Povestea echipei de elevi Progresul Ploiești

            Întors în Ploiești în anul 1949, după absolvirea Facultății de Medicină, tânărul medic Gheorghe VÂLVOI – Mala, (care jucase cu succes în studenție la Medicina București și fusese convocat la Lotul Național), cu microbul volleyball-ului puternic infiltrat în sânge, se hotărăște să construiască o echipă de volei în orașul natal, capabilă să facă față puternicelor echipe bucureștene, care prin forța lor financiară concentraseră în capitală cei mai valoroși jucători din țară. Soluția pe care o alege este formarea unei echipe din elevi mici ai Liceului Ion Luca Caragiale, unde se mutase în anul 1948 Liceul Sfinții Petru și Pavel, cu elevi, profesori, laboratoare și arhivă. Mala era absolvent al Liceului, Promoția 1943. Fostul lui profesor de Educație Fizică, Gheorghe MĂTUȘA, cel care în anul 1941, după o oră la Stadion, îl îndemnase să rămână la un antrenament al cunoscutei echipe S.K. 38, unde a devenit jucător de bază, îl ajută să organizeze un trial în curtea liceului. În urma acelui trial sunt selecționați: Ștefan LUCINESCU și Ștefan BĂICAN din clasa 9-a, Dan PĂSCULESCU din clasa 10-a, Sorin (Bebe) BULIGESCU și Ion DESPA din clasa 11-a și pedagogul de la Internat, MARINESCU. Copii erau departe de a fi începători, întrucât la ora respectivă în Caragiale se disputa un puternic campionat interclase sau meciuri cu titlul pe masă, prin provocări scrise. Mai mult, fiecare clasă care se respecta avea o echipă de volei înscrisă în campionatul orășenesc, unde jocurile se desfășurau la un nivel destul de ridicat. Vedetele de la volei erau prețuite de toată lumea bună din Ploiești, de marile vedete fotbalistice și handbalistice, de fetele de la liceu și chiar de mulți profesori de liceu, atinși de microbul voleiului. Personal, am fost atras de volei ca de un magnet și am abandonat fotbalul, tenisul de masă (unde eram pe locul 1-2 pe județ) și atletismul, unde câștigasem Cupa Unității Tineretului pe județul Prahova la lungime.

            Mala a ales ca gazdă a acestei echipe în formare, Sindicatul Salariaților Ministerului Sănătății, ale căror echipe purtau numele Progresul și avea o bază materială cu condiții acceptabile pentru a crește o echipă, iar conducătorii ei, Mișu ȘTEFĂNESCU și Cilă RĂDULESCU, erau oameni de sport care iubeau acest frumos joc. Munca de instruire nu a fost nici simplă, dar nici grea, deoarece copii erau bolnavi de volei, jocul cel mai la modă în Ploiești printre elevi și intelectuali. Pe lângă timpul de pregătire făcut împreună, copii se mai antrenau întreit pe diverse terenuri și cu tot felul de parteneri. Emulația pentru volei în Ploiești era în plin avânt. La începutul anului 1950, echipa Progresul Ploiești începuse să se închege și era considerată cea mai bună echipă din Orașul Aurului Negru după echipa Partizanul 1 Mai, echipa Uzinei Concordia care reușise marea performanță de a se clasa pe locul 3 la Finalele Campionatelor Naționale.

            La începutul anului 1951, eu, Mircea GOCIMAN, jucam la Echipa C.F.R. Ploiești, patronată de marele om de sport, nea Romică SPIRESCU. Echipa era formată exclusiv din elevi: Mircea GOCIMAN, Nae DANIELEANU, Puiu CONSTANTINESCU trăgători, Sorin STROE, Fredi MERTL și Sebastian DUMITRESCU-Buli, ridicători. Rezerve nu aveam, deoarece pentru un jucător era mai simplu să găsească încă cinci amatori și se se înscrie în campionat, decât să facă tușa. Echipa juca promițător și în ziua în care orașul nostru a fost vizitat de echipa Progresul Târgoviște, condusă de Dr. Eugen STRĂJESCU și în teren cu Dr. Dan DRĂGULESCU, frații GĂNESCU, a fost programată să joace dimineața cu C.F.R., iar după amiază în meci vedetă cu Progresul Ploiești. Cu o echipă mult mai sudată și cu Dan DRĂGULESCU, om de echipa națională, cei din Târgoviște au căștigat în fața C.F.R.-ului, dar cu dificultate, 2-1.

            După joc, Dl. Mala a venit la mine și mi-a spus că ar dori să joc după masă la Progresul, crede că pot să mă integrez în echipa lor. Cum să nu accept acest lucru, eram pur și simplu fericit de onoarea care mi se făcea. Stăteam în același cartier, așa că am mers împreună spre casă și Dl Mala mi-a explicat că știe plăcerea mea de a juca doar trăgător principal, dar statura mea nu îmi va permite o mare performanță decât dacă voi accepta postul de ridicător. Dacă a văzut că nu spun nimic, mi-a propus direct ca după masă să joc ridicătorul lui. Am mers acasă, am mâncat, dar de fericire nu am putut să mă odihnesc și am ajuns la Sala Stadionului cu aproape o oră înainte, de frică să nu cumva să întârzii la acest eveniment, care va fi crucial pentru cariera mea de jucător de volei. Echipa Progresul Ploiești era altceva și am câștigat destul de ușor în fața celor de la Târgoviște cu 3-1, cu un set cedat din politețe. Experimentul ploieștean al D-lui Mala, era făcut de Dr. Dan DRĂGULESCU în mod similar la Târgoviște, echipa fiind formată tot din elevi. După meci, Dan DRĂGULESCU a venit la mine și mi-a spus că m-a urmărit cu plăcere atât diminața cât și după masă, dar dacă vreau să spun ceva în volei, postul meu este de ridicător. Peste ani, când am jucat împreună la Progresul I.T.B. București, i-am mulțumit că a întărit ce-mi spusese Dl Mala și astfel am reușit să fiu propus pentru lotul național.

