Citirea articolului de fond

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În anii 60 conducerea comunistă venită cu tancurile de la Moscova, nu reușise să-și impună ideologia deoarece aceasta era un lucru străin în menatlitatea milenară a poporului român și chiar dacă era înghițită la adăpostul baionetelor, bastoanelor sau pistoalelor nu era sub nici o formă asimilată. Lumea mergea încă la biserică, chiar cei care înainte intrau rar în biserică acum chiar pe furiș o făceau mai des. Destul de mulți membrii de partid ori chiar securiști își botezau copii sau se cununau religios chiar dacă nu la biserică atunci în mare taină, cu complicitatea preotului, acasă. Era greu să fie uitată înmormântarea lui Petru GROZA, primul ministru al regimului totalitar care se făcuse cu un sobor de înalți prelați și fusese televizată, deci văzută de milioane de oameni. Comuniști care să dea crezare sută la sută regimului instituit  în România erau foarte puțini, erau mai mult maniaci dornici de putere care-și exercitau această nebunie înnăscută prin fascinația pentru putere și dorința de a supune conștințele constrângerilor lor maladive. Cu timpul au fost depistați ca lideri ai impunerii forțate a comunismului un număr destul de mare de foști legionari de etapa a doua, care făceau lucrurile din nebunie ori de frica de a nu li se lua urma. Calitatea de membru de partid nu conta în încrederea conducerii, fiindcă aceștia erau conștienți că în partid intreseră o serie de oportuniși, carieriști sau foști certați cu legea care vedeau în această calitate numai o umbrelă protectoare-avantajoasă pe care erau dispuși să o arunce oricând. Au fost și mulți naivi care au intrat în plasa propagandistică și s-au înscris benevol în partid, dar destul de repede au realizat bluful săturându-se de minciunile, nedreptățile și crimele făcute la ordinele Moscovei, însă odată înscriși nu au putut să părăsească rândurile partidului.

            Ca să crească ideologic popualția, activiștii de partid, cea mai abjectă speță a comunismului, executorii tutror indicațiilor oricât de aberante, au imaginat fel de fel de modalități de injectare în creier a teoriei marxist-leniniste, cea mai luminoasă din lume. Una din metode era învățământul politic unde săptămânal un lector dintre salariați, instruit la rândul lui la un nivel superior, citea un material asupra căruia se făcea un seminar la lecția următoare. Unele subiect erau de o stupiditate crasă fiindcă printre cei care le făceau erau probabili indivizi inteligenți care pe această cale sabotau acest învățământ politic.

            Cea mai neplăcută metodă era însă citirea obligatorie a articolului de fond cu un sfert de oră înaintea începerii programului. Lectura se făcea pe secții unde toată lumea venea echipată de lucru și după citire se începea munca. Secretarii de partid țineau o evidență strictă a prezenței și în caz că aveau un număr mare de absenți raportau telefonic la organele superioare de partid, așa că chiar dacă aveam o problemă în calitatea mea de șef de secție, mă învoiam de la director, dar era bine să vin la citirea articolului de fond după care puteam pleca liniștit. În timpul lecturii atmosfera era extrem de încordată fiindcă erau interzise comentariile care animau alte genuri de ședințe, așa că fiecare se abținea așteptând cu nerăbdare se să treacă timpul mai repede.

            Baze de date pentru partid

           Cu toate că nu eram membru de partid, din cauza incompetenei unor colegi de la Centrul Teritorial de Calcul Electronic din Ploiești, care nu știau să lucreze în dBASE, am proiectat și lucrat la baza de date pe calculator a partidului pentru Ploiești (60.000) și județul Prahova (70.000) într-o incintă ultra secretă din care documentele nu aveau voie să iasă și erau semnate chiar acolo de primul secretar. După eșecul primelor baze de date directorul Fredi FELDMAN m-a dus la secretarul adjunct UNGUREANU, care se angajase la Comitetul Central că face baza de date cu experimentare pilot pentru toată țara, spunându-i că eu știu să o fac dar nu m-a adus până acum fiindcă ne sunt membru de partid. Ștabul nu a stat mult pe gânduri spunând că să fac eu baza și el mă face membru de partid așa că am fost uns.

