebral, are o pensie mică și o duce greu. După plată și răsplată. Păcat de el, a fost un băiat deștept și talentat, dar soarta nu te iartă.