            Dl. Mala, care nu prea se încurca în amănunte, mi-a zis că la Progresul este locul meu, a aranjat ca până la sfârșitul campionatului să am dublu drept de joc. Între timp, Dl. Romică SPIRESCU a fost bătut de activiștii comuniști și închis din cauză că activase la Y.M.C.A. și la Asociația Voivodul Mihai, CFR-ul s-a desfințat și am rămas la Progresul Ploiești. De la început m-am simțit confortabil la noua echipă, jucam cu colegi de liceu sau chiar de clasă (Ștefan LUCINESCU era de pe atunci și mi-a rămas cel mai bun prieten). Curând șasele de bază s-a conturat: Ștefan LUCINESCU (1), Dan PĂSCULESCU (2), Mircea GOCIMAN (3), Gheorghe VÂLVOI (4), Ștefan BAICAN (5) și   Bebe BULIGESCU (6).  Ion DESPA era eterna rezervă, dar fiind un băiat minunat, era sufletul curat al echipei.

Dl. Mala, ca medic tânăr, a fost detașat în Bărăgan, unde primiseră domiciliu forțat locuitori din satele de lângă granița cu Yugoslavia și am rămas singuri, de capul nostru. Cu toate că eram ultimul venit, împreună cu Bebe BULIGESCU, conduceam antrenamentele, care erau de o lungime, intensitate și duritate draconice. Se desfășurau însă într-o atmosferă extrem de plăcută care compensa duritatea lor. În plus, marele jucător Nae TĂNĂSESCU component al naționalei care auzise de noi, în fiecare sâmbătă când venea de la facultate, și chiar în vacanță, înainte să se ducă acasă, trecea cel puțin o oră pe la Sala Stadionului, unde ne găsea pe noi și alți jucători talentați, Nae DANIELEANU elev la Școala Metalurgică, elevi la Școala Tehnică de Petrol și Gaze ( Titel ȘOVĂIALĂ, Puiu PERȚACHE, Toma GEORGESCU, Șefu DUMITRESCU, Gimi TEODORESCU, Georgel EREMIA, Nelu ILIESCU, Petruș DICULESCU, Jean BĂDULESCU, Bliț IONESCU), care îl așteptam să ne arate câte ceva nou și să vadă ce am exersat din cele explicate lecția anterioară. Pentru noi era o mare mândrie că se ocupa Nae TĂNĂSESCU de noi, așa că îi sorbeam cuvintele și ne rupeam oasele să învățăm procedeele explicate de el. Dacă a văzut că eram receptivi, Nae ne arăta tot felul de proceduri, din ce în ce mai dificile, pe care le văzuse la campionatele europene și mondiale, cu speranța că vom învăța ceva din ele. Dacă copii din Ploiești au ajuns să servească rotativă cel mai bine din țară, acest lucru i se datorează integral lui Nae TĂNĂSESCU și desigur răutății cu care noi am exersat acest procedeu, intuind marea lui importanță. Cu toate că Nae servea foarte bine, curând a trebuit să recunoască faptul că noi elevii lui îl întrecusem. Îmi amintesc cu plăcere că învățasem un procedeu văzut de el la un rus, prin care mă aruncam pe spate lângă fileu de unde ridicam mingia care cădea în jos pe fileu, ajunsesem să ridic foarte bine aproape două treimi din acele mingii sortite a fi cu greu recuperate, în cel mai bun caz trecute peste fileu și eram singurul care stăpânea acest procedeu în România.

            În plină vară, în vacantă, suntem convocați la Clubul Progresul, unde ni se comunică faptul că va începe campionatul interdepartamental de volei și că trebuie să participăm la turneul zonal  al Progresiadei de la Focșani, câștigătoarea turneului urmând să participe la turneul final pe țară de la București. Problema era cum să plecăm la un turneu așa de important fără Dl. Mala, noi nu mai ieșisem din Ploiești, cele mai importante deplasări le făcusem la Păulești în vizită la dr. Melonte POPESCU la 10 Km de oraș, fiind lăsați în grija lui de Dl. Mala. Conducerea clubului a făcut toate demersurile ca Dl. Mala să vină la Focșani, însă nu s-a primit aprobarea. Turneul de la Focșani a fost o poveste frumoasă și a reprezentat lansarea noastră în lumea voleiului. Talentul, disciplina și dăruirea noastră, plus faptul că am avut de la cine învăța volei, în primul rând Dl. Mala, apoi Dr. Melonte POPESCU, Ion (Nae) TĂNĂSESCU, Nicolae (Nae) TĂRCHILĂ, Paul ZIPSER, Puiu STUPARU și lucruri auxiliare de la Romică SPIRESCU, Arthur HOFFMAN, Sandi MAZILU, de la niște oameni care s-au aplecat cu drag asupra unor copii talentați care le-au sorbit cuvintele, le-au aplicat și creșteau de la o zi la alta, au făcut din noi sportivi și voleibaliști, dar mai ales oameni. Din această generație au ieșit: DESPA, PĂSCULESCU, LUCINESCU, BĂICAN, CALOTĂ - medici ; BULIGESCU, GOCIMAN, PERȚACHE, CĂLINESCU, ARGHIR - ingineri ; MANTA - profesor de educație fizică.