            Nu chiar toți activiștii cu care veneam în contact știau exact situația mea dar în general s-au purtat frumos din obligație sau de frica șefului oricum aveam un regim privilegiat și în patru ochi majoritatea nu mă scoteau din domnule inginer. Am lucrat în condiții total ilegale fiindcă în pauzele de masă eu rămâneam încuiat în sectorul de cadre, iar ei se duceau la masă fără să încuie nimic. Unii îmi arătau chiar documente de scandal prin care unii demnitari reclamau pe alții sub semnătură sau anonim pentru, trafic de influență, relații cu amante, folosirea banilor în scopuri personale și foarte multe altele. Ceeace am remarcat era faptul că asupra celor reclamați nu se lua vreo măsură, faptele se notau putând fi scoase la iveală mult mai târziu dacă era nevoie.

            Printre activiști erau fel de fel de oameni, dar caracterele negative erau mult mai frecvente decât în alte colectivități umane fiindcă profesia îi deforma, dacă nu fususură cumva selecționați chiar datorită acestei deformări. Erau printre ei proști notorii pe care ceilalți îi suportau fiindcă erau rudele sau prietenii unor personalități din lumea lor. Nu prea cunoșteau sentimentul de bunătate, generozitate și chiar dacă ofereau vreodată ceva o făceau strict din interes, la acest capitol nu am văzut excepții. Alexandru BĂDULESCU, era mare activist în cultură și în calitate de fost elev al profesorului Ion GRIGORE l-am rugat să-l ajute fiindcă acesta, cu toate că avea bani nu avea de unde cumpăra de mâncare. La Casa Albă, sediu partidului, activiștii puteau cumpăra zilnic carne, găini, curcani, salam, măsline și BĂDULESCU nu a vrut să facă așa ceva cu toate că de câte ori îl vedea pe profesor în particolar sau în public nu mai înceta cu temenelele. Conform unui algoritm bine pus la punct de securitate, după revoluție, BĂDULESCU a ocupat funcții mai mari decât în timpul regimului comunist. A fost ani de zile șeful culturii prahovene, unde a tăiat și spânzurat la fel cum se proceda înainte de revoluție. Pentru a fi recompensat, a fost menținut în pâine cu toate că depășise vârsta de 70 de ani, dar câinele credincios trebuie să primească câte un os. Culmea, culmilor a fost diploma primită de acest activist din partea Academiei Române, pe vremea președenției lui Eugen SIMION, care cu toate că trâmbița cu toate trompetele sus că nu face politică, a căutat să recompenseze fără jenă un om care este drept că a muncit, a avut destule merite, dar până la a fi recompensat de un for ca Academia Română, este cale lungă, pentru oamenii cinstiți însă. Noi colaboratorii, am beneficiat o perioadă de acest privilegiu de a primi alimente, dar la reclamația cuiva ni s‑a retras această posibilitate așa că pentru profesor durata privilegiilor de la partid prin mine a fost prea scurtă, dar se bucura mult că îi păcălim pe ăștia. Cu odraslele lor aveau însă o grijă deosebită, fiind plini de bani le asigurau meditații cu cei mai buni profesori, se pregăteau la limbi străine și rar copii lor învățau la clase cu limba străină rusa. Devotament, devotament dar copii și familiile lor erau pe primul plan și aveau o strategie grozavă, pentru copilul lui intervenea alt tovarăș, iar pentru copilul tovarășului intervenea el, așa că tovarășii nu rămâneau nici descoperiți, nici obligați.

            Cât despre moralitatea lor, era minunată, dar lipsea cu desăvârșire și vai de bietele fete mai tinere care operau date, fiindcă erau la cheremul lor socotindu-le harem al partidului. Dacă nu făceau frumos, imediat erau expediate la locul de muncă și înlocuite de director cu altele mai docile. Cu mare dificultate am reușit să rețin câteva care erau profesioniste adevărate și cu care făceam treaba, fiindcă fetele de companie care o luau sub coadă de la activiști nu prea lucrau, erau învoite destul de des în interes personal sau pentru ciocane, iar la lucru veneau obosite și ca să scape de mine greșeau la introducerea datelor, ori o greșeală se corecta într-un timp de cel puțin 30 de ori mai mare decât introducerea datei incorecte așa că era un dezastru pe care-l evitam dându-le de lucru elemente absolut nesemnificative sau pe baze de date fictive pe care nu le foloseam vreodată. Am suportat destul de greu atmosfera, însă pe lângă prietenia mea cu directorul FELDMAN, care a fost profitabilă mai mult de la el către mine, lucrarea era extrem de interesantă din punct de vedere profesional și m-a pasionat cu toate că a trebuit să fac eforturi la limita sănătății mele șubrede.

