Norocul și ghinionul

            Când prietenul meu Mihai SAMOILĂ a apucat-o pentru o perioadă pe calea ghicitorilor, spunându-i una dintre ele că îl paște un mare noroc, acesta a întrebat-o cum să facă să dea de el mai repede la care ghicitoarea i-a replicat:

-  Nu trebuie să faci nimic maică, norocul ca și ghinionul se țin după tine și vin singure !

            După câteva luni, când uitase deja această secvență, unul din cecurile sale cu câștiguri în autoturisme a ieșit câștigător și Mihai a primit o mașină pe care a vândut-o cu bani buni. După un an a mai câștigat încă o mașină, așa că s-au adeverit spusele ghicitoarei.

            Din păcate însă, s-a dovedit adevărată și partea a doua a prezicerii, soția a rămas la pat într-o semipareză până la sfârșitul vieții, iar în scurt timp și-a pierdul fratele și sora.

            În general datorită faptului că am copilărit în sărăcie, fiindcă tata era reprezentantul burgheziei care trebuia să dispară, având servicii sporadice și plătite prost, iar din leafă mai trebuia să dea fel de fel de ciubucuri pentru a fi menținut în serviciu, deoarece scopul principal al serviciului era adeverința pe baza căreia mă înscriam la cursurile liceale sau la facultate,  nu am prea jucat jocuri de noroc. Totuși am mai riscat din când în când sume mici la loto și pronosport.

            Am condus-o odată pe viitoarea mea soție la o croitoreasă undeva prin zona Cioceanu, pe un ger strașnic și cum Trabantul nu era o mașină celebră prin sistemul său de încăzire, după ce am dârdâit un pic, am intrat într-un loc unde se vindeau bilete de loto, cu gândul să mă încălzesc puțin. Când am intrat era foarte multă lume și am trecut neobservat, dar după vreo jumătate de oră am rămas singur cu vânzătoarea și i-am mărturisit că am intrat să mă încălzesc. De jenă, am cerut să-mi dea un bilet pe care am pus num$rele datei mele de naștere 19-3-34 după care am mai rămas până când lângă mașină a apărut Ica de la probă. După vreo două zile, din vorbă în vorbă i-am spus și ei că de frig am luat un bilet la loto, iar ea care era mai cunoscătoare în problemele astea, mi-a zis să am grije că este ultima zi când se mai pot depune biletele câștigătoare. Am constatat cu plăcere că biletul meu era câștigător, l-am depus și după o săptămână am luat o sumă importantă, îmi aduc aminte că din aproximativ 5% am cumpărat pentru Ica un material pentru un taior și o fustă.

            Într-o vacanță am jucat cu prietenul meu Stelică BORDEANU la Pronosport, câteva buletine după diverse criterii considerate de noi științifice. La urmă a rămas un buletin și am hotărât să-l copletăm după zaruri. La table aveam un zar mai închis la culoare pe care l-am considerat echipa vizitatoare și am dat de douăsprezece ori după care am trecut în buletin 1, 2 sau X. Ultimul joc era Rapid-UTA și la zaruri picase 1-1, dar noi nu am acceptat acest ultim rezultat, considerându-l absurd și am pus 1 în loc de X. Pe Giulești UTA a făcut chiar 1-1 și am ratat din acest motiv 11 rezultate exacte, cu 10 am luat o sumă importantă, dar cu 11 am fi luat foarte mult, fiindcă nu au fost buletine cu 12 rezultate exacte. Norocul ne-a surâs când ne-a trecut prin minte să dăm ca zarurile, dar "deșteptăciunea" noastră ne-a făcut să ratăm.

