N-am sărit decât ... o vară

            În vara anului 1951 jucam volei la echipa Progresul, a medicilor din Ploiești și conducerea nu știa cum și cu ce să ne mai răsfețe, așa că profita de orice prilej ca să ne premieze sau să ne creeze avantaje ca abonamente gratuite la ștrand, bilete de autobuz, bilete la cinematograf. Într-o zi sunt convocat la Clubul Progresul împreună cu Ștefan LUCINESCU și Dan PĂSCULESCU și ni se spune că după amiază se organizează faza interjudețeană a campionatelor de atletism a cluburilor Progresul și premiile pentru locul I sunt câte un trening și ca să ne incite, ni se arată la magazie niște treninguri noi nouțe, extra.

            La concurs erau vreo 50-60 de persoane, dar majoritatea concurau la probele de alergări unde treaba era mai simplă. Președintele clubului Mișu RĂDULESCU ne repartizează astfel:

·        Ștefan LUCINESCU la înălțime, unde mai sunt vreo doi concurenți, dar nu de valoarea ta

·        Dan PĂSCULESCU la greutate, unde nu mai concurează nimeni

·        Mircea GOCIMAN la lungime unde mai sunt vreo trei concurenți și la triplu salt unde nu mai concurează nimeni

            Eram în culmea bucuriei că mă procopsisem cu un trening, dar deodată totul se umbrește cănd îmi dau seama că nu știu cum se sare chestia asta, triplusalt. La lungime mai concurasem cu rezultate foarte bune, câștigasem chiar Cupa Unității Tineretului pe județ în 1948 (nu am participat la finalele pe țară din cauza unei accidentări), dar despre triplu salt doar auzisem. Și culmea disperării, vine la mine Dan PĂSCULESCU și-mi zice că am încurcat-o, la proba mea s-a mai înscris Vasile IONESCU, un băiat cu doi ani mai mare ca mine, student  medicinist la Cluj și  jucător de handbal în 11 la celebra echipă a Rafinăriei Teleajen. Norocul meu că Vasile vine la mine și-mi propune să ne antrenăm puțin înainte de concurs, ce pleașcă mai mare putea să cadă pe capul meu, așa că accept. Începem cu o alergare ușoară, gimnastică, principii despre încălzire aveam fiindcă aveam performanțe bune la tenis de masă, volei, baschet și handbal, iar antrenorii mei mă instruiseră în acest sens. Până la urmă îi spun că nu am mai sărit la triplu salt, că mă întrebase cât am sărit, dar am recunoscut că mă înscrisesem fiindcă nu mai era nici un concurent. Cu fairplay el îmi arată cum se sare și în sinea mea trăiam cu speranța că dacă nu la triplusalt poate reușesc la lungime, cu toate că auzisem că acolo nu ar trebui să câștig, era programat băiatul nu știu cui. Am început concursul, la tragerea la sorți Vasile a ieșit să sară primul … și l-am bătut cu aproape un metru, rezultat 12,14 m. Bucurie mare, la lungime nu am mai concurat la rugămintea președintelui și m-am dus direct acasă să mă bucur cu ai mei de ceea ce câștigasem, în perioada aceea eram tare săraci, tata deabia își lua servici câteva luni pe an ca să am eu adeverință la școală, iar de îmbrăcat, trăiam din modificarea costumelor lui tata.

            Peste două zile, după un meci de volei, domnul Sandi MAZILU, care era unul din antrenorii lotului național de atletism, mă trage lângă dânsul și-mi spune că în aceeași zi când am concurat eu, a fost la Iași un concurs de selecție pentru lotul național de juniori și un brașovean a câștigat cu 40 de centimetri mai puțin decât sărisem eu. M-a întrebat dacă vreau să fiu convocat la lotul național de atletism juniori pentru meciul cu Ungaria, care se va disputa la Ploiești peste trei săptămâni. Eram în culmea fericirii, însă nu puteam să iau singur această hotărâre, am mers împreună la antrenorul de volei Dr. Gheorghe VÂLVOI - MALA și acesta văzând figura mea topită nu a putut să-mi ia această plăcere și onoare, mi-a dat voie.

            După vreo 10 zile m-am prezentat la lotul național care era cazat la un liceu de fete în apropiere de stadion, am fost repartizar intr-un dormitor cu 20 de paturi, am primit echipament curat, dar nu nou, însă ce m-a bucurat cel mai mult au fost pantofii cu cuie cu ajutorul cărora săream cu peste o jumătate de metru mai mult decât cu tenișii. Masa era strălucită, iar compania deasemenea, ambianța unor copii talemtați și muncitori, extrem de modești și manierați. Cum câștigătorul concursului de selecție se accidentase la antrenamente și nu a putut să se mai prezinte la lot eram singurul triplusaltist și am fost dat în primire lui Elias BARUCH – Baronul, de la care am învățat foarte multe lucruri despre încălzire, pregătire, hrana obișnuită și cea din zilele preliminare și de concurs. Cele două mari vedete ale triplului românesc Sorin ION și Constantin ENE  au concurat  la Moscova unde ENE a bătut recordul de seniori cu 14,13 m.