            Dintre întâmplările legate de turneul de la Focșani, rețin că Bebe BULIGESCU a luat cu el o valiză de lemn plină cu bomboane și ciocolată, care reprezenta supraalimentația clubului pentru toate cele 8 secții pe o lună și cu buna știință a conducătorilor clubului, care erau cu noi, ne-am întors acasă cu valiza goală. Într-un meci cu o echipă de amatori, Bebe a pus pariu cu Mișu ȘTEFĂNESCU pe nu știu câte ciocolate că luăm ultimul set la zero. La scorul de 14-0 pentru noi, Bebe trage însă o mingie afară și adverasrii fac un punct. Am cerut imediat timeout și am hotărât să pierdem acel al treilea set ca să putem să îl luăm la zera pe al patrulea. Au urmat secvențe de groază, cu greu am pierdut de la 14-1 setul, dar cu îngăduința unui arbitru care a înțeles de glumă și în setul patru chiar ne-a ajutat să câștigăm la zero ca să se termine odată meciul. A fost singurul set pierdut în acel turneu. L-am cunoscut pe Gabriel GEORGESCU, celebrul aruncător de greutate care juca în echipa din Focșani și care după absolvirea la Cluj a facultății s-a stabilit în Ploiești. Turneul l-am câștigat de-o manieră entuziasmantă și asta ne-a ajutat foarte mult. O persoană influentă din voleiul românesc, Dl MARINESCU, prezent ca arbitru principal al turneului, a semnalat în București apariția unei echipe la Ploiești, dar mai ales a insistat, și de data asta a reușit, să-l aducă pe Dl. Mala la București pentru turneul final.

            Cele două săptămâni până la turneul final au fost un infern autoimpus, făceam două antrenamente pe zi și la sfârșitul fiecărui antrenament exersam serviciul cel puțin o oră. Noroc că aveam teniși și mingii de ajuns, iar toți jucătorii buni din oraș au pus umărul în două schimburi ca parteneri de antrenamente, atmosfera creată era aceea, că dacă noi reușeam ceva, reușea tot voleiul din Ploiești, așa era lumea pe atunci. Dimineața ne antrenam cu elevii în vacanță, iar după amiaza veneau cei care aveau serviciu. Ce vremuri, ce prietenii, ce oameni, și în special vreau să amintesc că la Sanatoriul din Păulești era director Dr. Melonte POPESCU, vechi internațional de volei, absolvent al Liceului Sfinții Petru și Pavel din Ploiești, Promoția 1942, prieten cu Dl. Mala care săptămânal, trimetea la Ploiești o mașină uriașă americană în care ne înghesuiam la refuz, ne ducea la Păulești unde jucam împreună cu dânsul până se întuneca. Ca să ne răcorim între seturi, ne aducea să bem un sirop extraordinar într-un cazan de vreo 30 de litri și la plecare, ne dădea câte o ciocolată sau dulciuri. Dar cel mai important lucru a fost faptul că doctorul era cel mai bun specialist la blocaj și ne-a învățat lucruri pe care nu aveam de unde să le știm. În volei ultimul lucru care se învață și prin care se certifică un jucător complet este blocajul (doctorul avea niște mâini uriașe, aproape duble ca ale mele, dar avea și o știință în a le folosi la blocaj urmărind poziția picioarelor trăgătorului care dădea indicii suplimentare asupra felului în care urma să tragă acesta). În ultimele două săptămâni, Dl Melonte ne convocase și el de câte două ori pe săptămână ca să fim pregătiți bine.

            În preziua plecării ne-am adunat la club să luăm echipamentul, dar de bucurie că a venit Dl. Mala am insistat să facem după masă un antrenament și pot să afirm cu certitudine că după peste două luni, dânsul aproape că nu ne-a recunoscut și ca să ne dăm mari, am zdrobit cu 5-0 o selecționată care ne-a fost parteneră și în care a jucat și Ion DESPA, rezerva noastră. Copii deveniseră jucători de volei în toată puterea cuvântului. La București, am fost cazați într-un cămin, masa o luam la restaurantul Mureșul și am făcut un antrenament pe terenul Sănătatea, unde urma să se dispute jocurile (am fost singura din cele 6 echipe participante care s-a antrenat cu o zi înainte). Seara când a venit de la tragerea la sorți, Dl Mala cu toate că încerca să nu arate, era trist, picasem în prima zi cu echipa Bucureștiului, o echipă foarte puternică, considerată din start câștigătoarea turneului. Echipa era formată din combinata ITB - Sănătatea, o echipă cu vreo patru foști internaționali și viitori internaționali (cei cinci internaționali de la ITB erau la un turneu cu naționala la Praga). Dânsul ne-a pregătit moral pentru acest joc spunându-ne să nu ne speriem, că noi suntem la începutul drumului, că avem în față jucători experimentați cu 10-15 ani de volei în spate ... Nu știa dânsul că Dr. Melonte POPESCU ne spusese altceva: "Să nu ne fie frică de nimeni, cu serviciul extraordinar pe care îl aveți toți și cu blocajul învățat de la mine, nu vă pot bate dacă sunteți arbitrați cinstit, decât 4-5 echipe din România, iar unele o să vă bată, dar numai pentru că sunt mai cunoscute de arbitrii". Și ne mai învățase ceva, să nu protestăm la deciziile arbitrilor, că oricum aceștia o să ne fure ca în codru și cu cât vom protesta mai mult, cu atât vor trage mai tare contra noastră, datoria jucătorului este să joace, a arbitrilor să tragă sfori și să fure. Să recunosc drept, l-am venerat pe Dr. Melonte, am învățat multe de la dânsul, dar chestia cu arbitrajul am luat-o ca o extravaganță. Mai târziu însă, mi-am dat seama câtă dreptate avea și că realitatea era cruntă pentru o echipă necunoscută, care-și făcea un loc în lumea bună a voleiului, era de preferat ca dintr-o astfel de echipă rechinii să ia unul, doi jucători și echipa să fie aruncată la coș, pentru a nu periclita fotoliile bine plătite ale celor mari din București, care sugeau la cele mai bogate, lăptoase și comode surse ale voleiului românesc, care a suferit și va suferi mereu din pricina acestei politici de cadre păguboase.

