Ing.  Vlad ȚEPELEA

            În anul 1977, cu ocazia organizării sărbătoririi a 70 de ani a profesorului de matematică Ion GRIGORE, cu participarea elevilor din toate seriile, l-am cunoscut pe Dan ROMAN, care a vorbit în numele promoției 1967. În 1987 la sărbătorirea a 80 de ani, Dan ROMAN, director tehnic la Institutul de Tehnică de Calcul din București, mi-a propus să fiu primul angajat al Filialei ITC din Ploiești, deoarece dorea acolo un om cu experiență, de încredere și bine cunoscut în Ploiești. Am explicat că accept, dar nu doresc să fiu șef, eu prefer să lucrez, nu să plimb hârtii, iar ca să nu dau de vreun șef care să facă experimente cu mine, l-am propus pe Costel POPA (un băiat serios, bine pregătit profesional) pe care după câteva zile, în urma unei discuții cu el, mi-a comunicat că-l acceptă, așa că ne-am angajat la ITC. Totul se desfășura normal până când după vreo două luni s-a prezentat inginerul Doru MIRONESCU, care într-o manieră plină de aroganță, ne-a zis că de azi este șeful filialei, să-i predăm cheile, materialul documentar, dischetele și dacă vrem să lucrăm după program trebuie să avem aprobare de la ei. Pur și simplu un nebun lipsit de bun simț, care dorea șă facă o naționalizare într-o manieră Napoleoniano-Hitleristă, dar sub steagul partidului comunist. Desigur că și-a primit riposta cuvenită din partea mea și m-am dus la Dan ROMAN, unde am început să mă plâng de situația creată, dar Dan a fost destul de jenat și mi-a mărturisit că i-a fost băgat pe gât de directorul general Vasile BALTAG. În birou era și un șef de secție Vlad ȚEPELEA și directorul mi-a spus că dacă nu mă înțeleg cu MIRONESCU, pot să lucrez pe cont propriu și că în acest sens o să mă sprijine Vlad ȚEPELEA. Când am auzit numele lui Vasile BALTAG m-am lămurit, știam că este ploieștean, bine pregătit profesional, dar un ciubucar înrăit, chiar eu fusesem cu mașina proprie cu directorul Fredi FELDMAN la el acasă să-i ducă plocoane și acesta îmi explicase că altfel nu merge. De la colegii mei din Fabrica de Calculatoare aflasem întâmplător (stăteam de vorbă cu unul din ei în parcare și cineva a mutat niște pachete dintr-o mașină în cea a directoarei) că doamna directoare BALTAG, sub umbrela soțului, director ganaral, tăia și spânzura în fabrică luând ciubuc pentru repartizări de echipamente. M-am lămurit cât de sus este corupția și cu toate că știam că Mircea PETRESCU colegul meu care îl adusese pe BALTAG de la Timișoara și era mult mai mare ca el ar fi putut să facă ceva, mi-a fost scârbă și am preferat să lucrez  separat numai  să nu am de-a face cu MIRONESCU, iar el dacă a văzut că nu-i merge m-a lăsat în pace, și-a folosit ghearele și nebunia cu ceilalți.

            În 1988 ITC a angajat cu Ministerul de Interne o lucrare de evidență a mijloacelor auto din România, iar lucrarea fiind de mare amploare și importanță a fost adjudecată prin concurs. M-am înscris și eu la concurs însă datorită faptului că lucrarea era complexă, nu puteam să o abordez singur, așa că am făcut-o în colaborare cu colectivul ȚEPELEA. A fost repartizat să lucreze cu mine Dragoș NEGOESCU, deoarece era ploieștean și făcea naveta, dar mai ales pentru faptul că fiind un bun specialist în baze de date putea să rezolve câteva probleme pe care eu nu le stăpâneam la nivelul cerut de o asemenea lucrare (erau sub 10% din lucrare, dar erau lucruri care mă depășeau). Spre surpriza generală colectivul nostru a câștigat concursul așa că în am colaborat frecvent cu Vlad ȚEPELEA și colectivul condus de el.

            Vlad ȚEPELEA era un om tânăr, cu aspect plăcut, o educație deosebită care se simțea de la primul contact, vorbea frumas alegându-și cu grije cuvintele, extrem de bine pregătit profesional, a scris o carte despre microprocesoare (creierele calculatorului) și conducea un sector de vârf din ITC. M-am consultat destul de des cu el în unele probleme și am găsit totdeauna un partener plin de idei și cunoștiințe, dar mai ales bunăvoință în a rezolva totul, de a nu lăsa nimic la voia întâmplării. Cu toate că era foarte ocupat, fiind solicitat în toate comisiile din ITC, își făcea timp să discutăm probleme tehnice sau organizatorice, iar dacă nu putea mă refuza cu mare tact și amabilitate. În cadrul ITC, Vlad ȚEPELEA conducea o secție de circa 40 de persoane de care avea o grije aproape părintească (cu toate că se lucra într-un singur schimb, datorită faptului că secția nu avea decât vreo 10 calculatoare,  copii lui, cum le spunea, rămâneau peste program și trebuia să vină la serviciu pe la 21-22 seara să-i trimită acasă), dar mai ales urmărea cu competență problemele din punct de vedere profesional. Băieții, despre care Dan ROMAN spunea în glumă la TV că valorează cât greutatea lor în aur și după ce i-am cunoscut am considerat că îi subestimase, țineau mult la Vlad și de la ei am aflat cât de mult suferise acesta din cauza faptului că tatăl lui fusese deținut politic, cât de greu reușise să avanseze în ciuda calităților sale deosebite.

            În anul 1998 când Vlad ȚEPELEA a fost numit președintele consiliului de administrație al ROMTELECOM m-am bucurat, deoarece eram convins că un om cu profesionalismul lui, plus celelalte calități umane trebuie să reușească într-un post așa de important. Când massmedia a fost intoxicată cu fel de fel de minciuni sfruntate despre slaba pregătire profesională a fiului senatorului țărănist, academicianul Gabriel ȚEPELEA, care ar fi fost numit pe post din nepotism, am avut încă odată un sentiment dureros în legătură cu soarta tristă a românilor care nu știu să-și pună în valoare pe cei care merită. La lunga listă pe care se află Gheorghe ZAMFIR, Andrei ȘERBAN și mulți alții, care nu s-au putut realiza plenar îm țară, ar fi păcat să se adauge și Vlad ȚEPELEA.

            Poate că noi românii suntem blestemați, în regimul comunist Vlad ȚEPELEA a suferit, fiindcă era fiul lui Gabriel ȚEPELEA, iar acum după înlăturarea comunismului în opinia unora, interesați bineînțeles, trebuie să sufere din nou, fiindcă este tot fiul lui Gabriel ȚEPELEA. Este clar că regizorii acestui scenariu aveu interese mari și nu doreau să se încurce de un om corect, pregătit profesional și mai ales greu de atras în mrejele corupției.