            Cu ocazia diverselor demonstrații făcute în vederea extinderii în toată țara a lucrării am cunoscut o serie de mai mari ai partidului din staful tehnic, vreo șase primi secretari și m-am convins că la nivel mai înalt tipii erau bine educați, suficient de evoluați ca să priceapă ceva din tehnica de calcul. Ca să le pun lucrarea la ei în județ îmi promiteau direct fără ocolișuri, un sejur de vis cu locuință, masă, distracție, femei sau tot ce-mi doresc. Am avut șansa că revoluția din 1989 m-a scăpat de aceste tentații oferite de șefii absoluți ai unor regiuni din România comunistă, care se jertfeau pentru introducerea tehnicii de calcul fiind dispuși la orice pentru computere.

          Densimetrul de noroi

            Lucram la Institutul de Cercetare și Proiectare pentru Utilaj Petrolier din Ploiești la laboratorul de electronică unde colectivul nostru avea ca obiectiv crearea unei cabine tehnologice de urmărire a parametrilor de foraj în vederea optimizării acestuia și a prevenirii unor accidente de lucru. Deoarece lucrasem la Intreprinderea de Aparate de Măsură și Control din Ploiești, aveam o viziune destul de cuprinzătoare asupra acestora, mai ales că eram inginer electronist, în facultate făcusem un curs de aparate și realizasem proiectul de diplomă cu cel mai bun profesor din România, directorul Institutului de Cercetări Electrotehnice, Roman STERE, aveam o mare experiență. La acestea s-a adăugat faptul că am urmat un curs postuniversitar de AMC cu durata de un an și 12 ore pe săptămână cu profesori universitari din București. Cursul a fost organizat de Ministerul Petrolului pentru vreo 40 de ingineri din Ploiești, iar la deschiderea lui șeful AMC-ului și cel al cadrelor din minister au promis că primii doi clasați la acest curs, care conținea vreo 10-12 capitole separate, cu examene distincte, vor fi trimiși la specializare în Italia sau Anglia. La sfârșitul cursului primii trei clasați au fost în ordine GOCIMAN Mircea - IRMAMC cu media 10, GIURGIOIU Gheorghe - IRMAMC cu un singur examen luat cu nota 9, SAVU Gheorghe - Rafinăria Astra cu medie sub 9,50, iar la specializare au plecat al treilea clasat și VIIERU Eugen - IRMAMC, care nici nu participase la cursuri.

            Măsurarea densității noroiului se făcea la începutul anilor '60 prim metode manuale rudimentare cu măsurarea greutății unui volum fix al găleți de noroi și translatarea greutății în densitate. După câteva luni de studiu și analiză, am imaginat două tuburi introduse inegal în noroi și alimentate permanent cu aer care creau o diferență de presiune hidrostatică măsurată cu un traductor de presiune diferențială fabricat în țară după o licentă japoneză, care avea o precizie și fiabilitate ridicată. Lucrurile nu au fost așa de simple fiindcă tuburile au trebuit să fie placate cu teflon deoarece se întărea noroiul pe ele, am creat un sistem de reglare, au trebuit evitate variațiile datorate vâscozității noroiului și multe altele care au prelungit realizarea la un an. Înainte de omologarea aparatului, acesta conform procedurii obișnuite trebuia dus la experimentare la sondă pentru proba de fiabilitate. Conștient de noutatea pe care aparatul o aducea am comunicat șefilor mei să fac formele pentru un brevet de invenție și ca fază inițială am făcut o cerere de inovație la institul. Din păcate șeful de atelier și de secție nu se pricepeau la lucrurile astea, erau chiar în afară, însă ce era cel mai prost nu-și dădeau seama că habar nu au, dar cum erau prieten, respectiv rudă cu ministrul adjunct al Petrolului, Nae IONESCU, erau intangibili, așa că mi-au respins cererea influențând conducerea institutului să refuze cererea mea deoarece era sarcină de servici și să blocheze invenția considerând-o neimportantă, fiindcă aceasta se făcea destul de complicat, iar institutul trebuia să plătească și la Oficiul Național de Invenții cât și mie mai ales.