            Mi-am dat repede seama de ce înseamnă atletismul, munca aspră pe care o făceau atleții, în anonimitate, timp de luni de zile pentru ca să concureze câteva minute sau secunde în fata spectatorilor ; în comparație cu acest lucru, antrenametul la jocuri este cu toată greutatea lui încălzit de momentele în care apare mingia. De frică să nu mă accidentez, în ultimele zile nu mai făcusem nici un fel de antrenament, așa că după două zile am contactat o febră musculară și antrenamentele mele au trebuit să fie reajustate după puterile mele. Oricum într-o săptămână am făcut progrese mari și săream cu pantofi cu cuie spre 13 m.

            La lot am făcut cunoștiință cu mari glorii ale atletismului românesc, cu Lia MANOLIU pe care aveam s-o revăd în politehnică, cu Iolanda BALAȘ, Florentina STANCU, Aurel RAICA, Lucian PURDEA, oameni minunați, modești care m-au înconjurat cu prietenie și căldură, mai ales că povestea intrării mele în lot a fost lansată de Sandi MAZILU și a trebuit să o povestesc de peste 10 ori. Eram un fel de instructor de volei, fiindcă nu știu de ce jocul acesta avea o atracție specială printre tinerii atleți români. Cu tot saltul calitativ impresionant de peste un metru făcut la lot, la meciul cu ungurii au concurat vedetele venite de la concursul moscovit, dar am câștigat meciul cu un avans de două puncte sărbătorit cu un banchet la care cel mai pupat a fost săracul ungur, care la ștafeta de 4x400 m a plecat din start fără băț și echipa sa a fost descalificată primind zero puncte (cu punctele pentru locul II ungurii puteau câștiga meciul). La plecare din lot am dat în locul pantofilor cu cuie alții, pe care i-am luat de la magazionerul clubului Progresul, nea Gicu PANAIT, doream să am o amintire de la acest eveniment unic, fiind convins că nu pot face față cerințelor unei munci de pregătire, așa cum văzusem că trebuie să se facă pentru a realiza și menține o performanță. Dar nu a fost să am această amintire, în 1952 la terminarea liceului Mircea PETRESCU mi-a cerut să-i împrumut pantofii cu cuie pentru a concura la finalele naționale ale liceelor unde participa la ștafeta 4x100 m. Eu am încercat să-i explic că pantofii nu erau pentru alergări, erau pantofi speciali pentru lungime și triplu salt, dar a insistat în maniera lui specifică, așa că nu am putut să-l refuz. După concurs nu mai mi-a dat înapoi pantofii și după foarte mult timp, când m-am dus la el acasă să-i iau mi-a mărturisit că i-a pierdut .....

            Ultimul concurs oficial de atletism a fost participarea la finala campionatelor naționale de seniori din 1951 pe stadionul ANEF - Republicii. Nu m-am pregătit deloc pentru acest concurs și nici nu eram odihnit sau pregătit psihic deoarece în zilele respective participam ca rezervă în echipa medicilor din românia la turneul final din cadrul unui fel de spartachiade, după model rusesc, pe care cred că l-am pierdut la mare luptă cu echipa ceferiștilor.

            M-am învoit de la antrenorul de volei Nicu SOTIR, am împrumutat niste pantofi cu cuie de alergări de la unul din atleții ploieșteni Paul POPESCU (semifondist) sau Constantin STĂNESCU (400 garduri) și m-am clasat în final pe un onorant loc 7 cu 11,99 m.

            Din cauza faptului că la volei, toată lumea spunea că bat la porțile naționalei și era un sport cu mult mai multă carismă, cu meciuri săptămânale, cu fani și fane formate din intelectuali, studenți artiști și mai ales artiste, cu condiții materiale mult mai bune (situația mea materială era dezastruoasă, tata era bolnav și cu un slariu aleator și de mizerie) și ca să pot să învăț pentru o facultate grea, electrotehnica, a trebuit să renunț la atletism. L-am părăsit cu regret și o să-mi amintesc cu mare plăcere această lume minunată de copii talentați și muncitori, care m-au primit cu brațele deschise, cu toată dragostea și pe care eu mingicar amărât am trădat-o. Și cum ani de zile pe ecranele televizorului a apărut numele lui Lucian PURDEA (aruncător de disc), lumea atletismului meu imaginar mă făcea să tresar arătându-mă parcă cu degetul în semn de reproș, probabil de aceea mi-au fost luați și pantofii cu cuie care s-ar putea să stea azi în panoplia unuia care îi merită mai mult decât mine.