Romică SPIRESCU

       L-am cunoscut prin anul 1950, când m-au dus la el câțiva colegi și prieteni ca să joc volei în echipa CFR-ului din Ploiești, unde era conducătorul clubului. Era un tip nu prea înalt, însă cu o configurație atletică, cu ochii deschiși și extrem de vioi, tuns scurt tip boxer, cu o privire tăioasă, dar plăcută, cu o voce caldă combinată cu un debit verbal, uneori debordant. Cu toate că eram convins să mă transfer de la echipa petroliștilor Muntenia la ei, mi-a mai adus în grabă câteva argumente solide pentru acest lucru, explicând, în principal, că în compania celor de la CFR o să progresez rapid, fiindcă o să joc cu colegi de mare perspectivă. A discutat personal cu cei de la Muntenia și în două zile eram cu drept de joc la noua echipă, unde jucam cu Nae DANIELEANU, Puiu CONSTANTINESCU, Fredi MERTL, Sorin STROIE și Sebastian DUMITRESCU-Buli. Tot la CFR, organizase prima echipă de minibaschet din România, împreună cu Arthur HOFFMAN inițiatorul și antrenorul ei, care participase în București la o demonstrație înaintea unui meci internațional. Când echipa de handbal a celor trei clase a X-a din Liceul I. L. CARAGIALE a dorit să joace în mod organizat, băieții s-au dus tot la nea Romică la CFR, care i-a luat sub aripa lui, asigurându-le teren pentru pregătire, echipament, mingii și plata taxelor pentru arbitraj, mijloc de transport, înscriindu-i în campionatul județean. La această echipă jucam împreună cu Mihai DROSU, Valentin ZENTENAI, Fredi MERTL, Sorin STROIE, Ion ALDESCU, Gică MANTA, Gigel GEORGESCU, Fănel NEGULESCU, Stelică BORDEANU, Ion SANDU-BLEGEA, eu fiind chiar golgeterul ei.

            Romică SPIRESCU avea în sânge spiritul de organizator, făcea din rahat bici și chiar troznea, avea o insistență în fața căreia puțină lume rezista, plus o putere de convingere fenomenală întrecută poate numai de tupeul sau puterea lui de muncă. Făcea și desfăcea echipe cât ai clipi din ochi, aprecia valoarea unui sportiv foarte repede și corect, fiind un mare profesionist, pentru care valoarea era un lucru tabu și trebuia respectată, deoarece numai prin valori sportul putea merge înainte. A îndreptat spre sport, dacă nu chiar spre performanță, mii de copii din Ploiești, îndreptându-i spre calea frumoasă a fairplay-ului și învățându-i să evite căile spre lucruri urâte, de care lumea era plină. Când pe data de 1 septembrie 1950, comuniștii l-au bătut chiar în clubul CFR, după care a fost arestat sub pretextul că a participat la clubul de sorginte americană YMCA și că ar fi fost legionar, încetul cu încetul, activitatea la CFR s-a stins încet dar sigur, acesta devenind dintr-un club efervescent, plin de dinamism și cu sportivi de mare perspectivă, unul anonim, fiindcă sportivi au părăsit corabia rămasă fără căpetenia ei, Romică SPIRESCU.

            Luni 14 August 1950

            … Am fost invitat de Romică Spirescu să intru să joc handball la Locomotiva CFR …

            Sâmbătă 26 August 1950

            … Nea Romică Spirescu ne-a promis că ne dă echipament, dar la …

            Vineri 1 Septembrie

            Romică Spirescu a fost exclus din viața sportivă, așa că nu ne-a mai dat.

            Ne povestea domnul Mala (Doctorul Gheorghe VÂLVOI), cum Romică, pe vremea aceea conducătorul celebrei echipe de handbal Teleajen, reușea să treacă peste controalele impuse la intrarea echipei în zona Timișoarei, care fiind la granița cu Jugoslavia era zonă specială, în care se intra numai pe bază de aprobări, mai ales pentru grupuri organizate, cum era o echipă. Romică SPIRESCU nu avea voie să intre în zona specială, fiindcă fusese arestat și avea un dosar de cadre imposibil, așa că nici vorbă că ar fi putut fi trecut pe tabelul echipei. Cu un tupeu formidabil, Romică lua tabelul și împreună cu organele de ordine, legitima pe fiecare membru al delegației în parte, cu o scrupulozitate maximă, dar făcea el ce făcea și el nu era legitimat niciodată, iar tot lotul tremura de grija lui, deoarece dacă ar fi fost depistat era pasibil de închisoare, însă el habar nu avea prezentându-se cu o stare de spirit de invidiat, mergând odată până la a-i spune unuia care dorea să-l controleze că s-a legitimat la început la colegul lui, care din fericire discuta ceva cu unul din băieți în clipa respectivă.

            După câțiva ani, nu îmi imaginez cum, a reușit să fie numit directorul Școlii Sportive Nr. 2 din București, unde sub bagheta lui miraculoasă au fost procesați zeci de mii de copii talentați, dintre care au ieșit campioni europeni, mondiali sau olimpici. Ferice de cel care a avut curajul să-l promoveze pe acest om cu un dosar devastat în această funcție importantă, unde au fost puse cărămizile multor performanțe sportive care au adus faimă și glorie României. Ulterior am aflat că secretul acestei promovări a fost Doamna MAURER, originară din Moreni, care l-a recomandat pentru acest post.

            Ultima întâlnire cu Romulus SPIRESCU am avut-o în toamna anului 1989, când cu ocazia sărbătoririi a 125 de ani de la înființarea Liceului Sfinții Petru și Pavel, direcțiunea a avut inițiativa formării unui comitet al generațiilor de absolvenți. Eu am participat în numele promoției 1952 și am avut marea bucurie de a colabora cu reprezentanții altor generații printre care Romulus SPIRESCU (1932), Mircea IONESCU-QUINTUS (1934), doctorul NICOLAU, Ion DOBRESCU (1948), Mircea MUNTEANU (1951), Eugen STĂNESCU-CLOȘCA (1953), Adrian FEZI (1956), Mitică CONSTANTINESCU și alții. Cu ocazia acelor întâlniri capacitatea organizatorică a lui Romică a fost pregnantă prin propunerile sale numeroase, pertinente și foarte eficiente, majoritatea adoptate și aplicate de către conducerea liceului, prin persoana doamnei directoare Rodica SOLOMON. Ne-am zărit și la sărbătorirea liceului din decembrie 1989, dar deabia am apucat să ne salutăm fiind prinși fiecare în probleme de protocol, eu ca elev al ambilor, având rolul de a organiza o discuție între profesorul emerit Ion GRIGORE și profesorul Mihai DRĂGĂNESCU.