SPORTIVII PE CARE I-AM CUNOSCUT

                                                                                                      Mircea Gociman

Sportivii sunt semenii noștri care prin activitatea lor ne înfrumusețează viața, îi dau o dimensiune în plus. Din păcate sportul declanșează forțe uriase de la pasiunile suporterilor la interese materiale deosebite, care pot atinge cercuri extrem de importante și influente. În general sportivului după ce i se oferă mai mult sau mai puțin, i se cere să câștige, să câștige la nesfârșit, la cererea publicului, la cererea antrenorului, a conducătorilor de cluburi și a unor cercuri interesate. Din punctul de vedere al acestui masiv, dar heterogen grup de presiune, sportivul nu mai este uman, își pierde acest caracter devenind  o mașină de câștigat meciuri, concursuri, centimetri, secunde. În aceste condiții judecarea lor devine nemiloasă și nimeni nu se mai gândește cât de greu a ajuns sportivul acolo sau ce se va întămpla cu el după ce nu va mai practica disciplina care l-a consacrat. Am avut șansa să cunosc personal, să mă antrenez cot la cot sau să discut cu mari sportivi și mari antrenori, celebrități nu numai pe plan național, dar și pe plan mondial, acest lucru mi-a dat posibilitatea să înțeleg unele lucruri, pe lângă cele pe care le-am acumulat pe pielea mea în calitate de sportiv de performanță. Enumerarea acestor nume este făcută numai cu scopul de a arăta aria largă din care au fost culese aceste informații.

            Ca tânăr sportiv și mare vedetă în Ploiești și București, am cunoscut personal câteva din marile glorii ale ale sportului românesc, antrenori sau sportivi:

Box: Gheorghe POPESCU primul mare boxer profesionist din România, Ion MIHĂILESCU chalanger la titlul european profesionist, Petre POPESCU vecinul și amicul meu, campion național, singurul boxer român neînvins înainte de limită de Laszlo PAPP, triplu campion olimpic, Emil POPA antrenor al campionului mondial Leonard DOROFTEI și chiar pe acesta în perioada amatorismului.

Atletism: Iolanda BALAȘ, Lia MANOLIU, Florentina STANCU, Gabriel GEORGESCU primul aruncătur român de greutate peste 18 m., Elias BARUCH-BARONUL antrenorul meu la lotul național de atletism, Sandi MAZILU antrenor la lotul național de atletism, Ilie SAVEL, Aurel RAICA, Ion TĂRTĂREANU, maratonist între cele două războie mondiale, Lucian PURDEA, Constantin ENE, Ion SORIN, Cati ALEXANDRESCU, Paul POPESCU, Constantin STĂNESCU.

Volei: Titi MEDIANU, Dan DRĂGULESCU, Mircea CRISTEA, Melonte POPESCU, Nae TĂNĂSESCU, Puiu BEREANU, Cot SÂRBU, Nae TĂRCHILĂ, Dodi LAZĂR, Dorel SCORȚEANU, jucător de lot care și-a pierdut un ochi în război și a revenit incredibil la echipa națională în pofida acestei invalidități, Caius MICULESCU coleg de facultate și în echpele Facultății de Electrotehnică și a Politehnicii din București, Nicolae SOTIR, Gicu și Nelu CONSTANTINESCU, Mircea CRISTEA, Tică TĂNASE, Gheorghe VÂLVOI - Mala, Gică MANTA, Coca RĂIANU-BUNESCU, Rodica SĂDEANU, Natalia TEODOROVSKI, Tinela ZOTTA-PLEȘOIANU, apoi Mircea DUMITRESCU, Ștefan DUMITRESCU, Puiu STUPARU.

Fotbal: Fane BĂDIN, Traian GEORGESCU, Titi TEAȘCĂ, Emil VLAICULESCU, Victor VĂLVOI, Dincă SCHILERU, Gheorghe VACZI, Titus OZON, Ștefan FILOTI, Mircea DRIDEA, Costică TABARCEA, Viorel MATEIANU, Colonelul Gică POPESCU, Nelu NEACȘU, Ilie OANĂ, frați gemeni Dumitru și Anton MUNTEANU, Marin Marcel, Dan COE, Mircea ENĂCHESCU și manageri ca Romulus SPIRESCU, Directorul ANGELESCU-Concordia și Gogu MARINESCU-Prahova.

Înot: Soții MITROFAN, Tamara COSTACHE, Mihai GOTHE.

Șah: Carol PARTOȘ, Florin GHEORGHIU, Victor CIOCÂLTEA, Cornel BUTNARU, Octav TROIANESCU, Maria ALBULEȚ, Mihai ȘUBĂ, Corvin RADOVICI, Marina POGOREVICI, Adrian NEGULESCU, Viorica ILIE.

Gimnastică: Atanasia IONESCU, Nadia COMĂNECI, Octavian BELU.

Ciclism: Constantin DUMITRESCU

Handbal: Romică SPIRESCU, Arthur HOFFMAN, Ion Neli IONESCU, Victor VÂLVOI – Mala Mic, Lascăr PANĂ, Anton GRUIANU, Aurel NIȚULESCU, Marius NIȚESCU.

