Marcel Radiofonistul      

      

        Pe la începutul anilor 30', un avocat extravagant din Ploiești s-a gândit că ar fi șic să fie prin casă un băiat la de toate, de culoare. Cum nu ducea lipsă de bani, a cercetat prin cartierele orașului până a găsit un băiat tuciuriu-măsliniu deschis cu trăsături alese, probabil progenitura unei băștinașe, rezultată după o noapte de amor nebun cu cine știe ce domn bine, pe jumate cherchelit, pe care probabil că după o strașnică partidă de sex, l-a buzunărit de tot ce avea, pentru a-i lăsa o amintire cât mai plăcută. Ea s-a ales însă cu acest băiat frumos, căruia soarta îi va destina ceva complet diferit față de prienenii lui cu care a copilărit. Avocatul, după ce a plătit o sumă frumușică femeii pentru cedarea unui copil, de care aceasta nu era prea legată, deoarece mai avea vreo 5-6 la fel, l-a luat pe Marcel la el acasă, l-a dat în primire unei femei care l-a spălat, i-a dat primele elemente educaționale, i-a făcut haine. Băiatul a evoluat destul de repede, făcea tot felul de servicii prin casă, a fost dat la școală și avea calitatea că învăța repede, dar mai ales poseda darul de a înțelege ușor lucruri pe care alții le receptau cu greutate. Băuse băiatul foarte mult lapte dulce, după cum singur mărturisea, așa că se prindea repede. Prea multă școală nu a făcut totuși, fiindcă nu i-a plăcut să învețe, așa că s-a ales numai cu câteva clase primare.Când i-au apărut primele tulee și a început să simtă faptul că femeile miros altfel decât bărbații, avocatul l-a dat pe mâna uneia din fetele care mișunau prin casa lui și băiatul a fost instruit în toate tainele sexului normal. După cum mărturisea chiar el, nu au fost suficiente aceste lecții plăcute despre amor și cu timpul, Marcel a fost inițiat în toată gama tehnicilor plăcerii, norocul lui că fiind un fustangiu înrăit, nu s-a lipit de aceste practici, pe care probabil le-a făcut pur și simplu la cerere. Marcel a prins repede toate tainele vieții, așa că s-a transformat în scurt timp, din băiat de servicii și plăceri, în omul de încredere al casei. Era un factotum, supraveghea aprovizionarea, făcea meniul, cumpăra tot felul de obiecte sau mobilier fără vreo limită, devenise un om de neînlocuit. Cum avocatul era burlac, avea grije să-i aducă acasă prospături pentru distracție, prospături din care se înfrupta din plin mai ales că era tânăr, manierat și chipeș. Dacă nu ar fi venit comuniștii, totul ar fi mers ca pe roate, dar noul regim l-a băgat la pușcărie pe avocat, care nu a mai apucat să iasă viu de acolo și Marcel a trebuit să ia viața de la capăt, după alte reguli impuse de Moscova prin comuniștii, care susțineau că ar fi români, întrucât se născuseră pe acest pământ unde locuiau românii.

            S-a hotărât să urmeze o școală de radiofoniști, din care nu a înțeles el prea multe, nu fiindcă era prost, dar nu îi stătea capul la lucrurile tehnice. Cu câte ceva s-a ales și ce era cel mai important, a făcut rost de o diplomă. Gândul lui era numai la afaceri, chefuri, femei, fotbal, poker, curse de cai, adică la capitolele la care fusese pregătit cu atâta grije și profesionalism de răposatul avocat. A avut buna inspirație să se angajeze la cooperativa radio, unde prin felul lui plăcut de a fi, a determinat colegii să-i dea lucrările cele mai ușoare, dar să-l și ajute să învețe cât de cât această complicată meserie, acest ultim lucru nu prea l-au reușit. Din vechea educație care i-a rămas în sânge a învățat că un om bine îmbrăcat este respectat, așa că era îmbrăcat impecabil, tot timpul la costum, cu cravată și cămașă deschisă la culoare, iar pantofii străluceau în permanență.

            Avocatul lui nu a fost singurul care s-a prăpădit prin închisorile comuniste, soția altui avocat din cercul patronului lui a rămas singură și cu o fetiță, de pe urma tăvălugului comunist. Femeia nu era o frumusețe, dar era plăcută și foarte educată. La început Marcel a ajutat-o să supraviețuiască în virtutea faptului că se cunoșteau, că îl cunoscuse pe soțul ei și că locuiau aproape unul de altul. Încetul cu încetul, văzând probabil femeia că nu poate să supraviețuiască prin forțele proprii intr-un regim care își hăituia cu asiduitate victimele din clasele sociale înlăturate de la putere și presată probabil de  hormoni,  a lăsat de o parte toată rațiunea care-i spunea că nu face bine, a acceptat să facă sex cu Marcel, care le asigura, ei și fetei, o viață decentă. După un timp, în pofida opoziției familiei și celor de-o seamă cu ea din punct de vedere social, s-a căsătorit cu Marcel, în special pentru a da fetei o origine socială bună prin adopție, care să-i permită să studieze ceva, cu originea ei nu ar fi fost primită la facultate, ci ar fi trebuit să se angajeze într-o uzină și dacă de acolo primea recomandare putea să se înscrie la examenul de admitere. Pentru mamă a fost mai simplu să-și dea jos chiloții, să închidă ochii ca să nu vadă cine este deasupra ei, asigurâd astfel fetei o posibilitate de a intra în viață prin calitățile ei, fără să fie barată de un dosar de cadre, în care scria că tatăl ei a murit în pușcărie, fiind condamnat politic.