            Am dus aparatul la sondă la Măgurele, rezultatele au fost foarte bune așa că după experimentare acesta nu a fost retras ci lăsat acolo unde a putut fi văzut de toate delegațiile străine care vizitau sonda. Realizând acest lucru, am cerut conducerii să omologăm aparatul, lucru care ar fi condus și la brevetare deoarece la omologare aparatul era studiat de oameni cu pregătire de la Institutul Național de Metrologie și Institutul de Cercetări Electrotehnice. Plecând de la ideea absurdă că aparatura nu trebuie omologată individual ci global împreună cu întreaga cabină (denumită de mine MONIFOR) omologarea s-a amânat fiindcă celelalte aparate nu erau în această fază.

            După vreo doi ani am văzut într-o revistă densimetrul fabricat de firma Dresser din USA care era practic o copie după ceeace realizasem eu. Pentru moment am avut un gol în stomac, fiindcă din cauza unor șefi imbecili am ratat o ocazie care putea să mă lanseze, dar nu a fost să fie. Trebuie să adaug la necazul meu faptul că urmare a acestui lucru, am fost sâcâit luni de zile de securitate ca să analizeze faptul dacă nu cumva eu am vândut ideea americanilor. Cu toate acestea consider că această realizare a fost extrem de importantă pentru mine ... câți români se pot lăuda că li s-a furat o invenție de către americani. Ca dovadă că aceștia se interesau de mine, la un simpozion organizat de firma Dresser în România, un vicepreședinte al firmei, domnul MATHEWS, a avut o lungă discuție cu mine, nu despre densimetru ci despre altele. Printre altele mi-a spus că dacă o să merg la specializare la Huston, neapărat să trec pe la el să discutăm, dar la specializare au plecat alții.

            Oferte străine

           În paralel cu cercetările noastre, Ministerul lansează căteva oferte la mari firme din lume pentru achiziționarea unei cabine tehnologice de foraj, așa că a urmat o perioadă foarte grea, fiindcă cele 5-6 firme realizau prezentări de câteve zile în fața unui număr de 20-60 de specialiști. Am participat la toate prezentările dar cea mai amplă a fost a firmei Dresser care a făcut o expunere de o zi, în care a prezentat succint cabina, programul de instruire de 10-12 zile cu un număr oricât de mare de participanți, după care lectorii urmau să selecționeză un număr dublu de aspiranți din care românii vor alege pe cei care urmau să facă un curs de o lună în Jugoslavia, Cehia sau Germania urmat de alt curs de o lună în SUA. Partea penibilă a fost când șefii întrebau, nu direct, dacă au și ei un loc și până la urmă s-a comunicat că pentru conducere se va organiza o deplasare de 10 zile la diverse sonde din lume pentru orientare și lingăii au răsuflat ușurați deoarece trebuia să se aleagă și ei cu ceva.

            În prima zi a începerii cursului Dresser cu vreo 80 de participanți, datorită deselor mele intervenții la traducerea inexactă din punct de vedere tehnic, făcută de translatorul ministrului, care nu știa decât engleză și foraj, am fost uns traducător oficial al cursului și m-am bucurat fiindcă am primit documentație complectă, plus tot materialul de care dispuneau americanii. Tot timpul m-am bucurat de o mare atenție din partea americanilor, mai ales din partea reprezentantului pentru Europa de Est, Alois MEYER un austriac din Viena iar eu credeam, în naivitatea mea, că acest lucru se datora faptului că în pauze vorbeam cu el în germană, în realitate ei știau precis de la cine au furat un aparat și că puteam fi un tip interesant pentru ei. În ultimele zile de curs, la venirea reprezentantului pentru Europa, un american, acesta s-a întreținut foarte mult cu mine sub pretextul că dorea să vorbească rusește cu mine, fiindcă urma să se stabilească pentru o perioadă de timp la Moscova. După aceea 7-8 ani am primit felicitări de Crăciun de la cei doi, lucru care mi-a creat probleme mari cu securitatea. Dar cea mai clară situație s-a produs la analiza finală a cursului, plus tratativele de achiziționare la care am fost invitat numai eu, nici unul din colegii mei sau șefii mei. La această analiză a participat vicepreședintele firmei Dresser, dar chiar de la început ministrul VLAD, fără pic de jenă s-a uitat la mine și a întrebat pe șeful de protocol ... ăsta ce caută aici ... a fost invitat special de partea americană tovarășe ministru ... biiine.

