Batistele Promoţiei 1952 - Nichita Stănescu

    La Agapa XXV din 1977, colegul nostru de promoţie Ilarion Cozea, având o funcţie importantă în conducerea Ministerului Industriilor Uşoare, ne-a făcut o surpriză extrem de plăcută, aducându-ne un număr impresionant de batiste cu inscripţia promoţiei şi colorate în trei culori: roşu pentru clasa A, galben pentrui clasa B şi albastru pentru clasa C.

    Gestul lui a fost primit cu entuziasm de toţi participanţii, iar profesorii au spus că aşa ceva nu au mai întâlnit. Încă un punct pozitiv la reuşita celei mai de succes agape. Mihai Popic a propus ca peste 5 ani să ne aducă cămăşi.
    După ce am dat profesorilor şi fiecărui participant câte trei batiste cu culori diferite, au mai rămas destule şi le-am folosit în mai multe ocazii: de pomană în anul 1983 la înmormântarea lui Nichita sau la diversele parastase care la început s-au desfăşurat la Biserica Sfânta Vineri din Ploieţti, cadouri unor personalităţi care au fost rude sau prieteni cu Nichita Stănescu: Doamna Tatiana Stănescu, mama poetului, cele două surori ale lui Nichita Mariana şi Cristina, vărului lui Nichita Ioan Grigorescu, verişoarele Vera Popescu şi Nadia Cereaciukin, Magdalena Petrescu, prima soţie a lui Nichita, profesorilor promoţiei noastre care nu primiseră la Agapa XXV, Andrei Pleşu, Ion Caramitru, Ana Blandiana, Gabriela Melinescu, Sorin Dumitrescu, Mircea Dumitrescu, Mihai Bandac, Părintele Galeriu, Preotul Alexandru Joiţa de la biserica Sfânta Vineri din Ploieşti, Nicolae Manolescu, Nino Stratan, Alexandru Condeescu, Sabin Bălaşa, unor laureaţi ai Premiului Nichita Stănescu, Leopoldina Bălănuţă după un recital de poezie la Ateneul Român, Nicolae Breban, Grigore Vieru, Casei Memoriale Nichita Stănescu din Ploieţti. Subliniez faptul că la primirea acestor daruri din partea colegilor lui Nichita, toţi au fost extrem de emoţionaţi şi nu au avut cuvinte să ne mulţumească. Acest fapt denotă dragostea cu care a fost înconjurat Nichita în timpul vieţii şi aura de care se bucură şi acum. Tinerii care au primit câte o batistă au fost efectiv fericiţi că pot primi un lucru din partea unui om care l-a cunoscut pe Nichita.  Nichita este şi va rămâne o legendă frumoasă a poporului român. Am evitat să fac cadou aceste batiste unor oameni politici ca să nu întinez memoria lui Nichita Stănescu. Subliniez şi cu această ocazie sloganul pe care l-am lansat în calitate de preşedinte al Fundaţiei Nichita Stănescu:

În Fundaţia Nichita STĂNESCU ne descălţăm de politică şi intrăm numai cu Credinţa în Dumnezeu, Dragostea de Ţară şi Iubirea pentru Nichita.