Căsătoria civilă a Lui Mircea DRIDEA cu Mihaela POPESCU

  

 

 

 

 

 

 

 

         Cu Mircea DRIDEA, celebrul fotbalist internațional, jucătorul fanion al Clubului Petrolul din Ploiești am fost prieten apropiat, cu toate că între noi era o diferență de trei ani. Legătura dintre noi s-a stabilit pe baza faptului că și eu am fost sportiv de mare performanță întrerupt însă brutal de o arterită care m-a marcat tot restul vieții. Mergeam pe la el pe acasă, unde i-am cunoscut părinții, niște oameni minunați, pe fratele lui mai mic Virgil tot inginer și fotbalist talentat, care a marcat Rapidului un gol direct din corner, pe fratele lui vitreg gazetarul și scriitorul Lucian CURSARU. Mircea venea și el pe la mine, așa că ne-am apropiat mult ceea ce a condus la invitația de a veni pe la Fănel NEGULESCU, unde a cunoscut grupul nostru de care s-a lipit. Tot atunci m-am împrietenit cu cel mai bun prieten al lui fotbalist, Costică TABARCEA, cu care am rămas apropiat până la moartea prematură a acestuia pe terenul Petrolul la un meci cu Bacăul. Unul din amicii mei, Florin VOINESCU m-a invitat la un ceai (așa se numeau pe vremea aceea petrecerile) la București la fata celebrului mare fotbalist colonelul Gică POPESCU, care locuia cu fratele ei la mama lor, care era divorțată de Gică. De fapt Florin VOINESCU era fratele Cameliei actuala soțiea Colonelului Gică POPESCU, cu care avea o fată Alina POPESCU viitoarea campioană a României la săritura în lungime. Ne-am distrat foarte bine și fiindcă atmosfera a fost foarte frumoasă, într-o casă mare și primitoare, am cerut permisiunea Doamnei Marga, mama Mihaelei să mai venim și peste două săptămâni, dar de data aceasta să aducem noi toată mâncarea și băutura, erau vremuri grele, iar Marga avea un servici modest la poștă unde gestiona un magazin filatelic într-un cartier bucureștean.

            L-am invitat pe Mircea DRIDEA și Costică TABARCEA la Mihaela, și pentru ca să poată veni am aranjat ceaiul într-o duminică, după un meci al Petrolului la București. Am vorbit despre acest lucru și cu antrenorul lor, nea Ilie OANĂ, un om deosebit și care ținea la mine fiindcă, eram inginer, un băiat serios, fiind sigur că unde îi duc băieții nu poate fi decât un loc decent. (Este drept, nu i-am spus că mergem la Colonelului Gică POPESCU, care se știa că este un mare racolor pentru echipa CCA - Steaua, fiindcă mă temeam de reacția lui). Petrecerea a fost extrem de reușită și cum Mihaela era o fată frumoasă, cu un carcter deschis, campioană de junioare a României la săritura în înâlțime, lui Mircea i-a picat cu tronc și peste câteva săptămâni la un ceai în Ploiești l-a trimis pe Florin care a învoit-o pe Mihaela să vină la Ploiești de la mama ei, dar ca să nu vină singură a adus și o colegă, o călăreață de la clubul CCA care s-a lipit de Dan CUCU. De acum înainte la toate sindrofiile din Ploiești, sau de sărbători la vile de pe Valea Prahovei pe care le închiriam numai pentru noi, cele două perechi erau complect integrate grupului nostru.

            Nu știu prea multe amănunte deoarece Mircea era un tip destul de secretos și tocmai pentru că nu îl descoseam prea mult eram în relații foarte bune, mai ales că într-un fel eram pețitorul lui. Mircea idolul răsfățat al fanilor ploieșteni, era de mult timp component al lotului României de fotbal unde conducerile se schimbau destul de des și la un moment dat antrenorul principal a devenit nimeni altul decât Colonelul Gică POPESCU. După un timp acesta a aflat de prietenia dintre fata lui și Mircea DRIDEA lucru care, cred eu, l-a bucurat, Mircea era binecunoscut ca un băiat extrem de serios, un fotbalist marcator de excepție (146 de goluri marcate în prima scenă fotbalistică a țării pentru singurul club la care a evoluat, Petrolul Ploiești) inginer de utilaj petrolier cu diplomă roșie pentru toate examenele din facultate luate cu notă maximă și maestru la șah.

