Dan COE

            Dan era prieten cu Miți NEDELCU fiind foști colegi la școala tehnică de construcții și venea destul de des în vizită la Ploiești la acesta împreună cu soția și fata lui. Cu ocazia acelor vizite discutam fel de fel de probleme de la sport la femei, muzică sau aparatură electronică audio, fiind mare amator de muzică și posesor al unor magnetofoane valoroase. Era în relații strânse cu fratele lui Miți din București, Florin TORJESCU, posesor al celor mai sofisticate magnetofoane pentru amatori din București și a unei fonoteci formate din discuri și benzi ținute la curent prin relații cu piloți de la TAROM, care le aduceau direct de la New York. Destul de des plecam cu mașinile la iarbă verde unde se făceau friptane se bea câte ceva și se încingea câte un fotbal la care eu nu mă băgam decât foarte rar și atunci în poartă. În afară de prieteni din gașca noastră venea aproape mereu și Gigi DĂNESCU, viitorul ministri de interne din guvernul Nicolae VĂCĂROIU, care era căpitan la circulație, coleg de liceu cu Miți și fost fotbalist despre care antrenorul lui Mircea HAITĂ spunea că a fost unul din juniorii lui cei mai talentați dar ... s-a topit pe parcurs fiindcă era leneș la antrenamente. Dan COE era un băiat plin de viață cu un optimism debordant pe care-l revărsa asupra tuturor, cu un vocabular ușor colorat, dar foarte haios acumulat în atâția ani de fotbal la Clubul Rapid București. Când Rapidul evolua în divizia B mergeam la Câmpina sau la Plopeni să-l vedem jucând după care uneori trecea pe la Miți acasă pentru discuții și comentarii, fiindcă se simțte foarte bine la Ploiești.

            Una din poveștile interesante spuse de Dan a fost din turneul echipei naționale de fotbal în Brazilia unde au rugat impresarul să facă o plajă pe celebra Copacabana. După se au stat la soare și au făcut o baie băieții au început să se joace cu o mingie și imediat s-au lipit de ei câțiva localnici care fără să știe cine sunt i-au provocat la o miuță. Au pus mingia la centru și au început să joace ... nenică, nici nu știu ce s-a întâmplat, dar ne-am trezit că ne conduceau cu 5-1 așa că m-am pus cu greu pe ei și încetul cu încetul am ajuns la 7-7, la care impresarul ne-a luat de acolo, zicea că dacă pică vreun ziarist și scrie asta la gazetă nu mai vine nimeni la meciuri și pierde o pălărie de bani ...

            După ce a plecat de la Rapid ne-a povestit cum a fost contactat de un procurator belgian care inițial venise cu patronul unei echipe să-l vadă pe Ion MOTROC, dar acestuia i-a căzut cu tronc Dan COE și nu a mai vrut pe altcineva în ruptul capului. Cum Rapidul, dar mai ales federația avea mare nevoie de bani, s-au dus tratative care au fost finalizate și Dan a aflat că pleacă în Belgia. Din politețe Dan i-a condus pe cei doi belgieni la aeroport și înainte să se despartă de ei le-a cerut câțiva dolari ca să nu plece pe drum fără nimic. Când au auzit belgienii lucrul ăsta și-au dat cu mâna la frunte, deoarece nu bănuiau că din această tranzacție Dan nu va primi nimic, așa că i-au dat o sumă destul de importantă și s‑au urcat în avion. În Belgia Dan COE a jucat vreo doi ani cu mare succes lucru pe care-l știu din ziarele de sport în limba franceză pe care le primea Miți de la el, cu comentarii făcute de el mai ales la fotografiile sau la schemele în care se arătau cum a marcat gol. Nu s-a întors din Belgia cu prea mulți bani, fiindcă pe măgarii care întosmiseră contractul fără el nu i-a interesat decât suma de trensfer și nu leafa, noroc că a jucat foarte bine și s-a încropit din primele de joc. Acesta a fost motivul principal pentru care nu a prelungit contractul, conform înțelegerii aceasta s-ar fi făcut în aceleași condiții cu cel inițial. A discutat cu altă echipă din Belgia să revină o perioadă în țară după care să semneze un contract cu ei ieșind astfel din clauzele primului contract.