            Eram studenți și într-o zi ne-a invitat cineva la curse de trap pe hipodromul de la Băneasa, era prima oară când mergeam, așa că am fost sfătuiți să jucăm la una din curse, că ageamii au noroc prima dată. Eram cu Stelică BORDEANU și am jucat o ordine, dar casierul, colegul nostru de liceu Gigi ZAMFIRESCU, a înțeles că vrem două buletine și a trebuit să le plătim. S-a desfășurat cursa și am fost pe aproape, caii noștri fiind printre primii, am văzut noi că pe afișier a apărut un număr barat, dar nu am înțeles prea bine și deșteptul de Stelică a înjurat aruncând buletinele. Noroc că am dat de Florin BROZICI și i-am spus ce am jucat, la care acesta teatral ca de obicei a început să ne înjure, să ne facă tâmpiți, fiindcă căștigasem, deoarece numărul tăiat semnifica descalificarea calului care galopase pe potou. Ne-am apucat disperați să căutăm buletinele aruncate, am apucat să găsesc unu, dar pe al doilea l-a găsit un țigănuș, care a fost imediat înconjurat de o gașcă de țigani și am fost mulțumiți că nu l-au luat și pe cel găsit de mine. Suma câștigată a fost destul de mare, cu ea am tras un chef la "Bufet" pe șoseaua Kiseleff și ne-a mai rămas ceva.

            În bloc cu mătușa mea stătea un colonel în rezervă, era un tip bățos ca toți militarii, politicos, dar administratorul de bloc avea probleme foarte mari cu el, nu aproba cheltuielile fără bon, cum erau bacșișurile date unor instalatori sau gunoierilor și pe acestea trebuiau să le plătească câțiva mai pricopsiți printre care și mătușa mea. Colonelul juca în fiecare săptămână un bilet la loto cu aceleași numere, odată soția lui a luat ea biletul, dar acasă a constatat că soțul ei îl cumpărase fără să-i spună, colonelul a certat-o și s-a supărat foc. La tragere cele două buletine ale colonelului au luat premiul cel mare împreună cu încă unul așa că în loc de 50% colonelul a obținut 66% dintr-o sumă extrem de mare pentru vremurile acelea. După câștig colonelul a devenit cel mai corect și bun platnic la întreținere și mătușa mea îmi spunea că îl judecase greșit, omul făcea ce făcea, din simpul motiv că era sărac.

            La facultate eram recunoscut pentru ghinionul pe care-l aveam la examene. Dacă lipseam la un curs sau dacă în sesiune nu-mi plăcea un subiect, cu maximă precizie acesta îmi pica pe bilet și cu toate că știam restul perfect ratam examenul ca notă, până la urmă îi spuneam profesorului și acesta era solicitat să-mi pună diverse întrebări din toată materia și se lămurea, dar notă mare nu mai putea să-mi pună. Reexaminare pentru mărire de notă sau tragerea unui al doilea subiect a fost tabu pentru mine și mi-am respectat acest principiu cu toate conseciințele pe care mi le-am atras.

            Din clasa IX-a de liceu, în doi ani am devenit dintr-un băiat simpatic, o mare vedetă a voleiului din România și component al lotului național de atletism, cu toate avantajele aduse de acest statut. Acest lucru l-am obținut prin talentul, încrederea și munca deosebită pe care am depus-o lipsindu-mă de multe din plăcerile specifice vârstei. Munca a fost marele meu atu, a trebuit să învăț la fel de dur, deoarece am dat examen de admitere la facultatea de Electrotehnică unde am fost 6 candidați pe un loc, dar se prezentau elevii cei mai bine pregătiți din țară. Am avut parte și de momente de mare satisfacție, mai ales la București, ca student la Electrotehnică eram priviți de ceilalți sub o aureolă deosebită, iar ca sportiv unde printre alți eram asaltat de fanele voleiului compuse din studente, artiste, doctorițe ajungând în situația plăcută să trebuie să refuz o mulțime de femei, aveam de unde să aleg, dar mai ales nu-mi ajunghea timpul. Dintre fanii mei este suficient să amintesc pe Angel GRIGORIU, din trioul cu același nume, căruia era sufucient să-i transmit un mesaj prin cineva și venea la intrarea oricărui spectacol și-mi făcea rost de un loc bun sau îmi procura personal un scaun pe care-l plasam cât mai bine.

