Marioara FOIANU și Eugen MIREA

            Pe Marioara am cunoscut-o pe vremea când nenea Cornel GOCIMAN mă ducea la Cofetăria Angelescu de pe Franceză. Meri servea clienții la mese și cred că Nenea Cornel știa mesele la care servea ea, așa că deobicei beneficiam de serviciile ei. Ca aproape toate fetele care serveau la mese, Meri era superbă, frumoasă, plinuță ... pe scurt, o mică bombă sexy. Halatul în care era îmbrăcată stătea mulat pe ea și cu toate că avea și un șorțuleț, acesta nu făcea decât să să-i pună în evidență formele aproape perfecte cu care fusese înzestrată de Dumnezeu. Când a făcut-o probabil că însuși Domnul s-a uitat o clipă mai mult la ea de a ieșit așa de frumoasă. Figura de păpușă, cu privirea caldă și zâmbitoare întregea un portret care o cataloga drept " bună ". Cât eram eu de mic, mi-am dat totuși seama că era mai frumoasă decât guvernanta mea Helene și când mergeam cu mama nu mă lăsam până nu ne așezam acolo unde servea tanti aia frumoasă.

            Ulterior am aflat că a avut o " legătură " cu Nenea Cornel, întreruptă de intervenția bunicii mele, Coana Florica. Dânsa știindu-le pe toate, îi cunoștea dosarul lui Meri, l-a informat și prevenit pe Nenea Cornel, făcându-l să renunțe la această aventură cu o femeie disperată, care era în stare de orice pentru a supreviețui cu cei doi băieți ai ei. Meri era o bulgăroaică, sora Didinei soția lui Gogu MARINESCU, văr primar cu mama. Fiind foarte frumoasă, Meri s-a căsătorit de tânără și a făcut destul de repede doi băieți, pe Florin FOIANU și pe Nicu NICULESCU. Spre marele ei ghinion, soțul i-a murit după vreo trei ani și a lăsat-o pe drumuri cu doi copii mici de crescut. Aspectul ei plăcut a ajutat-o să fie angajată la Cofetăria Angelescu din buricul Ploieștiului, unde primea un salariu care-i permitea să-și crească în condiții acceptabile băieții.

            În perioada aceea, Ploieștiul era buricul Europei, cu petrolul și rafinăriile construite de firmele străine pentru prelucrarea acestuia, care se repeziseră să se procopsească de pe urma " Aurului Negru ". Numărul mare de străini care trăiau în Ploiești, dar mai ales în coloniile celor 7 rafinării, banii pe care îi cheltuiau aceștia împreună cu familiile lor și cu ceilalți petroliști români au făcut din Restaurantul Berbec cel mai căutat local din România acelor vremuri. La Berbec cânta orchestra fraților PREDESCU și cei mai apreciați soliști precum Maria TĂNASE, Ioana RADU, Gică PETRESCU. Printre stelele muzicii ușoare românești a trecut prin Ploiești și talentatul compozitor Eugen-Gioni MIREA care la o prăjitură sau o cafea a cunoscut-o pe Meri de care s-a legat sufletește. Cei doi au avut o perioadă importantă o legătura care se consuma în timpul deselor vizite ale acestuia la Ploiești.

            Când Gioni nu a trecut pe la Ploiești o perioadă mai lungă, Meri s-a dus la celebrul cântăreț Gică PETRESCU, pe care îl cunoștea bine, întrebându-l ce se petrece cu Gioni. De la acesta Meri a aflat că Gioni este grav bolnav, are tuberculoză și nu a mai trecut pe la Ploiești de rușine. Meri a plecat imediat la București, unde mai fusese și l-a găsit pe Gioni într-o stare jalnică. Cum Meri era o femeie foarte hotărâtă, l-a convins pe Gioni să lichideze totul la București și să se mute la ea la Ploiești, unde putea beneficia de o îngrijire bună, dar mai ales făcută cu dragoste. Sacrificiul acestei brave femei a fost cu atât mai mare cu cât nu s-a temut de faptul că cei doi băieți ai ei s-ar putea îmbolnăvi de această gravă boală, incurabilă la începutul anilor 30’. După venirea la Ploiești starea lui Gioni s-a îmbunătățit relativ, dar sfârșitul implacabil se apropia. Drept mulțumire pentru devotamentul ei, Gioni s-a căsătorit cu ea pentru a putea beneficia după moartea lui de drepturile de autor de pe urma numeroaselor texte și melodii compuse de el. Cu toată buna îngrijire și dragostea ce i-au fost oferite, Gioni MIREA s-a stins la numai 32 de ani, în plină putere componistică.

            Pe data de 7 Octombrie 2001, trecând pe la Cimitirul Viișoara, pe la ai mei, am încercat să dau de mormântul Marioarei FOIANU, care purta la data decesului numele ultimului ei soț, Ion FOIANU, cel care îl înfiase și pe unul din cei doi băieți. Cum știam cu aproximație zona, am dat destul de ușor de mormîntul pe a cărui cruce de marmoră își găsesc odihna de veci, Meri, Gioni, Ion, dar și cei doi băieți ai ei Florin și Nicu, pe care din nefericire i-a îngropat biata femeie.