Arthur HOFFMANNN

  

        Prin 1950, Arthur HOFFMANN era unul din cei mai buni handbaliști ai echipei Rafinăriei Teleajen, care se lupta pentru titlul național cu echipa din Sighișoara. Echipa avea în componență jucători de mare valoare ca Aurel NIȚULESCU, Victor și Gheorghe VÂLVOI, Craiu TEODORESCU, GRUIANU, Marius NIȚESCU, Vasile IONESCU, Aurel NIȚULESCU, dar cea mai grea piesă era Arthur. Îmi amintesc că într-un meci amical cu echipa Ungariei, în prima repriză cel mai bun jucător maghiar a marcat 7 goluri, la pauză antrenorul l-a introdus pe Arthur cu misiunea precisă de a-l marca om la om pe golgeterul ungur și rezultatul, mult comentat în presă care l-a criticat pe antrenor că nu l-a introdus de la început, a fost că acesta nu a mai marcat nici un gol.

            Arthur era un polisportiv, printre sporturile pe care le practica cu succes era și basketul, interiorul lui de pedagog i-a dictat intr-o zi o idee și anume să facă la Ploiești o echipă formată din copii, o echipă de minibasket. A umblat prin licee, a discutat cu profesori de educație fizică și a creat o grupă de copii pe care a început să o antreneze după un program riguros, într-o atmosferă plăcută, dar cu o mare eficiență. Dintre primii copii îmi mai amintesc pe: Sorin STROE, Vasile STAN-Țuli, Boby BOTESCU, Neli IONESCU, Gică MANTA, Gigel GEORGESCU-GOE, Gheorghe HUZUNEANU, Petre TĂNĂSESCU, Adi ROȘCA, Gigi RĂDULESCU. Copii au evoluat rapid și pur și simplu deveniseră showmeni prin frumusețea și eficiența jocului practicat. Meritul revenea desigur antrenorului, dar în egală măsură talentului și dăruirii micilor jucători.

            Îmi amintesc că în deschiderea unui meci internațional susținut de naționala României, federația de basket a programat ca meciul de deschidere să fie susținut de minibasketbaliștii ploieșteni, care au avut un foarte mare succes, remarcat a doua zi în presă. Arthur HOFFMANN deschisese un nou capitol în basketul românesc și în acest capitol stă scris, spre mândria noastră, orașul Ploiești.

            La scurt timp însă s-au petrecut două evenimente, ambele legate de înăsprirea represiunii comuniste împotriva mai multor categorii sociale din România. Arthur HOFFMANN, din cauza originii sale etnice și sociale, a primit domiciliu forțat la Cisnădie, iar Neli IONESCU a fost exclus din echipele sportive ale liceului din cauza originii sale sociale. Căpitanul echipei de basket și cel mai valoros component al ei, a corespondat în toată această perioadă cu Arthur pentru programele de antrenament și când uneori mai trecea el prin Ploiești, ilegal bineînțeles, le mai spunea câte ceva copiilor. Lipsa lui Neli IONESCU era însă extrem de gravă, celălalt pivot, Adi ROȘCA nu era de o valoare deosebită fiind lent și lipsit de nervul necesar acestui post important. Cum în echipa liceului Sorin era ridicătorul meu la volei, a pus ochii pe mine și într-o zi mi-a spus clar că dacă vreau ca el să mai joace volei și să fie ridicătorul meu, trebuie neapărat să învăț basket ca să fiu pivot. De voie de nevoie, încântat poate și de marele succes pe care îl aveau basketbaliștii, m-am apucat de basket și destul de repede am devenit o piesă de bază. Poate că este neplăcut că am amintit prea des, dar mie nu mi-a plăcut să fac lucrurile pe jumătate, așa că profitând de poziția mea de mare vedetă la volei, am cerut de la clubul Progresul o mingie nouă de basket, mi-am confecționat un coș la dimensiunile regulamentare pe care l-am montat acasă și zilnic trăgeam la coș cel puțin o oră. Rezultatele s-au văzut imediat, chiar dacă nu stăpâneam toate procedeele specifice basketului, în schimb mă descurcam excelent la recuperare și mai ales la coș unde mă antrenam intens, dar mai ales zilnic, la coșul confecționat de mine acasă. După o perioadă a mai venit ca întărire Nani ANGELESCU și echipa devenise competitivă, așa că ne-am înscris în campionatul orășenesc unde jucam cu seniorii, care dacă nu aveau o valoare deosebită se evidențiau prin calități fizice care ne creau mari probleme. Arbitrii aveau însă grije și ne protejau, dar după cum s-a dovedit la campionatele școlare din 1951, arbitri ploieșteni ne obișnuiseră să jucăm prea tare și arbitrii normali ne-au sancționat aspru, fiind eliminați destul de devreme, cu conseciințe drastice asupra rezultatelor.

            După o perioadă Arthur s-a întors la Ploiești, unde după ce nu a mai jucat handball, a devenit antrenor al echipelor de fete, realizând performanțe foarte bune cu fetele de la Ploiești și ca o recunoaștere a calităților sale, a fost mulți ani antrenor la loturile naționale ale României, senioare, tineret sau junioare, unde era apreciat pentru profesionalismul și tactul său în educarea și motivarea tinerelor talente.

            În timpul liber Arthur HOFFMANN a realizat busturi ale marilor personalități ploieștene sau din România, care au umplut muzeele orașului Ploiești. Astfel muzeul de biologie are câteva zeci de busturi ale savanților români alături de cele ale unor mari personalități din orașul aurului negru. La muzeul Nichita STĂNESCU, sculptorul a realizat un bust al poetului lângă care stau alte trei busturi ale marilor lui profesori, realizate la sugestia mea și unele plătite de Fundația Nichita STĂNESCU, Nicolae SIMACHE, Ion GRIGORE, George Iancu GHIDU. Lipsește bustul profesorului Constantin RÂPEANU, dar cred că o să-l realizăm și pe acesta. La liceul I.L.CARAGIALE a realizat peste zece busturi ale foștilor mari profesori ai liceului din Ploiești. Una din marile realizări ale lui Arthur a fost recondiționarea statuilor sfinților Petru și Pavel, care înaintea bombardamentului erau plasate la intrarea celebrului liceu ploieștean cu acelaș nume. Statuile erau într-o stare deplorabilă, erau depozitate în aer liber, între clădirea liceului și biserica Sf. Gheorghe, riscând să se degradeze definitiv. După restaurare acestea au fost mutate la intrarea Muzeului de Istorie din centrul orașului. La stadionul petroliștilor din Ploiești, care poartă numele lui Ilie OANĂ, a realizat mai multe grupuri statuare cu teme sportive care împodobesc acest stadion.

            Ultima realizare a sculptorului este crearea pe lângă muzeul de biologie a unui muzeu al figurilor din ceară. Partea cea mai importantă a fost materialul, fiindcă noi nu ne puteam permite la Ploiești să creem o instalație de aer condiționat cu funcționare permanentă pentru a menține temperatura constantă. A trebuit să se facă o cercetare destul de laborioasă de cercetătorii de la Petrochim care au realizat o ceară cu calități vizuale bune, rezistentă însă la o gamă largă de temperatură. Până acum au fost realizați profesorul Nicolae SIMACHE și poetul Nichita STĂNESCU.