            Meciul cu Progresul București a fost un coșmar, înainte de joc ei nici nu s-au încălzit, mai mult au glumit pe seama echipamentului nostru amărât, bineînțeles că glumele se adresau către Dl. Mala și erau făcute ca între vechi prieteni, dar s-au trezit când pierduseră primul set. Erau așa de buimăciți, mai ales de serviciile noastre care cădeau printre ei, nu erau nici încălziți, nici motivați, așa că dacă arbitrul nu ar fi avut grijă să facă o pauză destul de mare pentru a uda terenul, apoi pentru a fi retușat, ar fi pierdut rapid cu 2-0. În setul doi i-a ajutat arbitrul Bubu VICHY, pe față, e drept că i-am sprijinit și noi, ne cam intrase în cap și s-a ajuns la 1-1. Înainte de setul decisiv, Dl. Mala și-a intrat în rol, i-a înjurat pe vinovați, l-a tras de urechi pe BULIGESCU, care sărise peste cal cu mingiile plasate și multe altele și ne-a pus pe linia de plutire. Coșmarul deplin, s-a lansat în setul al treilea, când arbitrul a fost extrem de părtinitor cu gazdele până pe la jumătatea setului, când spectatorii cu toate că țineau cu ai lor, fiind oameni de bună calitate și specialiști în volei, au ironozat câteva decizii care depășeau limita bunului simț și din tribună s-a auzit glasul celui mai bun și mai corect arbitru de atunci din România, Șați ARMĂȘESCU, care exasperat a exclamat cu voce tare: … "Să fim corecți cu copii, nu să ne batem joc de ei și de munca lor, voleiul este un joc elegant" ... Din acel moment s-a arbitrat ca la carte și am câștigat fără probleme cu 15-10. Câștigasem cu servicii infernale pe care le executam cinci inși, deci nu aveau răgaz. Blocajul era zdravăn, un joc bun pe linia de fund, cu preluări fără probleme și în plus mai jucam câte ceva volei, în special combinații rapide la fileu unde ridicătorul din linia doua venea permanent la ridicat și se trăgea după toată lungimea fileului, majoritatea mingiilor pe care le atacau trăgătorii noștri erau fără blocaj ori dădeau din bloc afară. În plus Dl. Mala era o fabrică de puncte, făcea el ce făcea și prin mingii destul de puțin spectaculoase și neortodoxe câștiga puncte sau servicii. Din echipa Progresul București făcuseră parte Dr. Dodi LAZĂR, Costică NICOLAU, Dr. Dorel SCORȚEANU, JEMĂNEANU, Dr. Bebe RAȚIU, Dan PLOPEANU, CÂRJANOVSKI, POPOVICI s.a.

            Ceea ce a impresionat asistența de pe terenul Sănătatea, a fost modestia echipei, care nu a protestat la mulțimea fazelor controversate și felul cum a primit victoria în fața unui adversar de marcă, care cu deplină sportivitate ne-au felicitat pe noi și pe Dl.Mala pentru cum jucăm. Imediat după joc am fost nominalizat împreună cu Ștefănel LUCINESCU pentru a participa la finalele naționale în selecționata Progresul (ulterior au mai fost selecționați Dan PĂSCULESCU și un gălățean ZAHARICA-Matelotul). Impresionat de prestația noastră, președintele clubului central Progresul, celebrul om de sport  Ilarie SĂCEANU, ne-a spus să ne ducem la magazia centrală unde toată echipa a fost îmbrăcață cu un echipament nou, ciorapi, maieuri, pantaloni, suspensoare, tricouri, mingii, dar mai ales ghete de baschet cehoslovace, din care eu care uzam în mod special încălțămintea am primit două perechi. Restul meciurilor le-am câștigat lejer cu 2-0, mai ales fiindcă arbitrii, după analiza făcută de Șați ARMĂȘESCU, au început să țină cu noi și din punctul nostru de vedere a fost chiar jenant, dar cu o asemenea ipostază nu aveam să ne mai întâlnim niciodată, ulterior toți arbitrii au dat în noi, nu era de acceptat ca o echipă de copii să vină de la Ploiești și să deranjeze o ierarhie profesionistă cu reguli bine puse la punct, de la jucători, antrenori, conducători până la arbitrii.

            Din toată activitatea mea de jucător de volei, din acea perioadă, singura fotografie pe care o am este de la acest turneu, de la festivitatea de inchidere a acestei Progresiade pe care o conduce Dl Mala și o deschide echipa Progresul Ploiești, campioana ediției 1951. Istoria acestei fotografii este dramatică, eu știam că Ion DESPA, colegul nostru, o decupase de la un afișier al Clubului Progresul Sănătatea și cu toate că i-o cerusem ca să fac câteva copii, el a tot amânat, fără vreun motiv special. La un moment dat, aflu că Ion are un cancer, mă duc să-l vizitez acasă și din vorbă în vorbă discutăm despre fotografie la care el îmi spune să o iau, dar să fac copii la ceilalți, lui tot nu îi mai trebuie, o să ia cu el in mormânt amintirile despre noi și momentele plăcute petrecute împreună. Am luat poza, am făcut copii și celorlalți, fiind singurul document pe care-l avem și care ne este drag tuturor, mărturie a tinereții, talentului și ambiției noastre, o echipă de copii conduși de un tânăr doctor care a spart tiparele voleiului românesc.

