Petru GROZA

            Prietenul meu Doru PRUNDENAU, student la Politehnică era campionul României de tenis juniori și fiind răsfățatul celor mari, îl puneau să joace tenis cu primul ministru al acelor vremuri doctorul Petru GROZA, un intelectual de formație veche, care se respecta și își făcea programul ca la carte, cu gimnastică de dimineață, plimbări pe jos, tenis, jocuri de cărți, sex cu cele mai frumoase femei din București, pe care punea ochii și care, datorită poziției lui înalte într-un regim totalitar nu-i puteau scăpa. Într-o zi, când știa că GROZA  vine la tenis, m-a invitat și pe mine să văd spectacolul, deoarece era ceva extrem de amuzant, la antrenament participând frații gemeni Gogu și Marin VIZIRU care erau showmani. La intrarea în parcul Progresul nu era nimeni la poartă, așa că m-am dus până în preajma terenului unde primul ministru juca chiar cu Doru, iar galeria fraților VIZIRU comenta tot timpul ... aleargă-l să-i mai scădem burta ... să vezi ce-i fac eu când o să intru pe teren ... cuvinte adresate ca unui prieten, care fără să fie jignitoare erau de mare bășcălie, lipsite de vreo condescendență față de un prim ministru. Într-o pauză când primul ministru a băut ceva dintr-un termos, Doru a venit la mine și m-a adus mai aproape pe una din bănci, schimbănd câteva vorbe cu mine. Atmosfera era extrem de haioasă și pe teren mai intrau și frații VIZIRU, penrtru un dublu, la care se făceau fel de fel de combinații ori giumbușlucuri. La sfârșit, la plecarea spre vestiare, cum Doru stătea lângă mine GROZA a dat mâna cu el, apoi mi-a întins‑o și mie la care Doru luat pe neașteptate ca și mine a zis ... un prieten de-al meu. Petru GROZA se plimba cu soția prin parcul HERĂSTRĂU (pe vremea aceea parcul STALIN, cu o statuie a marelui conducător plasată la intrarea principală) și seara în timpul verii îl vedeam de cel puțin două ori pe lună, așa că după ce am dat mâna, ori de câte ori îl vedeam, îmi permiteam să-l salut, iar el îmi răspundea politicos cu toate că probabil habar nu avea cine sunt. Deobicei în spatele lui, la distanță foarte mare, îl însoțeau doi bodiguarzi și odată după ce l-am salutat a venit unul după mine și m-a întrebat de unde îl cunosc pe tovarășul Petru GROZA și i-am răspuns că de la tenis, fiindcă sunt prieten cu Doru PRUNDEANU ... a cu DORU a zis el ... și a plecat imediat fără salut, fără nimic.

            Petru GROZA era foarte haios, după Festivalul Mondial al Tineretului din 1953 a fost adusă la tenis o bancă mică de tip capcană, pe care dacă te așezai te lăsa pe spate, picioarele din spate  erau făcute din cauciuc destul de moale și banca se înclina spre înapoi. După ce frații VIZIRU l-au păcălit pe primul ministru, acesta s-a ridicat și primul lucru, a zis că trebuie să-l aducă pe prietenul lui Ministrul Romulus ZĂRONI, care fusese angajat pe moșia lui și acum îl promovase Ministrul Agriculturii. Despre acesta se făceau cele mai multe bancuri, cum că nu știa să scrie și multe altele, cele mai bune fiind făcute de Păstorel TEODOREANU. Când a venit cineva la el să-i vândă o mașină ca să-i facă reclamă i-a sugerat că dacă pleacă cu ea spre Ploiești la ora patru ajunge acolo la cinci, la care ZĂRONI a răspuns că nu are ce să facă la ora cinci la Ploiești. La un consiliu de miniștri ar fi venit cu un pantof maro și unul negru, iar GROZA la trimis acasă de unde a venit la fel, spunând că acasă a găsit tot unul negru și unul maro. La o ședință a consiliului de miniștri unde se discuta ceva ultra secret, ZĂRONI a făcut pe el, fiindcă nu avea voie să părăsească sala, dar după o jumătate de oră a primit de acasă pantaloni și izmene de schimb. Când GROZA a întrebat pe mesager de unde au știut, acesta a spus că la Europa Liberă s-a anunțat că ministrul ZĂRONI a făcut pe el și familia să-i trimeată urgent schimburi. Un distih al lui Păstorel ironizând lipsa studiilor lui Gheorghe GHEORGHIU-DEJ, Teoharie GEORGESCU și Romulus ZĂRONI spunea:

Geo, Teo și Romeo stau pe brânci și scriu o carte

Amintiri din facultate

Se spune că GROZA l-a invitat pe Păstorel la el în birou și a trimis după ZĂRONI, care la vederea lui Păstorel l-a întrebat dacă el face bancuri despre el și acesta a recunoscut. La secvența:

- Bine domnule, dar cum îți permiți nu știi că eu sunt ministru, iar Păstorel a cărui minte fugea ca argintul viu, a replicat spre hazul lui GROZA:

- Bancul ăsta nu l-am făcut eu, ci domnul Petru GROZA.

Romulus ZĂRONI a fost invitat la tenis unde a venit cu mare uimire, dar de, îl invitase șefu, era îmbrăcat la ștaif și cu un baston, iar când s-a așezat apăsat pe banca buclucașă, s-a trezit cu zgaibaracele în sus și s-a rostogolit pe spate. În liniștea care a urmat s-au auzit o secvență de înjurături neadresate cuiva însă crunte și toți au înlemnit, până când GROZA a izbucnit într-un hohot de râs, urmat de cascadele celorlalți, iar ZĂRONI care era totuși un om plin de tact, de haz a început și el să râdă examinând banca cu pricina. Mircea PETRESCU a stat într-o vara la Tușnad cu el în cameră, spunea că era un tip extraordinar cu care s-a înțeles de minune. Cum noaptea ușa se încuia pe la ora 23, dacă Mircea întârzia îi bătea noaptea în geam fostului ministru ca să-i deschidă și acesta se amuza că ce a ajuns, dar spunea că are copii și le știe pe toate.

            În afară că a regulat tot Bucureștiul, destrămând multe familii printre care cea dintre frumoasa tenismenă Irina TEODOROVSKI și cel mai mare jucător român de volei din toate timpurile, doctorul Jean PONOVA,  Petru GROZA a făcut multe rele din punct de vedere politic. S‑a dus la palat cu pistolul amenințând regele să abdice, a contribuit tot cu pistolul la obligarea regelui să nu semneze amnistia contra execuției mareșalului Ion ANTONESCU și are pe conștiință zecile de mii de intelectuali care au fost exterminați de regimul DEJ, cu deplina lui complicitate. Una din faptele bune a fost făcută la Moscova unde marele și odiosul dictator STALIN, a fost amuzat de felul lui de a fi și ca în povestea cu peștișorul de aur i-a promis îndeplinirea oricărei dorințe. Acesta a cerut Bricul Mircea, vasul fanion al Marinei Românești, confiscat drept despăgubire de război. După vreo șase luni am primit vasul, întârzierea datorându-se timpului necesar schimbării motoarelor originale cu niște gioarse. La moartea lui s-a mai făcut o faptă bună, ultima, prin soborul de preoți care au participat la înmormântarea lui televizată, s-a oferit bisericii o gură de oxigen contra celor care vroiau să o desființeze.