RESTAURANTUL BERBEC DIN PLOIEȘTI

            În anul 1939, după terminarea casei, părinții mei ar fi dorit să închirieze apartamentul de la parter. Primul chiriaș care s-a prezentat a fost un armator grec Giorgios ATANASIADE, care a oferit din start un preț la care tata nu visa, așa că a primit cheile noului apartament. Armatorul avea o vilă la Constanța unde locuia cu familia, însă cum transportul de petrol pe care-l efectua cu vasele proprii îi cerea să fie cât mai apropape de rafinăriile și schelele petroliere din județul Prahova, s-a mutat cu întreaga familie la Ploiești. Împreună cu el mai locuiau soția și cele două fete extrem de frumoase, împreună cu o servitoare. Vara în sezon, doamna cu fetele plecau la Constanța și la Ploiești rămânea armatorul care era mare amator de distracții. Pe vremea aceea Ploieștiul era buricul pământului pentru România, fiindcă aici locuiau în coloniile rafinăriilor și în oraș foarte mulți străine cu familiile, așa că aici se lansa moda de către soțiile petroliștilor, iar Restaurantul "Berbec" era locul șic cel mai căutat din România. Strada Franceză din Ploiești era garnisită cu magazine de lux și cofetării, unde serveau niște fete superbe, care ar fi putut să facă concurență cu fetele din cele mai mari orașe ale Europei.

            La "Berbec" cântau cele mai en vogue soliste împreună cu mari orchestre din România, așa că armatorul nostru avea unde să se distreze, însă omul dorea mult mai mult. Îmi amintesc cum într-o seară l-a invitat pe tata la un chef, însă cu rugămintea să vină singur, fiindcă nu este ceva pentru Doamna GOCIMAN. Tata a discutat cu mama și s-a dus să tragă un chef cu băieții, mai ales că spre dimineață o invitaseră pe Ioana RADU, care cânta pe vremea aceea la Restaurantul "Berbec". Cum eu eram un copil extrem de curios am rămas treaz, am așteptat să adoarmă mama și târziu, m-am furișat din cameră, am coborât pe scări tiptil și m-am cocoțat pe ceva privind pe geam. Mare lucru nu am văzut eu, iar de înțeles nici atât, era o femeie tânără și frumoasă urcată pe masă care cânta în pielea goală, m-am întors în camera mea, și m-am culcat la loc.

            Despre eveniment nu am auzit mare lucru decât la întoarcerea doamnei de la Constanța care nu știu cum a aflat toată tărășenia și a făcut un scandal destul de mare, l-a certat și pe tata că a participat, însă totul s-a aplanat repede. Bunica avea un chiriaș simpatic, locotenent în regimentul Alexandru I al Jugoslaviei, Stelian STANCU, fratele scriitorului, care le curta pe fetele armatorului și ca să le facă pe plac, de cel puțin două ori pe săptămână aducea de la unitatea militară un cal superb pe care-l călăreau prin curte atât fetele, dar și eu spre marea mea bucurie.

            Mult mai târziu, după naționalizare, l-am cunoscut pe proprietarul Restaurantului Berbec, nea Ionică MORARU, un bătrân extraordinar care de ziua preotului Petre NICULESCU-VESELU ne-a făcut o demonstrație de aranjarea mesei, a platourilor, dar mai ales cum servește un chelner de clasă, fiindcă el le făcuse pe toate înainte de a deveni patron. A aranjat o masă pe care nu pot să o uit vreodată, fiindcă i s-a adus tot ce a comandat, a adus de acasă platouri și tacâmuri speciale, iar masa arăta ca într-o expoziție asortată coloristic și ca sortimente. După ce am servit antreurile, s-a dus și a pus un șorț servind cu gesturi de o rară eleganță restul mesei, uluind asistența prin numărul mare de farfurii pe care le aducea odată.