Tenis de Masă: Angelica ROZEANU

            Indiferent de aparențe, sportivul este un tip extrem de sensibil, fiind conștient că i se cere permanent să dea maximum posibil, sau mai bine zis  să fie în fiecare zi mai bun decât în ziua precedentă, trebue să funcționeze tot timpul cu motoarele în plin ceea ce poate crea sincope. Sportivul este judecat de măria sa spectatorul, de colegi, antrenori, conducători de cluburi adică atât de oameni competenți cât și de nespecialiști. Sportivi îți sacrifică în mod deliberat tinerețea pentru a obține o performanță și nu trebuiesc judecați numai cei ce reușesc, în calcul trebuiesc luați și cei care nu reușesc. Pentru ca să apară o Nadia COMĂNECI și-au sacrificat copilăria câteva mii de fetițe și s-au angrenat în aceste sacrificii câteva mii de familii. Un campion olimpic spunea că pentru o medalie olimpică la tir a trăit o tinerețe fără duminici, iar când a abandonat caiacul de performanță marele campion Aurel VERNESCU, declara unui reporter că nu mai putea suporta să facă nici duș, atât de îngrozit era de apă.

            Din cauza creșterii intensității antrenamentelor, sportivii alocă un timp redus instruirii cu conseciințe negative evidente asupra pregătirii profesionale și de cultură generală, ceea ce are influențe toată viața. În urma efortului fizic împins peste limitele admisibile, mulți sportivi se aleg în cel mai bun caz la bătrânețe cu sechele în urma cărora au mult de suferit. Marele fotbalist Titus OZON se văita de o arterită agravată de multiplele accidentări la picioare provocate de cei care nu puteau să răspundă la driblingurile lui strălucitoare decât cu lovituri pe ascuns. Imaginea pe care o prezintă la sfârșitul anilor 90 marele Casius CLAY este jalnică, un bătrân cu mâinile tremurânde din cauza reptatelor lovituri primite la cap în timpul strălucitei sale cariere.

            Dacă pe lângă avantajele materiale de scurtă durată, în general cam 10 ani, și gloria sportivă efemeră, punem in balanță și dezavantajele privațiunilor și riscurile lor, vom fi mai blânzi cu criticile la adresa unor comportări și contra performanțe. Psihologia sportivă și analizele științifice făcute pe baza bioritmului au dovedit că un sportiv poate fi în formă numai în anumite perioade care bineînțeles nu au cum să concidă calendaristic cu perioadele competiționale, marile concursuri, și dacă sportivul obține rezultate proaste, de cele mai multe ori vina o are antrenorul și medicul sportiv care trebuie să planifice antrenamentele și forma sportivă în funcție de obiectivele competiționale. Există din păcate și alt fel de antrenori care în goană după avantaje personale țin un sportiv tot timpul pe un palier de formă maximă cu rezultate teribile, dar după o perioadă extrem de scurtă sportivul se stinge ca valoare și este aruncat la coș, locul lui fiind luat de o altă victimă. Alți antrenori, tot în goană după rezultate, nu țin cont de faptul că sportivul nu este apt din punct de vedere fizic să concureze și-l aruncă în luptă accidentat sau bolnav cu consecințe nefaste asupra viitorului acestuia. Având în vedere marile sacrificii care stau în spatele obținerii unei mari performanțe, dacă ar fi după mine, ași pedepsi extrem de aspru fapta unui infractor care fură din casa unui sportiv o medalie pentru care acesta și-a sacrificat tinerețea.

            Se cunosc situații în care mari sportivi, mari caractere, au depășit limitele și au continuat să concureze în condițiile în care erau accidentați (boxerul Nicolae LINCA în finala olimpică la Melbourne, Franz BECKENBAUER a jucat cu un braț imobilizat, Lia MANOLIU a luat medalia de aur fiind accidentată și a riscat totul în prima aruncare care i-a reușit), dar nu totdeauna acest lucru este posibil. Cel mai mare ciclist român Constantin DUMITRESCU, a încercat la o vârstă avansată să reia cursele cicliste și a participat la un concurs în care a fost accidentat în prima etapă de un idiot care l-a acroșat în mod stupid.

            Gogu GÂRLEA era un fotbalist bun la CONCORDIA din Ploiești și intr-o zi cu toate că l-a îngropat pe tatăl lui, a trebuit să joace intr-un meci important. Este clar că a jucat prost, nici nu se putea altfel, însă pentru noi cei de pe margine care realizam toată drama acestui om, reacția publicului care-i adresa cuvinte jignitoare acuzându-l că este prost sau că vrea să vândă meciul, a fost ca un cuțit învârtit într-o rană. Săracul a ieșit la sfârșitul meciului de pe teren plângând și idioții care-l înjurasere se mirau de ce, fiindcă meciul fusese căștigat de Concordia.

            Cred că trebuie să fim mult mai îngăduitori cu sportivii, care sunt niște artiști, deoarece ei nu sunt oameni obișnuiți, deci trebuiesc tratați ca atare.

            Din punctul de vedere al studiilor făcute, sportivii s-au comportat variat, la fel cu toți oamenii obișnuiți cu sublinierea faptului că prin anii 40-50 erau foarte mulți studenți sau absolvenți de studii superioare în echipele fruntașe și loturile naționale, iar numărul lor a scăzut dramatic din cauza profesionalizării sportului care absoarbea din ce în ce mai mult timp. Din același motiv au dispărut sportivii polivalenți cum era Costi HEROLD, care la vremea lui își putea permite să practice la nivel de lot mai multe sporturi.

            Din lotul echipei de volei Progresul Ploiești erau sau au devenit medici Gheorghe VÂLVOI, Ion DESPA,  Dan PĂSCULESCU, Ștefan LUCINESCU, Ștefan BĂICAN, Dorin CALOTĂ, ingineri Bebe BULIGESCU, Mircea GOCIMAN, Mihai ARGHIR, Puiu PERȚACHE, Marius NIȚESCU, Gabi CĂLINESCU, profesor Gheorghe MANTA.