            După un an m-am îmbolnăvit și a trebuit să renunț la volei care era adevărata mea viață, pentru volei renunțasem la toate celelalte, muncisem pe brânci și când abia apucasem să văd ce bine este să fii în această postură, s-a năruit totul la examenul medical pentru lotul național. Am strâns din dinți, am plâns noaptea fără să mă vadă nimeni, fiindcă eram ambițios și mi-am legat soarta de cea de-a doua șansă ingineria electronică, pe care de voie de nevoie am început să o iubesc. În timpul facultății a trebuit să mă lupt și cu boala care era dură, dar tinerețea, voința și încrederea în Dumnezeu m-au trecut și prin această încercare și am izbutit. După absolvire, la un an, eram în clinica profesorului Tantinel ILIESCU cu picioarele vinete peste genunchi și numai marea răbdare a profesorului a făcut să întârzie amputarea, fiindcă zicea el ... hai să riscăm inginerule poate ne ajută Dumnezeu.... Când m-am intoxicat cu medicamente, așa de grav că nu mai puteam să beau nici apă, profesorul m-a trimis acasă cu scopul să mă dezintoxic și mi-a zis că dacă văd că necroza avansaeză prea grav să vin să-mi taie picioarele. Ce rost are să descriu cum mă simțeam în acele clipe, sabia lui Damocles era o nimica toată, te rezolva nu te lăsa invalid pe viață. Mama săraca cu dragostea ei pentru mine și credința în Dumnezeu mi-a făcut rost de cartea  Louis KUHNE - VINDECAREA FĂRĂ MEDICAMENTE ȘI OPERAȚII, care se baza tocmai pe un tratament fără medicamentele pe care eu tot nu le puteam administra. În trei luni picioarele și-au recăpătat culoarea aproape normală, am început să merg destul de bine și eram convins că Dumnezeu a făcut o minune cu mine. Când m-am dus la profesorul ILIESCU a rămas mască, m-a examinat, m-a pipăit și nu continua să mă injure de bucurie că am scăpat, făcându-mă băftos, norocos și sfătuindu-mă să mă feresc de doctori. Lucrurile au fost așa de amestecate încât mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat puțin din toate și nu pot să mai fiu sigur dacă din amalgamul acesta de șansă și ghinion a ieșit pozitiv sau negativ.

