Ing. Constantin DINU "Papa"

            Era un tip care provenea din familia unui tâmplar sărac cu mulți copii, deci cu o origine sănătoasă, după canoanele regimului comunist. În tinerețe lucrase ca băiat de prăvălie la un librar unde citise multe cărți. Papa a fost trimis la școala de doi ani de la Brașov, unde studiau muncitorii, care după absolvire, primeau o diplomă echivalentă cu liceul, erau înscriși la examenul de admitere al unei facultăți pe care-l promovau în mod automat, având locurile rezervate dinainte, iar în facultate aveau leafă și promovau pe baza unor tabele pe care le primeau profesorii ca să-i treacă. La Institutul de Petrol și Gaze, în orele când studenții obișnuiți studiau matematici speciale, după spusele lui Mircea NEAGU, "specialii" învățau numerele fracționare, așa că nu este greu de imaginat cu ce nivel absolveau facultatea aceste mlădițe firave ale noii puteri. Prin această politică de cadre, regimul comunist spera să-și creeze specialiști devotați, în care să aibă încredere și care să-i servească necondiționat, din obligație pentru faptul că au fost făcuți din muncitori, ingineri. După absolvire așa ziși "ingineri pe puncte" primeau funcții importante de conducere, li se adăugau la vechime și anii de muncitorie și cei de studii. Din fericire pentru noi ceilalți, în industrie, proiectare, cercetare și învățământ, era totuși nevoie de oameni care să știe carte, să cunoască meserie adevărată, numai cu acești semidocți, care nu știau nimic, dar aveau în mână puterea în mod discrețional, lucrurile s-ar fi dus de râpă și mai repede. Eram tolerați și noi ceilalți, cu salarii mai mici, neîntrebați în mod obișnuit și utilizați după ce elementele de decizie luau deciziile greșite, care trebuiau remediate în timpul cel mai scurt, prin termene mobilizatoare. La Facultatea de Electronică, nici unul din acești studenți nu au rezistat deoarece erau profesori, de care nu se putea trece, în special Tudor TĂNĂSESCU. Unul singur, Paraschiv VLĂSCEANU, a reușit să treacă prin Ploitehnică, dar mutându-se la Facultatea de Energetică, unde furcile erau mai rare, dar și el era un băiat deosebit, încât după vreo cîțiva ani de producție, nici nu se mai cunoștea proveniența, șlefuindu-se foarte repede, fiind plin de bun simț.

            Când m-am mutat de la Întreprinderea de Aparate de Măsură și Control Ploiești la Institutul de Proiectare și Cercetare Utilaj Petrolier București – Filiala Ploiești, am crezut că m-am mutat între niște oameni extraordinari din punct de vedere profesional și moral. La fața locului, am realizat că institutul era departe de așa ceva. În ansamblu, era la fel ca în producție de unde veneam eu, șefii erau oameni care habar nu prea aveau de nimic, având rolul de a pocni din bici, de a arde mangalul, de a pupa apăsat și cu devoatment orice cur de la centrală, direcția generală, minister, partid sau organele de securitate. E drept că majoritatea celor care lucrau, știau meserie, făcând cinste profesiei pe care ei o îmbrățișaseră și o practicau la nivel înalt sau foarte înalt, funcție de priceperea și talentul pe care-l aveau. Constantin DINU, alias Papa, era secretarul de partid al organizației de bază a partidului comunist român din IPCUP-Filiala Ploiești, iar profesional era inginer prioectant gradul II, bineînțeles cu salariul maxim. Aparent tipul era un om cumsecade, din câte știu eu nu a făcut rău nimănui pe față, ce scria el în rapoartele sau informările pe care le dădea, asta nu se poate știi. A fost o perioadă lungă asesor popular, adică un muncitor care asista la tribunal la procese și avea drept de veto asupra sentințelor pe care le dădeau judecătorii, era în perioada anilor în care indiferent de infracțiune, un proprietar nu putea să câștige procesul cu un chiriaș. Este cert că nici în el partidul nu avea încredere, într-o excursie în străinătate, colegul meu de liceu Valentin ZENTENAI, care era și el mare la partid pe spital, a fost rugat de un securist să-l urmărească pe Papa, care era în același grup cu Valentin și care, aflând că lucrează la IPCUP, mi-a spus mie la întoarcere. Se prea poate că și pe Papa l-a rugat același tip să-l urmărească pe Valentin, dar asta este o presupunere. Șefii locali, șeful de secție Ciprian GÜRTLER și șeful de atelier Mircea GEORGESCU, erau în relații foarte bune cu el din două motive, fuseseră colegi la Întreprinderea de Carotaj, iar după mutarea la IPCUP, Papa îi făcuse membrii de partid, așa că stăteau toți trei în același birou. În calitate de inginer proiectant, Papa trimitea un proiectant bun, pe Gheorghe GUGA, care făcea un releveu după modelul experimental realizat la cercetare, pe care-l desena, iar el își punea prețioasa semnătură. Papa primea un spor de acord care atingea chiar 90%, iar cercetarea lua numai salariul de bază, așa era regula. Partidul înțelegea să-și ajute oamenii devotați să câștige, prin primele acordate, aproape de trei ori mai mult ca noi cercetătorii, care făceam proiectarea, executarea prototipului, experimentarea, eventual omologarea și desigur purtam toată răspunderea în fața beneficiarului, a organelor de verificare și control.

            Papa stătea de vorbă toată ziua pe sală, altceva nu avea ce face, deoarece atunci când i s-a dat să facă proiecte rezultatele au fost dezastruoase cu toate că desenatorii și prioectatnul lui, Gh. GUGA încercau să evite greșelile grosolane, părțile atehnice. Circula pe vremea aceea un banc despre evreii din Israel care în lupat cu arabii ar fi inventat o pușcă cotită ca să tragă de după colț, de frică să nu fie răniți. Naivul nostru Papa, despre care discutăm, a crezut că a pus mâna pe lozul câștigător și la un proiect de perforare a coloanei de foraj a făcut un sistem de perforare la care cartușul după o porțiune liniară trebuia să facă un unghi de 90 de grade pentru a perfora garnitura. Noroc că toate elementele de noutate se experimentau pe un ștand amenajat special și protejat, fiindcă la prima probă pușcociul s-a făcut zob explodând, iar omul nostru s-a acoperit de rahat, fiind ținta multor glume din partea tuturor, dar cu obraz gros cum avea și cu șansa că cei din conducere de la București nu au aflat, a scăpat bazma curată. Institutul era o întreprindere de vârf și poate că, dacă șefii ar fi aflat că el avea credința că ionii sunt niște chestii pe care îi puteai ține în buzunar ar fi luat unele măsuri, dar la ședințele de avizare unde participa, făcea pe mortu-n păpușoi și rar scotea un cuvânt. Norocul lui că mai era unul, inginerul Nicu PÂRVU, care îl întrecea în ignoranță. La un curs de învățământ politic, niște tehnicieni haioși, l-au întrebat dacă Austria și Elveția sunt țări capitaliste sau socialiste. Le-a răspuns că o să se informeze la partid și va răspunde lecția viitoare.