            La întoarcerea în țară a fost contactat de numeroase echipe printre care și cea de la Galați care prin discuția cu emisarii trimiși părea cea mai serioasă. A fost invitat la Galați unde a plecat cu mașina, dar la apropierea de oraș a fost interceptat de un echipaj de miliție care la început l-a speriat până să afle că veniseră să-l conducă la locul de întâlnire. Discuția s-a purtat la sediul comitetului județean de partid unde după ce a fost tratat cu tot felul de bunătăți a fost invitat într-o sală de consiliu unde erau aproape 20 de tovarăși, printre care primul secretar și primarul orașului care l-au primit amical. Dan povestea cu umorul lui inconfundabil cum i s-a umplut capul de gânduri, cum să le ceară la ăștia bani că poate-l bagă direct la pârnaie, așa că o cam băgase pe mânecă. Primul a spus că ar dori un băiat serios și muncitor la echipă pentru a da un exemplu de comportament, atașament și manieră de a se antrena tinerilor. Știa că din acest punct de vedere Dan COE este foarte potrivit pentru a deveni liderul echipei, se antrenase în Vest ca profesionist, avea o familie și copil ... Dan a început prin a le spune că îi place orașul este impresionat de primirea făcută, de sinceritatea discuțiilor, dar vrea să fie la fel de sincer spund că mai are și câteva propuneri de la alte echipe printre care și de la Ploiești, care este foarte aproape de București și s-ar simți ca acasă. Șeful l-a întrebat cât de mare a fost oferta ploieștenilor la care Dan după ce s-a bâlbâit un pic a spus o sumă aproape dublă cu ce spera el ca să se mai poată tocmi. La aflarea condițiilor șeful l-a rugat să aștepte puțin afară ca să se consulte între ei și va primi imediat răspunsul, care a venit în cinci minute prin președintele clubului care îi oferea cu 50% mai mult decât ceruse el deoarece atât apreciau ei diferența dintre Galați și Ploiești, dar i-a spus că în plen să nu mai discute nimic de bani. A reintrat în sală foarte îndoit, se temea să nu ia plasă, dar nu mai avea ce face, au băut un pahar de șampanie și peste două zile s-a prezentat la antrenamente. Suspansul a durat o săptămână, pâna a luat diurna de deplasare după care lucrurile au intrat în normal. Cât a jucat la Galați mulțumirea a fost reciprocă, au avut rezultate bune, la echipă a fost instaurată o atmosferă profesionistă, iar Dan câștiga aproape cât întreaga echipă la un loc.

            Dan a făcut un drum în Belgia după o perioadă, dar a rămas în străinătate și în plus fără a avea o experiență în acest domeniu a dat interviuri defăimătoare la adresa federației de fotbal și a regimului comunist pentru care nu a putut fi iertat. Spre surprinderea generală soția și fata au primit viză de plecare la Dan, însă după o perioadă s-a anunțat că acesta s-a sinucis spânzurându-se de clanța de la ușă. Familia s-a reîntors rapid în țară și a refuzat să facă vreun comantariu nici celor mai apropiați, probabil îngrozite de frica represaliilor asupra lor. În ceea ce privește sinuciderea lui Dan COE aceasta este pentru mine imposibilă, deoarece un om cu optimismul și felul lui de a fi nu putea face acest gest sub nici un motiv, cu toate că avea corpul plin de cicatrice lăsate de lupta cu adversarii pe teren, acest băiat era un optimist și un luptător cum nu am mai întâlnit. Când Ion George DĂNESCU a ajuns ministru de interne într-un guvern care se pretindea liber, în naivitatea mea am crezut că va dezgropa moartea prietenului său Dan COE, dar se pare că forțele oculte care conduc această țară reprezintă o nucă prea tare pentru Gigi DĂNESCU, așa cum au reprezentat ulterior și pentru ceilalți miniștri de interne care l-au urmat sau precedat (Victor BABIUC, Virgil MĂGUREANU, Gavril DEJEU) și care au rămas cu mâinile legate în fața acestei forțe puternice, bine organizate și camuflate perfect. Eu personal am o experiență în acest domeniu, în calitatea de președinte al Fundației Nichita STĂNESCU, prin relații am reușit ca atât Ion ILIESCU cât și Petre ROMAN să dea dispoziție prefectului de Prahova Ion BĂLĂNOIU să elibereze sediul primului secretar Fundației Nichita STĂNESCU din Ploiești. Cu toate aceste intervenții telefonice la care au fost martori oameni care mi-au relatat, prefectul a refuzat nu numai pe mine, dar chiar pe ministrul culturii Andrei PLEȘU, în biroul căruia mă aflam când i-a telefonat. Dacă președintele țării, primul ministru și ministrul culturii nu sunt luați în seamă de un amărât de prefect, atunci se pune clar problema de cine ascultă la urma urmelor acesta.