            Ajunsesem în faza scrierii lucrării de diplomă pentru absolvirea Facultății de Electronică și îmi trebuia neapărat un stilou, fiindcă pe vremea aceea lucrările de diplomă se prezentau scrise de mână. Din punct de vedere material prin anul 1958 eram la pământ, deoarece tata avea un serviciu de laborant la Rafinăria Vega cu un salariu mizer, acceptat numai ca să pot duce la facultate o adeverință de salariat, iar mătușa mea desfințase cabinetul, trăia din salariul unchiului meu care era un salariu fix. Îmi mai dădeau și ei cât le permitea noua pungă. În disperare de cauză am plecat la Ploiești să văd dacă ai mei au ceva rezerve ca să-mi cumpăr cel mai ieftin stilou, care să țină doar cât să-mi scriu diploma. Când am ajuns acasă l-am găsit pe tata singur, o internase pe mama la spital și s-a bucurat foarte mult, nu mai avea nici un ban și a luat de la mine. Ce să-i mai spun de stilou, am vizitat-o pe mama la spital și am plecat la București cu coada între picioare și plin de Filipești cum spuneau fotbaliștii, adică cu nimic. Pe drum, în trenul cursă-personal care făcea peste o oră și jumătate, mi-au trecut fel de fel de gânduri care de care mai aiurite, dintre care cel mai adunat era să mă duc la Clubul Central Progresul la domnul președinte Ilarie SĂCEANU, un om deosebit, sau la Clubul Progresul ITB unde jucasem volei să cerșese bani pentru un stilou sau chiar un stilou, nu-mi pica mie prea bine, dar mă obișnuisem cu gândul și am mulțumit lui Dumnezeu pentru ideea asta bună și m-am liniștit. De atâtea griji am adormit și m-am trezit la oprirea trenului în gara de Nord. M-am îndreptat către stația de troleibuz, trecând prin fața hotelului GOCIMAN, care mi-a amintit de bunicul care-l construise și cum se răsucea săracul în mormânt văzând pe ultimul GOCIMAN că nu are bani să cumpere un stilou. La urcarea în troliebuz să vezi și să nu crezi, jos lângă ușa din spate în noroi un stilou, un stilou adevărat care se vedea clar cu toate că era întuneric și zona era destul de slab iluminată de un bec amărât. L-am luat imediat și în culmea fericirii m-am urcat în troleibuz băgându-l în buzunarul de la trenci, așa cum era, plin de noroi. Eram în culmea fericirii și nu știam cum să mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunea pe care o făcuse cu mine, om mă făcuse. Aproape tot timpul am ținut mâna în buzunar strângând cu frenezie stiloul în mână de frică să nu-l pierd, până când am dat ochii cu o vecină, o doctoriță negresă de o frumusețe rară care era căsătorită cu un român și pe care o vedeam destul de des. Am coborât cu ea la Arcul de Triumf și am rămas în urma ei plin de admirație pentru mersul ei unduit, specific rasei. Când am ajuns la Mânăstirea Cașin, mi-am adus aminte de stilou și cu gândul să-mi fac o cruce cu el în mână am băgat mâna în buzunar să-l apuc, dar spre stupefacția mea STILOUL NU MAI ERA ÎN BUZUNAR. Am crezut că o să leșin, inima a început să o ia razna bătând apăsat și în ritm nebunesc, așa că m-am oprit și am început să-i trag la cruci, iar singurul lucru care mi-a venit în minte a fost ... Dumnezeu a dat Dumnezeu a luat, fie numele Domnului binecuvântat. Nu știu cât am stat în fața mânăstirii nici cum am ajuns acasă, m-am trezit stând în pat, povestind lui Stelică BORDEANU drama stiloului care mă dusese de la nefericire prin extaz și din nou la prăbușire, am avut multe momente grele în viața mea înainte de acesta, dar nu știu de ce m-a prins nepregătit și am fost zguduit. Sleit de putere, simțeam că nici să gândesc nu mai pot, așa că mi-am spus rugăciunea și fară să iau ceva în gură, am căzut într-un somn profund. Dimineața înainte să mă scol din pat, nu mai știu cum, dar mi-am amintit de un film rusesc, în care o comisară a băgat la apă un infractor, fiindcă din buzunar căzuse în căptușeală obiectul crimei și m-am repezit la trenci pe care l-am pipăit jos și am dat de stilou. Îară nu mi-a ajuns aerul, dar cu mâinile tremurânde am depistat gaura din buzunar și am scos stiloul care nu era unul oarecare ci un Kaweco original pe care l-am spălat, am scris cu el, scria superb cu o cerneală violet care nu se găsea la noi, deabia după aceea l-am trezit pe Stelică și aproape că am plâns de bucurie amândoi. Am trecut pe la Mânăstirea Casin cu stiloul în buzunar, să aprind o lumânare și să mulțumesc Domnului pentru marele gest făcut cu mine, fără ca să îl merit credeam eu, după care am dus stiloul acasă de unde nu a mai ieșit până după terminarea lucrării. La plecarea spre troleibuz am dat de negresă cu care ne cunoșteam din vedere căreia i-am zâmbit și culmea a zâmbit și ea, am cumpărat o sticlă de cerneală întorcându-mă fericit acasă să fac toaleta stiloului lucru destul de complicat, fiind o construcție specială și a trebuit să mă gândesc mult până am aflat cum funcționează. Mi-am scris proiectul l-am predat și  ... gata. Ani de zile am purtat stiloul ca "port bonheur", dar destul de des în afara mulțumirilor către Dumnezeu mă gândeam la săracul om care-l pierduse, dar după calitatea stiloului poate că nu era prea sărac mi-am zis eu spre consolare. Când probabil Marcel radiofonistul l-a furat din buzunarul hainei, nici nu am fost prea supărat și culmea am simțit chiar o ușurare, stiloul își făcuse datoria fusese la locul potrivit la timpul potrivit și ultima acțiune legată de el a fost aprinderea după o perioadă de timp a unei lumânări la Mânăstirea Cașin și o rugăciune, după o vizită făcută fostei noastre proprietărease doamna colonel Natalița DRĂGĂNESCU. Din cadru lipsea numai doctorița negresă cu mersul ei de gazelă rătăcită prin București și cu zâmbetul ei inegalabil, dar ea nu a apărut și pentru prima oară m-am întrebat dacă africanii își imaginează îngerii tot albi sau negri, iar diavolul alb.