            La finala spartachiadei naționale am participat în echipa Progresul unde am făcut un cantonament de vreo două săptămâni, la început eram numai cei patru tineri, componenții naționalei erau în vacanță, după un turneu la Praga. Noi ne antrenam cu fetele de la Progresul, care erau campioanele României. Am legat cu ele o prietenie de lungă durată și cum majoritatea formau naționala de volei, împreună cu Bebe BULIGESCU, eram partenerii lor preferați de antrenamente. Îmi mai amintesc că în toată această perioadă, Dan PĂSCULESCU învăța pe rupte pentru examenul de admitere la medicină, făcea antrenamente numai dimineața și apoi trăgea tare cu burta pe carte și a intrat cu o medie destul de mare. Când au venit senatori de drept, Dr. Titi MEDIANU, Dr. Dan DRĂGULESCU, Costică NICOLAU, Cot SÂRBU, Puiu BEREANU, Mircea CRISTEA, Dr. Dodi LAZĂR, ne-am antrenat câteva zile împreună și am învățat lucruri noi, pe viu, de la jucătorii de lot național. Subliniez grija și prietenia cu care am fost tratați de acești mari jucători, care ne considerau egalii lor, prietenii lor. Erau extrem de atenți cum vorbeau cu noi, ca să nu cumva să ne simțim prost, a fost o lecție pe care nu pot să o uit. Îmi amintesc cum înainte de un joc duceam o geantă mare cu echipament, lucru pe care eu îl consideram absolut normal, a venit la mine Titi MEDIANU, mi-a luat-o și mi-a zis să nu mai duc papornițe, lumea o să zică: … "uite la ce folosesc ei copii" și că dacă o duce el, asta este lucrul cel mai normal ... Dacă intrai în lumea lor totul era OK, este drept că intrarea în această lume se făcea greu, de exemplu prietenul meu Bebe BULIGESCU, mare talent, dar cam obraznic, ce să zic, un impertinent copilăros nativ, nu a fost agreat, a fost luat la Progresul după ce a terminat liceul și a intrat la facultate, dar după ce s-a îmbolnăvit de plămâni a jucat la echipe mici unde a avut unele avantaje materiale, dar pentru el, la talentul și imaginația lui, putea accede în lumea mare a voleiului. De jucat, noi tinerii, nu am fost folosiți prea mult, am jucat cam câte un set pe meci, dar Progresul a ieșit pe locul II după Rapid și am gustat puțin din celebritatea marilor jucători de volei.

            Minunea de la Ploiești a continuat, înarmați cu ce acumulasem la Progresiadă, am zdrobit totul în calea noastră. Un hop extrem de greu de trecut a fost echipa Partizanul 1 Mai din Ploiești, care în anul precedent reușise marea performanță de a se clasa pe locul III la Finalele Campionatelor Naționale. Din vechea echipă plecase numai Apostol Sebastian la Dinamo, restul au jucat și în acel an. Meciurile cu Partizanul nu au fost cele mai ușoare, dar le-am câștigat pe ambele cu 3-1 și 3-2. Fazele zonale au fost floare la ureche și am ajuns la meciul decisiv de baraj pentru intrarea în turneul final de șase echipe, pe care l-am susținut la Iași cu echipa Politehnica, considerată favorită mai ales prin prisma unor rezultate anterioare și a prezenței în echipă a fraților BALOȘ dintre care cel mare, Teodor era component al naționalei. La încălzire o cam băgasem pe mânecă, ieșenii erau mult mai bine clădiți fizic decât noi (ei erau studenți, pe când noi aveam 17-18 ani), și trăgeau de te băgau în sperieți, pe lângă ei trăgătorii noștri erau începători. De fapt noi vedeam voleiul altfel, creat după calitățile noastre fizice, servicii bune, blocaj solid, preluari bune și în atac combinații rapide și derutante care îi lăsau pe trăgătorii noștri liberi sau dacă aveau blocaj se descurcau prin abilitatea d-lui Mala sau se trăgea din blocaj afară. Valentin IVAN, ploieștean, student la medicină în Iași, fostul meu supraveghetor, jucător de volei, a venit la noi și ne-a spus să nu ne alarmăm, îi știe el și la primele blocaje o lasă mult mai moale, nu sunt obișnuiți cu blocajul, la Iași nu se dă o atenție prea mare acestui procedeu. În ultima parte a încălzirii, când am început să servim, în întreaga tribună s-a așternut o liniște nefirească, nu le venea să creadă, ce vedeau, era o premieră în Iași să se vadă o echipă care servea așa. GOCIMAN, LUCINESCU, PĂSCULESCU și BĂICAN serveau niște rotative mortale, BULIGESCU servea din față cu o lovitură dificilă și de mare precizie care se îndrepta către cel care prelua mai slab sau cel care urma să ridice, Dl. Mala ambiționat de realizările noastre  servea o rotativă cu mare regularitate, nu de efectul nostru, dar periculoasă și în plus un serviciu simplu din mână, de jos, plasat însă cu mare precizie aproape de linia de fund a terenului, pe care-l executa numai spre sfârșitul setului sau al meciului, era o armă secretă.

            Evoluția scorului nu mi-o mai amintesc cu precizie, dar a fost foarte strânsă, tot ce știu este că am avut o mică galerie de ploieșteni (era și Puiu SENTENAI) care a mâncat o bătaie zdravănă după meci, mai ales Valentin IVAN, care era mic de statură. Arbitrajul a fost relativ corect, adică a ținut cu gazdele în limite rezonabile, iar publicul cu toată ostilitatea s-a comportat civilizat, fără să ne jignească pe noi sau brigada de arbitrii. Îmi mai amintesc că la primele faze, am făcut ce mă învățase Dl. Melonte, am băgat mâna peste fileu ca să-i blochez mortal și să-i stresez,  să-i scot din mână, cu toate că am pierdut câteva mingii, efectul a fost benefic. Tot la blocaj mai aveam cu toți un truc, băgam podul palmelor mai în fața degetelor, așa puteam păcăli arbitrii care în general urmăreau linia degetelor, pe vremea aceea blocajul nu avea voie să depășească planul fileului.