            O bună parte din timp am urmărit cum se duc tratative și am intervenit numai de vreo câteva ori când am fost întrebat nominal de ministru sau de unul din americani. După pauză, vicepreședintele Matthews, parcă, a început să facă o expunere asupra firmei Dresser, asupra obiectivelor viitoare, despre faptul că orice problemă este atacată la firmă de cel puțin trei colective care nu au legătură între ele decât printr-un supervizor la curent cu toate realizările ... De remarcat a fost faptul că în timp ce vicepreședintele vorbea ceilalți colegi ai lui, nu au scos un sunet. Mi-am dat seama cât de bine organizați și informați erau acești americani fiindcă în mijlocul unei fraze, vicepreședintele se uită la mine dar spune în general, ce păcat că nu este de față un electronist cu care ar putea avea o discuție interesantă. Cu toate că eu nu am reacționat imediat, el a făcut o pauză continuând să mă privească, așa că atunci, i-am spus că eu sunt electronist. Fără vreo reacție, a început o discuție extrem de interesantă și am continuat dialogul peste o oră, dialog perturbat numai de translatorul ministrului care-i traducea acestuia în șoaptă. Am discutat lucruri extrem de interesante, mai ales că eu cunoșteam și cabina de carotaj ATLAS, preluată împreună cu toată firma constructoare de Dresser. Cel mai important lucru, mare secret pe vremea aceea, a fost transmisia de date prin pământ dintre traductoarele de pe sapa de foraj și centrul de prelucrare a datelor, analoagă cu metodologia Pentagonului, fiindcă aceasta era greu de perturbat, bruiat sau interceptat. La intervenția șefului de protocol, un idiot, care mi-a sugerat să scurtez discuția, eu am replicat că discut lucruri deosebite, lucru acceptat de ministru care a intervenit spunând ... lasă-l în pace. În încheiere, vicepreședintele mi-a spus că o să ne mai întâlnim când voi veni pentru specializare in SUA. De pe urma acestei discuții am tras peste o lună fiindcă a trebuit să dau nenumărate rapoarte securității.

            În cariera mea de inginer, am proiectat și realizat aparatură mult mai complicată, care mi-a cerut un aport intelectual ridicat, însă densimetrul de noroi un aparat ingenios, a fost să fie marea mea realizare nefinalizată, dar puțini români se pot lăuda ca americanii le-au furat o invenție. Vinovații pentru aceasta și pentru multe altele au fost numai incompetenții care ne conduceau cu convingere că ceeace fac ei este bine. La viața mea am cunoscut directori muncitori care se comportau mult mai bine decât inginerii fiindcă, conștienți că nu se pricep își creaseră un staf cu care realizau totul. Unul din aceștia a fost fochistul Manea IONESCU, comunist ilegalist care la numirea în funcția de director al rafinăriei Astra s-a opus celor care doreau să dea inginerii afară așa cum se făcea la alte rafinării. Le-a spus ... bă, nebunilor, fără ingineri dăm foc la rafinărie ... și în loc să-i concedieze a angajat mulți ingineri de mare valoare dați afară de celelalte rafinării, conduse tot de directori muncitori dar fără bun simț (Bunul simț nu este un simț, fiindcă l-ar avea toată lumea). Pe băiatul lui l-am avut subaltern, ca electrician și spre deosebire de alți potentați care aveau copii la AMC, fiindcă era mai ușor din punct de vedere fizic și care mai de care mă sunau pe mine, pe director sau pe sceretarul de partid să le motivăm absențe și altele abateri ale progeniturilor lor, Manea IONESCU mi-a telefonat o singură dată să-mi mulțumească pentru cum mă port cu băiatul lui și cu rugămintea de a fi aspru ca să-l fac om, dar nu era cazul fiindcă băiatul era bun.