            Eram student, iar verișoara mea Adina GEORGESCU, care stătea pe blat undeva cu chirie vroia să vândă o butelie de aragaz și cum pe vremea aceea se găseau foarte greu butelii, mătușa mea Ica ȘERBAN a fost foarte încântată că poate să achiziționeze așa de ușor o butelie. Unchiul meu mi-a dat banii pentru butelie și o importantă sumă de bani ca să o aduc cu un taxi. Cum să aduc butelia cu un taxi, când puteam să economisesc acești bani, așa că m-am dus la Adina pe seară cu banii pe butelie și noroc că se grăbea, fiindcă aștepta pe un tip care nu trebuia să știe de afacerea cu butelia și cum furtunul către butelie ieșea greu l-am tăiat cu un cuțit. M-am urcat în tramvai și am pus butelia în așa fel încât să nu o vadă taxatorul și am coborât pe lângă cișmigiu cu gândul să o duc în prima etapă la colonelul Dr. Eugen CRISTESCU unde locuiam, dar când mai aveam 100 m până acasă, m-au surprins doi milițieni care nu au vrut în ruptul capului să oprească să vorbească cu colonelul, care era de securitate și m-au dus la secție. La secție a fost un circ întreg, la început au discutat cu niște curve care, fiindcă un tip nu le plătise au luat ceva din casă, apoi cu unul care a furat ceva dintr-un magazin și apoi a venit rândul meu. M-am legitimat, am spus că sunt student și am accentuat că locuiesc la colonelul de securitate CRISTESCU de pe Popa Tatu, lucru pe care tipii l-au reținut spre norocul meu. Întrebarea a fost ... de unde ai furat butelia ... și la povestea mea destul de lungă am fost întrerupt cu ... uite aștia au recunoscut și gata, tu de ce ne faci greutăți ? ... Noroc că unul dintre tablagii cu ceva experiență a observat că furtunul este tăiat cu cuțitul și m-a pus să îl scot, după care a zis să mergem la locul de unde l-au luat pentru constatare. Am luat tramvaiul și m-am dus la Adina cu sufletul cât un purice, îmi era teamă că nu are mutație, că este la ciocan cu cine dracu știe, lucrurile putându-se complica. Am sunat, Adina a ieșit în neglije, cam transparentă și mototolită, a aflat povestea mea pe care a confirmat-o milițianului, iar acesta s-a mulțumit cu faptul că tăietura furtunului s-a potrivit, iar proprietara a recunoscut că l-a vândut. Fiind un tip mai timid spre norocul nostru, a fost speriat că Adina era aproape goală în cămașa transparentă, cum era puțin exchibiționistă, efectiv l-a blocat, nu a mai vrut nici carte de imobil, doar o declarație și am plecat repede spre bucuria mea. Ajunși la secție am crezut că totul s-a terminat, dar omul meu a dat telefon la unchii mei pe care i-a invitat la secție la 2 noaptea. Ce să facă săracii, s-au prezentat la secție cu un taxi, de unde m-au luat împreună cu butelia, am mers la ei acasă unde mătușa mea a făcut cafele și am stat la o discuție despre alte lucruri decât butelia. La urmă unchiul meu cu toate că am refuzat, mi-a dat o sumă triplă decât costul unui taxi și am plecat rușinat de gogoașa pe care o făcusem, care în fond s-a terminat convenabil.