            Îmi mai amintesc o luptă la baionete între atacul lor, strălucitor și blocajul nostru, serviciile noastre cu care am făcut 6-7 puncte direct sau am primit mingii ușoare în fiecare set. Faptul că ieșenii nu au reușit să prindă mecanismul schemelor noastre prin care trăgătorii nu aveau nevoie să dea prea tare deoarece în mod frecvent rămâneau fără blocaj, ca să nu mai vorbesc de trasul din blocaj afară care aducea puncte pentru noi, iar pe adversarii îi scotea din sărite. Dl. Mala făcea multe puncte într-o manieră absolut nespectaculoasă și neortodoxă, dar extrem de eficientă, eu cu BULIGESCU perfecționasem o metodă prin care împingeam ușor mingia între blocaj și fileu, iar ca efect blocajul rămânea cu mingia în mână. În mare secret țineam o contabilitate între noi, câte puncte din astea făceam, câte mingii dintr-a doua ofeream spre a fi atacate, câte plasam și altele, de care dacă ar fi știut Dl. Mala, ne omora. În ultimul set cel decisiv, în care am condus tot timpul, spectacolul a fost fascinant atât pentru public, dar și pentru brigada de arbitrii, făcând-o să uite să mai tragă de rezultat. La 14-13 pentru noi, servesc ei, noi facem o eroare, le dăm mingia ușor și ca să fie tacâmul complet, blocajul nostru nu sare corect, iar BALOȘ cel mare trăznește spre mine o mingie la care abia reușesc să pun punga în fața ochilor ca să nu mă desfigureze, dar mingia buclucașă se duce peste fileu în terenul lor exact pe linia de fund, mulți devin eroi de frică și cu puțin noroc. Procedeul de pungă însă l-am inventat la Turneul de la Focșani, unde Gabriel GEORGESCU, marele aruncător de greutate avea o forță deosebită și la o mingie fără blocaj m-a trăznit în piept, așa de tare încât mi-a lăsat conturul propriilor mâini pe piept. După ce mi-am revenit cu greu, am avut ideea să strâng mâinile în față ca o pâlnie ca să-mi păzesc figura, dar încetul cu încetul am perfecționat metoda care permitea recuperarea și jucarea mingiei, iar procedeul a primit numele de "Pungă" de la Bebe BULIGESCU care era nașul tuturor șmecheriilor noi.  Urmează la servici Dl.Mala și cum observ o aranjare curioasă a ieșenilor, cu un mare gol în spate, șoptesc când îi dau mingia, "locul 7", servește din mână, toată asistența rămâne nedumerită, era pentru prima dată când noi serveam de jos,  dar până să se înțeleagă ceva, balonul cade pe linia de fund, dar destul de clar în teren ca să câștigăm meciul.

            Adversarii ne-au felicitat și ne-au urat succes, publicul a rămas fără replică, brigada de arbitrii l-a felicitat pe Dl. Mala și i-au spus că auziseră de noi, dar nu credeau că jucăm așa de bine. Eram printre primele 6 echipe din România, și pentru un doctor tânăr și câțiva elevi, era o performanță extraordinară, așa că am luat-o puțin razna. În marele nostru entuziasm, băieții cei mari, (fără Mircea GOCIMAN, Ștefan LUCINESCU și Fane BAICAN) au călărit pe tunurile lui Ștefan cel Mare, făceau fel de fel de comicării prin oraș, până când PĂSCULESCU i-a tras jos pantalonii de trening lui BULIGESCU în plin centru. Acesta nu avea nimic pe dedesubt, și a pretins ca PĂSCULESCU să-i tragă la loc, dar i-a tras Dl. Mala o palmă și atmosfera s-a potolit în mod evident. În tren spectacolul bucuriei a fost reluat și a continuat până la Ploiești.

            Pentru turneul final de 6 echipe erau calificate din București: CCA, Rapid, Progresul și Dinamo, iar din provincie Progresul Ploiești și Politehnica Timișoara. Am fost cazați la Hotel CERNA și imediat personalul a aflat că băiatul domnului Eugen GOCIMAN, fostul proprietar al hotelului înainte de naționalizare, care înainte se numea Hotel GOCIMAN, locuiește în hotel și eram înconjurat cu atenție deosebită, însă eu eram înghețat de teamă să nu se afle în mod ofocial, fiindcă riscam să fiu dat afară chiar din liceu și adio facultate.

