Cum a intrat la facultate la Iași Nicolae GEORGESCU-Cioco.

            CIOCO era un băiat de peste 1,90 și un jucător de volei valoros (a fost vreo 2 ani în lotul CCA cu care a câștigat Titlul Național)  și cum centrele universitare racolau sportivi, acesta a fost contactat de celebrul factotum de la Politehnica Iași nea Radu GOLOGAN (și el ploieștean), prin anii ‘50, care i-a promis că îl asigură intrarea la facultate. Absolvent al Liceului Comercial din Ploiești, Cioco nu era un tămâios, dar marea lui hibă era limba rusă, unde cu chiu cu vai a învățat o singură lecție Scufița Roșie - Crasnaia Șapocica. La examenul scris dăduse într-o sală mică, unde s-a copiat pe rupte și ca băieții să nu întâmpine dificultăți, în sală erau o mulțime de asistenți gata să-i ajute la nevoie. La restul examenelor a mers șnur, dar marea problemă era rusa, mai ales că în momentul în care a văzut examinatoarea, o babă încuiată și scorțoasă cu aparențe de inflexibilitate era aproape să renunțe, totuși a mai sperat într-o minune, să-i pice lecția pe care o știa.

            A tras subiectul, îi picase altceva, așa că s-a dus să-l predea și să plece din sală, dar a urmat un dialogul surprinzător:

-         Tovarășa profesoară ... eu ...

-         Numele dumitale

-         Nicolae GEORGESCU

-         Să vedeți ...

-         Dă-mi te rog biletul ... și după ce l-a studiat cu atenție

-         Treci în bancă și deschide la Crasnaia Șapocica.

            I-a trebuit câteve clipe să-și revină din uluiala în care picase, nu-i venea să creadă că este adevărat și s-a dus în bancă, unde a recitat mai mult decât a citit lecția. Alte întrebări nu i s-au mai pus.

            Tot la Iași unul din sportivi, persoană becheră, nu se descurca deloc la un examen și profesorul în dorința de a-l trece cumva îi tot dădea subiecte doar, doar o să știe ceva ca să-l treacă. A fost alarmat nea GOLOGAN, care a venit de urgență în sală și i-a spus profesorului că vrea să-l ia pe sportiv fiindcă pleacă cu autobuzul la un meci, iar profesorul a spus:

- Vai dragă, de ce nu mi-ai spus că ai meci după masă, eu stau aici și te chinuiesc ... dă-mi te rog carnetul să-ți trec nota.

Spre deosebire de anii erei socialismului multilateral dezvoltat, în anul 1944 când Secretarul Facultății de Medicină din București l-a văzut jucând pe Titi MEDIANU într-un meci demonstrativ, la invitat la București, unde cu destul timp înainte de examenul de admitere, a fost cazat și meditat de asistenți universitari pentru a promova examenul de intrare la Medicină.

            Celebrul fotbalist al Petrolului și naționalei Mircea DRIDEA a terminat Utilajul la Institutul de Petrol și Gaze din București cu note maxime și diplomă roșie. Fratele lui Virgil un student obișnuit a avut mari probleme cu absolvirea, fiind permanent comparat de toți profesorii cu studiile strălucite făcute de fratele lui.

            Colegul de facultate și prietenul meu Caius MICULESCU, căpitanul naționalei de volei care a luat bronz la în 1960 la mondialele din Rio de Janeiro, a fost un student strălucit al Facultății de Electrotehnică al Politehnicii din București, fiind fiul unui profesor universitar din Politehnică.

            Am fost vicepreședintele secției de șah a Clubului Petrolul din Ploiești vreo 10 ani și în această calitate am constatat că o parte din șahiștii internaționali, în pofida oricărei logici au avut mari sau foarte mari probleme cu absolvirea Facultății de Utilaj a Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești. În această situație paradoxală pentru practicanții sportului minții, unde se spune că un titlu de maestru internațional echivalează cu două facultăți s-au aflat: Nicolae BARBU, Adrian NEGULESCU, Roxana ADOAMNEI, Andreea NEGULESCU. Majoritatea însă și-au absolvit studiile în mod strălucit: Marina și Cristina POGOREVICI, Lucian VASILESCU și mulți alți.

            Cu fotbaliștii a fost o situație specială, pe vremea mea fotbalul nu se învăța în centre de copii ci pe maidane, care erau frecventate de o lume pestriță, care influența negativ pe viitorii fotbaliști. Prin 1950 la Petrolul Ploiești campioană și câștigătoare a Cupei a fost o adevărată problemă cu o parte din componenții ei care au fost trecuți cu forcepsul prin examenele de absolvire a liceului la seral.