            Mircea era în cantonamentul lotului reprezentativ de fotbal la Poiana Brașov și s-a dus la antrenorul principal Gică POPESCU, tatăl Mihaelei, să ceară o învoire. Știind că se întâlnește cu fata lui, Gică l-a învoit, mai ales că era zi liberă și mai fuseseră învoiți și alții. Ce plănuiseră Mircea și Mihaela în această învoire, s-au căsătorit civil. Când Gică POPESCU a aflat peste câteva săptămâni a fost supărat pe amândoi, mai ales pe Mircea care era matur, dar în marea dragoste a unui tată pentru fata lui i-a iertat ușor. Într-o zi fiind la ei în vizită, a trecut pe acolo Gică POPESCU care venea de la Brașov spre București și din vorbă în vorbă, aflând rolul meu de pețitor m-a intrebat în glumă dacă tot eu i-am învățat să se căsătorească în mare grabă și taină. Tot atunci, fără să se ferească de mine i-a propus lui Mircea să joace la CCA, amintindu-i de marile avantaje materiale și competiționale la marele club, de salariul și apoi pensia mare pentru un inginer petrolist în cadrul forțelor armate. Refuzul a fost prompt și elegant, deoarece Mircea i-a spus socrului său că dacă ar pleca de la Petrolul, tatăl lui ar muri de durere, iubește așa de mult acest club încât nu ar putea suporta acastă lovitură. La aceste argumente discuția s-a încheiat și fiecare din cei doi au plecat mulțumiți, cu datoria împlinită.

            Într-o zi o întâlnesc pe Mihaela pe la Stadionul Petrolul și mă invită să văd noul apartament pe cale l-au primit de câteva zile. Iau câteva flori și mă îndrept către noul lor apartament care era lângă Halele Centrale, dar când aproape să ajung la ei dau nas în nas cu o tipă căreia de mult îi purtam sâmbetele. Magnetismul dintre noi era bine polarizat, fiindcă din vorbă în vorbă îmi spune că părinții ei erau în concediu și până pe la ora 10 când pleca la schimbul trei la Brazi, unde era ingineră, mă invită la ea. Nu puteam să scap ocazia asta, așa că am ajuns la familia Mircea DRIDEA pe la 9.45 și i-am găsit în pijama și cămașe de noapte. Am încercat eu să mă retrag, dar bucuria primirii unui apartament nou era așa de mare încât m-au băgat în casă și mi-au arătat un apartament aproape gol, dar care era al lor. Le-am urat mult noroc și am plecat repede, fiindcă nu aveau nici scaune, nici masă urmând se le cumpere ulterior. În starea de bucurie în care se aflau după primirea primului musafir, m-au condus ambii la ușă, care spre stupoarea noastră s-a închis în timp ce ne luam la revedere. Am încercat noi să facem ceva, dar totul s-a dovedit ineficient, așa că fiind în cămașe de noapte, i-am dat Mihaelei haina mea, și am plecat la părinții lui Mircea DRIDEA, care din fericire stăteau la câteva sute de metrii pe strada Primăverii la numărul 9. Am reușit să-i trezesc din somn cu mare greutate pe bătrâni, a durat un timp până să le explic ce s-a petrecut și în final am luat ceva de îmbrăcat pentru cei doi pe care i-am adus să doarmă în noaptea aceea acolo. A doua zi au adus pe un lacătuș fan al Petrolului, Sandu YALE, care le-a deschis ușa, dar a schimbat și încuietoarea ca să evite alte accidente.

            Eram pe stadionul Republicii la un meci Progresul-Petrolul și lucrurile mergeau extrem de prost pentru ploieșteni. Nu se lega deloc jocul, pasele mergeau mai mult la adversari decât la coechipieri, Progresul marca, iar Perrolul rata așa că s-a ajuns firesc la 3-0. Privind în dreapta și în stânga văd în spatele meu cu vreo 5-6 rânduri pe nimeni altcineva decât pe Doamna și Domnul DRIDEA, părinții lui Mircea. Îi salut, iar doamna DRIDEA pune cu disperare mâinile la față și la gură îngrozită să nu cumva să fac vreo gafă, care ar fi putut să-i desconspire în mijlocul unor bucureșteni care cine știe ce ar fi putut spune, nici nu aveam însă de gând așa ceva și le fac semn să fie calmi. Până la pauză scapă și Petrolul un gol din numeroasele ocazii avute, iar eu aveam o presimțire că poate să se petreacă ceva, fiindcă bucureștenii au fructificat trei din patru ocazii, iar ploieștenii una din șapte-opt. După pauză probabil la muștruiala primită la cabine Petrolul bagă cărbuni și încetul cu încetul ajunge să conducă cu 5-3 spre stupoarea unei mici galerii a Progresului și spre bucuria susținătorilor găzarilor nuemroși în acei ani prin București. La ieșire i-am condus pe bătrâni la un autobuz cu care veniseră bucurându-ne de un nou succes al băieților lor fiindcă parcă jucase și Virgil.

            Ce nu pot înțelege fanii sunt urmele pe care le lasă jocul de fotbal, jucat pe caniculă ori ploaie torențială, pe noroi, zăpadă sau un teren tare ca betonul și unde adversarul te lovește permanent și folosește metode ascunse pentru a nu fi surprins de arbitru, așa că la sfârșitul meciului atacanții în special sunt plini de zgârieturi și vânătai dintre care unele rămân pe corp permanent ca amintire a luptelor duse cu adversarii, a așa ziselor vremuri frumoase ale tinereții.