            La ora respectivă eram mai buni decât Dinamo pe care-i bătuse în prima etapă Timișoara, mai ales pentru faptul că în fața noastră ei nu puteau folosi arma secretă Apostol SEBASTIAN-Ciuciu, un ploieștean care trăgea din bloc afară, dar cum acest procedeu îl pusesem la punct împreună la Ploiești mergea cu alte echipe, nu cu noi. Am pierdut primele trei meciuri cu CCA, Rapid, Progresul ITB, echipe mult superioare nouă, dar și seturile pe care apucan să le luăm li se păreau arbitrilor ceva nepermis și cu mare greutate le puteam lua. Primul meci al turneului l-am jucat cu CCA (Echipa Casei Centrale a Armatei, în lotul căreia erau ploieștenii Nae TĂNĂSESCU și Nicolae GEORGESCU-Cioco, o echipă mult mai bună decât noi, care avea să câștige turneul fără a pierde vreun set). În primul set la 14-12 pentru noi, Dl Mala pasează o mingie peste blocaj pe locul gol și adversarii se duseseră spre fundul terenului convinși că setul a luat sfârșit. Spre stupoarea generală și în huiduielile sălii din Regie, arbitrul a explicat că mingia a fost condusă și după câteva faze setul s-a încheiat cu 16-14 pentru CCA. Arbitrii nu puteau lăsa o echipă de copii de la Ploiești să pună în pericol o ierarhie de echipe cu regim profesionist, la care erau angrenate multe persoane cu mari interese materiale, am acceptat cu durere realitatea în așa măsură, că ne-am demoralizat și am pierdut chiar jocul cu Timișoara. Înainte de ultima etapă urma jocul cu Dinamo și dacă îi băteam le pasam lanterna roșie, așa că ne-am făcut că uităm regulile mafiote și am jucat pe viață și pe moarte. Ce s-a întâmplat pe teren a fost o regie de proastă calitate, ne-a arbitrat un maior de la Cluj, Valică MORARU, care probabil a primit ordin și nu a avut de ales. Nu-mi face plăcere să-mi amintesc cum niște oameni maturi pot să-și bată joc de munca și entuziasmul unor copii, care practic au murit pe teren, au ieșit cu oasele zdrobite sărind în dreapta și în stânga pentru a salva o mingie, pentru ca în faza următoare adversarul să primească un punct printr-un fluier nedrept. Mi-am reamintit acest lucru cu ani în urmă când gimnastele din România nu aveau voie să câștige în fața celor sovietice, reprezentantele unui popor mai mare, cu tancuri mai multe și focoase nucleare, unele făcute chiar din uraniu românesc.

Arbitrii cei mai corecți nu ne puteau arbitra, Șați ARMĂȘESCU era progresist, Emil COSTOIU era ploieștean și când în anul următor ne-a arbitrat a ieșit un mare scandal, iar ceilalți ploieșteni cu mare influență în volei nu s-au băgat, și-au lăsat copii masacrați (Dumitru MEDIANU era căpitanul naționalei, Dan DRĂGULESCU declarat cel mai tehnic trăgător la europrnele de la Praga, Apostol SEBASTIAN - Dinamo, Nae TĂNĂSESCU - CCA, Nae TĂRCHILĂ - conferențiar de volei membru în Biroul Federal). Singurul lucru pe care l-au făcut aceștia, a fost faptul că ne-au lăudat că jucăm foarte bine, ne-au sfătuit să mergem înainte că suntem pe drumul bun și să luam viața așa cum este. Gargară de oameni care trăiau sub semnul regulilor comuniste, de care profitau și ei destul de puțin pentru valoarea lor, dar le era frică să nu piardă și bruma de firimituri care picau din mâna stăpânului. Oricum conform teoriei "divide et impera", noi eram de pe acum planificați să jucăm la Progresul București și faptul că Dan PĂSCULESCU a mai jucat un an la noi a fost dintr-o eroare, important era ca această echipă incomodă să fie desființată, cine știe ce se putea întâmpla, dacă acești copii ar fi crescut și rămâneau împreună.

            Șocul a fost dramatic, am hotărât să nu mai joc volei, toată dragostea cu care mă pregătisem, toate privațiunile, speranța, totul a fost în zadar mă gândeam eu, fără să am în totalitate dreptate. Marele necaz venea la noi din puritatea noastră, din faptul că avusesem contact până atunci numai cu oameni maturi de excelentă calitate, profesorii noștri care se purtau corect cu noi, cântăreu cu mare grije nota pe care o dădeau, tocmai pentru a nu răni sufletul unor copii pe care îl creșteau și la care țineau. Și mai era ceva, eu practicasem tenisul de masă și atletismul unde era o altfel de lume, mai puțin poluată, poate datorită faptului că furturile erau greu de făcut, arbitrii nu prea aveau cum să fure, era greu din punct de vedere tehnic. Când m-am întors la Ploiești, m-am înscris la cursurile speciale de vară pentru ultima clasă de liceu, ca să plec cât mai repede la Facultate, dar am renunțat la insistențele D-lui Mala și mai ales ale lui Ștefan LUCINESCU. Am rămas încă un an în Ploiești în calitate de elev și jucător vedetă de volei, asta a fost soarta mea și nu o să mă plâng de ea, în fond a fost un an frumos, toată lumea mă răsfăța, de la spectatori și mai ales spectatoare până la profesorii mei, a fost cel mai idilic an din viața mea, care m-a făcut să uit puțin de suferințele pe care le pricinuiau comuniștii familiei mele.