            Când am discutat eu cu ea, fata era prin ultimii ani de liceu, învăța bine cu perspective de a urma o facultate. Era biata femeie marcată în mod evident de mariajul făcut, de compromisul în care trăia cu toate că din punctul meu de vedere, nu i-am agravat cu nimic situația, vorbindu-i în termeni buni despre Marcel și de faptul că se mândrea cu fata care crescuse sub ochii lui. Drept este că odată cu trecerea timpului, Marcel nu se purta prea frumos cu soția lui, uitând cine fusese ea, cine fusese el și o trata cu brutalitate, chiar și în fața altora. La acestea se mai adăugau desele chefuri făcute cu fotbaliștii, la care mai participau și pipițe, cum li se spunea pe vremea aceea. Cum Ploieștiul este mic, știa tot târgul de treburile astea, însă de voie de nevoie, nevasta lui le înghițea pe toate. Îmi amintesc cu neplăcere de momentele în care biata femeie sau fata veneau să-i ceară bani și maniera în care li se ofereau, e drept că nu le refuza, dar felul în care le dădea nu era elegant.

            Marcel prin firea lui veselă, haioasă își făcea mulți prieteni printre care și fotbaliștii de la Petrolul Ploiești, pe vremea aceea mândria orașului. Trăgea câte un chef cu ei, mai o făceau lată cu câteva fete și așa deveniseră prieteni la toartă. Într-o seară, Marcel îi cere fotbalistului Nelu NEACȘU, cheia de la apartamentul lui pentru vreo două ore, ca să i-o tragă unei fetițe proaspăt agățate. Nelu îi promite să-i dea cheia mai târziu, pretextând că vrea să mai ia ceva din casă, dar se duce la Sandu YALĂ, un alt amic de-al lor, specialist în mecanică fină și-i cere o altă cheie, care evident nu se potrivea la apartamentul lui. Marcel ia cheia se duce la un local cu fata, se pregătește fizic și emoțional pentru actul rușinos, ia fata, se duce la apartamentul lui Nelu bagă cheia în ușă, dar își dă imediat seama că a luat plasă și că în seara respectivă nu mai putea să facă altceva cu fata. Se scuză el cum se scuză la fată, dar după ce o conduce acasă, terce pe la un restaurant, ia o bucată de pâine, și cu miezul muiat în gură umple yala lui Nelu NEACȘU. Trece apoi pe la localul unde știa că sunt băieții, toți puși la curent cu țeapa pe care i-a tras-o Nelu lui Marcel, este primit într-o atmosferă entuziastă, plină de haz și recunoaște că a luat plasă, dar că o să se achite curând. Îi dă cheia lui Nelu și pleacă acasă, ca să nu fie probleme în plus cu nevasta fără vreun profit. Culmea, în seara respectivă Nelu NEACȘU agață o tipă, o convinge să meargă acasă la el și pățește exact ce-i făcuse el lui Marcel, nu a putut să deschidă ușa. Este cert că a dormit în altă parte, iar a doua zi a apelat la Sandu YALĂ ca să-i deschidă ușa.

            Finalul poveștii nu este vesel, fiindcă așa e viața reală, fără happy end. Imediat după terminarea facultății de drept, fata primește repartiție la Pitești unde se mută cu prietenul ei, o aduce și pe mama ei cu câteva lucruri luate în grabă de la Ploiești, se căsătorește, iar maică-sa divorțează de Marcel. Pentru acesta șocul a fost mare și cu toate că a avut o bună parte din vină, în ultima perioadă mai ales, ar fi meritat să i se spună măcar un mulțimesc, fiindcă s-a luptat din greu cu viața în pofida culorii pielii sale. Ne-am întâlnit odată prin oraș și l-am găsit transfigurat, demoralizat, nu l-am recunoscut pe omul optimist care era înainte și cu toate încurajările mele, cu cuvintele frumoase pe care i le-am spus la despărțire avea ochii plini de lacrimi. După câțiva ani, rămas singur, Marcel s-a îmbolnăvit de un cancer la prostată, a fost îngrijit de prietenul meu Fredi MERTL care și a amintit că lucrase cu mine a vorbit cu el l-a încurajat, dar spre marele meu regret eu nu am aflat decât după ce a fost înmormântat.