Repetentul    

    La aniversarea a 25 de ani de la săvârşirea liceului, când ne-am întâlnit împliniţi, nu numai ca gabarit ori greutate, dar şi profesional, Nichita într-o evidentă bună dispoziţie datorată poate şi faptului că la propunerea mea promoţia s-a numit Nichita STĂNESCU, a afirmat în plen, printre altele, că a rămas repenent în clasa I-a. Cum nu era pentru prima oară când Nichita făcuse această afirmaţie, au fost destul de mulţi care profitând de acest eveniment, punctual şi controlabil să afirme că Nichita le trăgea pe alături cu licenţele poetice, mai concret că îi plăcea să mintă pentru a deveni mai interesant. Ca prieten apropiat şi adevărat al lui, mi-a fost greu să accept acest afront adus de unii, numai pentru a ascunde minciunile lor sub marea plapumă a faptului că şi marele Nichita minţea şi poate că da, dar pentru o afirmaţie atât de dură trebuiesc aduse dovezi. Cu gândul de a lămuri mai multe probleme, m-am prezentat după multe insistenţe, ale mele şi ale profesorului Ion GRIGORE, la doamna Tatiana STĂNESCU cu un casetofon şi am discutat multe lucruri. La întrebarea mea despre repetenţia lui Nichita, mama poetului mi-a spus că în clasa I-a, după câteva luni de la începerea şcolii, copilul s-a îmbolnăvit de o febră tifoidă şi a fost îngrijit o perioadă destul de lungă având o formă gravă. După ce s-a însănătoşit, la sfatul învăţătorului, Nichita a fost retras de la şcoală şi înscris în clasa I-a în anul următor. Nichita STĂNESCU nu a minţit, detesta minciuna, tot ce a făcut şi el, după ştiinţa mea, a rotunjit unele adevăruri în avantajul lui, spunând de exemplu că a jucat în echipa de volei a liceului, când în realitate jucase în echipa de volei a clasei, o transpunere nevinovată în care probabil însă că ajunsese să creadă şi el.

Din interviul cu Tatiana STĂNESCU:

Primul învăţător … s-a dus la şcoala nr. 3 pe Romană, ştiţi care e, aici vis-à-vis de biserică şi a trebuit să-l retrag, el d’aia a spus că a rămas repetent, a trebuit să-l retrag din cauză că a făcut tuse convulsivă. El a avut şase ani şi jumătate şi a trebuit să-l retrag şi să-l dau un an mai târziu. Avusese şi tuse convulsivă, a făcut şi o apendicită, a trebuit să-l operez mic aşa şi l-am retras.                               Dar să ştii, că de învăţat, a învăţat bine.  

 

Deasupra este prezentată matricula de absolvire a claselor primare a elevului Stănescu N. Hristea - Nichita cu rezultate foarte bune, ceea ce justifică pe deplin spusele Doamnei Tatiana Stănescu: ... dar să ştii, că de învăţat, a învăţat bine ...             

Senzaţională este analiza pe care învăţătorul o face la INDICAŢIUNI: 
Inteligenţă deştept
Temperament  fire deschisă
Caracter   inventiv, bun camara
Pentru ce obiecte de învăţământ şi activităţi arată mai mult interes: partea literară şi matematica
Profesiunea pentru care înclină elevul: inginer
 
Profesiunea pentru care stăruie părinţii: inginer
Profesiunea pe care  o  recomandă educatorul:  intelectual    
Consider intuiţia educatorului extraordinară, în comparaţie cu media 8 la limba română din ultima clasă de liceu.