            Echipa se schimbase însă, plecaseră la facultate Bebe BULIGESCU piesă de bază a echipei și Dan PĂSCULESCU care juca încă la noi, dar nu mai era tot timpul cu noi, plecase și Ion DESPA care era animatorul echipei, sufletul curat care ne destindea, aducea un ceva pe care nu l-am simțit din plin decât după ce nu a mai fost și pe care l-am regăsit în anul următor când am jucat la Progresul București. Ștefănel LUCINESCU avea și el probleme foarte importante, personale, și nu prea mai venea la antrenamente, iar când venea nu prea îi mai ardea așa de tare, era un motiv serios ca echipa să se erodeze, să nu mai fie ca înainte. Noii veniți: Puiu PERȚACHE, Gică MANTA, Dorin CALOTĂ, Gabi CĂLINESCU, Mihai ARGHIR, Marius NIȚESCU, s-au integrat rapid în echipă prin valoarea lor, dar integrarea nu a putut însemna sudură. Înainte noi nu aveam nevoie de cuvinte ca să construim o fază sau o schemă care lăsa mască echipa adversă, totul era firesc, natural, le învățasem împreună, le ratasem și le perfecționasem împreună, erau în noi. Noua echipă nu mai avea valoarea, sufletul și entuziasmul primului val, cu toate că s-ar fi vrut să fie așa. Nici la antrenamente nu mai era același entuziasm, poate și pentru faptul că știam de la început ce ne așteaptă din partea arbitrilor, dar ceea ce era în suferință era scăderea legăturii sufletești. Dr. Melonte se mutase de la Păulești, Nae TĂNĂSESCU, terminase facultatea și nu mai venea săptămânal să ne învețe. Rămăsese Dl.Mala care căuta cu disperare să ne insufle dorința de a face din nou să se vorbească de voleiul de la Ploiești și în parte a reușit, echipa avea o valoare, ce îi lipsea era nebunia inițială-pură GOCIMAN-BULIGESCU-PĂSCULESCU, care realiza faze incredibile. Și mai era ceva, lumea auzise de noi, învățaseră și alții să servească tare ca noi, se perfecționaseră metodele de preluare a serviciului, nu mai eram o echipă surpriză.

            Jocul decisiv pentru calificarea la turneul final l-am susținut la Ploiești (eram favoriți) cu cei din Brașov, cu Gică FERARIU în echipă și ploieșteanul Tică TĂNASE jucător-antrenor. Brașovenii aveau o echipă foarte bună și nu prea știu cum, probabil din subevaluare a adversarilor, dar ne-am trezit conduși cu 2-0,  imediat mi-am adus aminte de șmecheria cu udatul terenului învățată la Progresiadă și chiar am perfecționat metoda, învățând îngrijitorul să facă o băltoacă într-un loc și uscarea a necesitat peste o jumătate de oră. În celelalte seturi care au urmat, adversarii noștri dacă au făcut câte 10 puncte, diferența de valoare era totuși mare. În acest meci Marius NIȚESCU, un trăgător bun, și-a rupt mâna și cu toate că s-a făcut bine, la turneul final nu am mai putut să ne bazăm pe el. La turneul final ne-am clasat pe ultimul loc cu toate că am condus cu 2-1 pe Timișoara, Cluj, Dinamo și culmea pe Rapid clasată a doua. Meciul care a fost furat a fost tot cel cu Dinamo, care nu se acomoda cu jocul nostru tehnic și trebuiau ajutați, dar aceste lucruri nu mai aveau efect asupra noastră, ne-am lămurit că artileria arbitrilor rămăsese țintită încă de anul trecut contra noastră și nu mai avea rost să ne facem nervi. Culmea că după fiecare joc primeam felicitări, foarte multe propuneri de a juca la diverse echipe și ... un fel de condoleanțe.

           Personal am avut totuși unele succese care mi-au crescut cota, însă dragostea mea era echipa, rezultatele ei, care nu au fost pe măsura așteptărilor. Spre exemplu la jocul cu CCA, am ajuns la serviciu la 0-0, fac trei puncte la rând direct din servici, antrenorul Nicolae MURAFA cere timeout și le spune în gura mare ca să audă toată lumea (spre bucuria mea), "voi sunteți campioni și vreți să vă bată copilul ăsta din serviciu". Umflat de bucurie am mai făcut un punct direct, 4-0 în uralele spectatorilor, care în general nu țineau cu CCA sau DINAMO, care reprezentau echipele generalilor, repudiați în sufletul românilor. Când am ajuns la fileu Nae TĂNĂSESCU mi-a spus în glumă … "Bine mă Gocimane eu te-am învățat să servești contra altora nu a mea" … aceste vorbe spuse de idolul meu m-au aruncat în al 19-lea cer.

Cel mai bun meci a fost cel jucat cu Rapid în Sala Floreasca, actualmente Ion Kunst Ghermănescu, pe care i-am condus cu 2-1 printr-un joc strălucit și în următorul set a fost nevoie ca arbitrul să-i ajute puțin, altfel cine știe ce ar fi fost, oricum am pierdut corect, cu toate că după setul trei a venit un oficial al Clubului Rapid la Dl. Mala și i-a spus ca să auzim și noi că ne permitem prea mult, ei au mâine un joc decisiv pentru titlu ... A fost cel mai bun meci oficial jucat de mine, din toate punctele de vedere, dar mai ales pentru faptul că după ce am tras o mingie dintr-a doua, în două faze imediat următoare i-am plasat mingia între blocaj și fileu printr-un procedeu special lui Jean PONOVA. În faza imediat următoare, i-am plasat din nou mingea lui nea Jan între mâini și fileu, a fost prea de tot. După a doua oară l-am auzit în sală urlând pe Bebe BULIGESCU, cel cu care pusesem la punct metoda și care striga disperat " Gocimane mă dau bătut ești mai bun ca mine". Cât despre Jean PONOVA, acesta s-a întors cu spatele la mine și a zis ... paștele mă-ti de copil ... dar pentru el, fiindcă era de o eleganță bine cunoscută ca să mi se adreseze mie. După meci domnul MEADU jucător și conducător la Rapid a venit să-mi propună să joc la ei, îmi asigura intrarea la facultatea de căi ferate, bursă, casă, masă .... etc. L-am refuzat politicos din două motive, eu vroiam să urmez Electrotehnica la Politehnică și făceam parte din familia Progresului, pe care nu puteam să o trădez și care urma să mă transfere de la Progresul Ploiești la Progresul București. După ce m-am îmbolnăvit, felul în care am fost tratat de cei de la Progresul, dragostea și grija cu care am fost înconjurat mi-a demonstrat că am avut perfectă dreptate în alegerea făcută.