Inginerul ISACHIEVICI – "Urechilă"

            Era inginer șef al investițiilor la Rafinăria Onești, unde lucram la punerea în funcțiune a AMC și Automatizare a complexului de Reformate Catalitică, cea mai mare unitate de rafinare din România, realizată după modelul făcut de francezi la Rafinăria Brazi. Era un tip înalt cu o privire seniorală, deteriorată însă de urechile exagerat de mari, de unde și porecla de Urechilă. Era de o duritate ieșită din comun, pe de o parte din cauza valorii lui profesionale ridicate, iar pe de alta a slabei pregătiri profesionale a șefilor de șantier pe care-i urmărea și cărora le plătea lucrările efectuate, dar și din cauză că aceștia erau la mâna lui, care-i putea lăsa fără bani de salarii dintr-un condei. Colegul meu Sandu POPA, șeful montajului AMC, plecase vreo 10 zile la pescuit fiind extenuat și m-a rugat să-i țin locul, așa că după vreo două zile m-am prezentat la o ședință, organizată chiar pe șantier de Urechilă. După ce i-a muștruluit bine pe vreo doi care au tăcut chitic a venit rândul AMC-ului deci al meu și a început să zbiere cât îl ținea gura despre unele probleme de producție, m-am apropiat de dânsul și în scurta secvență în care a tăcut am spus:

-          Vă rog în mod respectuos să nu mai strigați, eu aud perfect, nu sunt surd.

Intervenția mea l-a surprins pe cel în fața căruia nu îndrăznea nimeni să spună ceva, a tăcut o clipă, după care a continuat cu un ton mult mai coborât, dar fără a schimba maniera, așa că l-am lăsat să se ușureze. Eram perfect conștient că fără mine instalația era foarte greu să fie pusă în funcțiune, alt inginer electronist la pregătirea mea nu exista în toată centrala și pentru asta eram răsfățatul directorului general Nicolae MĂRCULESCU și chiar al ministrului Nae IONESCU, în plus după terminarea lucrării urma să mă mut la IPCUP, unde mă recomandase ministrul Ionică TUDOSE al cărui consilier tehnic la toate expozițiile și discuțiile cu străinii eram. M-am apropiat încă un pas de dânsul după care am spus destul de rar și apăsat:

- Eu v-am ascultat cu tot respectul cuvenit postului și vârstei dumneavoastră, așa că dacă îmi permiteți pot să vă răspund imediat la problemele ridicate, dar de la început îmi permit să vă reamintesc că eu sunt inginerul Mircea GOCIMAN, nu inginerul Sandu POPA, vreu să fiu tratat ca atare, mă aflu aici deoarece sunt specialistul care vă pune în funcțiune partea de AMC-Automatizare a Reformării Catalitice. Ieri la prânz am primit nota de șantier cu patru probleme, din care trei sunt deja rezolvate și vina pentru că nu ați fost informat o poartă probabil diriginții dumneavoastră de șantier. A patra problemă este în curs de rezolvare și în seara aceasta nu plec la culcare până nu o rezolv.

Spre surprinderea generală, Urechilă nu a continuat discuția cu mine și a luat la treabă pe alții, după care a plecat destul de repede. După ce a plecat toți ceilalți au sărit la mine spunându-mi fel de fel de lucruri, de la faptul că am făcut un lucru sinucigaș, până la a mă îmbrățișa și felicita spunând că porcul ăsta merita o lecție. Seara înainte de plecare discutam cu inginerul TOMA, consilierul directorului general MĂRCULESCU, alte lucruri decât cele de producție, când apare domnul ISACHIEVICI și ne salută amplu, respectuos. Îi spun că ultima problemă a fost rezolvată, iar dânsul mărturisește că era convins că o să mă țin de cuvânt și a trecut numai așa că avusese drum pe acolo. În mod cert că Urechilă se interesase de mine de la subalternii lui și văzând modul amical în care discutam cu TOMA și-a dat seama pe cine are în față. În drum către ieșirea din rafinărie pe care-l parcurgeam în trei, domnul TOMA începe să se vaite că în apartamentul pe care îl ocupa în colonia rafinăriei, ca și mine de fapt, nu are apă caldă de trei zile și nu s-a putut spăla ca lumea.

            Domnul ISACHIEVICI rămăne pe gânduri și se crează o pauză penibilă, era clar din atitudinea lui că dorește să ne spună ceva, dar ezita … după un timp a început să ne povestească despre primele zile petrecute la Orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Onești unde locuia într-o baracă, mânca ce apuca, iar în zilele ploioase se ținea de garduri, pe drum noroiul era așa de mare încât de multe ori i-au rămas înaltele cizme de cauciuc în noroiul prezent din belșug în toate locurile. Mai povestea plin de nostalgie despre faptul că seara trebuia neapărat să meargă cu un baston la el, deoarece câinii erau numeroși și mai ales deosebit de agresivi. După descrierea condițiilor de pionierat al constructorilor, noi cei care locuiam o singură persoană într-un apartament în colonia rafinăriei, foarte aproape de locul unde lucram, care țineam mașinile în garajele încălzite ale rafinăriei, nu am mai îndrăznit să ne plângem de condițiile "dificile" în care eram cazați. Ne mai povestea bietul om cum în prima perioadă angaja muncitori care erau de fapt ciobani. Aceștia veneau cu oile pe care le lăsau să pască lângă șantier și din când în când mai treceau pe la ele să le urmărească. După încă câteva clipe, Urechilă s-a ambalat și ne-a povestit despre afacerile pe care le fac cei din minister și comisioanele pe care le primesc la achiziționarea de utilaje, dar spre neșansa lor toate fișele de import trebuie să aibă în mod obligatoriu semnătera lui pe care nu o acordă decât după o serioasă analiză. A exemplificat prin faptul că un ministru l-a convocat special pentru o asemenea fișă, dar l-a refuzat, mai rău decât să ajungă la Pitești unde se construia o nouă rafinărie nu se putea. Până la urmă a ajuns și la Pitești, dar din cauză că cei de acolo nu se puteau descurca fără el. După mica ciocnire și discuțiile amicale care au urmat am rămas în relații excelente cu acest om minunat pe care l-am apreciat deoarece și-a sacrificat tinerețea pe altarul construcției rafinăriei, cu toate că era un tip dificil și aborda problemele cu duritate, adică altfel decât consideram eu că trebuie, dar sunt convins că era conștient că altfel nu se poate.

            Din păcate am citit mult mai târziu romanul scriitorului Ion RUSE "Martor în constelații" în care descrie povestea fratelui său ce se desfășoară la Onești și în care un rol împortant îl deține Inginerul Șef Urechilă, dar am avut avantajul de a savura altfel povestirea, după contactul cu mulți descriși în roman.